Webhooks Vs. API: Διαφορά

Υπάρχει πολλή συζήτηση αυτές τις μέρες σχετικά με τα webhooks έναντι των API. Και τα δύο έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους, αλλά ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την επιχείρησή σας;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφορές μεταξύ των webhook και των API για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πότε.

Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή και την ιδέα ενός παγκόσμιου χωριού, κάθε επιχείρηση χρειάζεται να παρέχει ταχύτερες υπηρεσίες στους πελάτες της. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, έχουμε API και webhook που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Χειρίζεται την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πιο βαθιά αυτές τις τεχνολογίες και τις περιπτώσεις βέλτιστης χρήσης τους. Θα δούμε επίσης μερικούς από τους ενσωματωμένους παρόχους υπηρεσιών API και webhooks.

Τι είναι τα webhooks;

Τα Webhook είναι ένας τρόπος για μια εφαρμογή Ιστού να ειδοποιεί μια ξεχωριστή εφαρμογή για συμβάντα που συμβαίνουν στην πρώτη εφαρμογή. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης εγγράφεται για έναν νέο λογαριασμό, η εφαρμογή Ιστού μπορεί να στείλει μια ειδοποίηση webhook σε μια εξωτερική εφαρμογή που χειρίζεται την εγγραφή χρήστη.

Τα Webhook είναι ένας τύπος ειδοποιήσεων που σας επιτρέπει να λαμβάνετε ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για συμβάντα που συμβαίνουν στις εφαρμογές Ιστού σας. Όταν συμβαίνει ένα συμβάν, ένα webhook μπορεί να στείλει ένα μήνυμα σε μια διεύθυνση URL της επιλογής σας, ειδοποιώντας σας για το συμβάν. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την παρακολούθηση της δραστηριότητας στην εφαρμογή σας ή για την αποστολή δεδομένων σε άλλες εφαρμογές ή υπηρεσίες.

Τα webhook μοιάζουν πολύ με το API, αλλά η έμφαση των webhook θα ήταν οι ειδοποιήσεις POST. Είναι η ελαφριά έκδοση του API. Μερικές φορές αναφέρεται ως αντίστροφο API, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ένα. Είναι μια μονόδρομη μέθοδος επικοινωνίας που βασίζεται σε γεγονότα.

Τα Webhook είναι επανακλήσεις HTTP που ορίζονται από το χρήστη και χρησιμοποιούνται για την ειδοποίηση άλλων υπηρεσιών σχετικά με συμβάντα που συμβαίνουν στην εφαρμογή σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα webhook για να στέλνετε ένα email κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο προϊόν στο κατάστημά σας.

Τα Webhook μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την εφαρμογή σας στενά ενσωματωμένη με άλλες υπηρεσίες. Όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό, το webhook σας μπορεί να στείλει μια ειδοποίηση στην κατάλληλη υπηρεσία, επιτρέποντάς τους να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.

  5 καλύτερα συστήματα παρακολούθησης απειλών πληροφορικής και γιατί το χρειάζεστε

Πώς λειτουργούν τα Webhooks;

Το webhook είναι ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο που σας επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένες ενσωματώσεις μεταξύ των εφαρμογών σας. Το webhook είναι ένας τρόπος ειδοποίησης μιας εξωτερικής εφαρμογής ότι ένα συμβάν έχει συμβεί σε άλλη εφαρμογή. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα webhook που ειδοποιεί μια εφαρμογή συνομιλίας τρίτου μέρους όταν λαμβάνετε ένα νέο μήνυμα.

Για να δημιουργήσετε ένα webhook, απλά πρέπει να παρέχετε μια διεύθυνση URL webhook στην εφαρμογή που θέλετε να ειδοποιήσετε. Η εφαρμογή θα κάνει ένα αίτημα στη διεύθυνση URL του web-hook κάθε φορά που συμβαίνει το συμβάν. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το webhook για να ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε ενέργεια επιθυμείτε, όπως η αποστολή ενός email ή η ενημέρωση μιας βάσης δεδομένων.

Αρχιτεκτονική Webhooks

Αρχιτεκτονική web-hooks

Γιατί τα Webhook ονομάζονται αντίστροφα API;

Τα web-hook μερικές φορές αναφέρονται ως reverse API λόγω της μονόδρομης επικοινωνίας τους και η επικοινωνία ξεκινά από ένα συμβάν και όχι από αίτημα του χρήστη. Όταν ενεργοποιούνται ορισμένα συμβάντα σε μια εφαρμογή, στέλνει ειδοποίηση στη συνδεδεμένη εφαρμογή.

