5 καλύτερα συστήματα DDI/IPAM για να λύσετε το Blue διευθυνσιοδότηση IP σας

DNS, DHCP, IPAM — μαζί, αποτελούν αυτό που συχνά αποκαλούμε DDI. Λειτουργούν όλοι μαζί για τη διαχείριση, την εκχώρηση και την επίλυση διευθύνσεων IP και αποτελούν σημαντικό μέρος οποιουδήποτε δικτύου. Διαβάστε παρακάτω καθώς εξηγούμε τι είναι καθένα από αυτά τα εξαρτήματα, σε τι χρησιμοποιείται και γιατί το χρειάζεστε.

Σήμερα, θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας συζητώντας τις διευθύνσεις IP, τι είναι και γιατί τις χρησιμοποιούμε. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε το σύστημα DHCP, πώς λειτουργεί και ποια είναι τα διαφορετικά εξαρτήματά του. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ DNS και DHCP και γιατί είναι τόσο σημαντική. Και θα ολοκληρώσουμε αυτό το είδος «μαθημάτων συντριβής» εξηγώντας τι είναι το DDI και γιατί είναι τόσο σημαντικό. Και αφού ολοκληρώσουμε την εκμάθηση όλων των βασικών, θα προχωρήσουμε στην επανεξέταση των πέντε καλύτερων συστημάτων DDI/IPAM που θα μπορούσαμε να βρούμε.

Διευθύνσεις IP 101

Οι διευθύνσεις IP βρίσκονται στον πυρήνα του Διαδικτύου. Προσδιορίζουν μοναδικά κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο. Πρέπει να γίνει μια σημαντική διάκριση μεταξύ των δημόσιων διευθύνσεων IP και των ιδιωτικών διευθύνσεων IP. Τα πρώτα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε συσκευές συνδεδεμένες στο δημόσιο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, ένας διακομιστής Ιστού θα έχει συχνά μια δημόσια διεύθυνση IP. Ο δρομολογητής Διαδικτύου που έχει εγκαταστήσει ο ISP σας στο σπίτι σας έχει επίσης μια δημόσια διεύθυνση IP. Οι ιδιωτικές διευθύνσεις IP, από την άλλη πλευρά, είναι αυτές που χρησιμοποιούμε σε οικιακά και εταιρικά δίκτυα. Πρέπει επίσης να είναι μοναδικά αλλά μόνο εντός ενός δεδομένου δικτύου.

Πίσω στην προϊστορία του Διαδικτύου, όταν ορίστηκε το πρωτόκολλο IP, κάθε συνδεδεμένη συσκευή ρυθμίστηκε χειροκίνητα με μια ξεχωριστή διεύθυνση IP. Το ονομάσαμε στατική ή σταθερή διεύθυνση IP. Αυτό ήταν επαχθές, αλλά εντάξει, καθώς ο αριθμός των συνδεδεμένων κεντρικών υπολογιστών ήταν χαμηλός. Καθώς τα δίκτυα (τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά) μεγάλωναν, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να ρυθμιστούν οι διευθύνσεις IP με μη αυτόματο τρόπο, καθώς η διαδικασία ήταν επιρρεπής σε σφάλματα και συχνά οδηγούσε σε διπλότυπες διευθύνσεις IP σε ένα δίκτυο. Χρειάστηκε να περάσουν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να παρουσιαστεί μια ανθεκτική λύση με τη μορφή του πρωτοκόλλου DHCP.

