Ποιο είναι το εύρος του μέσου δικτύου Wi-Fi;

Συχνά αναφερόμαστε στο ότι είμαστε εκτός εμβέλειας Wi-Fi ή έχουμε χαμηλή ισχύ σήματος κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων ασύρματων εφαρμογών ή τηλεφώνων. Η ισχύς του σήματος είναι βασικό συστατικό της συνδεσιμότητας και σχετίζεται με την εμβέλεια ενός δικτύου. Ποια είναι λοιπόν η εμβέλεια του μέσου δικτύου Wi-Fi; Πόσο κοντά πρέπει να βρίσκεστε στο δρομολογητή ή στο σημείο ασύρματης πρόσβασης για να έχετε μια σταθερή σύνδεση;

Τα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν ραδιοφωνικά σήματα τα οποία υποβαθμίζουν όσο πιο μακριά από την πηγή τους ταξιδεύει το σήμα. Μπορεί επίσης να παρεμποδιστεί από χοντρούς τοίχους, μεταλλικά αντικείμενα, ηλεκτρικά αντικείμενα και παρεμβολές. Υπάρχουν πολλά για τη δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου και η ισχύς του σήματος είναι μόνο μέρος του.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ασύρματο δίκτυό σας και πόσο μακριά εκτείνεται το σήμα.

Πρότυπα ασύρματου δικτύου και η ισχύς του σήματος τους

Το ασύρματο πρότυπο 802.11 δημιουργήθηκε και διατηρείται επί του παρόντος από την IEEE. Κάθε έκδοση έχει διαφορετική εμβέλεια, επομένως θα έχει επίδραση στο ασύρματο σήμα σας. Επί του παρόντος, υπάρχουν 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g και 802.11n. Υπάρχει 802.11x, αλλά αυτό είναι περισσότερο ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας στα δίκτυα παρά ένα πρότυπο ασύρματου δικτύου.

  • Το 11a έχει εμβέλεια 115 πόδια σε εσωτερικούς χώρους και 390 πόδια σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το 11b έχει εμβέλεια 115 πόδια σε εσωτερικούς χώρους και 460 πόδια σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το 11g έχει εμβέλεια 125 πόδια σε εσωτερικούς χώρους και 460 πόδια σε εξωτερικό χώρο.
  • Το 11n έχει εμβέλεια 230 πόδια σε εσωτερικούς χώρους και 820 πόδια σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το 11ac έχει εμβέλεια 115 πόδια σε εσωτερικούς χώρους.
  Τρόπος μεταγραφής ήχου στο Microsoft Word

Συχνότητες και κανάλια Wi-Fi

Τα τυπικά δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν σε δύο κύριες συχνότητες, 2,4 GHz και 5 GHz, ο κύριος λόγος για αυτό είναι τα πρότυπα της FCC και οι εκχωρημένες συχνότητες που κάτι, όπως ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ένα οικιακό δίκτυο ή ένα ραδιόφωνο CB, μπορεί νόμιμα να μεταδώσει επί.

Η συχνότητα των 2,4 GHz έχει τρία κανάλια που δεν επικαλύπτονται και γενικά θεωρείται ισχυρότερη από την περιοχή των 5 GHz. Η υψηλότερη συχνότητα είναι ταχύτερη αλλά πιο εύκολα διακόπτεται και επιρρεπής σε χοντρούς τοίχους και παρεμβολές.

Προσδιορισμός του εύρους του σημείου ασύρματης πρόσβασης του δρομολογητή σας

Ο δρομολογητής που χρησιμοποιείτε έχει μεγάλη επιρροή στην εμβέλεια του μέσου δικτύου Wi-Fi. Η ισχύς του σήματος που μπορεί να παράγει ο δρομολογητής σας, η ευαισθησία και ο αριθμός της κεραίας, καθώς και το ασύρματο κανάλι και η συχνότητα είναι βασικά για τον προσδιορισμό της εμβέλειάς του.

Για να είμαστε λίγο σχολαστικοί, οι περισσότεροι δρομολογητές που χρησιμοποιούνται σήμερα στα σπίτια είναι δρομολογητές SOHO (Small Office Home Office) που περιέχουν μόντεμ, διακόπτη, σημείο πρόσβασης και δρομολογητή όλα σε μία συσκευή. Έτσι, η εμβέλεια του Wi-Fi εξαρτάται από το σημείο ασύρματης πρόσβασης (WAP) του δρομολογητή σας και από το πόσο καλή είναι η κεραία του. Η εμβέλεια επηρεάζεται επίσης από το κτίριο και την έκδοση του προτύπου 802.11. Καθένα από αυτά τα τρία πράγματα θα επηρεάσει ακριβώς την εμβέλεια ή το πόσο ισχυρό είναι το ασύρματο σήμα σας.

Διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικές κεραίες και ισχύ σήματος, επομένως μπορώ να παρέχω μόνο μέσους όρους, αλλά κατά κανόνα, ένας δρομολογητής που υποστηρίζει 802.11a έχει εμβέλεια 115 πόδια σε εσωτερικούς χώρους. Ένας δρομολογητής με 802.11n φτάνει μέχρι τα 230 πόδια σε εσωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικές σειρές είναι μεγαλύτερες επειδή γενικά υπάρχουν λιγότεροι τοίχοι ή διακοπές σε εξωτερικούς χώρους.

