Πώς να ανασυγκροτήσετε έναν σκληρό δίσκο σε Linux

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα συστήματα αρχείων και τα λειτουργικά συστήματα. Η πιο διαιωνισμένη παρανόηση είναι ότι μόνο οι σκληροί δίσκοι των Windows στο σύστημα αρχείων NTFS μπορούν ποτέ να κατακερματιστούν. Αυτό είναι μύθος. Το Fragmentation δεν είναι κακή εφεύρεση της Microsoft. Στην πραγματικότητα, ο κατακερματισμός των αρχείων μπορεί να συμβεί στα περισσότερα συστήματα αρχείων, εκτός εάν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ΜΗΝ κατακερματίζονται (πράγμα πολύ σπάνιο). Οι χρήστες Linux δεν έχουν ανοσία από τη διαδικασία ανασυγκρότησης. Δυστυχώς, οι δημοφιλείς διαδικτυακοί ιστότοποι διαιωνίζουν συχνά την ιδέα ότι το “Linux έχει ανοσία”. Εν μέρει, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Τα συστήματα αρχείων Linux λαμβάνουν κατακερματισμό του συστήματος αρχείων με πιο αργό ρυθμό από κάτι σαν το NTFS της Microsoft, αλλά δεν έχουν ανοσία. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι πρέπει να κάνετε όταν ο υπολογιστής σας Linux φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα κατακερματισμού και πώς να ανασυγκροτήσετε έναν σκληρό δίσκο στο Linux.

Δημιουργία ενός ζωντανού δίσκου Linux

Σε αντίθεση με τα Windows, τα συστήματα αρχείων Linux δεν θα πρέπει να ανασυγκροτούνται κατά τη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε ποτέ να ανασυγκροτήσετε έναν σκληρό δίσκο σε Linux, ιδιαίτερα αυτόν που φιλοξενεί την εγκατάσταση Linux, προτιμάται ένας ζωντανός δίσκος. Όταν πρόκειται για έναν ζωντανό δίσκο, οποιοδήποτε παλιό Linux θα το κάνει (εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο τερματικό root). Τούτου λεχθέντος, σε αυτόν τον οδηγό θα σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε έναν ζωντανό δίσκο Arch Linux.

  Πώς να ανεβάσετε μουσική στο Google Music στο Linux

Το Arch είναι το καλύτερο γιατί φορτώνει ακριβώς σε ένα ριζικό κέλυφος. Αυτό το καθιστά το τέλειο λειτουργικό σύστημα για εργασίες συντήρησης. Για να δημιουργήσετε τον ζωντανό δίσκο, κατεβάστε το πιο πρόσφατο αρχείο ISO από το Ιστότοπος Arch, και αποκτήστε το εργαλείο εγγραφής Etcher USB ISO. Η δημιουργία του ζωντανού δίσκου είναι εύκολη και το εργαλείο Etcher θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

Προετοιμάστε το σύστημά σας

Η ανασυγκρότηση μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να περάσει αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν συνιστάται. Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, ακόμη και να αποτύχουν να ολοκληρωθούν εάν υπάρχουν κακά μπλοκ σε οποιοδήποτε από τα διαμερίσματα.

Στη γραμμή εντολών του Arch Linux, χρησιμοποιήστε το lsblk. Αυτή η εντολή παραθέτει όλες τις συσκευές μπλοκ (μονάδες δίσκου δεδομένων κ.λπ.) που είναι συνδεδεμένες αυτήν τη στιγμή στον υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας τη λίστα που εμφανίζει το lsblk, καθορίστε σε ποιους σκληρούς δίσκους (και διαμερίσματα) θέλετε να εκτελέσετε ανασυγκρότηση και λάβετε υπόψη ποιες ετικέτες είναι ποιες.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στην προτροπή Arch shell και πληκτρολογήστε:

fsck /dev/sdXY -y

Σημείωση: αντικαταστήστε τα X και Y με την ετικέτα του σκληρού σας δίσκου (όπως λέει στο lsblk).

Το εργαλείο fsck θα σαρώσει οποιοδήποτε διαμέρισμα σκληρού δίσκου για κατεστραμμένα μπλοκ, κατεστραμμένα μπλοκ και δεδομένα σκουπιδιών. Θα καθαρίσει τα πάντα από τα διαμερίσματα, έτσι ώστε η ανασυγκρότηση να λειτουργεί ομαλά.

