Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για τον όγκο αναζήτησης λέξεων-κλειδιών για SEO το 2022

Αν έχετε ποτέ ασχοληθεί με την έρευνα λέξεων-κλειδιών ή την ανάλυση λέξεων-κλειδιών, πρέπει να έχετε σκοντάψει στην έννοια του όγκου αναζήτησης λέξεων-κλειδιών.

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μετρήσεις στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Ουσιαστικά συνεχίζει να εμφανίζεται σχεδόν σε οτιδήποτε κάνετε—δημιουργώντας έναν νέο ιστότοπο ή ξεκινώντας μια διαφημιστική καμπάνια PPC ή οποιαδήποτε άλλη καμπάνια μάρκετινγκ που έχει να κάνει με το Google Ads. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιολογήσετε τις ανάγκες και το ενδιαφέρον των χρηστών για ορισμένα θέματα, υπηρεσίες και προϊόντα—και να χρησιμοποιήσετε ελάχιστες πληροφορίες για να ενημερώσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ ή ακόμα και για το προϊόν σας.

Αυτή η ανάρτηση θα σας καθοδηγήσει στις βασικές πτυχές της αντιμετώπισης του όγκου αναζήτησης λέξεων-κλειδιών και θα σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο εργαλείο για αυτό.

Τι είναι ο όγκος αναζήτησης λέξεων-κλειδιών;

Με λίγα λόγια, ένας όγκος αναζήτησης λέξεων-κλειδιών είναι ένας αριθμός που αντικατοπτρίζει τον αριθμό των φορών που οι άνθρωποι αναζητούν ένα συγκεκριμένο ερώτημα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Συνήθως, στους SEO αρέσει να επικεντρώνονται σε μηνιαίους όγκους αναζητήσεων.

Αυτός ο αριθμός βοηθά να κατανοήσουμε πόσο δημοφιλές είναι οποιοδήποτε ερώτημα αναζήτησης. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τη στρατηγική SEO σας χωρίς να γνωρίζετε ποιες λέξεις-κλειδιά πρέπει να βελτιστοποιήσετε για να έχετε τη μέγιστη επίδραση και επισκεψιμότητα.

Κάποιες μελέτες το υποστηρίζουν 93% όλων των onliόχι ταξίδια ξεκινήστε στις μηχανές αναζήτησης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ενδιαφέρον των χρηστών, πρέπει να εμφανιστείτε για αυτήν τη λέξη-κλειδί.

Αλλά η αξία της γνώσης του όγκου αναζήτησης λέξεων-κλειδιών δεν σταματά εκεί. Εκτός από τους καθαρούς λόγους επισκεψιμότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος δεδομένων λέξεων-κλειδιών για να:

  • Ξετυλίξτε πόσο ανταγωνιστική είναι κάθε λέξη-κλειδί.
  • Δώστε προτεραιότητα στις προσπάθειες βελτιστοποίησης του ιστότοπού σας εστιάζοντας σε λέξεις-κλειδιά που μπορούν να προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία στην επιχείρησή σας.
  • Βρείτε μοτίβα που δείχνουν εποχικότητα στη ζήτηση των καταναλωτών.
  Πώς να εγκαταστήσετε επεκτάσεις στο VLC Player

Ένας τέλειος όγκος αναζήτησης λέξεων-κλειδιών—Υπάρχει;

Ορισμένα πράγματα στο SEO ορίζονται αυστηρά, όπως ο βέλτιστος αριθμός χαρακτήρων σε έναν τίτλο (έτσι η Google δεν τον περικόπτει σε SERP) ή η μετα-περιγραφή.

Αλλά τα περισσότερα πράγματα, φυσικά, δεν είναι. Επομένως, δεν υπάρχει βέλτιστος όγκος αναζήτησης—για έναν κλάδο και μια λέξη-κλειδί, ένας μηνιαίος όγκος αναζήτησης 50.000-100.000 είναι το ελάχιστο, ενώ για άλλους, δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο υψηλούς αριθμούς.

Απλώς φανταστείτε μια λέξη-κλειδί “προσφορά ασφάλισης υγείας” έναντι κάτι σαν “περούκες για mini χοιρίδια”. Το τελευταίο δεν θα έχει ποτέ τον ίδιο όγκο αναζητήσεων με το πρώτο.

Αλλά αν μια λέξη-κλειδί έχει λιγότερες από 100 αναζητήσεις το μήνα, ίσως να μην αξίζει τον κόπο σας.

