Τα Windows 7 έχουν μόνο ένα έτος ενημερωμένων εκδόσεων κώδικα ασφαλείας

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows 7 με ενημερώσεις ασφαλείας στις 14 Ιανουαρίου 2020. Είναι σαν τα Windows XP ξανά —αλλά πολύ χειρότερα. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μένουν με τα Windows 7 παρά με τα XP.

Η χρήση των Windows 7 εξακολουθεί να είναι υψηλή

Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με Καθαρή Αγορά Μερίδιο, το 35,63% των χρηστών Windows εξακολουθεί να χρησιμοποιεί Windows 7 από τον Δεκέμβριο του 2018. Τα Windows 10 έχουν το 52,36% των χρηστών Windows.

Τον Απρίλιο του 2013, όταν τα Windows XP είχαν μόνο ένα χρόνο υποστήριξης 24,93% των χρηστών των Windows κολλούσαν με τα XP. Ένα επιβλητικό 62,27% των χρηστών επιτραπέζιων υπολογιστών εκτελούσαν ήδη Windows 7.

Η Microsoft έχει ένα σημαντικό πρόβλημα στα χέρια της εδώ. Και η Microsoft εισέρχεται σε αυτό το εγχώριο τμήμα με το μεγαλύτερο χάος ενημέρωσης των Windows 10 ποτέ στα χέρια της. Η Microsoft δύσκολα υποστηρίζει τα Windows 10 σε δύσπιστους χρήστες των Windows 7.

Γιατί έχει σημασία το τέλος της υποστήριξης

Το τέλος της υποστήριξης είναι μεγάλη υπόθεση. Σημαίνει ότι η Microsoft θα σταματήσει να εκδίδει ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας για προβλήματα στα Windows 7, γεγονός που θα κάνει τα συστήματα Windows 7 όλο και πιο ευάλωτα σε επιθέσεις. Τα ελαττώματα ασφαλείας που εντοπίζονται και επιδιορθώνονται σε νεότερες εκδόσεις των Windows επηρεάζουν συχνά και τα Windows 7. Αυτό σημαίνει ότι οι εισβολείς έχουν έναν οδικό χάρτη για την επίθεση στα συστήματα Windows 7, τα οποία θα γίνονται όλο και λιγότερο ασφαλή με την πάροδο του χρόνου.

  Πώς να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε την αυτόματη συμπλήρωση για την Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Η ημερομηνία λήξης της υποστήριξης της Microsoft θα ενθαρρύνει επίσης άλλες εταιρείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τα Windows 7. Οι εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή των Windows θα σταματήσουν τελικά να υποστηρίζουν παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί αμέσως, καθώς τα Windows 7 δεν είναι τόσο μακριά στο δόντι όσο τα Windows XP όταν τα άφησαν πίσω. Αλλά μην εκπλαγείτε όταν νέες εφαρμογές ή ενημερώσεις στις υπάρχουσες εφαρμογές σας σταματήσουν να υποστηρίζουν τα Windows 7. Δεν μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε ένα σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στα Windows XP, για παράδειγμα.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν χρησιμοποιείτε Windows 7, έχετε ακόμα ένα χρόνο για να αποφασίσετε τι θα κάνετε. Οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί φορείς μπορούν να πληρώσουν για ακριβά εκτεταμένα συμβόλαια υποστήριξης για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, εάν χρειάζονται περισσότερο από ένα χρόνο για να μετεγκατασταθούν, αλλά η Microsoft προσπαθεί να μεταφέρει όλους σε νεότερες εκδόσεις των Windows.

Όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αναβάθμιση σε Windows 10 αντί να επιμείνετε σε ένα μη επιδιορθωμένο και όλο και πιο ευάλωτο Windows 7. Υπάρχουν ακόμη νόμιμοι, επίσημοι τρόποι για να αποκτήσετε τα Windows 10 δωρεάν, ακόμα κι αν χάσατε τη μεγάλη προσφορά δωρεάν αναβάθμισης της Microsoft. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισαγάγετε τον κωδικό προϊόντος των Windows 7 κατά την εγκατάσταση των Windows 10.

Αν είστε εκνευρισμένοι με τα Windows 10—καλά, καταλαβαίνουμε. Δεν είμαστε εδώ για να πιέσουμε τα Windows 10. Το συνιστούμε να μην ακολουθείτε τα λιγότερο ασφαλή Windows 7, αλλά θα συνιστούσαμε επίσης να εγκαταστήσετε το Linux, λήψη ενός Chromebook, ή μετάβαση σε Mac.

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 0x800f081e στην Ενημέρωση Spring Creators των Windows 10

Εν ολίγοις, δεν συνιστούμε να παραμείνετε μακροπρόθεσμα σε μια ευάλωτη έκδοση των Windows.

