Πόση ταχύτητα Διαδικτύου χρειάζεστε πραγματικά;

Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θέλουν πάντα να σας πουλήσουν μια ταχύτερη σύνδεση. Αλλά ξεχάστε το μάρκετινγκ: Πόση ταχύτητα χρειάζεστε πραγματικά; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από όσο θα περίμενες. Τα επίπεδα υψηλότερης ταχύτητας δεν αξίζουν πάντα τα χρήματα.

Οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο συνήθως μετρώνται σε megabits ανά δευτερόλεπτο, συχνά γραμμένες ως Mbps. Χρειάζονται οκτώ megabit για να σχηματιστεί ένα megabyte, επομένως εάν έχετε σύνδεση 1000 Mbps (gigabit), θα χρειαστούν 8 δευτερόλεπτα για τη λήψη ενός αρχείου 1 GB.

Ταχύτητα έναντι ανώτατων ορίων δεδομένων

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί η διαφορά εδώ. Η ταχύτητα Διαδικτύου είναι το μέτρο του πόσα δεδομένα μπορείτε να κατεβάσετε ταυτόχρονα και το όριο δεδομένων είναι ένα μέτρο του πόσα μπορείτε να κάνετε λήψη σε έναν δεδομένο μήνα. Σίγουρα σχετίζονται—αν έχετε ταχύτερη σύνδεση και χρησιμοποιείτε πραγματικά αυτό το εύρος ζώνης, είναι πολύ πιο εύκολο να μεγιστοποιήσετε το όριο δεδομένων σας.

Τα ανώτατα όρια δεδομένων είναι συνηθισμένα στον κλάδο των κινητών, δίνοντάς σας περιορισμένο αριθμό δεδομένων για χρήση στο τηλέφωνό σας κάθε μήνα. Είναι ως επί το πλείστον απλώς ένας τρόπος για να χωρίσουν τις υπηρεσίες τους σε επίπεδα και να σας χρεώσουν περισσότερα χρήματα για επιλογές “premium” και οι απαιτήσεις δεδομένων αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν οι πάροχοι υπηρεσιών.

Ενώ το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει περιορισμό δεδομένων, οι οικιακόι πάροχοι υπηρεσιών Internet, όπως η Comcast, επιβάλλουν επίσης ένα όριο, συνήθως με 1 terabyte δεδομένων (1024 gigabyte) ανά μήνα—με μια επιπλέον επιλογή 50 $ ανά μήνα, εάν δεν θέλετε κανένα όριο δεδομένων. Σύμφωνα με στο Comcast, οι περισσότεροι συνδρομητές διαδικτύου Xfinity χρησιμοποιούν περίπου 174 GB ανά μήνα από τον Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο, εάν έχετε πολλά άτομα στο σπίτι σας και μεταδίδετε πολύ περιεχόμενο, είναι πολύ εύκολο να ωθήσετε το όριο δεδομένων.

Τι χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο εύρος ζώνης;

Η ταχύτητά σας στο Διαδίκτυο είναι τελικά ένα μέτρο του εύρους ζώνης σας. Εάν έχετε σύνδεση 25 Mbps, μπορείτε να παρακολουθήσετε πέντε ταυτόχρονες ροές Netflix 5 Mbps. Με τη μέση ταχύτητα Διαδικτύου στις ΗΠΑ να είναι κοντά στα 100 Mbps στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μεγιστοποιήσουν τη σύνδεσή τους. Σε αγροτικές περιοχές, ωστόσο, οι μέγιστες διαθέσιμες ταχύτητες μπορεί να είναι μονοψήφιες.

  Πώς να αφαιρέσετε τον ήχο από ένα βίντεο με το VLC Player

Γενικά, η ροή βίντεο χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο εύρος ζώνης — τουλάχιστον για τον μέσο χρήστη. Το Netflix χρησιμοποιεί περίπου 5 Mbps για ροές 1080p και συμβουλεύει 25 Mbps για ροές 4K. Το YouTube είναι συνήθως λίγο υψηλότερο, καθώς πολλά βίντεο γυρίζονται στα 60 fps (διπλάσιο εύρος ζώνης) και χρησιμοποιεί περίπου 7 Mbps στα 1080p60fps.

Αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Ενώ ένα βίντεο YouTube μπορεί να είναι κατά μέσο όρο 7 Mbps, αυτό δεν είναι πραγματικά το πόσο εύρος ζώνης χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα. Δεδομένου ότι θα αποθηκευτεί εκ των προτέρων, το YouTube θα προσπαθήσει συνήθως να μεγιστοποιήσει τη σύνδεσή σας, φτάνοντας στο μέγιστο στις δοκιμές μας στα σχεδόν 250 Mbps (σε σύνδεση 400 Mbps).

