Τι είναι το Instagram TV (IGTV) και πώς το χρησιμοποιείτε;

Το Instagram TV είναι μια πρόσφατη είσοδος στον αυξανόμενο χώρο ροής βίντεο. Τι είναι και σε τι διαφέρει από άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες βίντεο; Μάθετε εδώ.

Τι είναι το Instagram TV;

Το Instagram TV (IGTV) είναι μια υπηρεσία Instagram που κυκλοφόρησε το 2018 και επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν βίντεο μεγάλης μορφής σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Εκτός από το ότι είναι διαθέσιμη ως ξεχωριστή εφαρμογή, η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω της κύριας εφαρμογής Instagram.

Εισήχθη ως άμεσος ανταγωνιστής αποκλειστικών υπηρεσιών κοινής χρήσης βίντεο όπως το YouTube και το Vimeo—με μικτή επιτυχία.

Πώς μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στο IGTV;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόσβασης στο IGTV. Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνετε λήψη της αυτόνομης εφαρμογής στο Apple App Store ή Google Play Store. Αυτό περιλαμβάνει μόνο χρήστες του Instagram και περιεχόμενο ειδικά στην πλατφόρμα βίντεο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να περιηγηθείτε στους δημιουργούς IGTV μεταβαίνοντας στη σελίδα ανακάλυψης Instagram και, στη συνέχεια, επιλέγοντας “IGTV” επάνω αριστερά κάτω από τη γραμμή αναζήτησης. Εδώ, θα μπορείτε να προβάλετε μοντέρνα βίντεο IGTV καθώς και να αναζητήσετε δημιουργούς ειδικά στην πλατφόρμα.

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο IGTV στη σελίδα προφίλ ενός λογαριασμού Instagram. Θα βρείτε πολλές καρτέλες κάτω από την περιγραφή τους. Το IGTV θα είναι συνήθως η δεύτερη καρτέλα, η οποία μοιάζει με ένα μικρό εικονίδιο τηλεόρασης. Κάτω από αυτήν την καρτέλα, θα βρείτε τα βίντεο του λογαριασμού με έναν τίτλο και τον αντίστοιχο αριθμό προβολών ταξινομημένα με βάση τα πιο πρόσφατα. Πατήστε σε ένα για να το δείτε.

  Instagram Reels εναντίον TikTok

Εναλλακτικά, εάν προβάλετε ένα κλιπ στη ροή σας που διαρκεί περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα, η εφαρμογή θα έχει ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα γράφει “Συνεχίστε να παρακολουθείτε”. Εάν πατήσετε αυτό, θα ανακατευθυνθείτε στο IGTV για να ολοκληρώσετε το υπόλοιπο βίντεο. Αυτά τα κλιπ έχουν το λογότυπο IGTV στην κάτω αριστερή γωνία.

IGTV έναντι αναρτήσεων και ιστοριών

Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ αναρτήσεων ή ιστοριών και βίντεο IGTV είναι η πιθανή διάρκεια. Ενώ μια ανάρτηση βίντεο μπορεί να έχει διάρκεια έως και 60 δευτερόλεπτα και μια μεμονωμένη ιστορία Instagram ή καρούλι Instagram μπορεί να έχει διάρκεια έως και 15 δευτερόλεπτα, ένα βίντεο IGTV μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα. Οποιοδήποτε βίντεο προσπαθείτε να ανεβάσετε στη ροή σας που διαρκεί περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα θα μετατραπεί σε βίντεο IGTV.

Ένα άλλο είναι ότι το περιεχόμενο IGTV μπορεί να οργανωθεί και να επισημανθεί σε ομάδες που ονομάζονται “Σειρά”. Κάθε σειρά μπορεί να έχει πολλά επεισόδια κάτω από αυτήν. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για επαγγελματίες δημιουργούς περιεχομένου και κινηματογραφιστές που μπορούν να ταξινομήσουν τη δουλειά τους. Οι χρήστες μπορούν να φιλτράρουν ανά σειρά κάνοντας κλικ σε ένα αναπτυσσόμενο μενού στο επάνω αριστερό μέρος της σελίδας IGTV ενός λογαριασμού.