Το σύστημα DHCP

Το πρωτόκολλο διαμόρφωσης δυναμικού κεντρικού υπολογιστή –ή DHCP, όπως το αποκαλούμε συνήθως– εφευρέθηκε για να εκχωρεί δυναμικά διευθύνσεις IP και να επιτρέπει στους συνδεδεμένους κεντρικούς υπολογιστές να διαμορφώνονται μόνοι τους. Με το DHCP, η ανάγκη για μη αυτόματη ρύθμιση παραμέτρων διευθύνσεων IP εξαλείφεται. Και το DHCP δεν διαμορφώνει μόνο διευθύνσεις IP, αλλά μπορεί να διαμορφώσει τις περισσότερες παραμέτρους δικτύου ενός συνδεδεμένου κεντρικού υπολογιστή, όπως διεύθυνση IP, μάσκα υποδικτύου, διακομιστής ονομάτων, διακομιστής WIND σε περιβάλλον Windows και πολλές άλλες παραμέτρους. Όλες οι παράμετροι διαμορφώνονται δυναμικά κάθε φορά που ξεκινά ένας κεντρικός υπολογιστής στο δίκτυο.

Πως δουλεύει

Ανεξάρτητα από τις ακριβείς παραμέτρους που έχουν ρυθμιστεί από το σύστημα DHCP, η διαδικασία διαμόρφωσης ενός κεντρικού υπολογιστή είναι πάντα η ίδια. Είναι μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων που αναφέρεται ως DORA και σημαίνει Ανακάλυψη, Αίτημα, Προσφορά και Αναγνώριση. Δείτε τι συμβαίνει όταν ξεκινά ένας κεντρικός υπολογιστής.

Στη φάση ανακάλυψης, ο κεντρικός υπολογιστής στέλνει ένα μήνυμα εκπομπής – δηλαδή ένα μήνυμα που θα ληφθεί από οποιονδήποτε κεντρικό υπολογιστή συνδεδεμένο στο δίκτυο – που ονομάζεται DHCPDISCOVERY. Το μήνυμα πρέπει να μεταδοθεί επειδή, σε αυτό το σημείο, ο κεντρικός υπολογιστής δεν έχει ιδέα για τη διεύθυνση του διακομιστή DHCP.

  Πώς να συμπεριλάβετε υπότιτλους στα γραφήματα του Microsoft Excel

Στη δεύτερη φάση, ο διακομιστής απαντά με μια προσφορά DHCP. Η προσφορά περιέχει όλες τις παραμέτρους διαμόρφωσης της διεπαφής δικτύου του κεντρικού υπολογιστή. Τώρα, εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Δεδομένου ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί διακομιστές DHCP σε ένα δίκτυο, ο κεντρικός υπολογιστής θα μπορούσε να λάβει πολλές προσφορές. Όταν συμβεί αυτό, ο οικοδεσπότης απλώς θα επιλέξει μία από τις προσφορές και θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ποιο θα διαλέξει; Κανονικά, θα επιλέξει την πρώτη προσφορά που θα λάβει.

Στην επόμενη φάση, ο κεντρικός υπολογιστής στέλνει το αίτημα DHCP. Περιλαμβάνει την προσφορά που επιλέγει και θα δώσει οδηγίες στον διακομιστή του οποίου η προσφορά επέλεξε να προχωρήσει, ενώ ενημερώνει άλλους διακομιστές που έστειλαν προσφορές ότι η δική τους απορρίφθηκε και ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις προσφερόμενες διευθύνσεις IP.

Στην τελική φάση, ο διακομιστής στέλνει μια επιβεβαίωση DHCP στον κεντρικό υπολογιστή, επιβεβαιώνοντας ότι έχει δεσμεύσει σωστά την προσφερόμενη διεύθυνση IP για αυτόν τον κεντρικό υπολογιστή.