Τι είναι ένα API;

Το API σημαίνει Διασύνδεση προγραμματισμού εφαρμογών. Τα API επιτρέπουν στις εφαρμογές να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή Ιστού μπορεί να χρησιμοποιεί ένα API για τη λήψη δεδομένων από μια ξεχωριστή εφαρμογή

Είναι ένα σύνολο κανόνων που επιτρέπουν στο λογισμικό να επικοινωνεί με άλλο λογισμικό. Αυτή είναι μια κρίσιμη έννοια στην ανάπτυξη λογισμικού, καθώς επιτρέπει σε διαφορετικά μέρη ενός προγράμματος να συνεργάζονται.

Ένα παράδειγμα API είναι αυτό που επιτρέπει στο λογισμικό να επικοινωνεί με το λειτουργικό σύστημα σε έναν υπολογιστή. Αυτό το API επιτρέπει σε διαφορετικά προγράμματα λογισμικού να εκτελούνται στον υπολογιστή και να μοιράζονται πόρους.

Ο τρόπος με τον οποίο το front-end επικοινωνεί με το backend είναι γνωστός ως API. Είναι αμφίδρομη επικοινωνία και έγινε κατόπιν παραγγελίας. Όταν ένας χρήστης ρωτά τα προγράμματα περιήγησης, το αίτημα αποστέλλεται στον διακομιστή και μετά από εσωτερική επεξεργασία, ο διακομιστής στέλνει την απάντηση πίσω στον χρήστη.

Το Web API είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων που επιτρέπουν στις εφαρμογές να επικοινωνούν. Χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εφαρμογών και για την πρόσβαση σε δεδομένα από διάφορες πηγές. Το API χρησιμοποιεί πρωτόκολλα HTTP, τα οποία επιτρέπουν στις εφαρμογές να μοιράζονται δεδομένα και λειτουργίες.

Τύποι αρχιτεκτονικής API

Rest API

Εάν είστε φοιτητής, πιθανότατα έχετε ακούσει πολύ τον όρο “rest API”, αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Ένα υπόλοιπο API είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με έναν διακομιστή ιστού μέσω της αποστολής αιτημάτων με τη μορφή URI (Uniform Resource Identifiers). Αυτό καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε δεδομένα από έναν διακομιστή χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

  Πώς να σταματήσετε την αυτόματη εναλλαγή των AirPods μεταξύ iPhone και iPad

Για να χρησιμοποιήσετε ένα υπόλοιπο API, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια βιβλιοθήκη πελάτη. Αυτό είναι ένα κομμάτι λογισμικού που σας βοηθά να στέλνετε εύκολα αιτήματα και να αναλύετε τις απαντήσεις. Οι βιβλιοθήκες πελατών είναι διαθέσιμες για τις περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού, επομένως θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε μια που να καλύπτει τις ανάγκες σας.

Graph-QL API

Το GraphQL API είναι μια ισχυρή τεχνολογία που σας επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένα API. Έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, και για καλό λόγο. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα API REST.

Η Graph-QL είναι μια γλώσσα ερωτημάτων για API και ένας χρόνος εκτέλεσης για την εκπλήρωση αυτών των ερωτημάτων με τα υπάρχοντα δεδομένα σας. Το Graph-QL παρέχει έναν πιο αποτελεσματικό, ισχυρό και ευέλικτο τρόπο για τους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά API REST.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ webhook και API;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους οι εφαρμογές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους: μέσω ενός API ή μέσω webhooks. Και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των δύο προτού αποφασίσετε ποιο θα χρησιμοποιήσετε.

API

Ένα API είναι ένα σύνολο κανόνων που διέπει τον τρόπο με τον οποίο δύο εφαρμογές μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν δύο εφαρμογές πρέπει να μοιράζονται δεδομένα ή όταν μια εφαρμογή χρειάζεται να έχει πρόσβαση στη λειτουργικότητα μιας άλλης εφαρμογής.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα API, υποβάλλετε ένα αίτημα σε έναν διακομιστή για δεδομένα. Στη συνέχεια, το API επικοινωνεί με την άλλη εφαρμογή και απαντά με τα δεδομένα που ζητήσατε. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε δεδομένα από άλλες εφαρμογές ή για αποστολή δεδομένων σε άλλες εφαρμογές.

Webhooks

Ένα webhook είναι ένας τρόπος για μια εφαρμογή να παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε μια άλλη εφαρμογή. Σε αντίθεση με ένα API, το οποίο απαιτεί αίτημα από τη δεύτερη εφαρμογή, ένα webhook στέλνει δεδομένα αυτόματα όταν συμβαίνει κάτι στην πρώτη εφαρμογή. Αυτό καθιστά τα webhook ιδανικά για εφαρμογές που πρέπει να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όπως εφαρμογές συνομιλίας ή εφαρμογές συλλογικής επεξεργασίας.