Το αντίθετο ισχύει επίσης. Εάν δεν έχετε αρκετό διαθέσιμο εύρος ζώνης, το YouTube θα σας μειώσει στα 480p30fps ή ακόμα χαμηλότερα, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε βίντεο ακόμα και σε μια ανεπαρκή σύνδεση 1 Mbps. Το Netflix λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο προσαρμόζοντας την ποιότητα στη διαθέσιμη ταχύτητα. Εάν έχετε πολλές συσκευές σε λειτουργία, ο δρομολογητής σας θα εξισορροπήσει την κίνηση μεταξύ όλων και η ροή σας θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Επομένως, κατά μία έννοια, δεν έχει μεγάλη σημασία πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή σας, καθώς η ροή βίντεο θα χρησιμοποιεί γενικά όσο περισσότερο εύρος ζώνης μπορεί. Εφόσον έχετε αρκετή ταχύτητα για να υποστηρίξετε τουλάχιστον μια ροή χαμηλής ποιότητας, δεν θα αντιμετωπίσετε καμία προσωρινή αποθήκευση. Η ύπαρξη ροής υψηλότερου εύρους ζώνης θα επιτρέψει απλώς την αναπαραγωγή βίντεο υψηλότερης ποιότητας. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει παντού, επομένως το πλεόνασμα είναι πάντα καλό.

Έχει σημασία η ταχύτητα μεταφόρτωσης;

Η ταχύτητα μεταφόρτωσης είναι ένα άλλο μέρος του σχεδίου σας στο Διαδίκτυο που έχει μεγάλη σημασία. Πολύ συχνά, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πωλούν πακέτα με μεγάλες ταχύτητες λήψης και τρομερές ταχύτητες μεταφόρτωσης. Το σκεπτικό είναι ότι οι άνθρωποι θα κάνουν πολύ περισσότερα λήψη παρά ανέβασμα. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όταν ανεβάζετε κάτι, η σύνδεσή σας με τα προάστια θα αρχίσει να φαίνεται αγροτική.

  Τι σημαίνει "OP" στο Διαδίκτυο και πώς το χρησιμοποιείτε;

Η διαφορά μπορεί να είναι προσβλητική.

Η ταχύτητα μεταφόρτωσης καθορίζει πόσο γρήγορα μπορείτε να ανεβάσετε περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Εάν ανεβάζετε αρχεία στο Google Drive ή στο Dropbox, περιορίζεστε από την ταχύτητα μεταφόρτωσης. Και δεν είναι μόνο αρχεία—η ταχύτητα μεταφόρτωσης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του Facetime και του Skype, αφού ουσιαστικά ανεβάζετε ένα ζωντανό βίντεο. Εάν σκέφτεστε να κάνετε streaming σε έναν ιστότοπο όπως το Twitch ή το YouTube, θα χρειαστείτε υψηλή ταχύτητα μεταφόρτωσης. Δεν το χρησιμοποιείτε τόσο συχνά όσο χρησιμοποιείτε την ταχύτητα λήψης, αλλά είναι πολύ σημαντικό όταν το χρησιμοποιείτε.

Θα περιοριστείτε από τα σχέδια που προσφέρει ο ISP σας. Συνήθως θα διαφημίζουν την ταχύτητα λήψης και θα πρέπει να ψάξετε για να βρείτε την ταχύτητα μεταφόρτωσης. Το Xfinity εδώ πουλάει Διαδίκτυο “gigabit”, αλλά μεταφορτώνει μόνο “έως” 35 Mbps. Αυτό είναι 965 Mbps ντρέπεται να είναι gigabit.

Στο σχέδιο “Performance” της Comcast, θα χρειαζόταν πάνω από μία ώρα για να ανεβάσετε ένα αρχείο 1 GB.

Εάν είστε ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που έχουν κολλήσει με έναν μόνο πάροχο υπηρεσιών, ίσως χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα πιο ακριβό πρόγραμμα εάν θέλετε μια λογική ταχύτητα μεταφόρτωσης. Η απόκτηση μεγαλύτερης ταχύτητας μεταφόρτωσης συχνά συνεπάγεται την επιλογή μιας πιο ακριβής σύνδεσης στο Διαδίκτυο επαγγελματικής ποιότητας από τον ISP σας.

