Γιατί πρέπει να καθυστερήσετε τις αναβαθμίσεις του macOS σας

Εγκαθιστάτε την πιο πρόσφατη αναβάθμιση του macOS την πρώτη μέρα; Είναι σημαντικό να διατηρείτε το μηχάνημά σας ενημερωμένο, αλλά υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να καθυστερήσετε μια μεγάλη αναβάθμιση, ειδικά στο Mac σας “καθημερινό πρόγραμμα οδήγησης”.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας αναβάθμισης και μιας ενημέρωσης;

Μια ενημέρωση είναι μια σχετικά μικρή επιδιόρθωση στην υπάρχουσα έκδοση λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, μια μικρή ενημέρωση μπορεί να σας μεταφέρει από το macOS 10.15.6 στο macOS 10.15.7 και να διορθώσει προβλήματα ασφαλείας και άλλα σφάλματα.

Μια αναβάθμιση είναι μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή που μπορεί να επισκευάσει ολόκληρα τμήματα του λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, μια ενημέρωση μπορεί να σας μεταφέρει από το macOS 10.15 στο macOS 11.0. Θα έχει επίσης ένα νέο όνομα, όπως Catalina, Mojave ή Big Sur.

Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να διατηρείτε το Mac σας ενημερωμένο εγκαθιστώντας τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας στην περιοχή Προτιμήσεις συστήματος > Ενημέρωση λογισμικού. Εάν είναι δυνατόν, ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις, ώστε το Mac σας να το φροντίζει μόνο του.

Μια αναβάθμιση απαιτεί επίσης περισσότερη χειροκίνητη παρέμβαση. Πρέπει να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη νέα έκδοση του macOS από το Mac App Store. Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερο από μια τυπική ενημέρωση (το Big Sur είναι περίπου 12,6 GB). Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εγκατάστασης συνήθως διαρκεί πολύ περισσότερο. Το Mac σας θα πρέπει επίσης να επανεκκινήσει αρκετές φορές.

Οι ενημερώσεις διορθώνουν προβλήματα και περιστασιακά εισάγουν μερικές νέες δυνατότητες. Σε μια ενημέρωση, μια εφαρμογή όπως το Safari ενδέχεται να λάβει σημαντική αναθεώρηση, αλλά τυχόν αλλαγές στο υποκείμενο λειτουργικό σύστημα θα είναι σχετικά μικρές.

Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά με το νέο λογισμικό

Κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου 2020, το macOS Big Sur είναι το τέλειο παράδειγμα του γιατί πρέπει να περιμένετε προτού προχωρήσετε σε μια ολοκαίνουργια αναβάθμιση.

  Πώς να αποκτήσετε γρήγορα μια κενή επιφάνεια εργασίας [macOS]

Μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία του, εμφανίστηκαν αναφορές ότι η δωρεάν αναβάθμιση μπορεί να είναι συναρμολόγηση παλαιότερων MacBook Pro. Το ζήτημα αναφέρθηκε ότι παρουσιάζεται στα τέλη του 2013 και στα μέσα του 2014 μοντέλα του κορυφαίου φορητού υπολογιστή της εταιρείας. Οι επιδιορθώσεις μετάβασης, όπως η επαναφορά του NVRAM ή η εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία, απέτυχαν επίσης να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η Apple έκτοτε κυκλοφόρησε ένα έγγραφο υποστήριξης για όσους επηρεάζονται, αυτό καλεί επίσης τους πελάτες να επικοινωνήσουν με την Υποστήριξη της Apple εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί.

Μια σειρά από άλλα ζητήματα αναφέρθηκαν επίσης από τους πρώτους χρήστες του Big Sur, όπως το Apple Watch Series 6 που δεν επαληθεύει λογαριασμούς, τα χρονικά όρια IMAP στο Mail, τα οπτικά σφάλματα στη νέα διεπαφή χρήστη και η κλασική προφύλαξη οθόνης της Apple που αρνείται να εμφανίσει τις σωστές φωτογραφικές σετ. Σφάλματα όπως αυτά δεν είναι ασυνήθιστα με την κυκλοφορία ενός νέου λειτουργικού συστήματος.

