Γιατί οι κάμερες χωρίς καθρέφτη δεν είναι μικρότερες;

Η κάμερα χωρίς καθρέφτη είχε αρχικά προαναγγελθεί ως η μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο βολική εναλλακτική λύση DSLR. Ωστόσο, αν κοιτάξετε τα πιο πρόσφατα κάμερες χωρίς καθρέφτη από την Canon, τη Nikon και (σε ​​μικρότερο βαθμό) τη Sony, αυτό δεν έχει γίνει πραγματικά. Ας δούμε γιατί.

Η νέα ναυαρχίδα mirrorless κάμερα της Canon, η EOS R5, ζυγίζει μόλις 26 ουγγιές και έχει διαστάσεις 5,43 x 3,84 x 3,46 ίντσες. Η πλησιέστερη αντίστοιχη DSLR της εταιρείας, η 5D Mark IV, ζυγίζει 31,4 ουγγιές και έχει διαστάσεις 5,94 x 4,57 x 2,99 ίντσες. Ενώ σίγουρα υπάρχει διαφορά και το R5 είναι ελαφρύτερο και μικρότερο (στις περισσότερες διαστάσεις), δεν είναι ακριβώς νύχτα και μέρα. Στη συνέχεια, φυσικά, πρέπει να προσθέσετε και έναν φακό.

Η Canon EOS R5 δεν είναι μια μικρή κάμερα μετά την προσθήκη ενός φακού.

Αν βάλεις ένα Φακός RF 24-105mm f/4 L IS USM (24,5 ουγγιές) στο R5 και ένα Φακός EF 24-105mm f/4 L IS II (28,1 ουγγιές) στο 5D, τα συνολικά βάρη τους αυξάνονται σε 50,4 και 59,5 ουγγιές, αντίστοιχα. Θα νιώσετε τη διαφορά αν κρατήσετε και τα δύο ταυτόχρονα. Ωστόσο, ούτε μια ιδιαίτερα ελαφριά ρύθμιση είναι – στην πραγματικότητα, είναι αρκετά παρόμοια.

Αλλά, εδώ είναι το πραγματικό kicker: οι RF 24-105 και EF 24-105 έχουν παρόμοιο μέγεθος και φακούς απόδοσης. Ενας από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των καμερών χωρίς καθρέφτη είναι ότι χρησιμοποιούν ολοκαίνουργιες βάσεις φακών, ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να κάνουν ακόμα καλύτερους φακούς.

Η αντικατάσταση χωρίς καθρέφτη για το απίστευτα δημοφιλές EF 24-70 f/2,8 L II φακός USM (28,4 ουγγιές) είναι το RF 28-70 f/2,0 L USM, το οποίο ζυγίζει ένα εντελώς γελοίο 50,4 ουγκιές. Βάλτε το σε ένα R5 και το συνολικό βάρος είναι 4,75 λίβρες σε σύγκριση με 3,74 λίβρες του 5D και του φακού 24-70 mm. Τώρα, η συσκευή κάμερας χωρίς καθρέφτη ζυγίζει περισσότερο!

Πώς καταλήξαμε εδώ;

Κατασκευαστικές αποφάσεις της Canon και της Nikon

Ο μεγαλύτερος λόγος που οι κάμερες χωρίς καθρέφτη δεν είναι μικρότερες και ελαφρύτερες είναι απλός: η Canon και η Nikon δεν ήθελαν να είναι. Θα μπούμε βαθύτερα στο γιατί λίγο αργότερα, αλλά πρώτα, ένα σύντομο μάθημα ιστορίας.

  Ποια είναι η συμφωνία με το Google Home και το Nest; Υπάρχει διαφορά;

Οι πλατφόρμες DSLR της Canon και της Nikon είναι, από τεχνολογική άποψη, αρχαίες. Η Canon κυκλοφόρησε το EF-mount το 1987, ενώ οι πρώτοι φακοί Nikon F-mount κυκλοφόρησαν το 1959. Αυτό είναι βασικά προϊστορία.

Αυτή η 30χρονη EOS 620 εξακολουθεί να λειτουργεί με ολοκαίνουργιους φακούς Canon.

