Ποιος διακομιστής Amazon Cloud είναι καλύτερος για εσάς;

Η επιλογή μεταξύ υπηρεσιών στην ολοκληρωμένη πλατφόρμα AWS μπορεί να επιβαρύνει τους χρήστες. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το ποιος διακομιστής cloud, ο AWS EC2 ή το AWS Lightsail, είναι καλύτερος για εσάς.

Το AWS LightSail και το AWS EC2 είναι παρόμοιες υπηρεσίες που σας παρέχουν εικονικούς διακομιστές cloud. Αν και η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών ακούγεται σχεδόν ίδια, και οι δύο υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης.

AWS EC2

AWS EC2 είναι μια βασική υπηρεσία cloud που προσφέρεται από την AWS που μας επιτρέπει να παρέχουμε εικονικούς διακομιστές cloud. Οι περιπτώσεις που παρέχονται από το EC2 είναι σαν μια κενή πλάκα. Αυτοί οι διακομιστές είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι και μπορούν να ρυθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν με όποιον τρόπο θέλει ο χρήστης. Το EC2 μπορεί θεωρητικά να εξυπηρετήσει ένα απεριόριστο σύνολο εικονικών μηχανών.

Η Amazon παρέχει επίσης πολλές επιλογές κατά την επιλογή των τύπων παρουσιών για τις εικονικές μηχανές EC2. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ CPU, μνήμης, αποθήκευσης, GPU και βελτιστοποιημένων περιπτώσεων δικτύωσης ανάλογα με την περίπτωση χρήσης σας.

Το EC2 είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες στο AWS. Ενσωματώνεται με τις περισσότερες από τις άλλες υπηρεσίες AWS στην πλατφόρμα και είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο για να υποστηρίζει κάθε είδους περίπτωση χρήσης.

AWS LightSail

AWS Lighsail είναι μια υπηρεσία cloud που προσφέρεται από την AWS. Η υπηρεσία Lighsail επιτρέπει στους χρήστες να παρέχουν προδιαμορφωμένους διακομιστές cloud όπως LAMP, WordPress, Node.js ή Magento για να ρυθμίσουν γρήγορα την αρχιτεκτονική της εφαρμογής χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουν το λογισμικό με μη αυτόματο τρόπο. Για μια λεπτομερή επισκόπηση του Lightsail, επισκεφθείτε το άρθρο Amazon Lightsail: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η AWS έχει σχεδιάσει το Lightsail για να το κάνει απλό στην κατανόηση και εύχρηστο ακόμα και για τους απόλυτους αρχάριους.

Τόσο το Lightsail όσο και το EC2 είναι ισχυρές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την παροχή εικονικών διακομιστών cloud. Τώρα ας δούμε τη διαφορά μεταξύ αυτών των υπηρεσιών.

  Το A2 Managed WordPress Hosting είναι για τον Επαγγελματία Blogger

AWS Lightsail εναντίον EC2

Χρήση

Το Lightsail είναι μια εύχρηστη υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί για απλές διαδικτυακές εφαρμογές και ιστότοπους. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για αρχάριους ή μη τεχνικούς χρήστες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία με λίγα κλικ και να ρυθμίσουν εύκολα τους ιστότοπούς τους. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε το LightSail για πολύ περίπλοκες εφαρμογές και να τηρείτε φόρτους εργασίας που κυμαίνονται από μικρό έως μεσαίο.

Το EC2 είναι μια μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη υπηρεσία. Χρησιμοποιείται για όλα τα είδη εφαρμογών που μπορεί να διαφέρουν από μικρές εφαρμογές web (μπορούν επίσης να λειτουργήσουν στο Lightsail) έως εφαρμογές Big Data και μηχανικής εκμάθησης. EC2 και μπορεί ενδεχομένως να ρυθμιστεί ώστε να φιλοξενεί οποιαδήποτε εφαρμογή. Μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τις πιο σύνθετες αρχιτεκτονικές.

Ευκολία στη χρήση

Όπως ανέφερα προηγουμένως, το LightSail είναι μια εύχρηστη υπηρεσία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αρχάριους. Η όλη διαδικασία εκκίνησης ενός διακομιστή Lightsail και ανάπτυξης της εφαρμογής στον διακομιστή μπορεί να γίνει με μερικά κλικ. Παρέχει μια εμπειρία all-in-one για τη δημιουργία εικονικών διακομιστών και την ανάπτυξη εφαρμογών.

