Πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με το macOS

Αν πάντα θέλατε ένα Mac λόγω της εμφάνισης και της αίσθησης του Mac OS, αλλά προτιμάτε το Linux, μια καλή επιλογή μπορεί να είναι να κάνετε την υπάρχουσα επιφάνεια εργασίας σας Linux να μοιάζει με macOS. Για να κάνετε το Linux να μοιάζει με το macOS, θα χρειαστείτε ένα θέμα, ένα πακέτο εικονιδίων και μια βάση σύνδεσης.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Θέμα macOS

Ένα θέμα επιφάνειας εργασίας στο Linux είναι υπεύθυνο για το 75% περίπου της εμφάνισης και της αίσθησης μιας επιφάνειας εργασίας Linux. Πριν επιλέξετε μια βάση σύνδεσης ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να επιλέξετε ένα θέμα Mac OS και να το εφαρμόσετε. Για να ξεκινήσετε αυτήν τη διαδικασία, εγκαταστήστε το πακέτο git στον υπολογιστή σας Linux. Αυτό το πακέτο θα σας επιτρέψει να κάνετε λήψη θεμάτων απευθείας από το Github και άλλες πηγές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Git. Η λήψη του git είναι πολύ απλή, καθώς το πακέτο συνήθως ονομάζεται “git”.

Με εγκατεστημένο το Git, πάρτε τα αρχεία θεμάτων.

git clone https://github.com/B00merang-Project/macOS-Sierra.git

Το πιο πρόσφατο, ενημερωμένο θέμα GTK που μοιάζει με Mac για Linux είναι το θέμα Mac OS Sierra. Κάνει πολύ καλή δουλειά στο να καλύπτει πολλά πράγματα Linux και να τα κάνει πιο Mac-όπως. Εάν το θέμα Sierra δεν λειτουργεί σωστά για κάποιο λόγο, εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε το θέμα Mac OS El-Capitan. Είναι ένα πολύ παρόμοιο θέμα, και είναι εξίσου εκτεταμένο στο οπτικό τμήμα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Pale Moon στο Linux

Εγκατάσταση θέματος για όλους τους χρήστες

Με το θέμα που έχετε κατεβάσει από το Github, εγκαταστήστε το στο σύστημά σας. Για να ενεργοποιήσετε αυτό το θέμα σε επίπεδο συστήματος, κάντε τα εξής:

cd macOS-Sierra

Μόλις μπείτε στον κατάλογο θεμάτων, χρησιμοποιήστε την εντολή ls για να παραθέσετε όλα τα περιεχόμενα. Στο εσωτερικό, παρατηρήστε ότι το θέμα υποστηρίζει όλα τα κύρια περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Συγκεκριμένα: Cinnamon, Gnome Shell, Unity, XFCE4 και αυτά που χρησιμοποιούν GTK2/GTK3. Αφού επαληθεύσετε ότι τα αρχεία θεμάτων είναι όντως εκεί, χρησιμοποιήστε το cd για να επιστρέψετε σε έναν φάκελο.

cd ..

Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το θέμα σε επίπεδο συστήματος με:

sudo mv macOS-Sierra /usr/share/themes/

Εγκαταστήστε το θέμα για έναν χρήστη

Δεν θέλετε να δώσετε σε όλους τους χρήστες πρόσβαση στο θέμα; Εξετάστε το ενδεχόμενο να το εγκαταστήσετε μόνο για έναν χρήστη.

mv macOS-Sierra ~/.themes

Σημείωση: εάν η μετακίνηση αποτύχει, αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν έχει κατάλογο ~/.themes στο /home/ του. Για να το διορθώσετε, μεταβείτε στο τερματικό και κάντε mkdir ~/.themes. Αφού δημιουργήσετε τον νέο κατάλογο, προσπαθήστε να μετακινήσετε ξανά το θέμα.

Ενεργοποίηση θέματος

Αφού εγκατασταθεί το θέμα, θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας. Καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι περιβαλλόντων επιφάνειας εργασίας για την πλατφόρμα Linux, θα κάνουμε αυτό το σεμινάριο όσο το δυνατόν γενικότερο. Επιλέξτε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που θέλετε να κάνετε να μοιάζει με Mac από την παρακάτω λίστα για να μάθετε πώς να εφαρμόσετε το θέμα.

