The Web3 Stack: Αναφορά για προγραμματιστές

Θέλετε να συμμετάσχετε στη δημιουργία έργων Web3; Αυτή η αναφορά θα περιγράψει τα πιο δημοφιλή επίπεδα και περιβάλλοντα ανάπτυξης.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω από αυτό το θέμα – Web3 – αυτή τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει πίσω τις δουλειές τους στη FAANG και σε εξέχουσες νεοσύστατες επιχειρήσεις για να επιδιώξουν ένα νέο ξεκίνημα στο μετασύμπαν του Web3.

Και, αν υποθέσουμε ότι αισθάνεστε παρόμοια φαγούρα – από πού ξεκινάτε; Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε όσους επιθυμούν να μεταβούν κατευθείαν στην ανάπτυξη Web3. Η εστίασή μας θα είναι σε μια ποικιλία κατηγοριών, καθεμία από τις οποίες περιέχει πολύτιμους πόρους για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Για να γίνει αυτή η αναφορά προσβάσιμη, θα χωρίσω τους πόρους σε ξεχωριστές ενότητες.

Και αυτές οι ενότητες είναι:

  • Επίπεδα. Τα πιο δημοφιλή Blockchains που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη.
  • Περιβάλλον προγραμματιστή. Εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε σε αυτά τα επίπεδα.
  • Ταυτότητα. Πώς να δημιουργήσετε ταυτότητες πορτοφολιού και να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση κρυπτογράφησης.
  • Αποθήκευση. Δημιουργία μόνιμης αποθήκευσης δεδομένων χρησιμοποιώντας τεχνολογία P2P.
  • API. Απευθείας πρόσβαση στα κύρια δίκτυα για την άντληση πληροφοριών.
  • Front-end. Δημοφιλή πλαίσια για πράγματα front-end.

Μια στοίβα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Είτε πρόκειται για ανάπτυξη πλήρους στοίβας είτε, σε αυτήν την περίπτωση, για τη στοίβα Web3. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία που εμπλέκεται στη δημιουργία εφαρμογών και προϊόντων Web3 είναι μάλλον «πτητική».

Υπό την έννοια ότι πολλά πράγματα αλλάζουν καθώς περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άνετα με την κατασκευή λογισμικού στο blockchain. Έτσι, ο στόχος μας για αυτήν την αναφορά είναι να αναφέρουμε πόρους που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε έργα πραγματικού κόσμου.

Αν όλα αυτά ακούγονται καλά, μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Επίπεδα

Η βάση οποιουδήποτε έργου Web3 ξεκινά με ένα επίπεδο. Το συγκεκριμένο δίκτυο blockchain στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει η εφαρμογή ή το προϊόν σας.

#1. Ethereum

Ethereum έγινε δημοφιλής χάρη στην εγγενή πρόταση έξυπνης σύμβασης.

Από τότε, οι προγραμματιστές το έχουν καταστήσει το προτιμώμενο επίπεδο blockchain για τη δημιουργία εφαρμογών Web3 επόμενης γενιάς. Είναι επίσης το προτιμώμενο επίπεδο για πολλά έργα NFT, οπότε αν νιώθετε ότι θέλετε να εργαστείτε σε εφαρμογές που σχετίζονται με το NFT, το Ethereum έχει πολλά να προσφέρει από το κουτί.

#2. Πολύγωνο

ο Πολύγωνο Το στρώμα είναι μια πλευρική αλυσίδα Ethereum, που προσφέρει πιο περίπλοκες πρακτικές ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγών (αερίου). Είναι μια δημοφιλής επιλογή για έργα όπου ο αριθμός των συναλλαγών είναι εξαιρετικά υψηλός, αλλά η τιμή των συναλλαγών είναι χαμηλή.

  Πώς να προσαρμόσετε το Notch στο iPhone X

Δεδομένου ότι το Polygon είναι μια πλευρική αλυσίδα, αναφέρεται συχνά και ως Layer 2 Blockchain. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη του Polygon το καθιστά δημοφιλή επιλογή όχι μόνο για εφαρμογές NFT αλλά και dApps και συστήματα πληρωμών.

Άλλα αξιοσημείωτα επίπεδα Web3:

  • Σολάνα. Ένα blockchain που δημιουργήθηκε για τον ίδιο τον σκοπό της δημιουργίας εφαρμογών DeFi σε κλίμακα.
  • Πρωτόκολλο NEAR. Έξυπνο συμβόλαιο blockchain με τεράστιους πόρους προγραμματιστών.
  • Πουά. Πρωτόκολλο cross-blockchain για την κατασκευή έργων διακυβέρνησης.
  • Ο Τέζος. Μια πλατφόρμα εστιασμένη στην ενέργεια για τη δημιουργία αποκεντρωμένων δημιουργικών πλατφορμών.
  • Fantom. Πλατφόρμα έξυπνων συμβάσεων ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία dApps.

Dev Environment

Ένα περιβάλλον ανάπτυξης σάς επιτρέπει να παραλείψετε ολόκληρο το τμήμα “ξεκινήστε από την αρχή”. Αυτά προς το παρόν βασίζονται κυρίως στο Ethereum.

#1. Σκληρό καπέλο

Σκληρό καπέλο είναι ένα περιβάλλον προγραμματιστή για προγραμματιστές Ethereum. Λειτουργεί βοηθώντας τους προγραμματιστές να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία δημιουργίας και συναρμολόγησης αποκεντρωμένων εφαρμογών αλλά και έξυπνων συμβάσεων. Η δημοτικότητά του προέρχεται από ένα ενσωματωμένο Hardhat Network, ένα αντίγραφο ενός προς έναν του δικτύου Ethereum το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δοκιμάσετε τις εφαρμογές σας τοπικά.

#2. Υτανο

Υτανο είναι ένα πλαίσιο βασισμένο σε JavaScript για τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων. Προϋποθέτει ότι χρησιμοποιείτε το EVM (Ethereum Virtual Machine), δίνοντάς σας τα εργαλεία για να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάπτυξης. Μερικά από αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένες δοκιμές, μεταγλωττιστή συμβολαίων και ξεχωριστά εργαλεία για πρόσβαση στις επαφές σας απευθείας από την κονσόλα.

Άλλα αξιοσημείωτα περιβάλλοντα προγραμματιστών Web3:

  • Χυτήριο. Κιτ εργαλείων που βασίζεται σε Rust για τη δημιουργία εφαρμογών στο Ethereum.
  • Νεράιδα. Πλαίσιο βασισμένο σε Python για τη δημιουργία και τη δοκιμή έξυπνων συμβολαίων.
  • Αγκυρα. Ένα πλαίσιο εργασίας με τον Σολάνα, γραμμένο στο Rust.
  • Επιβιβάζομαι. Πλαίσιο όλα σε ένα για δημιουργία πάνω από το Ethereum.
  • Φλυαρώ. Προσαρμοσμένο πλαίσιο για τη δοκιμή έξυπνων συμβάσεων.

Ταυτότητα

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό έλεγχο ταυτότητας ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης, στο Web3 οι προγραμματιστές εφαρμόζουν τόσο τη χρήση πορτοφολιών, όσο και δημόσιων κλειδιών.

#1. WalletConnect

WalletConnect είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση με dApps μέσω ενός πορτοφολιού κινητού. Η κύρια ιδέα της χρήσης WalletConnect επιλύεται γύρω από τη σάρωση ενός κωδικού QR, τον οποίο οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους και να εγκρίνουν μια νέα σύνδεση με την εφαρμογή Web3.

Εάν γνωρίζετε πορτοφόλια όπως το Pillar ή το MetaMask – όλα αυτά ενσωματώνονται απευθείας στο WalletConnect. Αυτό σημαίνει επίσης ότι έχετε πρόσβαση σε πολλούς πόρους προγραμματιστών. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το πρωτόκολλο λειτουργεί με όλες τις μεγάλες αλυσίδες μπλοκ, με περισσότερες αλυσίδες να προστίθενται συχνά.

#2. Ελατο

Το έλατο είναι α Y Combinator υποστηρίζεται startup που στοχεύει να φέρει την έννοια της αποκεντρωμένης ταυτότητας σε περιοχές εκτός του blockchain. Αυτό το κιτ στοχεύει να βοηθήσει τους χρήστες να επαληθεύσουν την ψηφιακή τους ταυτότητα σε διάφορα μέσα: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικούς ιστότοπους και δίκτυα blockchain.

  Πώς να μεταδώσετε ένα βίντεο ή μια εικόνα από το Google Drive και το Dropbox

Αποθήκευση

Πώς αποθηκεύετε πολυμέσα – βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ. – στο Web3; Αυτό γίνεται κυρίως χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα αποθήκευσης αρχείων P2P.