Αν και τα προβλήματα ποικίλλουν σε σοβαρότητα, όλα μοιράζονται ένα κοινό θέμα: αυτή είναι η πρώτη δημόσια έκδοση μιας αναβάθμισης. Η αναμονή για μερικές εβδομάδες για μια ενημέρωση κώδικα είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσετε, εάν το αντίθετο μπορεί να χαλάσει τον φορητό υπολογιστή σας. Ακόμη και ενοχλητικά σφάλματα όπως τα χρονικά όρια αλληλογραφίας μπορεί να σας κοστίσουν χρόνο, παραγωγικότητα και την αναπόφευκτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς προσπαθείτε να διαγνώσετε το πρόβλημα.

Τα προβλήματα με το macOS Big Sur ήταν τόσο εκτεταμένα Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ προειδοποίησε κατά της ενημέρωσης μέχρι να σιδερωθούν τα σφάλματα.

Την ημέρα της κυκλοφορίας, η πιο πρόσφατη έκδοση του macOS φαίνεται λαμπερή, γυαλιστερή και γεμάτη δυνατότητες και χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε. Μετά από λίγες μέρες, όμως, οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε για όλα τα σφάλματα που έχουν βρει. Αν περιμένετε λίγες μέρες, θα ξέρετε τι θέλετε και γιατί ίσως θέλετε να περιμένετε ακόμα περισσότερο.

  Πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με το macOS

Ίσως η Apple να κάνει καλύτερη δουλειά με μελλοντικές αναβαθμίσεις. Ίσως μια νέα έκδοση έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικές εβδομάδες και όλοι λένε ότι είναι άψογη. Υπέροχο, μη διστάσετε να το εγκαταστήσετε! Αλλά θα ξέρετε ότι είναι ασφαλές μόνο αν περιμένετε ενώ άλλοι το δοκιμάσουν.

Το παλιό σας λογισμικό ενδέχεται να μην λειτουργεί ακόμα

Η Apple συχνά κάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού της με τις νέες εκδόσεις του macOS. Το 2019, η Catalina ήταν η πρώτη έκδοση του macOS που διέκοψε πλήρως την υποστήριξη για εφαρμογές 32 bit. Αυτό έπιασε πολλούς ανθρώπους απροσδόκητους, καθώς δεν μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν λογισμικό που είχε λειτουργήσει τέλεια στην προηγούμενη έκδοση.

Οι προγραμματιστές μπορεί να είχαν λάβει μια προειδοποίηση, αλλά ορισμένες εφαρμογές δεν επρόκειτο να λάβουν ποτέ ενημερώσεις. Αυτό θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί ξεπερασμένα εργαλεία, λογισμικό ανοιχτού κώδικα ή εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από ένα άτομο.

Οι αλλαγές της Apple απαιτούν μερικές φορές πλήρη ανακατασκευή ορισμένων εφαρμογών από την αρχή. Αυτό συνέβη με το macOS 10.11 El Capitan, το οποίο εισήγαγε μια νέα δυνατότητα ασφαλείας που ονομάζεται System Integrity Protection. Εκτός από την προστασία ορισμένων τμημάτων της μονάδας δίσκου συστήματος, η δυνατότητα αποτρέπει τις εφαρμογές από την εισαγωγή κώδικα σε διαδικασίες όπως το Finder και το Safari.

Αυτό κατέστησε άχρηστες πολλές τροποποιήσεις συστήματος και απαιτούσε σοβαρή δουλειά από τους προγραμματιστές που επηρεάστηκαν. Μικρή αρκούδα και Προεπιλεγμένος φάκελος X είναι δύο εφαρμογές που έπρεπε να ξαναγραφτούν πλήρως για να παίξουν όμορφα με το System Integrity Protection.