Τα Webhook είναι ένας τρόπος για μια εφαρμογή να παρέχει σε άλλες εφαρμογές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Όταν συμβαίνει κάτι στην εφαρμογή, ενεργοποιείται ένα webhook και στέλνει ένα μήνυμα στην άλλη εφαρμογή. Αυτό επιτρέπει στην άλλη εφαρμογή να λάβει μέτρα με βάση το συμβάν που συνέβη. Τα webhook περιλαμβάνουν μόνο μονόδρομη επικοινωνία.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα πρόσβασης στο iPhone X

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα webhook;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις όπου τα webhook μπορούν να φανούν χρήσιμα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να μάθετε πότε κάποιος προσθέτει ένα νέο προϊόν στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Ή μπορεί να θέλετε να στέλνετε αυτόματα δεδομένα από τη βάση δεδομένων του ιστότοπού σας σε ένα σύστημα CRM.

Ένα παράδειγμα είναι ότι έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά web-hooks στον ιστότοπο του χαρτοφυλακίου μου. Έχω χρησιμοποιήσει υπηρεσίες Formspree. Όταν ένας νέος χρήστης θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω φορμών επικοινωνίας, το formspree μου στέλνει αυτά τα δεδομένα στο καταχωρημένο email μου. Είναι μια μονόδρομη ροή δεδομένων. Το Formspree σάς στέλνει τα δεδομένα επικοινωνίας, αλλά δεν μπορείτε να απαντήσετε με ένα email στο Formspree.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείται ένα API;

Η καλύτερη στιγμή για να χρησιμοποιήσετε ένα WebAPI θα διαφέρει ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της εφαρμογής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το web API όταν πρέπει να λάβετε τα δεδομένα από μια βάση δεδομένων, να προσθέσετε δεδομένα στη βάση δεδομένων, να διαγράψετε και να ενημερώσετε δεδομένα στη βάση δεδομένων. Είναι μια αμφίδρομη επικοινωνία που γίνεται κατόπιν αιτήματος. Χρησιμοποιεί πρωτόκολλα HTTP για τη διαχείριση των δεδομένων αιτήματος.

Πάροχοι υπηρεσιών Webhooks

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που υποστηρίζουν webhook, συμπεριλαμβανομένων των Zapier, IFTTT, Formspree, Pusher, κ.λπ. Κατά τη δημιουργία ενός webhook, θα πρέπει να καθορίσετε τη διεύθυνση URL της υπηρεσίας που θέλετε να ειδοποιήσετε, μαζί με το συμβάν που θέλετε να ενεργοποιήσετε. Μερικά από αυτά παρατίθενται παρακάτω που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

#1. Χαλαρότητα

Χαλαρότητα είναι κυρίως γνωστή ως εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ωστόσο παρέχει επίσης μια υπηρεσία webhooks. Ας υποθέσουμε ότι έχετε εφαρμογές που εκτελούνται κάπου και θέλετε να λαμβάνετε ένα μήνυμα όταν συμβαίνει κάτι στον ιστότοπό σας. Ή, όταν εγγράφεται ένας νέος χρήστης, εάν θέλετε μια ειδοποίηση, μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της χαλαρής ειδοποίησης εισερχόμενων webhooks.

#2. Ζάπιερ

Ζάπιερ είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο αυτοματισμού που σας παρέχει τη δυνατότητα να συνδέσετε την εφαρμογή και τις υπηρεσίες σας. Ας υποθέσουμε ότι ένας νέος χρήστης εγγράφεται σε έναν ιστότοπο ή αγοράζει ένα προϊόν από έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου και θέλετε να ενεργοποιήσετε ένα συμβάν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία «Εκδήλωση ενεργοποίησης» του Zapeir για να τους στείλετε ένα email ή ένα μήνυμα κειμένου που τους ειδοποιεί ότι έχουν εγγραφεί με επιτυχία ή ότι η νέα τους παραγγελία έχει υποβληθεί με τα στοιχεία του προϊόντος,

#3. Formspree

Ας υποθέσουμε ότι έχετε δημιουργήσει έναν ιστότοπο χαρτοφυλακίου και έχετε τις φόρμες επικοινωνίας, αλλά δεν θέλετε να γράψετε τη λειτουργικότητα της φόρμας επικοινωνίας. Εδώ έρχεται ο ρόλος του Formspree. Σας επιτρέπει να διαμορφώσετε μια ενσωματωμένη φόρμα που θα στέλνει τα δεδομένα στο καταχωρημένο email σας κάθε φορά που η φόρμα λαμβάνει μια νέα υποβολή. Είναι κυρίως χρήσιμο με εφαρμογές χωρίς διακομιστή.

συμπέρασμα

Σε αυτό το άρθρο, εξήγησα τα webhook και το API, πότε να τα χρησιμοποιήσω και τις διαφορές τους. Χρησιμοποιήστε τα Webhooks για μονόδρομη επικοινωνία ή ειδοποιήσεις. Χρησιμοποιήστε API για αμφίδρομη επικοινωνία για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εφαρμογών.