Γιατί δεν πρέπει να συμμετέχετε στη λειτουργία Ιστορικού συνδέσμων του Facebook

Βασικά Takeaways

  • Η ενεργοποίηση του Ιστορικού συνδέσμων στην εφαρμογή Facebook θα επιτρέψει στο Meta να παρακολουθεί τα δεδομένα σας.
  • Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία Ιστορικό συνδέσμων από την ενότητα Ρυθμίσεις και Απόρρητο της εφαρμογής Facebook.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Meta εισήγαγε μια λειτουργία Ιστορικού συνδέσμων στην εφαρμογή Facebook για κινητά. Αυτό σας επιτρέπει να προβάλλετε μια λίστα με όλους τους ιστότοπους που έχετε επισκεφτεί από το κοινωνικό δίκτυο. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του Ιστορικού συνδέσμων επιβαρύνει το απόρρητό σας.

Κάθε φορά που πατάτε σε έναν σύνδεσμο εντός της εφαρμογής Facebook, ο οποίος σας οδηγεί σε μια ιστοσελίδα, η εφαρμογή την καταγράφει και την αποθηκεύει για 30 ημέρες, επιτρέποντάς σας να την επισκεφτείτε ξανά αργότερα, αν χρειαστεί. Το Ιστορικό συνδέσμων έχει τη δική του ειδική ενότητα στην εφαρμογή, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να δείτε το ιστορικό περιήγησής σας σε προγράμματα περιήγησης ιστού όπως το Chrome.

  Τερματίστε εξ αποστάσεως τις περιόδους σύνδεσης ιστού και εφαρμογών Gmail, Facebook, LinkedIn και Twitter

Η δυνατότητα δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και τη στιγμή της σύνταξης, πρέπει να επιλέξετε να την εκμεταλλευτείτε. Αλλά αν επιλέξετε να συμμετέχετε, θα πρέπει να γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό.

Η ενεργοποίηση του Ιστορικού συνδέσμων επιτρέπει στο Meta να παρακολουθεί τους ιστότοπους που επισκεφτήκατε μέσω της εφαρμογής Facebook τις τελευταίες 30 ημέρες. Και με αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να παρέχει στοχευμένες διαφημίσεις στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και Threads (και τα δύο ανήκουν στη Meta).

Από τη θετική πλευρά, οι σύνδεσμοι που επισκέφθηκαν από την εφαρμογή Messenger και την έκδοση web του Facebook δεν καταγράφονται, ακόμη και με ενεργοποιημένη τη δυνατότητα.

  Πώς να ανακτήσετε τις διαγραμμένες αναρτήσεις στο Facebook

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η λειτουργία Ιστορικό συνδέσμων είναι διαθέσιμη μόνο στην εφαρμογή Facebook για iOS και Android. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να ελέγξετε εάν έχετε επιλέξει να συμμετέχετε ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα:

  • Εκκινήστε την εφαρμογή Facebook και συνδεθείτε με τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Facebook.
  • Πατήστε τις τρεις γραμμές στην κάτω δεξιά γωνία (iOS) ή στην επάνω δεξιά γωνία (Android) για να μεταβείτε στην ενότητα Μενού της εφαρμογής.
  • Αναπτύξτε την επιλογή Ρυθμίσεις και απόρρητο και πατήστε Ιστορικό συνδέσμων.
  • Εάν δείτε μια οθόνη που σας ζητά να επιτρέπεται το ιστορικό συνδέσμων, δεν έχετε ακόμη επιλέξει. Ωστόσο, εάν δείτε μια λίστα με συνδέσμους που έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν, έχετε ήδη επιλέξει να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Ιστορικό συνδέσμων του Facebook.

    Εάν έχετε επιλέξει το Ιστορικό Συνδέσμων και τώρα θέλετε να βγείτε, δυστυχώς, δεν θα βρείτε την επιλογή να το απενεργοποιήσετε στο ίδιο μενού Ιστορικό συνδέσμων. Αντίθετα, θα χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης του Facebook ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

      Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό κάποιου άλλου στο Facebook
  • Αναπτύξτε την κατηγορία Ρυθμίσεις & Απόρρητο στην ενότητα Μενού της εφαρμογής Facebook.
  • Πατήστε Ρυθμίσεις, μετά κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε Πρόγραμμα περιήγησης στην κατηγορία Προτιμήσεις.
  • Στην ενότητα Δεδομένα περιήγησης, θα δείτε μια εναλλαγή για να επιτρέπεται το ιστορικό συνδέσμων. Απενεργοποιήστε το.
  • Όταν σας ζητηθεί επιβεβαίωση, πατήστε Να μην επιτρέπεται.
  • Στο ίδιο μενού, θα βρείτε επίσης την επιλογή να διαγράψετε το ιστορικό συνδέσμων, εάν δεν θέλετε να το απενεργοποιήσετε εντελώς.

    Η Meta είναι διαβόητη για την παρακολούθηση των χρηστών της, επομένως εάν δεν θέλετε η εταιρεία να παρακολουθεί τους ιστότοπους που επισκέπτεστε ενώ χρησιμοποιείτε το Facebook, είναι καλύτερο να μην ενεργοποιήσετε το Ιστορικό συνδέσμων. Ωστόσο, αν προτιμάτε να βλέπετε διαφημίσεις σχετικές με εσάς παρά εντελώς άσχετες που δεν έχουν καμία αξία, τότε θα πρέπει να επιλέξετε. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τι κάνει η λειτουργία και τι επιπτώσεις έχει για το απόρρητο και την ασφάλειά σας.