  Πώς να αναδιατάξετε τα φίλτρα παραγγελίας που εμφανίζονται στο Instagram

Τέλος, υπάρχει η ανάλυση του βίντεο. Σε αντίθεση με τις αναρτήσεις, οι οποίες συνήθως είναι τετράγωνες, τα περισσότερα βίντεο IGTV είναι προσανατολισμένα σε πλήρη οθόνη και πορτραίτο. Επομένως, αυτά τα κλιπ προορίζονται για προβολή με το τηλέφωνό σας όρθιο.

Πώς μπορώ να φτιάξω ένα βίντεο IGTV;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσετε ένα βίντεο IGTV. Ας υποθέσουμε ότι έχετε την εφαρμογή Instagram, μεταβείτε στο μενού “Δημιουργία” στο κάτω μέρος της οθόνης. Από εδώ, πατήστε σε ένα αρχείο από τη συλλογή σας και επιλέξτε “Μεγάλη προβολή πλήρους οθόνης” όταν πρόκειται να το ανεβάσετε.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ορίσετε ένα εξώφυλλο μεταξύ των στιγμιότυπων οθόνης μέσα στο κλιπ ή να ανεβάσετε μια εικόνα JPG ή PNG ως προσαρμοσμένο εξώφυλλο.

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την περιγραφή, τον τίτλο και την ομαδοποίηση σειρών του βίντεο. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του IGTV είναι η ικανότητά του να “δημοσιεύει μια προεπισκόπηση”. Επειδή υπάρχουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι που αναζητούν ενεργά βίντεο IGTV από τις τυπικές αναρτήσεις, μια προεπισκόπηση θα δημοσιεύσει ένα σύντομο απόσπασμα του βίντεο στην κύρια ροή σας στο Instagram, μαζί με την αντίστοιχη περιγραφή του. Στη συνέχεια, οι χρήστες θα μετακινηθούν στο IGTV για να το ολοκληρώσουν. Εάν ο λογαριασμός σας στο Facebook είναι συνδεδεμένος με το Instagram, μπορείτε επίσης να ανεβάσετε απευθείας το βίντεό σας από εδώ στο Facebook Watch.

  Πώς να κεντράρετε ή να επανατοποθετήσετε το βιογραφικό σας στο Instagram

Μπορείτε επίσης να κάνετε την ίδια διαδικασία από την web έκδοση του Instagram πηγαίνοντας στο προφίλ σας και επιλέγοντας την καρτέλα IGTV. Από εδώ, κάντε κλικ στο «Μεταφόρτωση βίντεο» και, στη συνέχεια, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω. Η μέγιστη διάρκεια για βίντεο που μεταφορτώνονται από κινητό είναι 15 λεπτά, ενώ η μέγιστη διάρκεια βίντεο που μεταφορτώνονται από την έκδοση ιστού είναι 60 λεπτά.

Για να έχετε μια βέλτιστη μεταφόρτωση, Το Instagram συνιστά ότι τα βίντεο που ανεβαίνουν στο IGTV πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:

Μορφή MP4
Αναλογία διαστάσεων 9:16 για κάθετα βίντεο, 16:9 για οριζόντια βίντεο
Ελάχιστη ανάλυση 720p
Ελάχιστα καρέ ανά δευτερόλεπτο 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο
Μέγιστο μέγεθος αρχείου 3,6 GB για κλιπ διάρκειας 60 λεπτών

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Instagram TV;

Το Instagram TV δεν έχει φτάσει ακόμη με τον τρόπο που ήλπιζε το Instagram. Ενώ έχει αποκτήσει κοινό, χάρη στην ενσωμάτωσή της με την υπάρχουσα ροή του Instagram, η χρήση της υπηρεσίας ως αποκλειστικής υπηρεσίας κοινής χρήσης βίντεο είναι σημαντικά χαμηλότερη από την αδελφή της εφαρμογή Facebook Watch ή Youtube.

Προς το παρόν, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το IGTV μόνο εάν το ενσωματώνετε στην υπάρχουσα ροή σας στο Instagram, καθώς η ορατότητα για αυτά τα βίντεο τείνει να είναι χαμηλή. Ωστόσο, έχει δρόμους να διανύσει προτού γίνει πλήρης ανταγωνιστής των μεγαλύτερων ιστοσελίδων βίντεο στο διαδίκτυο.