Το EC2, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται πολύ περισσότερη μη αυτόματη διαμόρφωση και πιθανώς άλλες υπηρεσίες όπως το AWS CodeDeploy και το CodePipeline για να βελτιστοποιήσει τη ροή εργασιών ανάπτυξης της εφαρμογής.

Η διαχείριση όλων των πόρων που σχετίζονται με την παρουσία σας Lightsail γίνεται στον ίδιο πίνακα εργαλείων. Αντίθετα, κάθε πόρος σε ένα EC2 (όπως στατικές IP, ομάδες ασφαλείας, τόμοι EBS και άλλα) έχει τον δικό του πίνακα εργαλείων και επιλογές.

Επομένως, εάν ξεκινάτε απλώς με το AWS και θέλετε να εκτελέσετε εφαρμογές μικρής κλίμακας, η χρήση του Lightsail είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Δεν θα χρειαστείτε πολλές τεχνικές γνώσεις AWS για να ξεκινήσετε εφαρμογές στο Lightsail.

Δίκτυο

Το δίκτυο για τα μηχανήματα Lightsail σας διαχειρίζεται η AWS. Ως χρήστης, μπορείτε να προσθέσετε κανόνες μόνο στο τείχος προστασίας Lightsail. Το δίκτυο για τις περιπτώσεις EC2 διαχειρίζεται οι χρήστες που χρησιμοποιούν τα VPC, τις Ομάδες Ασφαλείας και τα Υποδίκτυα.

  Πώς να καθαρίσετε και να επιταχύνετε το Ubuntu

Υποδίκτυα

Το AWS Lightsail δεν έχει εγγενή υποστήριξη για υποδίκτυα. Στο AWS, μπορείτε να δημιουργήσετε δημόσια και ιδιωτικά υποδίκτυα με βάση την περίπτωση χρήσης της εφαρμογής. Δεδομένου ότι το Lightsail προορίζεται μόνο για ιστότοπους, δεν υπάρχει υποστήριξη για τη φιλοξενία αυτών των διακομιστών σε ιδιωτικό υποδίκτυο. Οι περιπτώσεις EC2, από την άλλη πλευρά, μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε υποδίκτυο, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Επομένως, εάν η περίπτωση χρήσης σας απαιτεί να αναπτύξετε έναν ιστό ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή σε ιδιωτικό υποδίκτυο, μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνο στο AWS EC2.

Επεκτασιμότητα

Οι περιπτώσεις Lightsail δεν μπορούν να κλιμακωθούν καθόλου, τουλάχιστον όχι αυτόματα. Επιπλέον, οι περιπτώσεις Lightsail δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά την εκκίνηση. Επομένως, εάν θέλετε να αλλάξετε τον τύπο παρουσίας, πρέπει να ξεκινήσετε μια νέα παρουσία και να αλλάξετε το σχέδιό σας.

Η EC2 είναι μια υπηρεσία υψηλής κλιμάκωσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ομάδες αυτόματης κλιμάκωσης στον πίνακα εργαλείων EC2 για να κλιμακώσετε τις παρουσίες EC2 σας οριζόντια, δηλαδή να αυξήσετε ή να μειώσετε τον αριθμό των παρουσιών που εξυπηρετούν την εφαρμογή. Οι παρουσίες EC2 μπορούν επίσης να τροποποιηθούν σε νέο τύπο παρουσίας μετά την εκκίνηση.

Τόμοι EBS

Το EBS είναι μια υπηρεσία αποθήκευσης μπλοκ που μπορεί να ενσωματωθεί με μηχανές EC2 για σκοπούς αποθήκευσης. Οι τόμοι EBS είναι ξεχωριστές μονάδες δίσκου δικτύου που μπορούν να προσαρτηθούν/αποσπαστούν από τις παρουσίες EC2.

Το Lighsail δεν υποστηρίζει τόμους EBS.

Τιμολόγηση

Το AWS Lightsail έχει έναν σταθερό πίνακα τιμολόγησης «ανά μήνα» που κυμαίνεται από 3,5 $ μ.μ. έως 160 $ ​​μ.μ. με βάση τον τύπο και τις προδιαγραφές του στιγμιότυπου Lighsatil. Η υπηρεσία προσφέρει επίσης 3 μήνες δωρεάν χρήση επιπέδου από την ημέρα της εγγραφής.

