Γιατί οι εφαρμογές iPhone και iPad ζητούν χρήση Bluetooth

Εάν έχετε εγκαταστήσει το iOS 13 στο iPhone σας, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές εφαρμογές ζητούν ξαφνικά άδεια για να χρησιμοποιήσουν το υλικό Bluetooth. Η ίδια αλλαγή θα έρθει και στα iPad με την ενημέρωση iPadOS. Να τι συμβαίνει.

Οι εφαρμογές μπορούσαν προηγουμένως να χρησιμοποιήσουν το Bluetooth χωρίς να ρωτήσουν

Αυτά τα μηνύματα είναι νέα στο iOS 13. Πριν από αυτήν την ενημέρωση, οι εφαρμογές στο iPhone ή το iPad σας μπορούσαν να χρησιμοποιούν το Bluetooth ό,τι ήθελαν. Εφόσον είχατε ενεργοποιημένο το Bluetooth, οι εφαρμογές θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς να το ζητήσουν.

Τώρα, το Bluetooth μοιάζει περισσότερο με άλλα ευαίσθητα δεδομένα στο τηλέφωνό σας. Υπάρχει μια άδεια που ελέγχει εάν οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Ακριβώς όπως μια εφαρμογή πρέπει να ρωτήσει πριν πάρει την τοποθεσία σας μέσω GPS ή αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές σας, πρέπει να ρωτήσει πριν πατήσει το ραδιόφωνο Bluetooth.

Με άλλα λόγια, όλες αυτές οι εφαρμογές είχαν πρόσβαση στο Bluetooth του iPhone ή του iPad στο παρελθόν. Τώρα, πρέπει πρώτα να ρωτήσουν — και ξαφνικά τους βλέπεις να ρωτούν για πρώτη φορά.

  Αυτόματη εναλλαγή στο σκοτεινό θέμα τη νύχτα στα Windows 10

Γιατί η Apple έκανε την αλλαγή;

Η Apple έκανε αυτή την αλλαγή για λόγους απορρήτου. Το Bluetooth δεν είναι μόνο για σύνδεση με εξωτερικές συσκευές όπως ασύρματα ακουστικά, πληκτρολόγια και ποντίκια. Είναι ολοένα και πιο σύνηθες τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και άλλες δημόσιες τοποθεσίες να ρυθμίζουν «φάρους παρακολούθησης» Bluetooth. Μια εφαρμογή θα μπορούσε να επικοινωνήσει με αυτά για να προσδιορίσει τη φυσική τοποθεσία σας—για παράδειγμα, να προσδιορίσει εάν βρίσκεστε σε κατάστημα λιανικής και πού βρίσκεστε σε αυτό το κατάστημα.

Στο WWDC 2019, ο Craig Federighi της Apple είπε Η Apple θα «κλείσει την πόρτα σε αυτήν την κατάχρηση» του Bluetooth για να εμποδίσει τις εφαρμογές να σας παρακολουθούν χωρίς την άδειά σας. Αυτό κάνει το iOS 13.

Πριν από το iOS 13, δεν υπήρχε τρόπος να διαπιστώσετε εάν μια εφαρμογή χρησιμοποιούσε Bluetooth ή να τη διακόψετε πέρα ​​από την απενεργοποίηση του Bluetooth στη συσκευή σας. Τώρα, μια εφαρμογή πρέπει να ρωτήσει εάν θέλει να χρησιμοποιήσει Bluetooth και μπορείτε να αποφασίσετε.

Γιατί οι εφαρμογές χρειάζονται ή θέλουν Bluetooth;

Οι εφαρμογές δεν χρησιμοποιούν μόνο Bluetooth για την παρακολούθηση της τοποθεσίας σας. Και, ακόμα κι αν μια εφαρμογή παρακολουθεί την τοποθεσία σας, μπορεί να το κάνει αυτό για χρήσιμο λόγο. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του Target χρησιμοποιεί φάρους Bluetooth για να προσδιορίσετε την τοποθεσία σας μέσα στα καταστήματά του. Η εφαρμογή μπορεί να σας δώσει οδηγίες στο κατάστημα και να σας καθοδηγήσει σε προϊόντα στα ράφια.

  Πώς να προσθέσετε ετικέτες σε αρχεία σε Mac, iPhone ή iPad

Άλλες εφαρμογές θα ζητήσουν πρόσβαση Bluetooth για σύζευξη με αξεσουάρ. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Fitbit χρειάζεται Bluetooth για επικοινωνία Ιχνηλάτες άσκησης Fitbit.