Το στοιχείο πελάτη DHCP

Οι πληροφορίες διαμόρφωσης DHCP που αποκτήθηκαν από τον πελάτη και χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση της διεπαφής δικτύου δεν είναι έγκυρες για πάντα. Στην πραγματικότητα, είναι μισθωμένο αντί να εκχωρείται από τον διακομιστή DHCP. Και αυτή η μίσθωση έχει ημερομηνία λήξης.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του πελάτη DHCP να διασφαλίσει ότι η διαμόρφωση της διεπαφής παραμένει έγκυρη. Αυτό το κάνει προσπαθώντας περιοδικά να ανανεώνει τη μίσθωση πριν λήξει. Η διαδικασία ανανέωσης χρησιμοποιεί την ίδια ακολουθία DORA. Η μόνη διαφορά είναι ότι κατά τη φάση ανακάλυψης, ο πελάτης ζητά συγκεκριμένα την ίδια διεύθυνση IP που έχει ήδη.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία του πελάτη DHCP είναι ο μηχανισμός απελευθέρωσης. Κάθε φορά που ένας πελάτης δεν χρειάζεται πλέον τη διεύθυνση IP του –όπως θα μπορούσε να συμβεί όταν κλείνει– θα ειδοποιήσει τον διακομιστή DHCP να αποδεσμεύσει τη διεύθυνση IP, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά από τον διακομιστή.

Το στοιχείο διακομιστή DHCP

Όσον αφορά τον διακομιστή DHCP, το κύριο καθήκον του είναι να στέλνει πληροφορίες διαμόρφωσης σε οποιονδήποτε κεντρικό υπολογιστή του ζητήσει και να βεβαιωθεί ότι στέλνει μοναδικές παραμέτρους σε κάθε μεμονωμένο κεντρικό υπολογιστή. Οι διευθύνσεις IP μπορούν να εκχωρηθούν από τον διακομιστή DHCP με έναν από τους τρεις τρόπους: δυναμικό, αυτόματο ή στατικό.

Στη δυναμική κατανομή, δίνεται μια νέα διεύθυνση IP σε κάθε κεντρικό υπολογιστή που ζητά μία. Η αυτόματη εκχώρηση είναι παρόμοια με τη διαφορά ότι ο διακομιστής θα παρακολουθεί τη διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί σε κάθε κεντρικό υπολογιστή και θα προσπαθήσει να του δώσει την ίδια διεύθυνση την επόμενη φορά που θα συνδεθεί.

Και τέλος, με τη μη αυτόματη εκχώρηση, ένας διαχειριστής πρέπει να συσχετίσει με μη αυτόματο τρόπο έναν δεδομένο κεντρικό υπολογιστή –που προσδιορίζεται από τη διεύθυνση MAC του– σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP. Αυτό αναφέρεται επίσης ως κράτηση DHCP επειδή δεσμεύει μια συγκεκριμένη διεύθυνση για έναν συγκεκριμένο κεντρικό υπολογιστή.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ DHCP και DNS

Η Υπηρεσία Ονομάτων Τομέα –ή DNS– χρησιμοποιείται για την αντιστοίχιση ονομάτων κεντρικών υπολογιστών σε διευθύνσεις IP. Σε ένα ιδιωτικό δίκτυο που χρησιμοποιεί δυναμική εκχώρηση DHCP, υπάρχει συχνά κάποια ενοποίηση μεταξύ DNS και DHCP. Με αυτόν τον τρόπο, το DNS γνωρίζει πάντα την τρέχουσα διεύθυνση IP κάθε κεντρικού υπολογιστή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί διακομιστές DHCP περιλαμβάνουν επίσης διακομιστή DNS. Είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του διακομιστή Microsoft DHCP που είναι πλήρως ενσωματωμένος στον διακομιστή DNS.

Στο Comes DDI

Το DDI είναι το ακρωνύμιο των DHCP, DNS και IPAM ή Διαχείριση διευθύνσεων IP. Το τελευταίο δεν το έχουμε συζητήσει πολύ ακόμα. Το IPAM αναφέρεται σε οποιοδήποτε λογισμικό που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη διαχείριση διευθύνσεων IP. Τέτοια συστήματα μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση τόσο των εκχωρημένων διευθύνσεων DHCP όσο και των διευθύνσεων που έχουν εκχωρηθεί στατικά που έχουν ρυθμιστεί με μη αυτόματο τρόπο σε κεντρικούς υπολογιστές.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις συντομεύσεις κειμένου στα Έγγραφα Google