Καθώς δεν υπάρχει καλό ή κακό όσον αφορά τον αριθμό των αναζητήσεων λέξεων-κλειδιών, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εξέταση των στατιστικών λέξεων-κλειδιών:

  • Σκεφτείτε τον κλάδο σας
  • Λάβετε υπόψη τον ανταγωνισμό (οι λέξεις-κλειδιά με εξαιρετικά υψηλές αναζητήσεις είναι συνήθως εξαιρετικά ανταγωνιστικές και μπορεί να δυσκολευτείτε να τις κατατάξετε)
  • Μην επιλέγετε εξαιρετικά χαμηλούς όγκους λέξεων-κλειδιών, καθώς πιθανώς υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν κάτι χρησιμοποιώντας αυτήν τη διατύπωση.
  • Μην ξεχνάτε το μέγεθος του ιστότοπού σας και τον προϋπολογισμό σας

Αν δεν έχετε τεράστιους προϋπολογισμούς που μπορείτε να ξοδέψετε σε καμπάνιες SEO και PPC, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι η στρατηγική σας για τις λέξεις-κλειδιά θα πρέπει να περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά χαμηλού και μεσαίου όγκου. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στα SERP και να αντιμετωπίσετε αναζητήσεις που μπορούν να φέρουν κάποια επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.

Συμβουλή: η καλύτερη στιγμή για να στοχεύσετε λέξεις-κλειδιά με μεγαλύτερο όγκο αναζητήσεων (συνήθως με 100.000+ μηνιαίες αναζητήσεις) είναι όταν έχετε έναν καθιερωμένο ιστότοπο που προσελκύει αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Πού βρίσκετε στατιστικά όγκου αναζήτησης λέξεων-κλειδιών;

Τώρα που έχετε όλες τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τον όγκο αναζήτησης, μπορεί να αναρωτιέστε πού μπορείτε πραγματικά να τις αναζητήσετε.

Αν έχετε πειράξει ποτέ ένα Google Keyword Planner, σίγουρα έχετε δει αυτό το στατιστικό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το GKP σας δίνει μόνο τις περιοχές, επομένως δεν μπορείτε να βασιστείτε πλήρως σε αυτό που βλέπετε σε αυτό το εγγενές εργαλείο της Google.

  Πώς να μειώσετε το θόρυβο στο φόντο του μικροφώνου σε έναν υπολογιστή

Ο μόνος τρόπος για να λάβετε τα πραγματικά στατιστικά του όγκου αναζητήσεων από την Google είναι να ξεκινήσετε μια πληρωμένη καμπάνια όταν η Google αποκαλύψει τους ακριβείς αριθμούς.

Το Google Search Console μπορεί επίσης να σας δώσει κάποιες πληροφορίες—μόνο που περιορίζονται σε λέξεις-κλειδιά για τις οποίες κατατάσσεστε ήδη.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι εάν θέλετε να εκτελέσετε έρευνα λέξεων-κλειδιών, τα εγγενή εργαλεία της Google δεν θα είναι βολικά, εκτός εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια καμπάνια PPC για κάθε λέξη-κλειδί που θέλετε να αναλύσετε.

Τώρα, είναι αυτό; Φυσικά όχι.

Τα εργαλεία τρίτων που προσφέρουν οτιδήποτε σχετίζεται με λέξεις-κλειδιά συχνά διαθέτουν στατιστικά όγκου αναζητήσεων. Έτσι, αν κάνετε Google κάτι σαν «εργαλείο έρευνας λέξεων-κλειδιών», θα λάβετε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αποτελέσματα. Μόλις ψάξετε λίγο στο θέμα, θα δείτε ότι υπάρχουν περίπου πέντε έως έξι εργαλεία που θα ξεχωρίσουν περισσότερο—SemrushMoz, Ahrefs, Serpstat, Sistrix και Mangools.

Γιατί να στραφείτε σε εργαλεία λέξεων-κλειδιών τρίτων

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα για τη χρήση εργαλείων λέξεων-κλειδιών τρίτου μέρους είναι ότι ξεπερνούν όλους τους περιορισμούς που έχουν τα εγγενή εργαλεία της Google, δείχνοντάς σας:

  • Συγκεκριμένα στατιστικά όγκου αναζητήσεων
  • Λέξη-κλειδί για άλλους ιστότοπους αλλά τη δική σας κατάταξη
  • Επίπεδο ανταγωνισμού για οποιαδήποτε λέξη-κλειδί

Ακούγεται εντυπωσιακό, σωστά; Λοιπόν, μόνο η Google γνωρίζει τον ακριβή όγκο αναζήτησης λέξεων-κλειδιών, πράγμα που σημαίνει ότι τα εργαλεία τρίτων μπορούν να σας προσφέρουν μόνο εκτιμήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγετε ένα εργαλείο λέξεων-κλειδιών που θα χρησιμοποιήσετε για την έρευνα λέξεων-κλειδιών, πρέπει να επιλέξετε αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Διαφορετικά, η στρατηγική SEO σας και οποιαδήποτε προσπάθεια βελτιστοποίησης θα βασίζονται σε λάθος δεδομένα και αυτό θα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και, ως εκ τούτου, σε σπατάλη πόρων.