Πόσο γρήγορη λοιπόν πρέπει να είναι η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο;

Υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που θα πρέπει να επηρεάσουν την απόφασή σας—πόσα άτομα έχετε στο σπίτι σας και πόσα λήψεις κάνετε. Εάν μεταδίδετε απλώς βίντεο σε HD (όχι 4K), θα συνιστούσαμε τουλάχιστον 5 Mbps ανά άτομο για μια ροή σταθερής, αξιοπρεπούς ποιότητας χωρίς buffer. Το να έχετε πλεόνασμα είναι εντάξει, αλλά πιθανότατα δεν θα το παρατηρήσετε σε αυτήν την περίπτωση χρήσης.

Εάν κάνετε οτιδήποτε με ένταση εύρους ζώνης εκτός από τη ροή βίντεο, όπως η τακτική λήψη μεγάλων λήψεων, η ταχύτητα του διαδικτύου σας καθορίζει γενικά πόσο γρήγορα θα κάνετε λήψη. Εδώ σίγουρα θα παρατηρήσετε πλεόνασμα. Η λήψη ενός παιχνιδιού 10 GB από το Steam στα 5 Mbps διαρκεί σχεδόν 4 ώρες, αλλά θα χρειαστούν 15 λεπτά σε σύνδεση 100 Mbps. Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να καλύπτεστε από τον διακομιστή από τον οποίο πραγματοποιείτε λήψη, επομένως μην εκπλαγείτε αν αγοράσετε ένα πρόγραμμα gigabit μόνο για να δείτε μειωμένες αποδόσεις. Με άλλα λόγια, ακόμη και με σύνδεση gigabit (1000 Mbps), πιθανότατα δεν θα έχετε ταχύτητες gigabit κατά τη λήψη από το Steam.

  Πώς να εισαγάγετε ένα PDF στο Microsoft PowerPoint

Γενικά, μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστό και να κάνετε τις περισσότερες καθημερινές σας εργασίες μια χαρά ακόμα και σε αρκετά αργές συνδέσεις. Εάν οι λήψεις σας διαρκούν πολύ για τις προτιμήσεις σας, δοκιμάστε να επενδύσετε σε ένα καλύτερο σχέδιο. Εάν μεταδίδετε τακτικά ζωντανή ροή, ανεβάζετε μεγάλα αρχεία, δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας στο διαδίκτυο ή πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ταχύτητα μεταφόρτωσης δεν είναι περιορισμένη.

Είναι οι συνδέσεις ινών πιο γρήγορες;

Το Fiber είναι συνήθως πιο γρήγορο γιατί μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων ταυτόχρονα. Ένας σωλήνας μεγαλύτερου εύρους ζώνης σημαίνει ότι ο ISP σας μπορεί να σας πουλήσει ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του μεγαλύτερου σωλήνα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα και εξαρτάται από το τι προσφέρει ο τοπικός σας ISP.

Οι συνδέσεις ινών προσφέρουν ένα άλλο μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τις συνδέσεις καλωδίων: καθυστέρηση. Η καθυστέρηση είναι το πόσο γρήγορα το σήμα μπορεί να μετακινηθεί φυσικά από τον υπολογιστή σας στο Διαδίκτυο. Τα καλώδια οπτικών ινών δεν είναι τεχνικά ταχύτερα από τα καλά χάλκινα καλώδια, αλλά είναι πολύ νεότερο πρότυπο και είναι συνήθως ταχύτερα από τα καλώδια (συχνά παλιά δεκαετιών) που τροφοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος του ευρυζωνικού Διαδικτύου.

Η καθυστέρηση δεν έχει μεγάλη σημασία. Ο λανθάνων χρόνος έχει σημασία όταν κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ιστότοπους—μεγαλύτερος λανθάνοντας χρόνος σημαίνει μεγαλύτερη στιγμή πριν αρχίσει να φορτώνει η επόμενη ιστοσελίδα—αλλά δεν θα παρατηρήσετε απαραίτητα σταδιακή βελτίωση. Εάν κάνετε πολλά διαδικτυακά παιχνίδια, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το ping σας με ένα μικρό περιθώριο και μπορεί να παρατηρήσετε ότι σε γρήγορο παιχνίδι που απαιτεί αντανακλαστικά συσπάσεων. Αλλά οι ίνες δεν είναι μαγικές και ο χαλκός είναι ακόμα αρκετά καλός. Η διαφορά είναι μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και πιθανότατα δεν θα την παρατηρήσετε καθόλου τις περισσότερες φορές.