Ένας γρήγορος οδηγός για τις λειτουργίες εκκίνησης του macOS και τους συνδυασμούς κλειδιών εκκίνησης

Εάν θέλετε να θέσετε το Mac σας σε λειτουργία ανάκτησης, να εκκινήσετε από ένα USB stick ή να αρχίσετε να δοκιμάζετε το υλικό σας χρησιμοποιώντας τα διαγνωστικά εργαλεία της Apple, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τον σωστό συνδυασμό κλειδιών εκκίνησης.

Αυτές οι συντομεύσεις πληκτρολογίου σάς επιτρέπουν να διακόπτετε την κανονική διαδικασία εκκίνησης του Mac σας και μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς του macOS όταν συνδέεστε. Ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός για το πλήρες φάσμα των επιλογών εκκίνησης Mac και των πλήκτρων εκκίνησης, καθώς και πότε μπορεί να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε .

Μια σημείωση για τους Mac με Apple Silicon

Τα κλειδιά εκκίνησης Mac που αναφέρονται παρακάτω αναφέρονται κυρίως σε Mac που βασίζονται σε Intel. Οι επιλογές εκκίνησης για Mac που βασίζονται σε M1 και M2 έχουν αλλάξει. Αντί να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να κρατήσετε πατημένο ορισμένους συνδυασμούς πλήκτρων, έχετε πρόσβαση στις επιλογές με διαφορετικό τρόπο:

  • Απενεργοποιήστε το Mac σας.
  • Ενεργοποιήστε το Mac σας και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας μέχρι να δείτε την οθόνη επιλογών εκκίνησης.
  • Αυτό θα ξεκινήσει τη λειτουργία ανάκτησης macOS, από όπου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ορισμένες από τις άλλες λειτουργίες εκκίνησης, όπως:

    • Ασφαλής λειτουργία: επιλέξτε έναν τόμο, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και κάντε κλικ στο Continue in Safe Mode.
    • Startup Manager: όλοι οι δίσκοι σας με δυνατότητα εκκίνησης θα εμφανίζονται στην οθόνη επιλογών εκκίνησης, οπότε απλώς επιλέξτε αυτόν που θέλετε.
    • Ορισμός προεπιλεγμένης δισκέτας εκκίνησης: επιλέξτε τον δίσκο σας όπως παραπάνω και, στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option και κάντε κλικ στην επιλογή Always Use.
    • Target Disk Mode: μεταβείτε στο μενού Recovery και επιλέξτε Share Disk.

    Ορισμένες από τις πιο προηγμένες επιλογές, όπως η λειτουργία Verbose, είναι πλέον κρυμμένες. Άλλα, όπως η επαναφορά του SMC και του NVRAM, δεν χρειάζονται πλέον σε Mac με πυρίτιο Apple.

    Λειτουργίες εκκίνησης macOS και συνδυασμοί πλήκτρων

    Για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εντολές εκκίνησης του Mac και να ξεκινήσετε μια συγκεκριμένη λειτουργία εκκίνησης, πρέπει πρώτα να πατήσετε το κουμπί λειτουργίας και, στη συνέχεια, να πατήσετε αμέσως παρατεταμένα τον επιθυμητό συνδυασμό πλήκτρων.

    Σε παλαιότερους Mac, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να ακούσετε τον ήχο εκκίνησης προτού κρατήσετε τη συντόμευση. Ωστόσο, οι μεταγενέστεροι Mac που βασίζονται στην Intel δεν παράγουν ήχο κατά την εκκίνηση, επομένως θα πρέπει να κρατήσετε τα πλήκτρα αμέσως.

      Λάβετε ειδοποίηση όταν ενεργοποιείτε/απενεργοποιείτε το Caps Lock στο macOS

    Startup Manager/Boot From USB: Επιλογή

    Ο διαχειριστής εκκίνησης της Apple εμποδίζει το Mac σας να εκκινήσει τον προεπιλεγμένο τόμο εκκίνησης. Αντίθετα, θα λάβετε μια λίστα με όλους τους συνδεδεμένους τόμους, συμπεριλαμβανομένων των USB και εξωτερικών μονάδων δίσκου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πρέπει να εκκινήσετε το Mac σας από USB ή εάν εγκαθιστάτε τα Windows από ένα USB stick.