Με την κυκλοφορία του macOS Catalina, η Apple εισήγαγε αυστηρότερα δικαιώματα που έλεγχαν τους φακέλους στους οποίους είχαν πρόσβαση οι εφαρμογές. Ορισμένα έργα ανοιχτού κώδικα, όπως το GIMP, δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ή να αποθηκεύσουν αρχεία σε όλους τους καταλόγους εκτός από λίγους, ακόμη κι αν παρέμβατε και δώσατε μη αυτόματα άδεια. Μερικές φορές, οι αναβαθμίσεις του macOS απλώς σπάνε τις αγαπημένες σας εφαρμογές.

Το 2019, η κατάργηση της υποστήριξης εφαρμογών 32-bit από την Catalina αιχμαλώτισε τους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν παλαιότερες εκδόσεις του Microsoft Office. Η μόνη λύση ήταν μια ακριβή αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση. Εάν βασίζεστε σε μια συγκεκριμένη σουίτα εφαρμογών, ένα δωρεάν λογισμικό εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών ή βίντεο, έναν παλιό εξομοιωτή ή θύρα πηγής ή οποιοδήποτε λογισμικό παλαιού τύπου που δεν είναι πλέον ενημερωμένο, αυτό πρέπει να έχετε κατά νου.

  Πώς να μετατρέψετε το Gnome Shell σε macOS High Sierra

Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε πάντα ότι οι κρίσιμες ή υποχρεωτικές εφαρμογές σας θα λειτουργούν σωστά πριν κάνετε αναβάθμιση σε νέο λειτουργικό σύστημα.

Το υλικό μπορεί επίσης να είναι ασύμβατο

Ακριβώς όπως το λογισμικό, οι αλλαγές στο macOS μπορούν επίσης να επηρεάσουν το υλικό. Εκτός από προβλήματα με ορισμένα μοντέλα Apple Watch, το Big Sur έχει επίσης προβλήματα με ορισμένα έξυπνες κάρτες, Epson και ιπποδύναμη εκτυπωτές και οθόνες συνδεδεμένο μέσω HDMI.

Οι επαγγελματίες που εξαρτώνται από περιφερειακά, όπως tablet γραφικών, διεπαφές ήχου USB ή εξοπλισμός CAD/CAM, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον ιστότοπο του κατασκευαστή πριν κάνουν το άλμα. Ενώ οι προγραμματιστές έχουν περίπου τρεις μήνες για να απορροφήσουν και να προετοιμαστούν για τις αλλαγές της Apple, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη συμβατότητα κατά την κυκλοφορία.

Η Apple παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας εδώ και χρόνια

Ίσως ο καλύτερος λόγος για να μην κάνετε τον κόπο να ενημερώσετε αμέσως είναι ότι δεν έχετε τίποτα να χάσετε περιμένοντας. Μετά την κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης του macOS, η Apple συνεχίζει να την ενημερώνει για χρόνια.

Σίγουρα, τα νέα χαρακτηριστικά είναι ωραία, αλλά θέλετε επίσης το Mac σας να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που έχετε συνηθίσει για όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε να καθυστερήσετε την ενημέρωση μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα περισσότερα σφάλματα έχουν εξαλειφθεί.

Ωστόσο, συνεχίστε να ενημερώνετε το Mac σας κανονικά στην ενότητα Προτιμήσεις συστήματος > Ενημέρωση λογισμικού. Απλώς έχετε υπόψη σας ότι ενδέχεται να μην λαμβάνετε σημαντικές ενημερώσεις για ορισμένες εφαρμογές, όπως το Safari, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα συμβατότητας με ορισμένες γωνίες του ιστού.

Αλλά, μην ξεχνάτε, η Apple εγκαταλείπει την υποστήριξη για νέες ενημερώσεις macOS σε παλαιότερα μηχανήματα ετησίως, επομένως υπάρχουν πάντα πολλοί ιδιοκτήτες Mac κολλημένοι σε παλαιότερες εκδόσεις.

Αυτή η συμβουλή δεν ισχύει μόνο για το macOS. Συνήθως είναι καλύτερα να καθυστερήσετε οποιαδήποτε σημαντική αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος για τουλάχιστον μερικές ημέρες, μέχρι να καταλάβετε ότι είναι σχετικά χωρίς σφάλματα.