Πώς να απενεργοποιήσετε τις ιδιωτικές διευθύνσεις MAC Wi-Fi σε iPhone και iPad

Η Apple άλλαξε τον τρόπο σύνδεσης του iPhone και του iPad με δίκτυα Wi-Fi ξεκινώντας από τις ενημερώσεις iOS 14 και iPadOS 14. Εάν αυτό προκαλεί προβλήματα με ένα δίκτυο Wi-Fi, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε για αυτό το δίκτυο. Να πώς.

Πώς λειτουργούν οι ιδιωτικές διευθύνσεις Wi-Fi

Όταν ένα iPhone, iPad ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή με δυνατότητα Wi-Fi συνδέεται σε ένα δίκτυο Wi-Fi, στέλνει μια μοναδική διεύθυνση ελέγχου πρόσβασης πολυμέσων (MAC). Αυτό προσδιορίζει τη συσκευή στο δίκτυο.

Παραδοσιακά, η διεύθυνση MAC ορίστηκε σε επίπεδο υλικού και ήταν η ίδια για τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Κάθε δίκτυο στο οποίο συνδέεστε λάμβανε την ίδια διεύθυνση MAC από τη συσκευή σας. Θα μπορούσατε να αλλάξετε τη διεύθυνση MAC σας με μη αυτόματο τρόπο σε ορισμένες συσκευές, αλλά λίγοι το έκαναν.

  Πώς να δημιουργήσετε μια συνάντηση ομάδων στο Outlook

Είναι εύκολο να καταλάβετε πώς αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρακολούθηση: Εάν μετακινείστε σε μια πόλη συνδέοντας διαφορετικά δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi σε καφετέριες, αεροδρόμια και βιβλιοθήκες, η συσκευή σας θα χρησιμοποιούσε την ίδια διεύθυνση MAC για να συνδεθεί σε καθένα, ενεργοποιώντας ένας οργανισμός που χειρίζεται τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi για να παρακολουθεί τις κινήσεις τοποθεσίας και τη δραστηριότητα του δικτύου σας με την πάροδο του χρόνου.

Με ιδιωτικές διευθύνσεις Wi-Fi, το iPhone, το iPad και το Apple Watch θα παρέχουν πλέον διαφορετική διεύθυνση MAC για κάθε δίκτυο Wi-Fi στο οποίο συνδέονται. Κάθε δίκτυο Wi-Fi στο οποίο συνδέεστε λαμβάνει μια διαφορετική διεύθυνση MAC από τη συσκευή σας. Οι περίοδοι σύνδεσης Wi-Fi από διαφορετικά δίκτυα Wi-Fi δεν μπορούν πλέον να συνδέονται τόσο εύκολα μεταξύ τους.

Πώς το ιδιωτικό Wi-Fi μπορεί να προκαλέσει προβλήματα

Τις περισσότερες φορές, δεν θα παρατηρήσετε πρόβλημα με τις ιδιωτικές διευθύνσεις WI-Fi. Αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και θα “απλώς λειτουργήσει”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα προκαλέσει προβλήματα με ορισμένα δίκτυα.

  Τρόπος συγχρονισμού υπολογιστικών φύλλων του Microsoft Excel

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει ρυθμίσει ένα δίκτυο Wi-Fi για να χρησιμοποιεί φιλτράρισμα διευθύνσεων MAC, επιτρέποντας μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές να συνδέονται. Ο οργανισμός σας μπορεί να σας ζητήσει να απενεργοποιήσετε τις ιδιωτικές διευθύνσεις Wi-Fi σε αυτήν την περίπτωση. Στο σπίτι, ενδέχεται να έχετε ρυθμίσει γονικούς ελέγχους για κάθε συσκευή στο δίκτυο Wi-Fi σας—μια δυνατότητα που χρησιμοποιεί διευθύνσεις MAC για τον εντοπισμό και την εφαρμογή περιορισμών σε συσκευές.

Εάν αντιμετωπίζετε ποτέ προβλήματα με τη σύνδεση ή την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ένα δίκτυο Wi-Fi, η απενεργοποίηση αυτής της επιλογής είναι ένα καλό βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων που θα επιλύσει το πρόβλημά σας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πώς να απενεργοποιήσετε τις ιδιωτικές διευθύνσεις για ένα δίκτυο Wi-Fi

Η επιλογή «Ιδιωτική διεύθυνση» ελέγχεται ξεχωριστά για κάθε δίκτυο Wi-Fi. Δεν συνιστούμε να το απενεργοποιήσετε για ένα δίκτυο, εκτός εάν χρειάζεται να το κάνετε (ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα.)

  Πώς να δημιουργήσετε γρήγορα μια σημείωση σε iPhone ή iPad

Για να βρείτε αυτήν την επιλογή, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Wi-Fi στο iPhone ή το iPad σας. Εντοπίστε το δίκτυο Wi-Fi για το οποίο θέλετε να αλλάξετε αυτήν την επιλογή—θα βρίσκεται στο επάνω μέρος της οθόνης εάν είστε συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή σε αυτό. Πατήστε το εικονίδιο “i” στη δεξιά πλευρά του ονόματος του δικτύου Wi-Fi.

Πατήστε το

Απενεργοποιήστε την επιλογή “Ιδιωτική διεύθυνση” πατώντας το διακόπτη στα δεξιά του.

Η επιλογή “Διεύθυνση Wi-Fi” εδώ σάς δείχνει την ιδιωτική διεύθυνση MAC που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο δίκτυο, σε περίπτωση που τη χρειαστείτε—για να διαμορφώσετε κάτι σε έναν δρομολογητή, για παράδειγμα.

Πατήστε το

Θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε ξανά στο δίκτυο εάν είστε ήδη συνδεδεμένοι. Πατήστε «Επαναλάβετε» και το iPhone ή το iPad σας θα επανέλθει με την κανονική διεύθυνση MAC.

Παρακέντηση

Σε ένα Apple Watch, η διαδικασία είναι η ίδια — μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Wi-Fi, πατήστε το όνομα του δικτύου στο οποίο έχετε συνδεθεί (ή σύρετε προς τα αριστερά σε ένα δίκτυο και πατήστε το κουμπί «…» εάν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι σε αυτό) και απενεργοποιήστε το ρυθμιστικό “Private Address”.