Ενώ η Canon και η Nikon έχουν αξιοποιήσει καλά τις πλατφόρμες φακών τους, έχουν πλέον πλήξει σκληρά, φυσικά όρια σχετικά με το πόσο περισσότερο μπορούν να τους ωθήσουν. Η Canon πιθανότατα θα ήθελε πολύ να κυκλοφορήσει αυτό το τέρας RF 28-70 f/2 που αναφέραμε παραπάνω για τις DSLR της.

Ωστόσο, λόγω του σχεδιασμού της βάσης του φακού, η εταιρεία δεν μπορούσε να κατασκευάσει αντίστοιχο φακό. Η Canon έχει περιοριστεί σε 24-70mm f/2.8 εδώ και δεκαετίες.

Όταν ήρθε η ώρα να σχεδιάσουν μια νέα βάση φακού για τις κορυφαίες κάμερές τους χωρίς καθρέφτη, η Canon και η Nikon απλώς δεν επέλεξαν να γίνουν μικρότερες – έγιναν μεγαλύτερες. Αφαιρώντας τον καθρέφτη, κατάφεραν να μειώσουν την απόσταση μεταξύ του φακού και του αισθητήρα, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας. Η διεύρυνση της βάσης κατέστησε δυνατή τη δημιουργία φακών με ευρύτερα ανοίγματα.

Έχουν πλέον περισσότερες επιλογές για καινοτομία, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτεροι, πιο τρελοί φακοί.

Θεωρητικά, η Canon και η Nikon (και, πριν από αυτούς, η Sony) θα μπορούσαν να έχουν σχεδιάσει μικρότερες βάσεις φακών, αλλά αυτό θα τις περιόριζε περαιτέρω.

Αυτό μας φέρνει στον επόμενο λόγο για τον οποίο οι κάμερες χωρίς καθρέφτη εξακολουθούν να είναι τόσο μεγάλες.

  Είναι το Putlocker νόμιμο και ασφαλές στη χρήση; Το καλό, και το κακό

Το μέγεθος των φακών

Ενώ οι κάμερες τραβούν πολλή προσοχή, οι φακοί είναι αυτοί που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς στη φωτογραφία. Ένα σημαντικό πρόβλημα για τους κατασκευαστές που θέλουν να κάνουν τα πράγματα μικρότερα είναι οι νόμοι της φυσικής.

Ένας αισθητήρας κάμερας πλήρους κάδρου είναι τυποποιημένος από ένα κομμάτι φιλμ 35 mm. Είναι 36 x 24 mm και αυτό δεν μπορεί πραγματικά να αλλάξει. Σίγουρα, υπάρχουν μικρότεροι αισθητήρες εικόνας, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται σε smartphone και κάμερες APS-C, αλλά έρχονται με μια σειρά από συμβιβασμούς.

Οι ερασιτεχνικές και επαγγελματικές βιομηχανίες φωτογραφίας υψηλών προδιαγραφών είναι φτιαγμένες γύρω από το πρότυπο 35 mm, και αυτό περιλαμβάνει τους φακούς.

Η σχέση μεταξύ της εστιακής απόστασης ενός φακού και του μεγέθους του αισθητήρα επηρεάζει τον τρόπο εμφάνισης των πραγμάτων. Σε μια κάμερα πλήρους κάδρου, οι ευρυγώνιοι φακοί έχουν εστιακές αποστάσεις μικρότερες από περίπου 40 mm, ενώ οι τηλεφακοί έχουν εστιακή απόσταση μεγαλύτερη από περίπου 70 mm. Στη μέση βρίσκονται οι κανονικοί φακοί, οι οποίοι παρέχουν μια προοπτική παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου ματιού.

Η εστιακή απόσταση, ωστόσο, είναι μια φυσική ιδιότητα ενός φακού. Ένας φακός με εστιακή απόσταση 100 mm δεν χρειάζεται αυστηρά να έχει μήκος 100 mm, αλλά θα βρίσκεται σε αυτό το γήπεδο.

Η απαλλαγή από έναν μικρό καθρέφτη δεν θα έκανε αυτή τη ρύθμιση πολύ πιο ελαφριά.