    Σε ορισμένα πληκτρολόγια Mac εκτός των Η.Π.Α. (και πληκτρολόγια Windows), το πλήκτρο Option δεν επισημαίνεται ως τέτοιο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι το πλήκτρο Alt που αναζητάτε.

    Ασφαλής λειτουργία: Shift

    Εάν το Mac σας χρειάζεται αντιμετώπιση προβλημάτων για προβλήματα εκκίνησης, η Ασφαλής λειτουργία (γνωστή και ως ασφαλής εκκίνηση) είναι ένα καλό βήμα για να δοκιμάσετε. Αναγκάζει τον υπολογιστή σας να φορτώσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα για την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος. Ο δίσκος εκκίνησης θα ελέγχει για σφάλματα και θα κάνει επισκευές και θα χρησιμοποιεί μόνο τις απαιτούμενες επεκτάσεις πυρήνα.

    Αυτή η λειτουργία εμποδίζει επίσης το άνοιγμα των στοιχείων εκκίνησης και σύνδεσης κατά την εκκίνηση του Mac σας. Απενεργοποιεί προσαρμοσμένες γραμματοσειρές εγκατεστημένες από τον χρήστη και διαγράφει επίσης μια σειρά από κρυφές μνήμες του συστήματος macOS.

    Δοκιμή υλικού Apple/Apple Diagnostics: D

    Ανάλογα με την ηλικία του Mac σας, έρχεται είτε με Apple Hardware Test είτε Apple Diagnostics. Αυτά είναι εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων που θα εντοπίσουν προβλήματα υλικού Mac, ώστε να προσπαθήσετε να τα διορθώσετε ή να αποφασίσετε ότι είναι ώρα να αντικαταστήσετε το μηχάνημά σας.

    Ενώ αυτές οι δοκιμές αναζητούν προβλήματα υλικού, δεν προσφέρουν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια επιδιόρθωσης. Αν νιώθετε γενναίοι και θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Apple Service Diagnostics.

    Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Option + D για να ξεκινήσετε τη δοκιμή από το διαδίκτυο. Αυτό είναι ιδανικό εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον σκληρό δίσκο ή το διαμέρισμα ανάκτησης.

    Επαναφορά PRAM/NVRAM: Cmd + Option + P + R

    Η παράμετρος RAM, γνωστή και ως μη πτητική RAM, περιέχει πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα διαμόρφωση του υπολογιστή σας. Αυτό περιλαμβάνει την ημερομηνία και την ώρα, την ένταση, τις ρυθμίσεις επιφάνειας εργασίας και ούτω καθεξής. Περιστασιακά θα αντιμετωπίσετε ζητήματα που σχετίζονται με τον ήχο, την κύλιση του ποντικιού ή το πληκτρολόγιο που απαιτούν επαναφορά του PRAM/NVRAM.

    Αυτή είναι μια από τις πιο χρήσιμες εντολές αντιμετώπισης προβλημάτων Mac. Κλείστε το Mac σας, ενεργοποιήστε το και μετά πατήστε αμέσως τον παραπάνω συνδυασμό πλήκτρων. Περιμένετε έως ότου επανεκκινηθεί ξανά το Mac σας και, στη συνέχεια, αφήστε τον συνδυασμό.

      Πώς να αποκτήσετε γρήγορα μια κενή επιφάνεια εργασίας [macOS]

    Επαναφορά SMC: Shift + Control + Option

    Το System Management Controller (SMC) είναι ένα τσιπ σε Mac που βασίζονται σε Intel που ελέγχει πτυχές όπως οι ταχύτητες ανεμιστήρα, η διαχείριση ενέργειας και άλλα. Οι περισσότεροι υπολογιστές Apple χρησιμοποιούν τον συνδυασμό των πλήκτρων που παρέχονται παραπάνω, αλλά τα παλαιότερα μοντέλα απαιτούν να αφαιρέσετε τις μπαταρίες ή να αποσυνδέσετε το καλώδιο τροφοδοσίας.

