12 χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρέπει να έχει ο πάροχος φιλοξενίας Ιστού σας

Η διασφάλιση ότι ο οικοδεσπότης Ιστού σας είναι ασφαλής είναι μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές της επιλογής μιας καλής πλατφόρμας φιλοξενίας.

Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορο και αξιόπιστο είναι το πρόγραμμα φιλοξενίας, εκτός και αν λάβετε βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας με αυτό.

Εάν είστε επιχείρηση ή έχετε επιλέξει μια premium διαχειριζόμενη λύση φιλοξενίας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Οι περισσότερες καθιερωμένες λύσεις διαχείρισης φιλοξενίας θα πρέπει να παρέχουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά ασφάλειας. Ωστόσο, αξίζει να ελέγξετε για τα απαραίτητα.

Ωστόσο, εάν είστε μια μικρή/μεσαία επιχείρηση που χρησιμοποιεί μια λύση φιλοξενίας cloud ή ένα κοινό πρόγραμμα φιλοξενίας ιστού, θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις διαθέσιμες δυνατότητες ασφαλείας.

Εάν ψάχνετε για έναν πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων, είναι συνετό να αναζητήσετε εάν ο οικοδεσπότης προσφέρει τα θεμελιώδη οφέλη ασφαλείας. Επιπλέον, θα βοηθούσε εάν γνωρίζετε επίσης τις διαδικτυακές απειλές από τις οποίες πρέπει να προστατευθείτε.

Εδώ, θα επισημάνω τις κοινές διαδικτυακές απειλές και τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε έναν πάροχο φιλοξενίας.

Κοινές διαδικτυακές απειλές για διαδικτυακές επιχειρήσεις

Ανεξάρτητα από τον τύπο ή το μέγεθος της επιχείρησής σας, εάν βασίζεστε σε έναν οικοδεσπότη Ιστού για τη λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου/επιχείρησής σας, θα αντιμετωπίζετε πάντα ένα ευρύ φάσμα απειλών για την ασφάλεια.

Αν και ορισμένα μπορεί να μην προκαλούν αναστάτωση, το να παραβιαστείτε από έναν εισβολέα φαίνεται τρομερό για την επιχείρησή σας.

Επομένως, η γνώση των πιο κοινών απειλών θα σας δώσει ένα πλεονέκτημα στην προστασία της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο.

Επιθέσεις Brute Force

Μια επίθεση ωμής βίας δοκιμάζει μια σειρά πιθανών συνδυασμών για να διορθώσει τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού σας. Θα μπορούσε να είναι χειροκίνητη εικασία ή ένα ρομπότ που δοκιμάζει εκατοντάδες συνδυασμούς για να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Εάν ένας εισβολέας καταφέρει να εισέλθει στον διαδικτυακό λογαριασμό φιλοξενίας σας, μπορεί εύκολα να επηρεάσει τις λειτουργίες της επιχείρησής σας.

Επιθέσεις DDoS

Οι επιθέσεις Distributed Denial-of-Service (DDoS) στοχεύουν να κατακλύσουν τον διακομιστή σας με επισκεψιμότητα (όχι από πραγματικούς ανθρώπους, αλλά από bots/παραβιασμένες συσκευές) για να επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα του ιστότοπού σας.

Ένας εισβολέας δεν χρειάζεται κανένα από τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού σας ή ευαίσθητες πληροφορίες για να ξεκινήσει μια επίθεση DDoS.

Θα βρείτε πολλές υπηρεσίες προστασίας DDoS για την προστασία της επιχείρησής σας, αλλά είναι καλύτερο να βρείτε έναν πάροχο φιλοξενίας που σας προστατεύει από αυτήν.

Διανομή κακόβουλου λογισμικού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κακόβουλοι εισβολείς θέλουν απλώς να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό μέσω του web host σας, είτε αυτό επηρεάζει άμεσα την επιχείρησή σας.

Αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν τον διακομιστή σας ως μεταμφίεση για να πραγματοποιήσουν τις κακόβουλες δραστηριότητές τους.

Ευπάθειες λειτουργικού συστήματος

Κάθε διακομιστής ιστού προσφέρει επιλογές για επιλογή από μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων. Κάθε λειτουργικό σύστημα ενημερώνεται συχνά τακτικά για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

  Πώς να γράψετε σε πλαίσια κειμένου χρησιμοποιώντας το Apple Pencil σας στο iPad

Ωστόσο, εάν υπάρχει μια ευπάθεια που δεν έχει επιδιορθωθεί από τον πάροχο φιλοξενίας σας, οι εισβολείς μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του ιστότοπού ή της επιχείρησής σας.