Με τη στενή ενοποίηση που απαιτείται μεταξύ των τριών, είναι φυσιολογικό πολλοί προμηθευτές να έχουν τα τρία προϊόντα ενσωματωμένα το ένα στο άλλο ή να προσφέρουν και τα τρία προϊόντα ξεχωριστά

Τα 5 καλύτερα συστήματα DDI/IPAM μας

Αναζητήσαμε στο Διαδίκτυο τα πέντε καλύτερα συστήματα DDI/IPAM που μπορούσαμε να βρούμε. Μερικά από τα προϊόντα που βρήκαμε περιλαμβάνουν και τις τρεις λειτουργίες σε μία και μπορούν πραγματικά να θεωρηθούν συστήματα DDI. Άλλα μπορεί να μην περιλαμβάνουν λειτουργίες DNS ή DHCP, αλλά συχνά θα ενσωματωθούν με πολλούς δημοφιλείς διακομιστές DNS και DCHP, όπως αυτούς που βρίσκουμε στα Windows και το Linux.

Δεδομένου ότι δεν θα θέλαμε να σας αφήσουμε να περιμένετε περισσότερο από όσο χρειάζεται, Ακολουθεί η λίστα με τους πέντε καλύτερους διακομιστές DDI/IPAM:

SolarWinds IP Address Manager (*winner*)
Blue Cat IPAM
ManageEngine OpUtils IPAM 200 – 1800
Infoblox IPAM
GestióIP

1. SolarWinds IP Address Manager (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ)

Το SolarWinds είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη διαχείριση δικτύου. Η εταιρεία κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία για να βοηθήσει τους διαχειριστές. Είναι επίσης γνωστό για τα δωρεάν βοηθητικά προγράμματα και τις δοκιμές του. Το SolarWinds IP Address Manager είναι ένα τέτοιο λογισμικό που μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν για τριάντα ολόκληρες ημέρες.

Το SolarWinds IP Address Manager σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τους ενσωματωμένους διακομιστές DHCP και DNS – καθιστώντας το ένα πλήρες σύστημα DDI, εναλλακτικά, το λογισμικό μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με διακομιστή DHCP και DNS από τη Microsoft και τη Cisco, ώστε να μην χρειάζεται να αντικαταστήσετε ολόκληρο υποδομή.

Το λογισμικό σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε πολλαπλές μεθόδους κατανομής για διευθύνσεις IP. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε κρατήσεις για διακομιστές και άλλο εξοπλισμό και δυναμικά εκχωρημένες διευθύνσεις για σταθμούς εργασίας. Τα πάντα ενσωματώνονται απρόσκοπτα στο DNS. Επιπλέον, περιλαμβάνεται ένας οδηγός εγκατάστασης για να βοηθήσει στη διαμόρφωση των πεδίων DHCP.

Το SolarWinds IP Address Manager χρησιμοποιεί λογαριασμούς χρηστών με διάφορα επίπεδα πρόσβασης. Θα μπορούσατε να δώσετε μόνο μερική πρόσβαση σε ορισμένους κατώτερους διαχειριστές ή μόνο να επιτρέψετε στους διαχειριστές να βλέπουν τις αναφορές. Υπάρχει επίσης ένα καλό σύστημα καταγραφής που καταγράφει κάθε αλλαγή με χρονική σήμανση και το όνομα χρήστη του χειριστή που κάνει την αλλαγή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε ζητήματα συμμόρφωσης. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της SolarWinds για περισσότερες πληροφορίες και για να πραγματοποιήσετε λήψη της δωρεάν δοκιμής 30 ημερών του SolarWinds IP Address Manager.

2. Blue Cat Address Manager

Η δεύτερη είσοδος μας είναι από την BlueCat, έναν από τους ηγέτες του κλάδου στον τομέα. Το Address Manage τους ταιριάζει καλύτερα σε μεγάλες εταιρείες με ομάδα διαχείρισης δικτύου. Το σύστημα IPAM είναι στην πραγματικότητα ένα πλήρες σύστημα DDI που περιλαμβάνει DHCP και DNS. Μπορεί επίσης να διαλειτουργήσει με διακομιστές DHCP και DNS από τη Microsoft.