    Λειτουργία ανάκτησης: Cmd + R

    Η λειτουργία ανάκτησης είναι το εισιτήριό σας για την επίλυση πολλών προβλημάτων macOS από ένα φιλικό περιβάλλον. Το διαμέρισμα ανάκτησης είναι μια ξεχωριστή περιοχή στη μονάδα δίσκου του Mac σας, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιδιορθώσετε δίσκους χρησιμοποιώντας το Disk Utility, να αποκτήσετε πρόσβαση στο Terminal και να επαναφέρετε το Mac σας με επανεγκατάσταση του macOS.

    Μπορείτε επίσης να κρατήσετε πατημένο το Cmd + Option + R για να ξεκινήσετε τη λειτουργία ανάκτησης διαδικτύου, η οποία κατεβάζει πρώτα τα απαραίτητα εργαλεία από το διαδίκτυο. Αυτό είναι ιδανικό εάν πρέπει να επαναφέρετε το διαμέρισμα ανάκτησης.

    Λειτουργία δίσκου στόχου: T

    Εάν θέλετε να μεταφέρετε αρχεία από τον σκληρό δίσκο ενός Mac σε έναν άλλο, η λειτουργία Target Disk το κάνει απλό. Με την εκκίνηση ενός Mac σε λειτουργία δίσκου προορισμού, μπορείτε να τον συνδέσετε σε άλλο Mac και να αντιγράψετε εύκολα αρχεία από και προς τις μονάδες δίσκου.

    Στην ουσία, μετατρέπει το Mac σας σε περίβλημα σκληρού δίσκου. Το μόνο εμπόδιο είναι ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το σωστό καλώδιο για την εργασία. Οδηγίες της Apple δηλώστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

    • Thunderbolt 3 (USB-C): iMac Pro/iMac 2017, MacBook Pro 2016 και μεταγενέστερη έκδοση
    • USB-C: MacBook 2015 και μεταγενέστερα
    • Κεραυνός 2
    • FireWire

    Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδια USB-A σε USB-A, καλώδιο φόρτισης Apple USB-C ή κανονικά παλιά καλώδια Mini DisplayPort.

    Λειτουργία ενός χρήστη: Cmd + S

    Η λειτουργία Single User εκκινεί το Mac σας σε ένα ελάχιστο περιβάλλον βασισμένο σε κείμενο χωρίς GUI και χωρίς τόμους μονάδας δίσκου που έχουν τοποθετηθεί κατά την εκκίνηση. Θα έχετε πρόσβαση μόνο σε μια προτροπή Unix, στην οποία θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε εντολές.

    Αυτή η λειτουργία σάς επιτρέπει να διορθώσετε προβλήματα με έναν Mac που αρνείται να ξεκινήσει. Μπορείτε να επιχειρήσετε να επιδιορθώσετε το δίσκο, να αντιγράψετε αρχεία από έναν τόμο στον άλλο ή να εξαναγκάσετε τα οπτικά μέσα να εξαχθούν—αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τις σωστές εντολές για να το κάνετε.

    Λεπτή λειτουργία: Cmd + V

    Η λειτουργία Verbose, όπως υποδηλώνει το όνομα, αντικαθιστά τα προεπιλεγμένα γραφικά εκκίνησης του Mac σας με μια λεπτομερή αναφορά κατάστασης για το τι ακριβώς συμβαίνει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας. Δεν περιορίζει τίποτα από τη φόρτωση, όπως η ασφαλής λειτουργία, ούτε εκκινεί σε περιβάλλον γραμμής εντολών όπως η λειτουργία Single User.

      Πώς να προσαρμόσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου για το Siri στο macOS Sierra

    Αντίθετα, η λειτουργία Verbose είναι ιδανική για εκείνες τις περιπτώσεις που το Mac σας κολλάει κατά την εκκίνηση. Μπορείτε να δείτε ακριβώς τι διακόπτει τη διαδικασία εκκίνησης και ελπίζουμε να λάβετε μέτρα για να το διορθώσετε.

    Για παράδειγμα, πολλά προβλήματα εκκίνησης σχετίζονται με επεκτάσεις πυρήνα τρίτου κατασκευαστή. Η αναλυτική λειτουργία μπορεί να επισημάνει την επέκταση του προβλήματος, επιτρέποντάς σας να κάνετε επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία, να αφαιρέσετε το προσβλητικό στοιχείο και, στη συνέχεια, να εκκινήσετε κανονικά και να προσπαθήσετε ξανά.