Οι προγραμματιστές μπορούν να παρέχουν ένα μήνυμα που εξηγεί γιατί η εφαρμογή τους ζητά πρόσβαση Bluetooth. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Fitbit λέει, “Το Fitbit πρέπει να συνδεθεί με τον ιχνηλάτη σας για να παρακολουθεί την άσκησή σας”.

Εάν ο προγραμματιστής μιας εφαρμογής δεν παρέχει ένα προσαρμοσμένο μήνυμα, θα δείτε απλώς ένα μήνυμα που λέει: “Αυτό θα επιτρέψει [This App] για να βρείτε και να συνδεθείτε σε αξεσουάρ Bluetooth. Αυτή η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί Bluetooth για να γνωρίζει πότε βρίσκεστε κοντά.”

Πρέπει να επιτρέψετε ή να απορρίψετε το Bluetooth για μια εφαρμογή;

Το αν θα επιτρέψετε ή θα απορρίψετε το Bluetooth για μια εφαρμογή εξαρτάται πραγματικά από εσάς, τη χρήση της εφαρμογής και το πόσο εμπιστεύεστε αυτήν την εφαρμογή. Είναι ακριβώς σαν να δίνετε τοποθεσία ή άλλα δικαιώματα σε μια εφαρμογή.

Εάν μια εφαρμογή χρειάζεται Bluetooth για να λειτουργήσει με ασύρματο αξεσουάρ, αυτή η δυνατότητα δεν θα λειτουργήσει εάν δεν ενεργοποιήσετε το Bluetooth. Εάν μια εφαρμογή όπως η Target χρησιμοποιεί Bluetooth για να παρέχει οδηγίες εσωτερικού χώρου, αυτές δεν θα λειτουργήσουν εάν το Bluetooth είναι απενεργοποιημένο. Ωστόσο, εάν μια εφαρμογή φαίνεται να μην έχει έγκυρο λόγο για να ζητήσει Bluetooth, μπορείτε απλώς να πείτε όχι.

  Τρόπος προσαρμογής του παραθύρου ανάγνωσης στο Outlook

Όπως και με άλλους τύπους αδειών απορρήτου στο iOS της Apple, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη αργότερα μεταβαίνοντας στην εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Bluetooth για μια εφαρμογή

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Bluetooth για να αλλάξετε εάν μια εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιήσει Bluetooth ή όχι. Θα δείτε μια λίστα με εφαρμογές που έχουν ζητήσει πρόσβαση στο Bluetooth του iPhone ή του iPad σας. Γυρίστε το διακόπτη εναλλαγής μιας εφαρμογής για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Bluetooth για αυτήν.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και να κάνετε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε μια αλφαβητική λίστα με όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας. Πατήστε μια εφαρμογή στη λίστα για να δείτε τα δικαιώματά της. Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την άδεια “Κοινή χρήση Bluetooth” για να επιτρέψετε ή να αρνηθείτε την πρόσβαση στο Bluetooth για αυτήν την εφαρμογή.

Ενοχλητικές προτροπές τώρα για περισσότερο απόρρητο αργότερα

Το Bluetooth γίνεται ακόμη μια άδεια στο λειτουργικό σύστημα iOS της Apple. Βεβαίως, αυτό σημαίνει περισσότερα παράθυρα διαλόγου για να τα πατήσετε. Αλλά σημαίνει επίσης περισσότερο έλεγχο του απορρήτου σας και περισσότερη ισχύ στο τι μπορούν να κάνουν οι εφαρμογές.

Από την κυκλοφορία του iOS 13, πολλές εφαρμογές ζητούν Bluetooth χωρίς να εξηγούν πραγματικά σε τι χρησιμεύει. Οι προγραμματιστές εφαρμογών θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους για να εξηγήσουν καλύτερα αυτά τα αιτήματα Bluetooth στους χρήστες τους. Και, εάν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί Bluetooth απλώς για να παρακολουθεί τους χρήστες της χωρίς κανένα όφελος για αυτούς, ο προγραμματιστής αυτής της εφαρμογής θα πρέπει να σκεφτεί αν αξίζει πραγματικά να ζητήσει δικαιώματα Bluetooth για το αρνητικό PR.