  Γιατί ορισμένα πληκτρολόγια έχουν πολλά σύμβολα σε ορισμένα πλήκτρα;

Ορισμένο υλικολογισμικό δρομολογητή περιλαμβάνει ρυθμιστικά ισχύος σήματος. Το υλικολογισμικό Tomato τρίτου κατασκευαστή σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε το ασύρματο σήμα σας στο μέγιστο που μπορεί να εκπέμψει ο δρομολογητής σας. Διαφορετικά, το τυπικό υλικολογισμικό σας θα έχει πιθανότατα ένα ασφαλές μέγιστο που δεν θα καταπονεί το υλικό, ενώ θα σας παρέχει μέγιστη πρακτική εμβέλεια.

Μπορείτε να αλλάξετε την κεραία που συνοδεύει το δρομολογητή σας, εάν δεν έχετε την εμβέλεια που χρειάζεστε. Ο κατασκευαστής μπορεί να τα προσφέρει ή τρίτο μέρος μπορεί να τα κάνει. Αυτές οι κεραίες μεγάλης εμβέλειας θα επεκτείνουν ελαφρώς την εμβέλεια ανάλογα με το τι την επηρεάζει. Διαφορετικά, μπορείτε να αυξήσετε την εμβέλεια χρησιμοποιώντας μια επέκταση Wi-Fi.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου. Η μάρκα και το μοντέλο του δρομολογητή, το κτίριο στο οποίο βρίσκεστε, η συχνότητα και το πρότυπο που χρησιμοποιείτε, άλλα ασύρματα δίκτυα και ακόμη και οι συσκευές σας. Είναι ένα συναρπαστικό θέμα αλλά χρειάζεται πολλή έρευνα!

Αιτίες παρεμβολών Wi-Fi

Τα ραδιοκύματα μπορούν να διακοπούν ή να επιβραδυνθούν από κάθε είδους πράγματα. Με το Wi-Fi, συνήθως πρόκειται για χοντρούς τοίχους, μεταλλικά αντικείμενα ή φύλλα, ορισμένους τύπους μόνωσης, άλλα ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά αντικείμενα και άλλες πηγές ραδιοφώνου.

Είναι σπάνιο να βιώσει κάποιος την πλήρη εμβέλεια εσωτερικού χώρου οποιουδήποτε ασύρματου προτύπου, καθώς το σήμα εξασθενεί σε κάθε εμπόδιο που χτυπά. Κάθε φορά που πρέπει να περάσει από τοίχο ή δάπεδο, κάθε φορά που πρέπει να ικανοποιηθεί με ηλεκτρονικές παρεμβολές ή να περάσει κοντά σε συσκευές, το σήμα εξασθενεί. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το εύρος σήματος.

  Πώς να προσθέσετε γραφικά στοιχεία παγκόσμιου ρολογιού και ζώνης ώρας στο iPhone σας

Η ισχύς του σήματος που ανέφερα προηγουμένως προέρχεται από την εξασθένηση του κύματος. Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο μικρότερη είναι η εξασθένηση. Εάν κοιτάξετε ένα ραδιοκύμα, οι χαμηλότερες συχνότητες έχουν χαμηλότερο και πιο αργό κύμα σε έναν παλμογράφο. Οι υψηλότερες συχνότητες έχουν πολύ πιο έντονο κύμα πολύ πιο κοντά μεταξύ τους. Οι χαμηλότερες συχνότητες τείνουν να είναι ισχυρότερες λόγω αυτού του πιο αργού κύματος.

Οι χαμηλότερες συχνότητες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε παρεμβολές. Περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν ραδιόφωνο στην περιοχή των 2,4 GHz από οποιαδήποτε άλλη. Έτσι, εάν ζείτε σε πολυκατοικία ή κοιτώνα, μπορεί να βρείτε πολλές άλλες συσκευές που ανταγωνίζονται για χρόνο ομιλίας στην περιοχή των 2,4 GHz. Συνήθως θα θέλατε να ρυθμίσετε το ασύρματο δίκτυο στην περιοχή των 2,4 GHz και να το αλλάξετε μόνο σε 5 GHz εάν έχετε πάρα πολλές παρεμβολές σε πάρα πολλά κανάλια σε αυτή τη χαμηλότερη συχνότητα.

Εάν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιήστε τα 2,4 GHz όπου είναι δυνατόν. Παρέχει ισχυρότερο σήμα και τη δυνατότητα σύνδεσης περισσότερων συσκευών εντός εμβέλειας. Εάν η ταχύτητα είναι η προτεραιότητά σας, τα 5 GHz είναι πιο γρήγορα αλλά έχουν το μισό εύρος και είναι πιο επιρρεπή σε παρεμβολές.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν δεύτερο δρομολογητή ως επέκταση Wi-Fi;

Ναι, μπορείτε να διαμορφώσετε έναν δεύτερο δρομολογητή ώστε να λειτουργεί ως επέκταση του ασύρματου δικτύου του κύριου δρομολογητή σας, γνωστό ως επέκταση Wi-Fi. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρυθμίσετε το ίδιο δίκτυο στον δεύτερο δρομολογητή, δηλαδή να χρησιμοποιήσετε το ίδιο SSID και κωδικό πρόσβασης με τον κύριο δρομολογητή. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε το δεύτερο ρούτερ σε άλλο δωμάτιο ή όροφο του σπιτιού, του διαμερίσματος κ.λπ.

Εύρος ασύρματου δικτύου

Αν και το θεωρητικό εύρος ενός δικτύου Wi-Fi είναι ευρέως γνωστό, οι παρεμβολές από το περιβάλλον πιθανότατα θα το εμποδίσουν να επιτύχει το μέγιστο δυναμικό.

Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με τις σειρές δικτύου στα παρακάτω σχόλια.