Alexa, Γιατί οι εργαζόμενοι κοιτάζουν τα δεδομένα μου;

Όλοι μιλούσαν για Έκθεση του Bloomberg ότι οι εργαζόμενοι της Amazon ακούν τις ηχογραφήσεις φωνής που δημιουργούνται όταν μιλάτε στην Alexa. Αλλά η Amazon απέχει πολύ από το να είναι μόνη. Δείτε πώς οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν —και έχουν— να εξετάσουν τα προσωπικά δεδομένα που ανεβάζετε.

Από την ανάγνωση των σημειώσεων σας μέχρι την παρακολούθηση ανηλίκων

Ας μιλήσουμε για μερικά παραδείγματα, από τους υπαλλήλους της Evernote που μιλούν για την ανάγνωση των προσωπικών σας σημειώσεων στους υπαλλήλους της Google και του Facebook που παρακολουθούν ανθρώπους.

Η Evernote έδωσε την άδεια στους υπαλλήλους της να διαβάστε τις προσωπικές σας σημειώσεις να “Βελτιώσει την εμπειρία σας” σε μια αλλαγή στην πολιτική απορρήτου της που έγινε τον Ιανουάριο του 2017. Η Evernote άλλαξε γνώμη και υποσχέθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν πρώτα άδεια αφού πολλοί χρήστες αναστατωθούν. Αλλά αυτό δείχνει το ζήτημα – η Evernote μπορεί εύκολα να δώσει στους υπαλλήλους της πρόσβαση. Και, ακόμα κι αν μοιραστήκατε δεδομένα με το Evernote αναμένοντας ότι η πολιτική της εταιρείας θα το διατηρούσε ασφαλές, η εταιρεία μπορεί να αλλάξει αυτήν την πολιτική όποτε θέλει.
Η Google κάποτε απέλυσε έναν Μηχανικό Αξιοπιστίας Ιστοτόπου επειδή χρησιμοποίησε την πρόσβασή του στους διακομιστές της Google καταδιώκουν και κατασκοπεύουν αρκετούς ανηλίκους, πατώντας τα αρχεία καταγραφής κλήσεων στο Google Voice, αποκτώντας πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής συνομιλιών τους και ξεμπλοκάροντας τον εαυτό του στη λίστα φίλων ενός εφήβου. Οι μηχανικοί αξιοπιστίας ιστότοπου έχουν πρόσβαση σε όλα, επειδή το χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους—και είναι πιθανό οι υπάλληλοι να κάνουν απατεώνες και να κάνουν κατάχρηση αυτής της πρόσβασης, όπως έκανε αυτός ο μηχανικός το 2010.
Το Facebook απέλυσε έναν μηχανικό ασφαλείας που χρησιμοποίησε την πρόσβασή του στο Facebook παρακολουθήστε πολλές γυναίκες στο διαδίκτυο το 2018. Η Motherboard ανέφερε ότι άλλοι υπάλληλοι είχαν απολυθεί για καταδιώκοντας τους πρώην τους και άλλα παρόμοια ανατριχιαστικά πράγματα.
Συνιστούμε να μην δίνετε στις εφαρμογές πρόσβαση στο email σας. Ωστόσο, εάν το κάνετε, αυτές οι εφαρμογές μπορεί να έχουν άτομα να διαβάζουν το email σας—είτε προέρχεται από το Gmail, το Outlook.com ή οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό email. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι μηχανικοί που εργάζονταν για ορισμένες εταιρείες υπεύθυνες για αυτές τις εφαρμογές ήταν αναζητώντας εκατοντάδες χιλιάδες email να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμους τους.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης στα Windows 10 (Πλήρης οδηγός)

Αυτή δεν είναι μια εξαντλητική λίστα. Το Facebook είχε κάποτε ένα σφάλμα που εκτέθηκαν ιδιωτικές φωτογραφίες σε προγραμματιστές εφαρμογών και ο εργοδότης σας μπορεί διαβάστε τα προσωπικά σας μηνύματα στο Slack—με άλλα λόγια, δεν είναι τόσο ιδιωτικά. Ακόμη και η NSA φέρεται να χρειάστηκε να απολύσει άτομα επειδή χρησιμοποιούσαν κυβερνητικά συστήματα επιτήρησης κατασκοπεύουν τους πρώην τους. Και κάθε εταιρεία που έχει τα δεδομένα σας θα τα παραδώσει στην κυβέρνηση όταν φτάσει ένα ένταλμα, όπως έκανε η Amazon όταν Η Alexa άκουσε έναν διπλό φόνο.

Το Cloud είναι απλώς ο υπολογιστής κάποιου άλλου

Όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία που ανεβάζει τα δεδομένα σας σε μια υπηρεσία “σύννεφου”, αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα στους διακομιστές μιας εταιρείας. Και αυτή η εταιρεία μπορεί να δει τα δεδομένα εάν θέλει.

Αυτό είναι αρκετά απλό, αλλά οι αναφορές σχετικά με τους υπαλλήλους που ακούν τις φωνητικές μας ηχογραφήσεις εξακολουθούν να είναι κατά κάποιο τρόπο συγκλονιστικές. Ίσως όλοι υποθέτουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τα εξετάσουν, ή ίσως πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος νόμου που να εμποδίζει τις τεχνολογικές εταιρείες να παρακολουθούν αυτά τα πράγματα. Αλλά, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δεν γνωρίζουμε κανένα νόμο που θα εμπόδιζε τις εταιρείες να εξετάσουν αυτά τα δεδομένα – αρκεί να είναι ειλικρινείς σχετικά με αυτό, ίσως αποκαλύπτοντας αυτό το γεγονός σε ένα έγγραφο όρων παροχής υπηρεσιών που κανείς δεν διαβάζει .

