Απαγορεύεται το TikTok στις ΗΠΑ;

Βασικά Takeaways

  • Παρά τις απειλές τόσο από τις κυβερνήσεις Τραμπ όσο και από τον Μπάιντεν, το TikTok δεν έχει ακόμη απαγορευτεί στις ΗΠΑ.
  • Η Μοντάνα προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok, αλλά μπλοκαρίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστή που υποστήριξε ότι παραβίαζε την Πρώτη Τροποποίηση.
  • Αν και δεν υπάρχει απαγόρευση του TikTok σε όλη τη χώρα στις ΗΠΑ, υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Απαγορεύεται το TikTok στις ΗΠΑ; Δεδομένης της διαμάχης της εφαρμογής, αυτό είναι ένα ερώτημα στο μυαλό πολλών ανθρώπων. Ακολουθεί μια ματιά στις προσπάθειες απαγόρευσης του TikTok στη χώρα, καθώς και στο γιατί οι ΗΠΑ εξέτασαν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν το TikTok.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει το TikTok;

Η εφαρμογή που ανήκει στην ByteDance έχει τεθεί υπό έλεγχο από την αμερικανική κυβέρνηση τόσο κατά την εποχή του Τραμπ όσο και της εποχής Μπάιντεν, αλλά δεν υπάρχει πανεθνική απαγόρευση τη στιγμή της σύνταξης. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένθερμος επικριτής του TikTok όταν ήταν στην εξουσία από το 2016 έως το 2020, και όπως αναφέρει CNNο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις προθέσεις του να απαγορεύσει την εφαρμογή τον Αύγουστο του 2020.

Ο Τραμπ δεν κατάφερε να απαγορεύσει το TikTok κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά ο έλεγχος της εφαρμογής δεν έχει σταματήσει υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Reuters ανέφερε τον Μάρτιο του 2023 ότι η Brooke Oberwetter, εκπρόσωπος του TikTok, είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απαιτήσει από τους Κινέζους ιδιοκτήτες των εφαρμογών να εκχωρήσουν ή το TikTok να αντιμετωπίσει απαγόρευση.

  Πώς να παίξετε αντίστροφα στο TikTok

Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν απαγορεύσει γενικά την αμφιλεγόμενη εφαρμογή, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει το TikTok. Η Ινδία είναι ένα παράδειγμα υψηλού προφίλ.

Έχουν απαγορεύσει κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ το TikTok;

Top_CNX/Shutterstock

Η Μοντάνα απαγόρευσε το TikTok τον Μάιο του 2023, με τον Κυβερνήτη Τζορτζ Τζιανφόρτε να συμφωνεί με τη νομοθεσία που υποτίθεται ότι θα έθετε σε ισχύ την απαγόρευση από τον Ιανουάριο του 2024. Αλλά αυτό δεν ήταν επιτυχές μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Τον Νοέμβριο του 2023, η απαγόρευση του TikTok στη Μοντάνα μπλοκαρίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστή. Όπως αναφέρεται από NPR, ο ομοσπονδιακός δικαστής Donald Molloy υποστήριξε ότι η απόπειρα απαγόρευσης «πιθανότατα παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση». Στις αρχές του 2024, το κράτος άσκησε έφεση κατά του αποκλεισμού.

Η Μοντάνα δεν είναι η μόνη πολιτεία που έχει επικρίνει την εφαρμογή βίντεο σύντομης μορφής. Οπως και Reuters αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, η απόφαση της πολιτείας να απαγορεύσει την εφαρμογή έλαβε υποστήριξη από 18 κρατικούς δικηγόρους. Η ομάδα είχε επικεφαλής τη Βιρτζίνια και περιλάμβανε επίσης την Αλάσκα, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, τη Νεμπράσκα, τη Νότια Ντακότα, τη Γιούτα και τη Τζόρτζια.

  Πώς να μην ακολουθήσετε κάποιον στο TikTok

Υποστήριξαν ότι η TikTok «εμπλέκεται σκόπιμα σε παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές» και ότι οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες που μοιράζονται οι χρήστες «μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα». Οι επικριτές υποστήριξαν επίσης ότι «η πλατφόρμα του TikTok βλάπτει τα παιδιά στη Μοντάνα».