Αλλά δεν είναι τρομερά τα Windows 10;

Ενώ τα Windows 10 έχουν πολλές βελτιώσεις χαμηλού επιπέδου και καλύτερη υποστήριξη υλικού, η Microsoft δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει σφάλματα ενημέρωσης και να εισάγει όλο και περισσότερες διαφημίσεις. Τα Windows 10 είναι καλύτερα από τα Windows 7 από πολλές απόψεις—αλλά είναι και χειρότερα με άλλους τρόπους.

Ήμασταν επικριτικοί για τα Windows 10, αλλά το έχουμε επίσης επαινέσει. Εκκινεί πιο γρήγορα από τα Windows 7, έχει καλύτερη υποστήριξη για σύγχρονο υλικό, είναι πιο σταθερό από το κουτί και είναι γεμάτο με χρήσιμες βελτιώσεις ασφάλειας. Έχει ακόμη και μικρότερα χαρακτηριστικά που θα φανούν χρήσιμα στους geeks, όπως πληροφορίες χρήσης GPU στη Διαχείριση εργασιών και εγγενής προσάρτηση ISO στην Εξερεύνηση αρχείων.

Η Microsoft πρέπει να ξεκαθαρίσει την πράξη της και να σταματήσει να σπάει πράγματα. Η ενημέρωση Οκτωβρίου 2018 των Windows 10 ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή μέχρι τώρα, αλλά η Microsoft ενεργεί λίγο τιμωρημένη. Ας ελπίσουμε ότι η Microsoft μπορεί να διορθώσει τη διαδικασία ανάπτυξης των Windows. Και η Microsoft κάνει ήδη τα Windows 10 λιγότερο ενοχλητικά, παρέχοντας ένα πιο καθαρό μενού Έναρξης από προεπιλογή και επιτρέποντας στους χρήστες να απεγκαταστήσουν περισσότερες ενσωματωμένες εφαρμογές.

Ωστόσο, εκτός από τα παράπονα για τα Windows 10, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε μια έκδοση των Windows που υποστηρίζεται από ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας από τα Windows 7.

Ας το βάλουμε μόνο στο πλαίσιο: Οι περισσότεροι χρήστες των Windows 10 δεν έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα σφάλματα. Τα περισσότερα συστήματα Windows 10 εκεί έξω λειτουργούν μια χαρά. Οι περισσότεροι χρήστες των Windows 10 εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν καν την ενημερωμένη έκδοση Οκτωβρίου 2018 με σφάλματα. (Απλώς μην κάνετε κλικ στο «Έλεγχος για ενημερώσεις»!)

  Γιατί τα Windows εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γράμματα για μονάδες δίσκου;

Δεν δικαιολογούμε το ρεκόρ της Microsoft εδώ. Όλοι πρέπει να περιμένουμε καλύτερα από αυτούς. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι παρά τα προβλήματα που αναφέρονται ευρέως, οι περισσότεροι χρήστες των Windows 10 δεν τα αντιμετώπισαν ποτέ.

Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7;

Τεχνικά, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows 7. Η Microsoft δεν θα το απενεργοποιήσει ξαφνικά και δεν θα το σταματήσει να λειτουργεί εν μία νυκτί—αυτό συμβαίνει μόνο με ασταθείς εκδόσεις των Windows.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Windows XP και σήμερα. Αλλά δεν λαμβάνει νέες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και οι εταιρείες λογισμικού έχουν σταματήσει την υποστήριξή του. Ακόμη και η υπηρεσία παιχνιδιών Steam της Valve μόλις σταμάτησε να λειτουργεί στα Windows XP—και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Steam εξακολουθεί να πουλά ορισμένα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν καλύτερα στα Windows XP. Το νέο υλικό συχνά δεν λειτουργεί με τα Windows 7 σήμερα, και αυτό θα επιδεινωθεί.

Το Διαδίκτυο είναι ένα ακατάστατο, επικίνδυνο μέρος. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε ένα σύγχρονο, ασφαλές λειτουργικό σύστημα που έχει εγκατεστημένες τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας, όποιο κι αν είναι αυτό το λειτουργικό σύστημα.

Έχετε ακόμα ένα χρόνο!

Ας μην γίνουμε πολύ αποκαλυπτικοί, όμως. Έχετε ακόμα ένα χρόνο με ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας για τα Windows 7. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft έχει έναν χρόνο για να ολοκληρώσει τις ενέργειες της και να βελτιώσει την ενημέρωση των Windows 10 χωρίς επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

Και, αν πραγματικά θα θέλατε τα Windows 10 να μην ενημερώνονται τόσο πολύ, μπορείτε πάντα να λαμβάνετε τα Windows 10 Professional και να καθυστερείτε τις ενημερώσεις. Τα περισσότερα σφάλματα θα επιλυθούν προτού φτάσουν αυτές οι ενημερώσεις στον υπολογιστή σας.