Εφόσον οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών δεσμεύονται να κατασκευάζουν μια κάμερα πλήρους κάδρου, είναι επίσης δεσμευμένοι να είναι οι φακοί ενός συγκεκριμένου (αρκετά μεγάλου) μεγέθους. Υπάρχουν μικρές οικονομίες που μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας ελαφρύτερα υλικά ή πιο συμπαγή σχέδια. Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση ένας φακός ζουμ 24-70 mm να είναι πολύ μικρότερος από ό,τι είναι σήμερα και να είναι καλός.

Επειδή οι φακοί πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, το κάνουν και οι κάμερες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελαφρύτερη κάμερα χωρίς καθρέφτη πλήρους καρέ της Canon, η RP, εξακολουθεί να είναι 17,1 ουγγιές—περίπου τα 2/3 του βάρους της ναυαρχίδας R5.

  Χρειάζεστε λογισμικό Anti-Ransomware για τον υπολογιστή σας;

Ακόμη και οι φθηνότερες, ελαφρύτερες κάμερες πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους φακούς.

Η παρακμή της αγοράς καμερών καταναλωτών

Μέχρι στιγμής, έχουμε επικεντρωθεί στην κορυφαία αγορά της φωτογραφικής μηχανής, επειδή αυτό είναι το μέρος που προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα στους κατασκευαστές.

Από το 2010, Οι πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 87%., από 121,5 εκατομμύρια σε 15,2 εκατομμύρια. Τα smartphone έχουν κλέψει την επιχείρηση φωτογραφικών μηχανών χαμηλού επιπέδου, εστιασμένη στον καταναλωτή.

Καθώς σχεδόν όλοι όσοι θέλουν μια μικρή, ελαφριά, εύκολη στη μεταφορά κάμερα έχουν ήδη μια στην τσέπη τους, δεν υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους κατασκευαστές να αναπτύξουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

Οι καθρέφτες δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλοι

Ένα μέρος της συζήτησης για το μέγεθος και το βάρος της κάμερας που χάνεται λίγο είναι ότι οι καθρέφτες στις DSLR δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλοι εξαρχής. Καταλαμβάνουν λίγο χώρο (γι’ αυτό οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις), αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα βαριές. Ο αισθητήρας, τα ηλεκτρονικά, η μπαταρία, η οθόνη LCD, το σκόπευτρο, η υποδοχή κάρτας SD, η βάση φακού και ούτω καθεξής, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Επιπλέον, όπως καλύψαμε νωρίτερα, το μικρό μέγεθος και το βάρος που εξοικονομήθηκαν, οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν για πιο προηγμένες βάσεις φακών. Είναι ο ίδιος λόγος που η αφαίρεση των υποδοχών ακουστικών από τα τηλέφωνα δεν οδήγησε σε μικρότερα, ελαφρύτερα τηλέφωνα, αλλά μάλλον σε πιο προηγμένα τηλέφωνα.

Υπάρχουν μικρές κάμερες χωρίς καθρέφτη;

Αν θέλετε πραγματικά μια μικρή, ελαφριά κάμερα χωρίς καθρέφτη, είστε τυχεροί! Υπάρχουν, απλώς δεν είναι κορυφαία προϊόντα για τις περισσότερες μάρκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμβιβασμοί που απαιτούνται για να γίνουν δεν προσφέρονται για εξαιρετικά φύλλα προδιαγραφών.

Η Canon, για παράδειγμα, έχει το ΕΟΣ Μ σειρά από κάμερες χωρίς καθρέφτη APS-C. Η σειρά Alpha της Sony περιλαμβάνει επίσης πολλά μοντέλα APS-C. Δυστυχώς, καθώς χρησιμοποιούν την ίδια βάση φακού με τις κάμερες πλήρους κάδρου, οι περισσότεροι φακοί εξακολουθούν να είναι αρκετά μεγάλοι.

Ωστόσο, Η σειρά M της Leica με mirrorless αποστασιομετρητές είναι περίπου τόσο συμπαγείς όσο μια κάμερα πλήρους καρέ.