Ποιους περιορισμούς έχει το TikTok στις ΗΠΑ;

Ενώ οι απλοί χρήστες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο TikTok, υπάρχουν περιορισμοί για πολλούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Η εφαρμογή απαγορεύεται σε όλες σχεδόν τις συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με το Δεν υπάρχει νόμος TikTok για τις κυβερνητικές συσκευές περνώντας από τη Γερουσία τον Δεκέμβριο του 2022.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι:

«Αυτό το νομοσχέδιο απαιτεί η εφαρμογή βίντεο κοινωνικών μέσων TikTok να αφαιρεθεί από την τεχνολογία πληροφοριών των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο απαιτεί από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού να αναπτύξει πρότυπα για εκτελεστικούς οργανισμούς που απαιτούν την αφαίρεση του TikTok και οποιασδήποτε διαδοχικής εφαρμογής από τον προγραμματιστή από την τεχνολογία πληροφοριών της εταιρείας (π.χ. συσκευές). Αυτά τα πρότυπα πρέπει να περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για δραστηριότητες επιβολής του νόμου, συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και ερευνητές ασφαλείας.»

Σε κρατικό επίπεδο, περισσότερες από 30 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν περιορισμούς στο TikTok για κρατικές συσκευές κατά κάποιο τρόπο—όπως αναφέρεται από Yahoo Finance. Το Τέξας, η Νεβάδα, η Λουιζιάνα, η Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα και το Τενεσί είναι μεταξύ εκείνων που απαγορεύουν το TikTok σε όλες τις κρατικές συσκευές.

Το Μέιν, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και η Δυτική Βιρτζίνια έχουν απαγορεύσει το TikTok σε κρατικές συσκευές υπό κάποια ιδιότητα.

  Πού βρίσκεται η γραμμή αναζήτησης στο TikTok;

Γιατί οι ΗΠΑ έχουν σκεφτεί να απαγορεύσουν το TikTok;

Melnikov Dmitriy/Shutterstock

Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ (και αλλού) έχουν υποστηρίξει ότι το TikTok είναι επικίνδυνο για το προσωπικό απόρρητο και την ασφάλεια, με πολλούς λόγους που αναφέρονται. Ορισμένοι ανησυχούν για την πιθανότητα διαβίβασης ευαίσθητων δεδομένων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, γι’ αυτό και πολλές κυβερνητικές συσκευές των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσουν την εφαρμογή.

Ενώ το TikTok έχει τεθεί υπό σημαντικό έλεγχο, δεν είναι η μόνη εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα που έχει δεχτεί κριτική. Την ίδια στιγμή που ο Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok, το WeChat συμπεριλήφθηκε επίσης στους περιορισμούς του.

Εν τω μεταξύ, η Huawei και άλλες εταιρείες τεχνολογίας βρέθηκαν επίσης στο προσκήνιο. Αυτά οφείλονταν και πάλι σε ανησυχίες για την ασφάλεια, ωστόσο — όπως το Evening Standard αναφέρθηκε το 2020—Η Huawei αρνήθηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της.

Πότε απαγορεύεται το TikTok στις ΗΠΑ;

Από τον Ιανουάριο του 2024, δεν υπάρχουν επί του παρόντος νέα ομοσπονδιακά σχέδια για την απαγόρευση του TikTok σε προσωπικές συσκευές στις ΗΠΑ. Πολλά από αυτά που θα συμβούν στο μέλλον πιθανότατα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της προσφυγής της Μοντάνα για την απαγόρευση σε όλη την πολιτεία. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι εάν η απόφαση ανατραπεί, θα μπορούσε να εμπνεύσει τις άλλες πολιτείες που υποστήριξαν τη Μοντάνα να επιδιώξουν παρόμοια νομοθεσία.

Όταν πρόκειται για κυβερνητικές συσκευές, είναι πιθανό ότι το TikTok θα συνεχίσει να απαγορεύεται σε πολλές πολιτείες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Είναι πιθανό ότι ο μόνος τρόπος για να ανατραπούν αυτές οι απαγορεύσεις είναι εάν γίνουν σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία περί δεδομένων.