Τι είναι το Outlook Spaces της Microsoft; (γνωστός και ως Project Moca)

Εάν έχετε συνδρομή στο Office 365 ή στο Microsoft 365 (O365 ή M365), μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα νέο εικονίδιο που ονομάζεται “Project Moca” στο Outlook Online. Δείτε τι είναι και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διαχείρισης έργου.

Το Project Moca είναι το όνομα της Microsoft για κάτι που θα ονομάζεται “Outlook Spaces” όταν κυκλοφορήσει επίσημα στο κοινό. Είναι διαθέσιμο στο Insider build του O365 για λίγο. Έχει φτάσει πλέον στην Προεπισκόπηση, πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft ανοίγει την πρόσβαση σε πολύ περισσότερα άτομα για να λάβει σχόλια και να μετρήσει την αντίδραση των χρηστών.

Κανονικά, μια εφαρμογή που φτάνει ως εδώ θα γίνει προεπισκόπηση χρησιμοποιώντας το τελικό της όνομα—Outlook Spaces, σε αυτήν την περίπτωση. Όταν ανοίγετε τον σύνδεσμο Project Moca, θα μεταφερθείτε ακόμη και στη διεύθυνση https://outlook.live.com/spaces/, αλλά για οποιονδήποτε λόγο, η εταιρεία κράτησε το όνομα “Project Moca”.

Οπότε, τι είναι? Λοιπόν, το Project Moca είναι ένα εργαλείο συνεργασίας για τη διαχείριση έργου. Είναι εν μέρει Planner, μέρος Whiteboard, μέρος Sway και μέρος κάτι νέο. Αν αναρωτιέστε γιατί η Microsoft το ονόμασε “Moca”, φαίνεται να είναι ένα παιχνίδι στο “MOCHA”, ένα πλαίσιο διαχείρισης έργου.

  Πώς να αλλάξετε τη χώρα ή την περιοχή για το Apple ID σας

Δεν θα έχουν όλοι πρόσβαση στο Project Moca. Για να δείτε αν το κάνετε, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας O365/M365, ανοίξτε Outlook Onlineκαι κοιτάξτε στο κάτω μέρος της γραμμής εφαρμογών στην αριστερή πλευρά. Εάν έχετε την εφαρμογή Project Moca, θα βρίσκεται στο κάτω μέρος.

ο

Όταν κάνετε κλικ στο εικονίδιο για πρώτη φορά, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρότυπο ή να επιλέξετε έναν κενό καμβά.

Στη συνέχεια, το Project Moca ανοίγει τις ρυθμίσεις χώρου, όπου πρέπει να εισαγάγετε ένα όνομα για τον χώρο σας, αλλά όλα τα άλλα είναι προαιρετικά.

Εάν εισαγάγετε το όνομα των επαφών που συμμετέχουν στο έργο σας στο οποίο εργάζεστε, καθώς και λέξεις-κλειδιά, το Moca θα αναζητήσει αντίστοιχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα και άλλα αρχεία στον λογαριασμό σας O365 που μπορείτε να προσθέσετε στον καμβά. Πατήστε “Δημιουργία” και ο καμβάς σας θα δημιουργηθεί.

Ανάλογα με το πρότυπο που επιλέξατε, θα λάβετε διαφορετικές προεπιλογές στον καμβά σας. Θα ονομάζονται διαφορετικά ανάλογα με το πρότυπο, αλλά όποιο κι αν επιλέξετε, θα λάβετε στήλες Kanban στις οποίες μπορείτε να σύρετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα και εργασίες.

  Usenet ή Torrents, ποιο είναι καλύτερο για λήψη;

Αυτά είναι τα ίδια με τους κάδους που λαμβάνετε στο Microsoft Planner. Στη δεξιά πλευρά, θα υπάρχει μια ενότητα Δραστηριότητα η οποία, εάν εισαγάγατε στοιχεία επικοινωνίας ή λέξεις-κλειδιά, θα συμπληρωθεί αυτόματα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συμβάντα ημερολογίου από το Outlook σας.

Θα υπάρχουν άλλα πράγματα στον καμβά ανάλογα με το πρότυπο που θα επιλέξετε, όπως ορόσημα, στόχους, μια εφαρμογή καιρού και συνδέσμους προς αναζητήσεις της Microsoft για ένα θέμα.

Μπορείτε να προσθέσετε όσα πράγματα θέλετε από την πλαϊνή γραμμή που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, όπως εργασίες, συνδέσμους και αρχεία.

Και, αυτό είναι περίπου. Ο καμβάς μπορεί να είναι όσο μεγάλος θέλετε, επομένως ο αριθμός των πραγμάτων που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτόν φαίνεται αρκετά απεριόριστος (όπως ο καμβάς Whiteboard), αν και το επίκεντρο της εφαρμογής φαίνεται να είναι οι κάδοι εργασιών (όπως ακριβώς το Planner) που περικλείονται με οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία θέλετε να προσθέσετε (όπως και το Sway).

Καθώς το Project Moca εξακολουθεί να είναι μια προεπισκόπηση τη στιγμή της σύνταξης, λείπουν πολλά από αυτά που μπορεί να φαίνονται χρήσιμα, όπως εργαλεία συνεργασίας και κοινής χρήσης. Είναι πολύ χειροκίνητο, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε μόνοι σας κουβάδες και εργασίες και δεν υπάρχει τρόπος να μετακινήσετε αυτόματα εργασίες όταν αλλάζετε την κατάστασή τους, ούτε σας δίνει την επιλογή να υποδείξετε μια ροή με πράγματα όπως βέλη ή άλλα οπτικά βοηθήματα. Σίγουρα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε τις δικές σας εικόνες και να τις επικολλήσετε, αλλά ορισμένες επιλογές διαγράμματος ροής σε στυλ Visio θα έδιναν σίγουρα σε ένα τόσο ευρέως ανοιχτό και ελεύθερης μορφής εργαλείο ορισμένα όρια και κατεύθυνση.

  Δεν υπάρχει επιλογή "Εκτέλεση με επεξεργαστή γραφικών" στο μενού περιβάλλοντος, κάντε δεξί κλικ

Υπάρχει επίσης μια απροσδόκητη έλλειψη ενσωμάτωσης με το SharePoint, το Power Automate (προηγουμένως Microsoft Flow) και τα Microsoft Forms, τα οποία συνήθως συνδέονται με όλα όσα κάνει η Microsoft στο 365.

Ωστόσο, ας τονίσουμε ότι πρόκειται για προεπισκόπηση και η Microsoft προσθέτει γενικά πολλές δυνατότητες στις πρώτες της εφαρμογές με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα που σίγουρα έχει δυνατότητες, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν νιώθει έτοιμη για την prime time.