Ποιο εργαλείο λέξεων-κλειδιών έχει τα πιο ακριβή δεδομένα όγκου αναζητήσεων;

Η αξιολόγηση της ακρίβειας των δεδομένων μπορεί να γίνει μόνο μέσω έρευνας.

Υπαρχει μια μελέτη που πραγματικά έλαβε δεδομένα όγκου αναζητήσεων από όλα τα πιο δημοφιλή εργαλεία λέξεων-κλειδιών—Semrush, Moz, Ahrefs, Serpstat, Sistrix και Mangools—και τα συνέκριναν με δεδομένα εμφανίσεων από το Google Search Console. Αυτό ανάρτηση μεθοδολογίας εξηγεί γιατί σε αυτήν την περίπτωση, οι εμφανίσεις θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για τη λήψη σημείων αναφοράς για τα στατιστικά του όγκου αναζητήσεων.

  Οι 8 κορυφαίες λύσεις λογισμικού που έχουμε θέσει σε δοκιμή

Στην πραγματικότητα, η μελέτη εξέτασε ακόμη και την ακρίβεια της δωρεάν έκδοσης του GKP για να σας δείξει αν μπορείτε να βασιστείτε στη δωρεάν εναλλακτική της Google.

Τα δεδομένα όγκου αναζητήσεων ποιου εργαλείου έρχονται πιο κοντά στα πραγματικά στατιστικά; Νικητής: Semrush

Παραπάνω, μπορείτε να δείτε πώς συγκρίνεται κάθε εργαλείο με τα στατιστικά στοιχεία που επιστρέφονται από τους ακριβείς αριθμούς όγκου αναζήτησης του Google Keyword Planner.

Από την άποψη αυτή, Semrush πρωτοπορεί, με τη δωρεάν έκδοση του Google Keyword Planner να έρχεται δεύτερη.

Αυτό σημαίνει ότι Semrush ήρθε ως το κορυφαίο εργαλείο όσον αφορά την ακρίβεια του όγκου αναζητήσεων. Ακολουθεί μια πιο αναλυτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο ταιριάζει με τις άλλες λύσεις:

Το Moz είναι το μόνο εργαλείο που πλησιάζει κάπως την ποιότητα των δεδομένων όγκου αναζητήσεων του Semrush, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η διαφορά είναι στο σημαντικό 17%.

Ποιο εργαλείο επιστρέφει περισσότερα δεδομένα λέξεων-κλειδιών; Νικητής: Semrush

Εκτός από την απόδοση ακριβών στατιστικών όγκου αναζητήσεων, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την έκταση αυτών των στατιστικών.

Ενώ ένα εργαλείο μπορεί να έχει μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να μην καλύπτει μεγάλο εύρος λέξεων-κλειδιών. Όχι ότι η ίδια μελέτη αντιμετωπίζει και αυτό το ερώτημα.

Οι δύο πρώτες παραμένουν οι ίδιες όπως στην προηγούμενη κατηγορία ανάλυσης—έχουμε το Semrush στο προβάδισμα, ακολουθούμενο από τη δωρεάν έκδοση του Google Keyword Planner. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά είναι ακόμη πιο δραματική.

Ενώ στο Semrush λείπουν δεδομένα μόνο για το 1,8% των λέξεων-κλειδιών που αναλύθηκαν στη μελέτη, τα υπόλοιπα εργαλεία δεν εμφανίζουν δεδομένα για περισσότερα από 4%.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε πρόσβαση σε δύο φορές περισσότερες στατιστικές λέξεων-κλειδιών με Semrush παρά με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο λέξεων-κλειδιών. Και με κορυφαία στατιστικά ακρίβειας, αυτό είναι απίστευτα εντυπωσιακό.

Τελικές Λέξεις

Τώρα που αποκαλύψατε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον όγκο αναζήτησης λέξεων-κλειδιών, ήρθε η ώρα να εμβαθύνετε στην πραγματική δουλειά και να βελτιώσετε τις προσπάθειές σας στο SEO. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα εργαλείο που θα ξετυλίξει αυτά τα στατιστικά στοιχεία λέξεων-κλειδιών.

Ευτυχώς, μπορείτε να πάρετε μια δωρεάν δοκιμή για Semrush—μια πλατφόρμα με πραγματικά τη μεγαλύτερη και, όπως είδαμε, την πιο ακριβή βάση δεδομένων λέξεων-κλειδιών μεταξύ των βασικών παραγόντων της αγοράς— που είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στους αναγνώστες μου για τις επόμενες 14 ημέρες από την ενεργοποίηση.