Το BlueCat AddressManager είναι ένα σύστημα διπλής στοίβας, που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα με IPv4 και IPv6. Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό εργαλείο για χρήση κατά τη μετάβαση από το ένα στο άλλο. Όσον αφορά την ασφάλεια, το σύστημα διαθέτει ροές εργασίας και αλυσίδες έγκρισης, καθώς και λογαριασμούς χρηστών με ιεραρχικά δικαιώματα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί πρότυπα δικτύου. Επιτρέπουν στον διαχειριστή να χρησιμοποιεί διατάξεις πληροφοριών που διασφαλίζουν ότι οι βασικές εργασίες δεν μπορούν να παραβλεφθούν και ότι υπάρχουν όλα τα σημαντικά δεδομένα. Με λίγα λόγια, το σύστημα BlueCat αυτοματοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες εργασίες διαχείρισης δικτύου. Ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα που προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος είναι λιγότερο συχνά.

Το BlueCat Address Manager είναι ένα πακέτο premium, έτσι μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε premium τιμές, αλλά αν διαχειρίζεστε ένα μεγάλο δίκτυο, αξίζει την επένδυση. Μπορείτε να κατευθυνθείτε προς Ο ιστότοπος της BlueCat για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το προϊόν.

  Πώς να ελέγξετε ποιες εφαρμογές είναι βελτιστοποιημένες για M1 Mac

3. ManageEngine OpUtils IP Address Manager

Η επόμενη καταχώρισή μας είναι από τη ManageEngine, μια άλλη εταιρεία που φημίζεται για τα εργαλεία διαχείρισης δικτύου της.

ο OpUtils IP Address Manager προσφέρει μια κεντρική διαχείριση του χώρου διευθύνσεων IP. Μπορεί να χειριστεί τόσο διευθύνσεις IPv4 όσο και IPv6. Το ενσωματωμένο λογισμικό διαχείρισης IP βοηθά τους διαχειριστές δικτύου να προσδιορίσουν εάν μια Διεύθυνση IP είναι διαθέσιμη αυτήν τη στιγμή ή όχι. Το εργαλείο IP Address Manager πραγματοποιεί περιοδικές σαρώσεις υποδικτύων και διατηρεί ενημερωμένη την κατάσταση διαθεσιμότητας των διευθύνσεων IP σε κάθε υποδίκτυο.

Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία διαχείρισης IP για να επαληθεύσουν γρήγορα και εύκολα εάν μια συγκεκριμένη IP είναι δεσμευμένη ή διαθέσιμη. Το εργαλείο δέχεται πολλαπλές εισόδους υποδικτύου, οι οποίες βοηθούν στη σάρωση ολόκληρου του δικτύου για να λάβετε την κατάσταση όλων των διευθύνσεων IP.

Μια δωρεάν έκδοση είναι διαθέσιμη αλλά περιορίζεται σε ένα μόνο υποδίκτυο. Αρκεί να δώσετε στο προϊόν μια δοκιμαστική λειτουργία. Μπορεί ακόμη και να είναι το μόνο που χρειάζεστε εάν διαχειρίζεστε ένα μικρότερο δίκτυο. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του ManageEngine για περισσότερες πληροφορίες.

4. Infoblox IPAM & DHCP

Ίσως γνωρίζετε τον Cricket Liu, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου O”Reilly DNS and BIND. Αυτό τον κάνει την αυθεντία στο θέμα. Εργάζεται στην Infoblox ως επικεφαλής αρχιτέκτονας DNS. Η σουίτα DDI της Infoblox είναι ένα εξαιρετικό λογισμικό.