  Τα 5 καλύτερα φορητά λειτουργικά συστήματα Linux

Ανάλογα με το πόσα κακά bits δεδομένων υπάρχουν στο διαμέρισμα στο οποίο εκτελείται η εντολή fsck, η διαδικασία καθαρισμού μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο. Μην ανησυχείς; αυτή η διαδικασία είναι εντελώς αυτόματη. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, χάρη στη χρήση του διακόπτη -y που θα απαντά αυτόματα ναι σε κάθε ερώτηση που κάνει το πρόγραμμα.

Ανίχνευση κατακερματισμού

Για να εντοπίσουμε κατακερματισμό, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ξανά το fsck. Αυτή τη φορά, εκτελέστε το με το διακόπτη -fn:

fcsk -fn /dev/sdXY

Η σημαία -fn λέει στο εργαλείο fsck να ελέγξει γρήγορα το σύστημα αρχείων. Καθορίζει εάν ολόκληρο το σύστημα είναι «συνεχόμενο» (γνωστό και ως κατακερματισμένο με οποιονδήποτε τρόπο). Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο το καλύτερο. Είναι καλύτερο να εκτελείτε την ανασυγκρότηση μόνο εάν το σύστημα αρχείων σας είναι κατακερματισμένο κατά 15%+.

Ανασυγκρότηση

Το Arch Linux συνοδεύεται από ένα ισχυρό εργαλείο ανασυγκρότησης αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα. Αυτό το εργαλείο ονομάζεται e4defrag. Είναι πολύ ελαφρύ, αλλά πολύ δυνατό. Εκτελέστε το σε οποιοδήποτε διαμέρισμα Linux και θα αναλύσει και θα ανασυγκροτήσει έναν σκληρό δίσκο σε Linux πολύ εύκολα. Για να το χρησιμοποιήσετε, βρείτε το όνομα του διαμερίσματος που θέλετε να καθαρίσετε με την εντολή lsblk.

mount /dev/sdXY /mnt

Στη συνέχεια, ξεκινήστε τη διαδικασία ανασυγκρότησης:

e4defrag /dev/sdXY

Σημείωση: Αν και αυτό το σεμινάριο δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι χρήστες δεν πρέπει να εκτελούν το e4defrag χωρίς να χρησιμοποιούν ζωντανό δίσκο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να το κάνουν σε ένα σύστημα που λειτουργεί. Δεν συνιστούμε να το κάνετε αυτό λόγω του γεγονότος ότι είναι αδύνατο να διορθώσετε και να καθαρίσετε μπλοκ ενώ χρησιμοποιείται ένας σκληρός δίσκος από το Linux. Αυτό εμποδίζει τη διαδικασία που οδηγεί στην ανασυγκρότηση.

  Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία κειμένου γραφικά στο Linux με το gedit

Εάν θέλετε να παραλείψετε τον καθαρισμό της μονάδας σας από κακά μπλοκ και δεδομένα σκουπιδιών πριν χρησιμοποιήσετε το e4defrag, μπορείτε να κάνετε αυτήν τη διαδικασία σε οποιαδήποτε διανομή Linux. Οι περισσότερες διανομές Linux αποστέλλουν το εργαλείο e4defrag από προεπιλογή.

Εάν για κάποιο λόγο, το e4defrag δεν υπάρχει στον υπολογιστή σας Linux, είναι πολύ εύκολο να το βρείτε. Απλώς αναζητήστε το “e4defrag” στον διαχειριστή πακέτων που χρησιμοποιείτε συνήθως για την εγκατάσταση προγραμμάτων και εγκαταστήστε τον.

συμπέρασμα

Ο κατακερματισμός είναι μια πραγματικότητα των υπολογιστών. Τα συστήματα αρχείων γίνονται όλο και πιο ακατάστατα όσο περνά ο καιρός. Αν και είναι αλήθεια ότι στο Linux, αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται πραγματικά μόνο όταν μια μονάδα δίσκου είναι σχεδόν πλήρης, εξακολουθεί να είναι πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι τόσο ανησυχητικό που αυτός ο μύθος ότι “το Linux δεν απαιτεί κατακερματισμό” δεν είναι χρήσιμος. Ας ελπίσουμε ότι, με τη βοήθεια αυτού του σεμιναρίου, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι στο χέρι σας να διατηρήσετε τον σκληρό σας δίσκο Linux σε κορυφαία φόρμα!