Γιατί η Google λέει ότι το Chrome είναι πιο ασφαλές από το Edge;

Η Google “συνιστά τη μετάβαση στο Chrome για ασφαλή χρήση επεκτάσεων”. Αυτό είναι περίεργο, καθώς ο νέος Microsoft Edge βασίζεται πλέον στο Chromium. Μπορείτε να εγκαταστήσετε επεκτάσεις από το Chrome Web Store στο Edge. Αλλά η Google συνιστά να μην το κάνετε—γιατί;

Ενημέρωση: Η Google επιβεβαίωσε τη θεωρία μας, λέγοντας στο Bleeping Computer ότι ο Microsoft Edge δεν υποστηρίζει τη λειτουργία Ασφαλούς περιήγησης της Google. Η Google δεν μπορεί να αφαιρέσει εξ αποστάσεως κακόβουλες επεκτάσεις από προγράμματα περιήγησης Microsoft Edge.

Γιατί η Google προειδοποιεί κατά του Edge;

Η Google σάς εμφανίζει ένα προειδοποιητικό μήνυμα όταν πλοηγείστε στο Chrome Web Store στον Microsoft Edge. Το Chrome Web Store θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε επεκτάσεις στο Edge, αλλά εμφανίζει ένα μεγάλο banner που γράφει “Η Google συνιστά να μεταβείτε στο Chrome για να χρησιμοποιήσετε τις επεκτάσεις με ασφάλεια” μαζί με έναν σύνδεσμο για τη λήψη του Google Chrome.

  Πώς να αναδιατάξετε τα εικονίδια επεκτάσεων στη γραμμή εργαλείων του Chrome

Τι δίνει λοιπόν—γιατί η Google πιστεύει ότι το Microsoft Edge είναι λιγότερο ασφαλής πλατφόρμα για επεκτάσεις από το Google Chrome, δεδομένου ότι και τα δύο βασίζονται στον ίδιο υποκείμενο κώδικα Chromium;

Η Google δεν θα πει. Το προειδοποιητικό μήνυμα δεν παρέχει συνδέσμους για πρόσθετες πληροφορίες και η Google δεν έχει εξηγήσει δημόσια το σκεπτικό του. Υπολογιστής Bleeping ζήτησε από την Google να εξηγήσει το μήνυμα αλλά δεν έλαβε απάντηση. (Ενημέρωση: Η Google απάντησε, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία μας.)

Ακολουθεί μια θεωρία: Κακόβουλες επεκτάσεις εμφανίζονται τακτικά στο Chrome Web Store. Όταν ανακαλυφθούν, η Google μπορεί να κάνει περισσότερα από το να τα αφαιρέσει από το Store. Η Google μπορεί να τα απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome όλων, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες του Chrome δεν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Είναι ακριβώς όπως το πώς η Apple μπορεί να διαγράψει εξ αποστάσεως μια κακόβουλη εφαρμογή στο iPhone σας, αν χρειαστεί.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τις εγγενείς ειδοποιήσεις των Windows 10 για το Chrome

Αυτό συνέβη πρόσφατα. Τον Φεβρουάριο του 2020, η Google ανακάλυψε περισσότερες από 500 κακόβουλες επεκτάσεις στο Chrome Web Store, τα αφαίρεσε από το Store και τα απενεργοποίησε εξ αποστάσεως στους υπολογιστές των χρηστών για να διατηρήσει τους χρήστες του Chrome ασφαλείς.

Η Microsoft έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος του κώδικα υπηρεσιών Google από τον Microsoft Edge, επομένως είναι πιθανό η Google να μην έχει τρόπο να απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως κακόβουλες επεκτάσεις στα προγράμματα περιήγησης του Microsoft Edge.

Το Edge προειδοποιεί επίσης για το Chrome Web Store

Και πάλι, ίσως υπάρχει μια πιο απλή απάντηση. Η Microsoft προειδοποιεί επίσης για τη χρήση του Chrome Web Store.

  Αποθηκεύστε ένα προσωρινό ιστορικό της περιόδου λειτουργίας ανώνυμης περιήγησής σας στο Chrome

Προτού εγκαταστήσετε επεκτάσεις από το Chrome Web Store στο Edge, πρέπει να συμφωνήσετε με ένα μήνυμα που θα προειδοποιεί ότι “Οι επεκτάσεις που είναι εγκατεστημένες από πηγές άλλες από το Microsoft Store δεν έχουν επαληθευτεί και ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοση του προγράμματος περιήγησης”.

Σε έναν κόσμο όπου το Microsoft’s Edge προειδοποιεί για το Chrome Web Store της Google, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Chrome Web Store προειδοποιεί κατά του Edge.

Θα ήταν ωραίο αν η Google και η Microsoft το καταλάβαιναν αυτό μεταξύ των δύο και πρόσφεραν κάποιες σαφείς, χρήσιμες πληροφορίες στους πελάτες τους. Η Google θα πρέπει να εξηγήσει αυτό το κρυπτικό προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν η εταιρεία θα το κάνει.