ο Infoblox IPAM & DHCP Το σύστημα είναι ένα άλλο λογισμικό που είναι πιο κατάλληλο για μεγαλύτερα δίκτυα. Όπως και άλλα μεγαλύτερα συστήματα, διαθέτει πρότυπα για την αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας. Έρχεται επίσης με μερικές εξαιρετικές τυπικές αναφορές. Και αν δεν βρείτε τα υπάρχοντα πρότυπα ή αναφορές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να τα προσαρμόσετε κατά βούληση.

Το Infoblox IPAM & DHCP επιτρέπει στους διαχειριστές να παρακολουθούν τη χρήση των βασικών πόρων. Διαθέτει επίσης λειτουργίες παρακολούθησης που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση της χρήσης DHCP. Από πλευράς ασφάλειας, αυτό είναι εξαιρετικό καθώς περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα εντοπισμού διευθύνσεων εκτός πεδίου εφαρμογής και απομόνωσης αδίστακτων συσκευών. Αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν θα βρείτε σε άλλα συστήματα. Δείχνει πώς το Infoblox ασχολείται τόσο με την ασφάλεια όσο και με το IPAM και έχει ενσωματώσει ασφάλειες απευθείας στο σύστημα.

Οι νέοι κόμβοι μπορούν να ενσωματωθούν στο δίκτυο κεντρικά μέσω της διεπαφής χρήστη DDI και η σύγκριση της χρήσης για κάθε κόμβο γίνεται επίσης ευκολότερη με αποτελεσματικές εγγραφές διευθύνσεων MAC καθώς και παρακολούθηση IP.

5. GestióIP

Η τελευταία μας καταχώρηση είναι από μια εταιρεία που δεν είναι τόσο διάσημη όσο οι προηγούμενες τέσσερις, αλλά μην το αφήσετε να σας ξεγελάσει. GestióIP είναι μια εξαιρετική σουίτα DDI. Και είναι η μόνη καταχώριση ανοιχτού κώδικα στη λίστα μας με τα καλύτερα συστήματα DDI/IPAM.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, «Το GestióIP είναι ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό διαχείρισης διευθύνσεων IPv4/IPv6 (IPAM) που βασίζεται στον ιστό. Διαθέτει ισχυρές λειτουργίες εντοπισμού δικτύου και προσφέρει λειτουργίες αναζήτησης και φιλτραρίσματος τόσο για δίκτυα όσο και για κεντρικό υπολογιστή, επιτρέποντας ισοδύναμες εκφράσεις της μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Αυτό σας επιτρέπει να βρίσκετε τις πληροφορίες που χρειάζονται συχνά οι διαχειριστές εύκολα και γρήγορα.”

Συγκεκριμένα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό σύστημα, ειδικά για μικρότερες επιχειρήσεις που μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τα μεγάλα συστήματα όπως το Infoblox ή το BlueCat. Είναι ένα λογισμικό πλούσιο σε χαρακτηριστικά που διαθέτει όλες τις λειτουργίες που μπορεί να χρειαστεί ένας διαχειριστής δικτύου χωρίς την τιμή. Και έρχεται επίσης με μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μια αριθμομηχανή υποδικτύου και ένα πρόγραμμα δημιουργίας σχεδίων διευθύνσεων IP. Αυτό είναι σίγουρα ένα πακέτο που αξίζει να εξετάσετε.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν πολλά περισσότερα συστήματα DDI/IPAM εκεί έξω από αυτά που μπορούμε να απαριθμήσουμε σε ένα μόνο άρθρο. Τα πέντε που εξετάσαμε εδώ είναι αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα καλύτερα που μπορείτε να βρείτε. Προσπαθήσαμε να σας προσφέρουμε μια καλή ποικιλία λογισμικού για μεγαλύτερα και για μικρότερα δίκτυα. Μερικά από αυτά είναι δωρεάν άλλα είναι (πολύ) ακριβά. Όλα λειτουργούν υπέροχα και αξίζει να τα εξετάσετε.