Πώς να περιηγηθείτε σε παλιές εκδόσεις ιστότοπων

Το Wayback Machine είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που ανιχνεύει συχνά ιστότοπους, λαμβάνοντας στιγμιότυπα ιστότοπων σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Χρησιμοποιώντας το Wayback Machine, μπορείτε να δείτε πώς έμοιαζε σχεδόν οποιοσδήποτε ιστότοπος σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Οι ιστότοποι αλλάζουν συχνά, όπως και οι νόμοι που διέπουν αυτούς τους ιστότοπους. Είτε λόγω απώλειας δεδομένων, νέας λογοκρισίας σε περιεχόμενο ή ακόμα και από περιέργεια, το Wayback Machine σάς επιτρέπει να βλέπετε περιεχόμενο που δεν υπάρχει πλέον στον Ιστό. Το Wayback Machine μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

  Πώς να στείλετε μυστικά αυτοκαταστροφικά μηνύματα στο Viber

Σημείωση: Ορισμένοι ιστότοποι ενδέχεται να μην εμφανίζονται λόγω του ότι αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και έχει αποκλειστεί από robots.txt, ή ήταν απρόσιτη για κάποιο άλλο λόγο.

Κατευθυνθείτε προς το Επίσημος ιστότοπος του Internet Archive και εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου στον οποίο θέλετε να ανατρέξετε στη γραμμή διευθύνσεων του Wayback Machine. Αφού εισέλθετε, κάντε κλικ στο “Ιστορικό περιήγησης”.

Στην επόμενη σελίδα, θα δείτε ένα χρονοδιάγραμμα με όλα τα χρόνια που περιέχει ένα στιγμιότυπο του ιστότοπου που έχετε εισαγάγει. Υπάρχει επίσης μια σημείωση για το πόσα στιγμιότυπα του ιστότοπου υπάρχουν μεταξύ δύο ημερομηνιών.

  Πώς να προσαρμόσετε το κέλυφος Gnome με επεκτάσεις

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να δείτε.

Τώρα θα δείτε μια προβολή ημερολογίου του επιλεγμένου έτους. Σε ορισμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του έτους, θα παρατηρήσετε ότι τονίζεται με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Να τι εννοούν:

Χωρίς χρώμα: Ο ιστότοπος δεν αποθηκεύτηκε αυτήν την ημερομηνία.
Μπλε: Ο ιστότοπος αποθηκεύτηκε με επιτυχία αυτήν την ημερομηνία.
Πράσινο: Αυτό υποδηλώνει ανακατεύθυνση (3xx).

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ορισμένοι κύκλοι είναι μεγαλύτεροι από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος έχει πολλά στιγμιότυπα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημειώστε ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό των φορών που ενημερώθηκε ο ιστότοπος.

  Πώς να αγοράσετε μια τηλεόραση για παιχνίδια το 2020

Επιλέξτε την ημερομηνία/ώρα που θέλετε να προβάλετε, τοποθετώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω από την ημερομηνία και επιλέγοντας το στιγμιότυπο από το αναδυόμενο μενού.

Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε στην αρχειοθετημένη έκδοση του ιστότοπου.

How-To Geek – 27 Νοεμβρίου 2010

Όπως με οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές για την περιήγηση σε παλαιότερες εκδόσεις ιστοτόπων, όπως π.χ παλιός ιστός.σήμερα ή το Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, αν και το Wayback Machine περιέχει το μεγαλύτερο αρχείο από οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή βιβλιοθήκη στον ιστό.