  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα ταχύτητας ανεμιστήρα CPU

Ακόμη και με τους βοηθούς φωνής, ωστόσο, δεν είναι μόνο η Amazon. Όπως λέει και το ίδιο το Bloomberg, ακόμη και η Apple που εστιάζεται στο απόρρητο έχει ανθρώπους που ακούν ηχογραφήσεις Siri για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αλγορίθμων που κάνουν αυτούς τους βοηθούς φωνής να λειτουργούν. Και το Bloomberg λέει ότι ορισμένοι αναθεωρητές της Google ακούνε ηχογραφήσεις που έγιναν με συσκευές Google Home, επίσης.

Νόμιμοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να εξετάσουν τα δεδομένα σας

Παραμερίζοντας τους ανατριχιαστικούς stalkers και άλλα άτομα που κάνουν κατάχρηση της πρόσβασής τους, ακολουθούν ορισμένοι βάσιμοι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί ένας υπάλληλος της εταιρείας να εξετάσει τα δεδομένα σας:

Κυβερνητικά αιτήματα: Ένα ένταλμα μπορεί να υποχρεώσει μια εταιρεία να εξετάσει τα δεδομένα σας για κάτι σχετικό και να το παραδώσει στην κυβέρνηση
Αλγόριθμοι εκπαίδευσης: Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μηχανική μάθηση, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται στο λογισμικό χρειάζονται κάποια ανθρώπινη συμβολή κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό οι άνθρωποι ακούνε ηχογραφήσεις Alexa και Siri και γι’ αυτό το Evernote ήθελε οι άνθρωποι να κοιτάξουν τις σημειώσεις σας.
Διασφάλιση ποιότητας: Οι εταιρείες ενδέχεται να εξετάσουν εγγραφές ή άλλα δεδομένα για να μάθουν πώς λειτουργεί η υπηρεσία τους. Ακόμα κι αν μιλάτε με ένα ρομπότ, κάποιος άλλος μπορεί να ακούσει την ηχογράφηση αργότερα για να δει πώς πήγε.
Υποστήριξη πελατών: Μια εταιρεία μπορεί να ζητήσει άδεια για να προβάλει τα δεδομένα σας για να σας βοηθήσει εάν χρειάζεστε υποστήριξη. Τουλάχιστον, η εταιρεία ελπίζουμε ότι θα το κάνει αυτό μόνο με την άδειά σας—η οποία μπορεί να είναι τόσο εύκολη στέλνοντας ένα tweet, όπως συνέβη με το Google Photos.
Αναφερόμενες παραβάσεις: Μια εταιρεία μπορεί να εξετάσει τα δεδομένα σας για να εξετάσει αναφορές παραβιάσεων. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε μια ιδιωτική συνομιλία ένας προς έναν στο Facebook. Εάν το άλλο άτομο σας κατήγγειλε για παρενόχληση ή άλλη παράβαση, το Facebook θα εξετάσει τη μετατροπή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο Sandbox των Windows 10 (για να δοκιμάσετε με ασφάλεια εφαρμογές)

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσετε αυτό: Κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο

Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Διαδίκτυο. Παρά όλες τις συζητήσεις για την «κρυπτογράφηση» για την ασφάλεια των δεδομένων σας, τα δεδομένα κρυπτογραφούνται γενικά μόνο όταν αποστέλλονται μεταξύ των συσκευών σας και των διακομιστών της εταιρείας. Φυσικά, τα δεδομένα ενδέχεται να αποθηκεύονται κρυπτογραφημένα στους διακομιστές αυτής της εταιρείας — αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε η εταιρεία να έχει πρόσβαση σε αυτά. Εξάλλου, η εταιρεία πρέπει να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα για να σας τα στείλει.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ή κρυπτογράφηση από την πλευρά του πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε θα κρυπτογραφεί τα δεδομένα στις συσκευές που χρησιμοποιείτε, αποθηκεύοντας μόνο τα κρυπτογραφημένα δεδομένα στους διακομιστές της εταιρείας με τρόπο που η εταιρεία να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Τα δεδομένα σας θα είναι δικά σας.

Αλλά αυτό είναι λιγότερο βολικό με πολλούς τρόπους. Υπηρεσίες όπως το Google Photos δεν θα ήταν δυνατές, καθώς δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν αυτόματα εργασίες στις φωτογραφίες σας στους διακομιστές της εταιρείας. Οι εταιρείες δεν θα ήταν σε θέση να «απογράψουν» τα δεδομένα και θα έπρεπε να βάλουν περισσότερα χρήματα στην αποθήκευση. Για τους βοηθούς φωνής, όλη η επεξεργασία θα έπρεπε να γίνει τοπικά και οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα φωνητικά δεδομένα για να εκπαιδεύσουν καλύτερα τους βοηθούς τους.

Εάν χάσατε το κλειδί κρυπτογράφησης, δεν θα μπορούσατε πλέον να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας—εξάλλου, εάν η εταιρεία μπορούσε να σας δώσει ξανά πρόσβαση στα αρχεία σας, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα αρχεία σας εξαρχής.