Εκτός από αυτά, υπάρχουν διάφορες απειλές στο διαδίκτυο που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τον οικοδεσπότη Ιστού και την επιχείρησή σας. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε κοινούς τύπους hacks και hackers εάν είστε περίεργοι για αυτούς.

Ας δούμε τώρα τα κρίσιμα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε όταν επιλέγετε μια ασφαλή πλατφόρμα φιλοξενίας.

Οι περισσότερες από τις κορυφαίες πλατφόρμες φιλοξενίας ιστοσελίδων προσφέρουν βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ωστόσο, κάθε πάροχος φιλοξενίας ειδικεύεται σε κάτι διαφορετικό. Επομένως, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε πολλές επιλογές για να συγκρίνετε και να αποφασίσετε μία μόνοι σας.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

Λειτουργικότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς

Κάθε κεντρικός υπολογιστής προσφέρει κάποιες λειτουργίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας/επαναφοράς. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτο.

Εάν η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας/επαναφοράς δεν περιλαμβάνει πρόσφατη αρχειοθέτηση των αρχείων σας, ενδέχεται να μην είναι αρκετά χρήσιμη.

Επομένως, θα πρέπει να επαληθεύσετε εάν ο πάροχος φιλοξενίας σας προσφέρει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας με προαιρετική λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. Εάν ο οικοδεσπότης Ιστού υποστηρίζει μόνο τη μη αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας/επαναφορά, είναι συνετό να διαβάσετε την τεκμηρίωσή του για να δείτε εάν η διαδικασία είναι εύκολη στην παρακολούθηση ή χρονοβόρα.

Λάβετε υπόψη ότι οι διαθέσιμες επιλογές θα εξαρτηθούν από το σχέδιο τιμολόγησης και τον τύπο φιλοξενίας που θα επιλέξετε, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα φιλοξενίας.

Για παράδειγμα, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας/επαναφοράς είναι σχετικά εύκολη με τους διαχειριζόμενους παρόχους φιλοξενίας.

Μερικά από τα καλά παραδείγματα φιλοξενίας που προσφέρουν δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά χωρίς προβλήματα περιλαμβάνουν το SiteGround και το A2 Hosting.

Αυτό μου θυμίζει ότι έχουμε επίσης έναν οδηγό για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο WordPress στο SiteGround, εάν μόλις ξεκινάτε.

Παρακολούθηση διακομιστή και δικτύου

Είναι καλύτερο να μην βασίζεστε σε αυτοματοποιημένες λύσεις για τα πάντα. Ως εκ τούτου, εάν πρέπει να παρακολουθείτε τα στατιστικά του διακομιστή σας και την κίνηση του δικτύου, τα εργαλεία παρακολούθησης θα σας βοηθήσουν.

Ακόμα κι αν δεν έχετε το χρόνο να το παρακολουθήσετε μόνοι σας, είναι καλύτερο να έχετε κάποιες ιδέες όταν έχετε χρόνο. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο όταν ο διακομιστής σας έχει χρόνο διακοπής λειτουργίας και θέλετε να δείτε τι συμβαίνει.

Επομένως, θα πρέπει να προτιμάτε έναν συνεργάτη φιλοξενίας Ιστού που σας προσφέρει τα βασικά στατιστικά στοιχεία διακομιστή/παρακολούθησης χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα εργαλεία παρακολούθησης.

Μπορώ να προτείνω τα DigitalOcean και Linode για τη δουλειά. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε άλλους παρόχους φιλοξενίας cloud.

Τακτικές σαρώσεις κακόβουλου λογισμικού

Δεν προσφέρει κάθε οικοδεσπότης Ιστού τη δυνατότητα σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό στον διακομιστή σας. Ίσως χρειαστεί να επιλέξετε μια ξεχωριστή υπηρεσία ή μια προσθήκη για να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δείτε σαρωτές ιστότοπων κακόβουλου λογισμικού, εάν ο οικοδεσπότης σας δεν τους προσφέρει.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιλογές όπως το Scalahosting, το οποίο σας εξοπλίζει με μια υπηρεσία προστασίας σε πραγματικό χρόνο για να αποκλείετε αυτόματα επιθέσεις και να σαρώνετε για κακόβουλο λογισμικό.

  10 Online Traceroute Tools για την αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύου

Εκτός από τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες, σας στέλνει επίσης τακτικές αναφορές για τις επιθέσεις που έχουν αποκλειστεί ή το κακόβουλο λογισμικό.

Εάν ο πάροχος φιλοξενίας σας είναι γεμάτος με αυτήν τη δυνατότητα (ή παρόμοια), θα πρέπει να μειώσει την προσπάθεια που απαιτείται χειροκίνητα για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τις διαδικτυακές απειλές.

Προστασία DDoS

Οι περισσότερες πλατφόρμες φιλοξενίας παρέχουν βασική προστασία DDoS μαζί με το πρόγραμμα φιλοξενίας διακομιστή τους.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες προστασίας DDoS δεν είναι συνήθως διαθέσιμες για μια καλή συμφωνία και οι βασικές προστασίες μπορεί να μην είναι αρκετές. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέξετε μερικές premium επιλογές φιλοξενίας ιστοσελίδων, ειδικά εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο WordPress.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα συνιστούσαμε να δοκιμάσετε το Kinsta για μερικές από τις καλύτερες προσφορές ασφαλείας του.

Μη αυτόματη επανεκκίνηση υπηρεσιών

Είναι συχνά καλό για τους οικοδεσπότες Ιστού να διαχειρίζονται τις περισσότερες από τις κρίσιμες εργασίες. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχετε τον έλεγχο του διακομιστή σας.

Έτσι, ακόμα κι αν παρατηρήσετε ότι ο οικοδεσπότης Ιστού δεν κάνει καμία ενέργεια, μπορείτε απλώς να δοκιμάσετε να επανεκκινήσετε ορισμένες υπηρεσίες που εκτελούνται για να επιλύσετε το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι από τους παρόχους φιλοξενίας cloud, όπως το Cloudways, σάς παρέχουν λεπτομερή στοιχεία ελέγχου για να ξεκινήσετε/διακόψετε την εκτέλεση υπηρεσιών.

Ενσωμάτωση τείχους προστασίας εφαρμογών Ιστού

Το Τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF) είναι μια δαπανηρή επένδυση για μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι μια συμφωνία κλοπής εάν ο οικοδεσπότης σας προσφέρει προστασία WAF από το κουτί με απλή ενσωμάτωση, καθιστώντας σας βολικό να το χρησιμοποιήσετε.

Ένα από τα παραδείγματα περιλαμβάνει το SiteGround με το Cloudflare. Με τέτοιες επιλογές, δεν χρειάζεται να διαμορφώσετε ή να ρυθμίσετε με μη αυτόματο τρόπο ένα WAF για να λάβετε βελτιωμένη ασφάλεια για τον ιστότοπό σας. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε άλλες υπηρεσίες Τείχους προστασίας εφαρμογών Web, εάν χρειάζεται.

Ασφαλές κέντρο δεδομένων

Συνήθως, τα κέντρα δεδομένων των εταιρειών φιλοξενίας ιστοσελίδων είναι φυσικά ασφαλή, δεδομένου ότι βρίσκονται σε διάφορες απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Για να διασφαλίσετε ότι το κέντρο δεδομένων ενός web host είναι ασφαλές, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια λύση φιλοξενίας που χρησιμοποιεί μια ισχυρή υποδομή κέντρου δεδομένων.

Για παράδειγμα, το SiteGround βασίζεται στα δίκτυα κέντρων δεδομένων της Google. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι λαμβάνετε τις καλύτερες τεχνολογίες εάν επιλέξετε τα σχέδια φιλοξενίας τους. Αντίθετα, ένας άγνωστος οικοδεσπότης Ιστού που ισχυρίζεται ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο της υποδομής του μπορεί να έχει ή να μην έχει τις καλύτερες τεχνολογίες για την ασφάλεια των κέντρων δεδομένων.

Πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα ιστορικού για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιεί η αγαπημένη σας πλατφόρμα φιλοξενίας.

Δικαιώματα πρόσβασης και χρήστη

Εάν πρέπει να δώσετε στην ομάδα σας πρόσβαση για τη διαχείριση του διακομιστή, είναι καλό να έχετε στοιχεία ελέγχου πρόσβασης/χρήστη για να διαχειριστείτε τα δικαιώματα σύμφωνα με τους ρόλους τους.

Δεν θέλετε όλα τα μέλη της ομάδας σας να έχουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό φιλοξενίας. Επομένως, θα πρέπει να προτιμάται μια πλατφόρμα φιλοξενίας που προσφέρει προσαρμογές πρόσβασης/αδειών χρήστη.

Και, εάν χρησιμοποιείτε το WordPress για να τροφοδοτήσετε τον ιστότοπό σας, μπορείτε επίσης να επιλέξετε πρόσθετα για τη διαχείριση χρηστών στον ιστότοπό σας στο WordPress.

  14 Καλύτερες προσθήκες WooCommerce για υπερφόρτιση ιστοτόπων ηλεκτρονικού εμπορίου

Περιοδική αλλαγή κωδικού πρόσβασης και έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)

Είναι υγιές να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας τακτικά, επομένως καθίσταται δύσκολο για έναν εισβολέα να θέσει σε κίνδυνο τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας.

Ορισμένοι οικοδεσπότες Ιστού σάς καθοδηγούν αυστηρά (ή ειδοποιούν) να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας τακτικά για να επιβάλετε εκ νέου αυτήν τη συνήθεια. Όμως, δεν το κάνουν όλοι αυτό. Επομένως, είναι εντάξει εάν ο πάροχος φιλοξενίας σας δεν σας ωθεί να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης πολύ συχνά.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να έχετε ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).

Με αυτό, μπορεί να μην χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης. Ωστόσο, είναι καλό να αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης για βελτιωμένη ασφάλεια. Μετά από όλα, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης για να διευκολύνετε τα πράγματα.

Οι περισσότερες πλατφόρμες φιλοξενίας ιστοσελίδων σάς δίνουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το 2FA.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο οικοδεσπότης Ιστού σας δεν υποστηρίζει 2FA, θα πρέπει να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πλήρως τις υπηρεσίες του.

Είναι ένα από τα πιο ζωτικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Πρόσβαση SFTP

Είναι σύνηθες να έχουμε πρόσβαση FTP σε πλατφόρμες φιλοξενίας. Ενώ λαμβάνετε εύκολα οφέλη με το FTP, δεν είναι ασφαλές πρωτόκολλο για να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία φιλοξενίας Ιστού.

Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια πλατφόρμα φιλοξενίας όπου έχετε υποστήριξη SFTP για ασφαλή πρόσβαση στα αρχεία σας.

Επιπλέον, εάν ένας οικοδεσπότης Ιστού απαγορεύει τη χρήση του FTP και σας περιορίζει μόνο στο SFTP, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.

Αποκατάστασης καταστροφών

Είτε επιλέγετε ένα premium είτε το φθηνότερο πρόγραμμα, τα αρχεία σας εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα κέντρο δεδομένων που διαχειρίζεται η πλατφόρμα φιλοξενίας ή τρίτο μέρος.

Επομένως, σε περίπτωση καταστροφής, ποιες είναι οι διαθέσιμες πολιτικές από τον πάροχο φιλοξενίας σας για την ανάκτηση των χαμένων δεδομένων σας;

Έχουν ειδικά μέτρα έτοιμα για την ανάκτηση των δεδομένων σας μετά από τέτοιες περιπτώσεις; Τι ακριβώς μπορούν να κάνουν για αυτό;

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε υπερπαρανοϊκοί για αυτό. Εννοώ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, είναι καλύτερο να γνωρίζετε τις επιλογές σας προτού χάσετε οριστικά τα δεδομένα σας, επηρεάζοντας την επιχείρησή σας.

Πιστοποιητικό SSL

Κάθε web host υποστηρίζει πιστοποιητικά SSL. Ωστόσο, ορισμένοι χρεώνουν ένα premium για αυτό, ενώ άλλοι το προσφέρουν δωρεάν.

Για να εξοικονομήσετε λίγα δολάρια, είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια πλατφόρμα φιλοξενίας που παρέχει δωρεάν πιστοποιητικά SSL, κυρίως όταν χρησιμοποιείτε πιστοποιητικά που εκδίδονται από την αρχή πιστοποιητικών Let’s Encrypt.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να λάβετε ένα δωρεάν πιστοποιητικό SSL, το οποίο ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι μια καλή συμφωνία, αλλά πρέπει να αξιολογήσετε το κόστος μετά τη δωρεάν περίοδο, εάν σκοπεύετε να συνεχίσετε με τον ίδιο κεντρικό υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν χρειάζεστε ειδικά πιστοποιητικά SSL εκτός εάν έχετε μια τεράστια επιχείρηση ή μια επιχείρηση που σχετίζεται με πληρωμές.

Για να διασφαλίσετε ότι έχετε πιστοποιητικό SSL, μπορείτε να επιλέξετε Bluehost ή Dreamhost ως πλατφόρμα φιλοξενίας.

Τυλίγοντας

Εάν ο προτιμώμενος οικοδεσπότης Ιστού σας καταφέρει να σημειώσει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, οι προσπάθειες που απαιτούνται για την προστασία της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο θα είναι ελάχιστες.

Συνολικά, το SiteGround, το Bluehost, το DreamHost και το Scalahosting είναι μερικά δημοφιλή ζητήματα που μπορείτε να δείτε. Σε κάθε περίπτωση, εξερευνάτε επίσης άλλες καθιερωμένες πλατφόρμες φιλοξενίας για να επιλέξετε μία για την περίπτωση χρήσης σας.