Το AWS EC2 έχει πολλά μοντέλα τιμολόγησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρουσίες κατ’ απαίτηση για μια σταθερή τιμή pay-as-you-go. Ή μπορείτε να κάνετε κράτηση για ένα παράδειγμα για μια χρονική περίοδο με έκπτωση. Η δωρεάν χρήση επιπέδου για το EC2 είναι διαθέσιμη για 12 μήνες από την ημέρα της εγγραφής.

Εξισορρόπηση φορτίου

Η εξισορρόπηση φορτίου είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό του Lightsail και ο εξισορροπητής φορτίου LightSail μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί με τα στιγμιότυπα Lightsail.

  Τι είναι το Outlook Spaces της Microsoft; (γνωστός και ως Project Moca)

Το EC2 διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς τύπους εξισορροπητών φορτίου, ο καθένας με τις δικές του προδιαγραφές και περιπτώσεις χρήσης που μπορούν να ενσωματωθούν με τα στιγμιότυπα EC2.

Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση της παρουσίας Lightsail είναι δυνατή, αλλά περιορίζεται σε μερικές παραμέτρους. Το EC2 προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μετρήσεων και επιλογών για παρακολούθηση.

Κρυπτογράφηση

Η κρυπτογράφηση στο Lightsail διαχειρίζεται το AWS και είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Όταν χρησιμοποιούν παρουσίες EC2, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση.

Use Cases Lightsail

  • Το Lightsail είναι κατάλληλο για ρυθμίσεις περιβάλλοντος προγραμματισμού/δοκιμών καθώς είναι φθηνό και εύκολο στη διαμόρφωση.
  • Πολύ χρήσιμο για αρχάριους που θέλουν να εξερευνήσουν το AWS και να τρέξουν εφαρμογές με περιορισμένη γνώση cloud.
  • Για περιπτώσεις χρήσης όπου απαιτούνται προβλέψιμα μηνιαία κόστη.
  • Όλα σε μία κονσόλα για εξισορροπητές φορτίου, δικτύωση και βάσεις δεδομένων.

Θήκες χρήσης EC2

  • Το EC2 προσφέρει πολλαπλά μοντέλα τιμολόγησης και τρόπους χρήσης των επιλογών έκπτωσης για καλύτερη τιμολόγηση.
  • Χρησιμοποιούνται για πολύπλοκες εφαρμογές.
  • Για εφαρμογές σε ιδιωτικά υποδίκτυα.
  • Για αυτόματη επεκτασιμότητα.
  • Για πλήρη έλεγχο και ευελιξία στο παράδειγμα.
  • Βελτιστοποιημένοι τύποι παρουσιών για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως η χρήση παρουσιών βελτιστοποιημένων για CPU για εργασίες μηχανικής εκμάθησης και ούτω καθεξής.

συμπέρασμα

Τόσο το Lightsail όσο και το EC2 είναι ώριμα εργαλεία που στοχεύουν διαφορετικούς πελάτες και περιπτώσεις χρήσης. Το EC2, ειλικρινά, είναι μια πολύ πιο ισχυρή υπηρεσία από το Lightsail. Μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει το παράδειγμα Lightsail και πολλά άλλα. Αλλά με τη δύναμη έρχεται πολλή πολυπλοκότητα, πολλές επιλογές και πιθανώς σύγχυση. Έτσι, εάν είστε αρχάριοι στο AWS, το να μεταβείτε κατευθείαν στην κονσόλα EC2 μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Το Lightsail είναι πιο κατάλληλο για νέους χρήστες AWS που δεν θέλουν να περάσουν από την ταλαιπωρία της ρύθμισης των εικονικών διακομιστών και θέλουν μια έτοιμη προς χρήση υποδομή. Προορίζεται επίσης ειδικά για μικρές έως μεσαίες και απλές εφαρμογές web. Τα στιγμιότυπα Lightsail μπορούν να αναβαθμιστούν σε στιγμιότυπα EC2 εύκολα, ώστε να μπορείτε πάντα να ρυθμίζετε μια κύρια εφαρμογή στο Lightsail πριν κάνετε αργή αναβάθμιση σε EC2.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση μεταξύ των δύο υπηρεσιών.