#1. IPFS

IPFS είναι το κορυφαίο πρωτόκολλο αποθήκευσης P2P (peer-to-peer) παγκοσμίως. Μόλις ανεβάσετε ένα αρχείο στο IPFS – το μέγεθος του αρχείου αλλάζει, ασφαλίζεται μέσω προσαρμοσμένου κατακερματισμού και εκχωρείται ένα δακτυλικό αποτύπωμα ως μοναδικό αναγνωριστικό.

Στη συνέχεια, άλλοι κόμβοι (συστήματα ή άτομα) που αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αρχείο, να το επαληθεύσουν και να το αποθηκεύσουν στην κρυφή μνήμη τους. Μόλις αποθηκευτεί προσωρινά, το αρχείο είναι προσβάσιμο σε οποιονδήποτε έχει τη σωστή μέθοδο πρόσβασης.

Τελικά, ο στόχος του IPFS δεν είναι απλώς να παρέχει ένα αποκεντρωμένο σύστημα αποθήκευσης. Αλλά και για να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών σε αντίθεση με χρόνια. Π.χ., ένας ιστότοπος εξαφανίζεται μετά από λίγο και όλο το περιεχόμενό του, συμπεριλαμβανομένων των μέσων, χάνεται. Το IPFS παρέχει μια πραγματική λύση σε αυτό.

#2. Skynet

Skynet παρέχει προσβάσιμη κοινή χρήση αρχείων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Sia (αποκεντρωμένο) cloud. Μπορείτε πραγματικά να το χρησιμοποιήσετε αμέσως από την αρχική σελίδα. Απλώς ανεβάστε ένα αρχείο και θα σας δοθεί ένας σύνδεσμος. Διαρκεί για 90 ημέρες, εκτός εάν εγγραφείτε για το κλειδί API σας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης – το Skynet σας διευκολύνει να αναπαράγετε την ίδια περίπτωση χρήσης αλλά μέσα στη δική σας αποκεντρωμένη εφαρμογή.

#2. Βάση αρχείων

Βάση αρχείων είναι μια εκκίνηση SaaS που παρέχει απευθείας σύνδεση με το Amazon S3 API. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το API για να ανακτήσετε δεδομένα από τους κάδους S3 και, στη συνέχεια, να τα αναδιανείμετε σε διάφορες επιλογές αποκεντρωμένης αποθήκευσης.

Επί του παρόντος, το Filebase υποστηρίζει επιλογές αποθήκευσης που βασίζονται στο Web3, όπως το Skynet, το IPFS, το Sia και το Storj, μεταξύ άλλων. Ως προγραμματιστής, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απλοποιήσετε τη διαδικασία παροχής αποκεντρωμένων υπηρεσιών αποθήκευσης αρχείων για τους πελάτες σας.

Επίσης, λαμβάνετε 5 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου ως νέος χρήστης, αν και η τιμολόγηση είναι λογική ακόμη και για προγράμματα επί πληρωμή.

Άλλες αξιοσημείωτες λύσεις αποθήκευσης Web3:

  • Arweave. Το Arweave είναι ένα πρωτόκολλο που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε δεδομένα μόνιμα και βιώσιμα με μία μόνο προκαταβολή.
  • Filecoin. Αποθηκεύστε κάθε είδους μέσο σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον cloud.
  • Σμήνος. Ένας αυτοσυντηρούμενος κόμβος αποθήκευσης P2P που παρέχεται από έξυπνα συμβόλαια Ethereum.
  • Ο Άλεφ. Δημιουργήστε dApps και αφήστε την Aleph να διαχειρίζεται τον χώρο αποθήκευσης που βασίζεται σε σύννεφο για εσάς.

API

Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή στοίβα που βασίζεται σε βάσεις δεδομένων, οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν ένα API για να αλληλεπιδράσουν με το blockchain και είτε να ζητήσουν είτε να αποθηκεύσουν δεδομένα σε αυτό. Τα API αναφέρονται επίσης μερικές φορές ως πελάτες.

#1. Το γράφημα

Το γράφημα είναι μια λύση API all-in-one για σύνδεση σε διάφορες αλυσίδες μπλοκ. Ο στόχος αυτού του API είναι να βοηθήσει τους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που διαφορετικά θα απαιτούσαν τη δημιουργία μεμονωμένων αλγορίθμων. Για παράδειγμα, τα σημεία δεδομένων στο blockchain προέρχονται από απλές διευθύνσεις έως περίπλοκες συναλλαγές που βασίζονται σε έξυπνα συμβόλαια.

  iMac, Mini και Pro: Συγκρίνονται οι επιτραπέζιοι υπολογιστές Mac της Apple

Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν η παρακολούθηση του ιστορικού ενός NFT.

Ενώ μπορεί να είναι εύκολο να εντοπιστεί το ατομικό ιστορικό αγορών, γίνεται σταδιακά δύσκολο καθώς προσπαθείτε να κατανοήσετε τις σχέσεις με διαφορετικές αγορές. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Graph API παρέχει προκατασκευασμένες κλήσεις και καταλόγους ευρετηρίου για να σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε γρήγορα μια συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης.

#2. Web3.js

Web3.js είναι το πιο δημοφιλές JavaScript API για άμεση αλληλεπίδραση με το Ethereum. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη εφαρμογών πελάτη που αλληλεπιδρούν με την αλυσίδα Ethereum. Η συλλογή των υποβιβλιοθηκών που περιλαμβάνονται στο Web3.js παρέχει λειτουργίες όπως μεταφορές, έξυπνη διαχείριση συμβολαίων και πολλά άλλα.

#3. Αλχημεία

Αλχημεία έχει γίνει γρήγορα μια από τις πιο σεβαστές πλατφόρμες Web3 εκεί έξω. Η προσέγγισή τους έχει να κάνει με την εκπαίδευση των προγραμματιστών για το πώς να δημιουργούν γρήγορα και να κλιμακώνουν εφαρμογές Web3. Και είναι σε θέση να το κάνουν αυτό παρέχοντας ένα εξελιγμένο Blockchain API και ένα σύνολο Εργαλείων Προγραμματιστή.

#4. useDApp

useDApp είναι ένα πλαίσιο που βασίζεται στο React για αλληλεπίδραση με το blockchain Ethereum. Αποτελείται από στοιχεία React.js, τη βιβλιοθήκη Ethers.js, Waffle και Web-3 React. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διεπαφής ιστοτόπων με εύκολη πρόσβαση που μπορούν να εμφανίζουν διάφορα ερωτήματα δεδομένων με βάση τις ανάγκες του έργου σας.

Front-end

Τι είδους πλαίσια χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν τις διεπαφές Front-end για έργα Web3;

#1. Αντιδρώ

Η δημοτικότητα του Αντιδρώ είναι απαράμιλλη. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι επίσης η πιο δημοφιλής βιβλιοθήκη front-end για τοποθεσίες Web3. Η αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία σημαίνει ότι οι προγραμματιστές μπορούν να εργαστούν σε πολλά μέρη της πρόσοψης χωρίς να παρεμβαίνουν στη σχεδίαση του πυρήνα.

Μπορείτε να ελέγξετε το Βιβλιοθήκη Web3-React στο GitHub για ένα σταθερό σημείο εκκίνησης.

#2. Επόμενο

Επόμενο.js είναι ο διάδοχος του React, αν και κανένας από τους δύο δεν είναι άμεσα συνδεδεμένος. Τα έργα Web3 μεγάλης κλίμακας απαιτούν τεράστια διαχείριση πόρων και το Next.js συνοδεύεται από εγγενή εργαλεία τόσο για στατικά όσο και για δυναμικά έργα και χρησιμοποιούνται από εταιρείες όπως το Binance, το Bitscreener, το Hashnode και άλλες.

Για μια γρήγορη αρχή, μην ψάξετε περισσότερο από το Επόμενο Web3 Boilerplate.

Ξεκινώντας με την ανάπτυξη Web3

Είναι πάρα πολλά που πρέπει να λάβετε, ειδικά αν μόλις τώρα ξεκινάτε. Γεγονός είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν αρκετά γρήγορα σε αυτόν τον τομέα. Αν και τα αρχικά έργα αφορούσαν όλα τα NFT, αυτές τις μέρες δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα αποκεντρωμένα δίκτυα και στις μεμονωμένες πλατφόρμες blockchain.

Όσον αφορά την έναρξη με το έργο Web3, αυτή η αναφορά θα πρέπει να είναι αρκετή. Συνιστώ επίσης να παραμείνετε ενήμεροι τόσο στο Twitter όσο και στο Discord, καθώς αυτές είναι οι δύο πιο ενεργές κοινότητες για να παρακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις του Web3.