    Εκκίνηση από οπτικά μέσα (CD/DVD): C

    Είναι ο Mac σας αρκετά παλιός για να έχει μονάδα οπτικού δίσκου; Εάν ναι, μπορείτε να δημιουργήσετε εικόνες CD ή DVD για την εγκατάσταση macOS ή άλλων λειτουργικών συστημάτων όπως το Linux και τα Windows. Κρατώντας πατημένο το C ενώ εκκινείται ο υπολογιστής σας αναγκάζει το macOS να αγνοήσει τον τόμο εκκίνησης και να προτιμήσει τα οπτικά μέσα εκκίνησης.

    Εξαγωγή οπτικών μέσων: Εξαγωγή, F12 ή Ποντίκι/Τροχάκι

    Έχετε κολλήσει ένα CD ή DVD στο Mac σας; Προσπαθείτε να κάνετε εκκίνηση από λάθος οπτικό τόμο; Ενεργοποιήστε το Mac σας και πατήστε αμέσως και κρατήστε πατημένο το κουμπί Eject, F12 ή το κουμπί του ποντικιού/trackpad μέχρι ο υπολογιστής σας να φτύσει το δίσκο.

    Εκκίνηση από την υπηρεσία NetBoot: N

    Το NetBoot επιτρέπει στους διαχειριστές συστήματος να εκκινούν υπολογιστές-πελάτες από μια εικόνα δικτύου, κάτι που δεν θα χρειαστεί να κάνουν ποτέ οι περισσότεροι οικικοί χρήστες. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να προσαρμόζουν το macOS σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και να δημιουργούν προσαρμοσμένες εικόνες για συγκεκριμένους χρήστες και, στη συνέχεια, να τις αναπτύσσουν σε όλο το δίκτυο χωρίς να τροποποιούν κάθε μηχανή.

    Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Option + N για να καθορίσετε την προεπιλεγμένη εικόνα, αντί για μια προσαρμοσμένη εικόνα που έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένους χρήστες ή υλικό.

    Συνδυασμοί κλειδιών σύνδεσης macOS

    Οι παρακάτω συνδυασμοί αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σύνδεση στο Mac σας.

    Απενεργοποίηση αυτόματης σύνδεσης: Αριστερά Shift

    Εάν έχετε ρυθμίσει το Mac σας να συνδέεται αυτόματα, μπορείτε να του πείτε να αγνοήσει αυτήν τη ρύθμιση κρατώντας πατημένο το Left Shift αφού εμφανιστεί η οθόνη εκκίνησης (ένα λευκό λογότυπο της Apple και μια γραμμή προόδου). Θα μεταφερθείτε στην κανονική οθόνη σύνδεσης, όπου μπορείτε να επιλέξετε άλλο λογαριασμό χρήστη ή να συνεχίσετε με τον λογαριασμό επισκέπτη.

    Αποτροπή στοιχείων σύνδεσης/Προηγούμενα Windows: Shift

    Θέλετε να σταματήσετε το άνοιγμα όλων των στοιχείων σύνδεσης και των προηγούμενων παραθύρων συνεδρίας κατά την εκκίνηση; Όταν φτάσετε στην οθόνη σύνδεσης, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας κανονικά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Σύνδεση (ή πατήστε Enter). Πατήστε αμέσως και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift ενώ ο Mac συνδέεται και εκκινείται.

    Αυτό είναι τέλειο αν έχετε αφήσει ανοιχτούς μερικούς ευαίσθητους φακέλους που θα θέλατε να κρύψετε από τα αδιάκριτα βλέμματα ή για να αποτρέψετε την άμεση εκκίνηση οποιουδήποτε γουρουνιού πόρων.

    Κατανοήστε τις Επιλογές εκκίνησης του macOS

    Αυτές οι εντολές εκκίνησης iMac ή MacBook μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πολλά κοινά προβλήματα τόσο με το υλικό όσο και με το λογισμικό. Έχετε υπόψη σας την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε ξανά το σύστημά σας σε λειτουργία χωρίς να χρειάζεται να το επισκευάσετε.