  Πώς να παίξετε το GreedFall στο Linux

Λάβετε υπόψη ότι επειδή το θέμα του Mac OS βασίζεται στο GTK, δεν θα λειτουργεί σε επιτραπέζιους υπολογιστές όπως το LxQT ή το KDE, καθώς δεν είναι GTK.

Πακέτο εικονιδίων

Εκτός από το θέμα Mac GTK, είναι επίσης απαραίτητη η αλλαγή των εικονιδίων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεμάτων εικονιδίων που μοιάζουν με Mac, αλλά μακράν το καλύτερο για χρήση είναι το πακέτο θεμάτων εικονιδίων MacOS. Ταιριάζει πολύ καλά με το θέμα Sierra/High Sierra.

Κατεβάστε το πακέτο εικονιδίων, και ακολουθήστε τον οδηγό μας για να μάθετε πώς να εγκαταστήσετε εικονίδια στο Linux. Φροντίστε επίσης να ανατρέξετε στους παραπάνω συνδέσμους για να μάθετε πώς να εφαρμόζετε το θέμα του εικονιδίου στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας.

Ποιο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας μοιάζει περισσότερο με Mac;

Όλα τα περιβάλλοντα επιτραπέζιου υπολογιστή που βασίζονται σε GTK στο Linux έχουν τη δυνατότητα να μοιάζουν με Mac, αλλά αυτό που έχει τις περισσότερες δυνατότητες είναι το Cinnamon. Ο κύριος λόγος είναι ότι είναι μοντέρνο, αλλά παραδοσιακό. Έχει πολλές οπτικές προσδοκίες υψηλής ποιότητας που περιμένουν οι χρήστες στο Mac OS, και επομένως είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης.

Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανέλα; Ένα άλλο καλό σημείο εκκίνησης είναι το Mate ή το XFCE4. Έχουν υποστήριξη GTK3 και έχουν τη δυνατότητα να είναι μοντέρνα. Επιπλέον, αυτά τα δύο περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, όταν συνδυάζονται με το Compton X window compositor, μπορούν να φαίνονται μοντέρνα όπως το Cinnamon.

  Πώς να εγκαταστήσετε το JetBrains Rider στο Linux

Σημείωση: φροντίστε να σύρετε το πάνελ σας στο επάνω μέρος της οθόνης και να αφαιρέσετε τη “εφαρμογή λίστας παραθύρων”, καθώς έτσι φαίνεται στο Mac OS.

Ρύθμιση της αποβάθρας

Υπάρχουν πολλά docks για να διαλέξετε στο Linux, αλλά σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το Plank. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι απλοϊκό και μπορεί εύκολα να μιμηθεί την εμφάνιση της βάσης σύνδεσης του Mac OS. Επιπλέον, το θέμα Mac OS Sierra που εγκαταστάθηκε νωρίτερα έχει θέμα Plank. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το dock ταιριάζει πλήρως με το θέμα.

Δείτε πώς να εγκαταστήσετε το Plank:

Ubuntu

sudo apt install plank

Debian

sudo apt-get install plank

Arch Linux

sudo pacman -S plank

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install plank

OpenSUSE

sudo zypper install plank

Για να διασφαλίσετε ότι το Plank ξεκινά όταν συνδέεστε, θα πρέπει να γίνει αυτόματη εκκίνηση. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του αρχείου plank.desktop από το /usr/share/applications, στο ~/.config/autostart.

cp /usr/share/applications/plank.desktop ~/.config/autostart

chmod +x ~/.config/autostart plank.desktop

Αλλαγή στοιχείων ελέγχου παραθύρων

Ένα σημαντικό πράγμα για το Mac OS είναι το γεγονός ότι τα κουμπιά ελέγχου του παραθύρου βρίσκονται στα αριστερά και όχι στα δεξιά. Κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας είναι διαφορετικό. Σε ορισμένες, ενδέχεται να μπορείτε να μετακινήσετε τη θέση ελέγχου παραθύρου από τα δεξιά προς τα αριστερά στις ρυθμίσεις εμφάνισης. Σε άλλα, οι εντολές είναι απαραίτητες. Για καλύτερα αποτελέσματα, ανατρέξτε στις σελίδες προσαρμογής για το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας σας παραπάνω και χρησιμοποιήστε το για να δείτε εάν υπάρχει τρόπος να μετακινήσετε τα στοιχεία ελέγχου του παραθύρου.

Διαφορετικά, κάντε:

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences button-layout close,minimize,maximize: