Όλες οι νέες δυνατότητες απορρήτου του iPhone στο iOS 14

Το iPhone είναι μια εξαιρετική επένδυση για όποιον ενδιαφέρεται για το απόρρητο. Αυτό οφείλεται στο ισχυρό σύστημα αδειών και στην περιφρόνηση της Apple για τους παραβάτες κανόνων του App Store. Με ορισμένες νέες δυνατότητες απορρήτου και μεγάλες βελτιώσεις σε υπάρχουσες, το iOS 14 συνεχίζει αυτή την τάση.

Δείτε Πότε μια εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ή την κάμερά σας

Κάθε φορά που μια εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ή την κάμερά σας, θα βλέπετε μια μικρή πορτοκαλί ή πράσινη κουκκίδα στη γραμμή κατάστασης στο επάνω μέρος. Θα εμφανιστεί ακριβώς πάνω από την ένδειξη ισχύος σήματος κυψέλης.

Εάν η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή σας ακούει ή σας παρακολουθεί, η κουκκίδα θα είναι πράσινη. Μια πορτοκαλί κουκκίδα σημαίνει ότι μια διαδικασία φόντου χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ή την κάμερά σας. Μπορείτε να σύρετε προς τα κάτω από την επάνω δεξιά γωνία για να ανοίξετε το “Κέντρο Ελέγχου” και να δείτε ποια εφαρμογή ενεργοποίησε την ειδοποίηση.

Σε παλαιότερες συσκευές με κουμπί αρχικής οθόνης (iPhone 8 ή παλαιότερο), σύρετε το δάχτυλό σας προς τα πάνω από το κάτω μέρος για να αποκτήσετε πρόσβαση στο “Κέντρο Ελέγχου”. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ένδειξη για να καταλάβετε εάν μια εφαρμογή χρειάζεται πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε έλεγχο απορρήτου και να ανακαλέσετε τυχόν δικαιώματα με τα οποία δεν είστε ικανοποιημένοι.

Κοινή χρήση μόνο της κατά προσέγγιση τοποθεσίας σας

Στο iOS 14, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα κοινοποιείτε την κατά προσέγγιση ή την ακριβή τοποθεσία σας όταν εκχωρείτε σε μια εφαρμογή πρόσβαση στις Υπηρεσίες τοποθεσίας. Όταν μια εφαρμογή ζητά για πρώτη φορά την τοποθεσία σας, θα δείτε έναν χάρτη της τρέχουσας θέσης σας με την ένδειξη “Ακριβής: Ενεργοποίηση”.

  Διαγράψτε τα δεδομένα EXIF ​​από μια φωτογραφία στο iOS

ΕΝΑ

Πατήστε αυτήν την ετικέτα για σμίκρυνση και να συμπεριλάβετε μια κατά προσέγγιση προσέγγιση της τρέχουσας τοποθεσίας σας. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τοπικό περιεχόμενο χωρίς να μοιράζεστε την ακριβή τοποθεσία σας με τον προγραμματιστή της εφαρμογής. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι αυτό θα περιορίσει τη λειτουργικότητα μιας εφαρμογής σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι καλύτερο να αφήσετε το “Precise: On” για εφαρμογές χαρτών GPS και υπηρεσίες παράδοσης φαγητού. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες εφαρμογές που δεν χρειάζονται ακριβή τοποθεσία θα λειτουργούν μια χαρά με λιγότερες πληροφορίες.

Μπορείτε να δείτε εάν έχετε παραχωρήσει σε μια εφαρμογή πρόσβαση στην ακριβή ή κατά προσέγγιση τοποθεσία σας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας. Πατήστε μια εφαρμογή και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την “Ακριβής τοποθεσία”.

Περιορίστε την πρόσβαση εφαρμογών στις φωτογραφίες

Μπορείτε επίσης να περιορίσετε την πρόσβαση εφαρμογών μόνο σε συγκεκριμένες φωτογραφίες στο iOS 14. Αυτό εμποδίζει μια εφαρμογή να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας. Μπορείτε να λάβετε αυτήν την απόφαση κάθε φορά που μια νέα εφαρμογή ζητά άδεια πρόσβασης στις φωτογραφίες σας πατώντας «Επιλογή φωτογραφιών» στο αναδυόμενο παράθυρο.

Μπορείτε να επιτρέψετε την πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες φωτογραφίες και όχι σε ολόκληρα άλμπουμ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σε αυτήν την επιλογή την επόμενη φορά που η εφαρμογή θα προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας.

Παρακέντηση

Για παράδειγμα, δώσαμε στο Facebook πρόσβαση σε μια πολύ περιορισμένη επιλογή εικόνων. Αφού σκότωσε την εφαρμογή και προσπάθησε ξανά, το iOS ρώτησε αν θέλαμε να επιλέξουμε περισσότερες φωτογραφίες ή αν ήμασταν ευχαριστημένοι με την τρέχουσα επιλογή.

Αυτή δεν είναι παρόμοια με την επιλογή “Να επιτρέπεται μία φορά”, την οποία μπορείτε να πατήσετε όποτε μια εφαρμογή θέλει πρόσβαση στην τοποθεσία σας.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μεγεθυντικού φακού στο iOS

Λάβετε μια ειδοποίηση όταν μια εφαρμογή επικολλάται από το πρόχειρο

Από προεπιλογή, το iOS 14 σάς ειδοποιεί κάθε φορά που γίνεται πρόσβαση στο πρόχειρο. Πολλές εφαρμογές παρακολουθούν το πρόχειρο, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να το κάνουν. Η Apple σταμάτησε να περιορίζει την πρόσβαση στο πρόχειρο ανά εφαρμογή, επιλέγοντας αντ’ αυτού να κατονομάζει και να ντροπιάζει τους παραβάτες.

Ενα

Αυτές οι εφαρμογές έχουν συνήθως πρόσβαση στο πρόχειρο κατά την εκκίνηση. Παρατηρήσαμε ότι το Opera Touch το κάνει αυτό κάθε φορά που η εφαρμογή ξεκινά κρύα, χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο. Οι ανησυχίες περί απορρήτου αυτής της συμπεριφοράς είναι εκτεταμένες για όσους έχουν ενεργοποιημένο τον συγχρονισμό του προχείρου μέσω του iCloud για το Mac ή το iPad τους.

Συνιστούμε να αποφύγετε εφαρμογές που το κάνουν αυτό. Επίσης, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πρόχειρο για την αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας.

Ειδοποιήσεις σχετικά με τους κακούς κωδικούς πρόσβασης

Το iPhone σας μπορεί τώρα να σας ειδοποιήσει εάν οι κωδικοί πρόσβασής σας έχουν παραβιαστεί ή είναι εύκολο να μαντέψετε χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο εργαλείο αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Κωδικοί πρόσβασης για να δείτε μια λίστα με τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης. Πατήστε «Προτάσεις ασφαλείας» για να δείτε τυχόν γνωστά ζητήματα.

ο

Πατήστε μια καταχώριση για να μάθετε περισσότερα ή πατήστε “Αλλαγή κωδικού πρόσβασης στον ιστότοπο” για να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε ένα αναδυόμενο παράθυρο. Εάν πατήσετε σε μια καταχώριση, θα δείτε γιατί ένας κωδικός πρόσβασης θεωρείται παραβιασμένος και πού αλλού τον έχετε χρησιμοποιήσει.

ΕΝΑ

Όταν αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω του συνδέσμου που περιλαμβάνεται, το iPhone σας θα προσφερθεί να αντικαταστήσει τον αποθηκευμένο κωδικό πρόσβασης με τον νέο. Σας συνιστούμε να χτενίσετε τη λίστα κωδικών πρόσβασης και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διπλότυπες ή περιττές καταχωρίσεις.

  Πώς να αυξήσετε το μέγεθος κειμένου στο Gmail για iOS

Αναφορά απορρήτου Safari, Παρακολούθηση εφαρμογών, Παρακολούθηση Wi-Fi

Εάν πατήσετε “AA” στη γραμμή διευθύνσεων του Safari και μετά αγγίξετε “Αναφορά απορρήτου”, θα δείτε μια λίστα με γνωστά προγράμματα παρακολούθησης για τον τρέχοντα ιστότοπο. Θα δείτε επίσης μια λεπτομερή αναφορά για το πόσες φορές οι ιχνηλάτες προσπάθησαν να σας παρακολουθήσουν τις τελευταίες 30 ημέρες.

Από προεπιλογή, το iOS 14 απορρίπτει όλα τα αιτήματα παρακολούθησης από εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι μια εφαρμογή δεν θα προσπαθήσει να σας παρακολουθήσει—η Apple δεν θα διαθέσει αυτήν τη δυνατότητα μέχρι το επόμενο έτος.

Σε εκείνο το σημείο, όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να ζητήσουν την άδειά σας για να σας παρακολουθήσουν. Εάν δεν το κάνουν, θα παραβιάσουν τους κανόνες της Apple και θα υποστούν τις συνέπειες.

Εάν θέλετε οι εφαρμογές να ζητούν άδεια παρακολούθησης, ενεργοποιήστε αυτήν την επιλογή στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Παρακολούθηση.

ο

Το iOS 14 επιχειρεί επίσης να περιορίσει την παρακολούθηση Wi-Fi δίνοντας στο iPhone σας μια νέα διεύθυνση MAC κάθε φορά που συνδέεται σε ένα δίκτυο. Μια διεύθυνση MAC είναι το μοναδικό αναγνωριστικό του iPhone σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και εμπόρους για την αναγνώριση και τον εντοπισμό σας.

Εάν μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Wi-Fi και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί Πληροφορίες (i) δίπλα σε ένα δίκτυο, η επιλογή “Ιδιωτική διεύθυνση” θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

ο

Αυτή η δυνατότητα έχει συνδεθεί με προβλήματα με τα εταιρικά δίκτυα που χρησιμοποιούν διευθύνσεις MAC στη λίστα επιτρεπόμενων συσκευών. Ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το απενεργοποιήσετε ανά δίκτυο, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα.

Προσεχώς: Αποκαλύψεις απορρήτου του App Store

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Apple βρίσκεται στη διαδικασία να απαιτεί από όλες τις εφαρμογές στο App Store να αναφέρουν μόνοι τους τις πολιτικές απορρήτου τους σε μια κατανοητή μορφή. Αυτές οι πληροφορίες θα εμφανιστούν σύντομα στο App Store και θα περιλαμβάνουν επίσης πολιτικές συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης.

Σε αυτό το γράψιμο, αυτό δεν είναι ακόμη σε ισχύ, αλλά η Apple είπε ότι θα φτάσει “σε μια ενημέρωση iOS 14 αργότερα” φέτος.

Εξακολουθείτε να ανησυχείτε για την ασφάλεια του iPhone σας; Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή.