Οι 8 κορυφαίες λύσεις λογισμικού που έχουμε θέσει σε δοκιμή

Η παρακολούθηση LAN είναι ένα καυτό θέμα. Και είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα οποιουδήποτε διαχειριστή δικτύου. Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς απλώς να κοιτάξει το δίκτυο και να δει ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Ωστόσο, όταν κάτι πάει στραβά, οι χρήστες θα το παρατηρήσουν αμέσως και θα αρχίσουν να παραπονιούνται. Για να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις χρειάζεστε εργαλεία παρακολούθησης LAN. Ωστόσο, η επιλογή του σωστού εργαλείου μπορεί να είναι μια χούφτα. Με τόσα πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα για να διαλέξετε μεταξύ των δυνατοτήτων για σύγκριση, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να τα λύσετε όλα. Εδώ ερχόμαστε. Συγκεντρώσαμε αυτήν τη λίστα με τα 10 καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης LAN.

Στο σημερινό άρθρο, θα επιχειρήσουμε πρώτα να εξηγήσουμε καλύτερα την ανάγκη για εργαλεία παρακολούθησης LAN των διαφορετικών τύπων εργαλείων που υπάρχουν. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε εν συντομία το SNMP και θα εξηγήσουμε πώς το πρωτόκολλο είναι ο καλύτερος φίλος σας όσον αφορά την παρακολούθηση δικτύων. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε με την πραγματική λίστα με τα 8 καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης LAN. Για κάθε ένα, θα συμπεριλάβουμε μια σύντομη ανασκόπηση του προϊόντος και των κύριων χαρακτηριστικών του.

Η ανάγκη για εργαλεία παρακολούθησης LAN

Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν τα δίκτυα με έναν αυτοκινητόδρομο και τα δεδομένα δικτύου με τα οχήματα που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο. Είναι μια καλή αναλογία καθώς και οι δύο χειρίζονται την κυκλοφορία και μπορεί να επηρεαστεί από διαφορετικά ζητήματα, όπως η συμφόρηση που εμφανίζεται κάθε φορά που η κίνηση είναι πολύ υψηλή. Αλλά σε αντίθεση με έναν αυτοκινητόδρομο όπου μπορείτε απλώς να ρίξετε μια ματιά και να δείτε την κατάσταση της κυκλοφορίας, η κίνηση σε ένα δίκτυο είναι αόρατη. Για αρχάριους, συμβαίνει μέσα σε καλώδια όπου δεν μπορεί να παρατηρηθεί η ροή ρεύματος. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει μέσω του αέρα σε ασύρματα δίκτυα όπου είναι επίσης αόρατο. Επιπλέον, η κυκλοφορία του δικτύου ρέει με –ή πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός, πολύ γρήγορα για να το δει κανείς, ακόμα κι αν ήταν ορατό.

Για να έχετε ορατότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στο δίκτυό σας, χρειάζεστε κάποιο είδος εργαλείου παρακολούθησης. Αυτά τα εργαλεία συνήθως απαιτούν σημαντικές προσπάθειες για τη ρύθμισή τους, αλλά, μόλις τεθούν σε λειτουργία, κάνουν τη ζωή ενός διαχειριστή πολύ πιο εύκολη.

Διαφορετικοί τύποι εργαλείων παρακολούθησης

Στην απλούστερη μορφή του, ένα εργαλείο παρακολούθησης απλώς θα ελέγξει τις συσκευές του δικτύου σας και θα διασφαλίσει ότι όλες λειτουργούν. Ωστόσο, αυτό δεν περιορίζεται στον εξοπλισμό δικτύου. Οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο –που μπορεί να περιλαμβάνει διακομιστές ή ακόμα και σταθμούς εργασίας– μπορεί να παρακολουθείται με αυτόν τον τρόπο. Αυτά τα συστήματα θα παράγουν συνήθως κάποια μορφή ειδοποιήσεων όταν μια παρακολουθούμενη συσκευή σταματά να ανταποκρίνεται. Ορισμένοι θα δημιουργήσουν επίσης αναφορές που δείχνουν το χρόνο λειτουργίας κάθε συσκευής σε ποσοστό.

Αλλά τα καλύτερα συστήματα προχωρούν περισσότερο από τον απλό έλεγχο της λειτουργίας των συσκευών. Τα καλύτερα συστήματα θα χρησιμοποιήσουν το Simple Network Management Protocol –ή SNMP– για να ανακτήσουν λειτουργικά δεδομένα από τις συσκευές που παρακολουθούνται. Για παράδειγμα, αυτά τα εργαλεία θα διαβάζουν τους μετρητές διεπαφής μιας συσκευής για να υπολογίσουν τη χρήση εύρους ζώνης κάθε διεπαφής. Άλλες παράμετροι που μπορούν να παρακολουθηθούν περιλαμβάνουν τη χρήση του επεξεργαστή ή της μνήμης. Κάθε ένα θα δώσει στους διαχειριστές μια καλύτερη αίσθηση για τη γενική υγεία των δικτύων τους.

SNMP Με λίγα λόγια

Το πρωτόκολλο διαχείρισης απλού δικτύου δημιουργήθηκε αρχικά για τη συλλογή και την οργάνωση πληροφοριών σχετικά με διαχειριζόμενες συσκευές και για την τροποποίηση αυτών των πληροφοριών ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της συσκευής. Η υποστήριξη SNMP περιλαμβάνεται συνήθως σε δρομολογητές, μεταγωγείς, διακομιστές, σταθμούς εργασίας, εκτυπωτές και άλλα.

Οι συσκευές με δυνατότητα SNMP εκθέτουν έναν ορισμένο αριθμό παραμέτρων. Ορισμένα είναι μόνο για ανάγνωση, ενώ άλλα μπορούν επίσης να εγγραφούν σε. Αναφέρονται από τα συστήματα παρακολούθησης SNMP με το αναγνωριστικό αντικειμένου ή το OID τους. Η λίστα με όλα τα OID για μια συγκεκριμένη συσκευή αναφέρεται ως Βάση Πληροφοριών Διαχείρισης ή MIB. Ορισμένα συστήματα παρακολούθησης θα απαιτήσουν τη μη αυτόματη φόρτωση του αρχείου MIB για κάθε συσκευή σας, προκειμένου να έχετε πρόσβαση στα OID τους. Άλλοι έχουν όλα τα κοινά MIB προεγκατεστημένα. Επίσης, ορισμένα MIB είναι γενικά ενώ άλλα είναι ειδικά για τη συσκευή.

  Πώς να κάνετε εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών στο iPhone X

Ετσι δουλευει. Ας υποθέσουμε, για χάρη αυτού του παραδείγματος, ότι ένα εργαλείο παρακολούθησης LAN πρέπει να γνωρίζει τη χρήση εύρους ζώνης μιας συγκεκριμένης θύρας μεταγωγέα. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, OID για το εύρος ζώνης σε συσκευές με δυνατότητα SNMP. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο μετρητές για κάθε διεπαφή που ονομάζονται bytes in και bytes out που μπορούν να διαβαστούν μέσω του SNMP. Έτσι, το σύστημα παρακολούθησης θα μετράει το διακόπτη κάθε 5 λεπτά και θα διαβάζει αυτές τις τιμές χρησιμοποιώντας το SNMP. Στη συνέχεια, θα αφαιρέσει την προηγούμενη τιμή του μετρητή από την τρέχουσα, με αποτέλεσμα τον αριθμό των byte μέσα και έξω από την τελευταία δημοσκόπηση, πριν από πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζει αυτούς τους αριθμούς επί 8, αφού υπάρχουν 8 bit σε ένα byte και θέλουμε εύρος ζώνης σε bit ανά δευτερόλεπτο. Τέλος, διαιρεί τον αριθμό των bit με 300 –τον αριθμό των δευτερολέπτων σε πέντε λεπτά– για να ληφθεί η χρήση του εύρους ζώνης σε bit ανά δευτερόλεπτο.

Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με το SNMP, αλλά τα συστήματα παρακολούθησης κανονικά αποθηκεύουν αυτά τα υπολογισμένα δεδομένα σε κάποια μορφή αρχείου ή βάσης δεδομένων και τα χρησιμοποιούν για τη δημιουργία γραφημάτων ή αναφορών χρήσης εύρους ζώνης σε πραγματικό χρόνο.

Τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης LAN — Η λίστα των κορυφαίων 8 μας

Έτσι, τώρα που καταλαβαίνετε καλύτερα –ελπίζουμε– πώς λειτουργούν τα εργαλεία παρακολούθησης LAN, ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη λίστα με τα καλύτερα 10 εργαλεία παρακολούθησης LAN. Όπως θα δείτε, η λίστα μας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό εμπορικού και ελεύθερου λογισμικού. Μερικά είναι πιο γυμνά από άλλα. Κάποια θα είναι καλύτερα κατάλληλα για μικρότερες εγκαταστάσεις, ενώ άλλα θα κλιμακωθούν σε τεράστια δίκτυα που θα διασκορπίζονται σε πολλαπλούς ιστότοπους.

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 καλύτερα:

Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds
What’sUp Gold
PRTG
ManageEngine OpManager
Νάγιος
Κάκτοι
ConnectWise Automate
MRTG

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ)

Η SolarWinds έχει σταθερή φήμη για την κατασκευή μερικών από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης δικτύου και συστημάτων. Είναι επίσης διάσημο για τα πολυάριθμα δωρεάν εργαλεία του. Το κορυφαίο προϊόν της SolarWind, το Network Performance Monitor ή NPM είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης LAN που υπάρχουν.

Το SolarWinds NPM χρησιμοποιεί το SNMP για τη δημοσκόπηση πολλών συσκευών δικτύου και λαμβάνει στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας από τις διεπαφές τους. Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων SQL και εμφανίζονται ως γραφήματα που απεικονίζουν τη χρήση κάθε διεπαφής. Η προσθήκη μιας συσκευής στο σύστημα είναι τόσο απλή όσο ο καθορισμός της διεύθυνσης IP ή του ονόματος κεντρικού υπολογιστή και των παραμέτρων σύνδεσης SNMP. Στη συνέχεια, το εργαλείο ρωτά τη συσκευή και απαριθμεί όλα τα SNMP OID που είναι διαθέσιμα και σας αφήνει να αποφασίσετε ποια θέλετε να συμπεριλάβετε στα γραφήματα σας. Για παράδειγμα, ένας μεταγωγέας δικτύου ή ένας δρομολογητής θα έχει συνήθως μετρητές κίνησης και σφαλμάτων για κάθε διεπαφή, καθώς και μετρητές CPU και χρήσης μνήμης.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του NPM είναι η επεκτασιμότητα του. Το εργαλείο θα κλιμακωθεί στο μικρότερο από τα δίκτυα έως τα μεγάλα δίκτυα που αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες κατανεμημένους κεντρικούς υπολογιστές. Άλλα χαρακτηριστικά του NPM περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δημιουργίας χαρτών δικτύου και εμφάνισης οπτικής αναπαράστασης της κρίσιμης διαδρομής μεταξύ δύο συσκευών ή υπηρεσιών.

Η τιμή για το SolarWinds Network Performace Monitor ξεκινά από περίπου 3 000 USD και ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών για παρακολούθηση και τα επιλεγμένα προαιρετικά εξαρτήματα. Εάν δεν είστε ακόμη έτοιμοι να επενδύσετε τόσα χρήματα σε ένα προϊόν που δεν γνωρίζετε, είναι διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών.

Σύνδεσμος λήψης: https://www.solarwinds.com/network-performance-monitor

2. What’sUp Gold 2017

Το κύριο ενδιαφέρον των WhatsUp Gold από το Ipswitch είναι ότι είναι και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και ωστόσο εξαιρετικά διαμορφώσιμο. Διαθέτει επίσης ελκυστικούς πίνακες εργαλείων που δεν είναι μόνο όμορφοι αλλά και πολύ φιλικοί προς το χρήστη και προσαρμόσιμοι για να εμφανίζουν την υποδομή πληροφορικής σας. Φυσικά, το εργαλείο διαθέτει επίσης ρυθμιζόμενες ειδοποιήσεις που μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ανταποκρίνονται σε διάφορα συμβάντα, όπως η χρήση εύρους ζώνης διεπαφής που φτάνει ή υπερβαίνει ένα καθορισμένο όριο. Το What’sUp Gold προσφέρει εξαιρετική ισορροπία τιμής έναντι χαρακτηριστικών. Ίσως ένα από τα καλύτερα της αγοράς.

  Πώς να ανακατεύετε ή να επαναλαμβάνετε τραγούδια σε iPhone ή iPad

Μερικά άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά της τελευταίας έκδοσης του προϊόντος είναι η παρακολούθηση υβριδικού νέφους, η παρακολούθηση απόδοσης σε πραγματικό χρόνο, η αυτόματη και χειροκίνητη ανακατεύθυνση και η εκτεταμένη ορατότητα σε κατανεμημένα δίκτυα. Η δομή τιμολόγησης του What’sUp Gold είναι κάπως περίπλοκη με τρία διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικά επίπεδα σε κάθε επίπεδο. Ξεκινούν από περίπου 1.000 USD και μπορείτε να κατεβάσετε μια δωρεάν δοκιμή.

3. PRTG

Συχνά ονομάζεται απλά PRTG, το Paessler Router Traffic Grapher είναι μια άλλη εξαιρετική λύση παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον Paessler, το PRTG μπορεί να ρυθμιστεί σε λίγα λεπτά. Η εμπειρία μας, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι θα μπορούσε να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να το διαμορφώσετε πλήρως σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Όσο για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, είναι τόσο εντυπωσιακά όσο και πολυάριθμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές διεπαφές χρήστη: μια εγγενής εταιρική κονσόλα των Windows, μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax και εφαρμογές για κινητά για Android και iOS. Ένα χαρακτηριστικό των εφαρμογών για κινητά που αγαπήσαμε ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα σάρωσης μιας ετικέτας κωδικού QR –την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε από το PRTG και να την επικολλήσετε στις συσκευές σας– για να αποκτήσετε πρόσβαση στα γραφήματα της συσκευής.

Ο ιστότοπος της Paessler επιτρέπει την επιλογή μεταξύ δύο διαφορετικών εκδόσεων του PRTG. Υπάρχει η δωρεάν έκδοση –η οποία θα περιορίσει την ικανότητα παρακολούθησης σε 100 αισθητήρες– ή τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών. Το σύστημα μετράει κάθε παρακολουθούμενη παράμετρο ως έναν αισθητήρα. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση του εύρους ζώνης σε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών θα απαιτήσει 48 αισθητήρες. Και αν θέλετε επίσης να παρακολουθείτε τα φορτία της CPU και της μνήμης του διακόπτη, θα χρειαστείτε δύο ακόμη αισθητήρες.

4. ManageEngine OpManager

ο ManageEngine OpManager είναι ένα ακόμη εξαιρετικό σύστημα παρακολούθησης LAN από έναν περισσότερο από αξιόπιστο προμηθευτή. Το εργαλείο. που τρέχει σε Windows ή Linux έχει πολλές εξαιρετικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, το βοηθητικό πρόγραμμα αυτόματης ανακάλυψης θα χαρτογραφήσει το δίκτυό σας και θα το εμφανίσει γραφικά στον πίνακα εργαλείων. Μας άρεσαν επίσης τα χρωματικά κωδικοποιημένα μικρογραφήματα και άλλα εργαλεία στο επάνω μέρος της σελίδας.

Μιλώντας για το ταμπλό, έχει λειτουργία αναλυτικής λειτουργίας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την εφαρμογή για tablet και smartphone που θα σας επιτρέψει να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες κατάστασης δικτύου από οπουδήποτε. Συνολικά, αυτό είναι ένα πολύ γυαλισμένο και επαγγελματικό προϊόν που σημαίνει ότι διατίθεται σε εξαιρετική τιμή.

Υπάρχει μια δωρεάν έκδοση εάν θέλετε να εξοικειωθείτε με τις δυνατότητες του προϊόντος. Θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε έως και δέκα συσκευές, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ένα πολύ μικρό δίκτυο. Παρόλο που η δωρεάν έκδοση έχει μειωμένο σύνολο δυνατοτήτων, εξακολουθείτε να λαμβάνετε το ίδιο επίπεδο ειδοποίησης συστήματος με την πληρωμένη έκδοση. Όσον αφορά τις επί πληρωμή εκδόσεις, υπάρχουν ουσιαστικά δύο σχέδια: Essential και Enterprise. Το πρώτο θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε έως και 1.000 κόμβους ενώ το άλλο ανεβάζει τους 10.000. Και τα δύο περιλαμβάνουν την παρακολούθηση συστημάτων WAN και φωνής.

5. Νάγιος

Όταν μιλάμε για Nagios, στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο προϊόντα. Πρώτον, υπάρχει Nagios Core. Αυτό είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ανοιχτού κώδικα που τρέχει σε Linux. Το σύστημα είναι πλήρως αρθρωτό με τον πραγματικό Nagios Core ως τον κύριο κινητήρα παρακολούθησης. Αυτό συμπληρώνεται από περίπου 50 πρόσθετα που μπορούν να ληφθούν για να προσθέσουν λειτουργικότητα στο σύστημα. Διατηρώντας τη σπονδυλωτή προσέγγιση, υπάρχουν επίσης διαφορετικές διεπαφές που έχουν αναπτυχθεί από την κοινότητα, επίσης διαθέσιμες για λήψη. Μαζί, δημιουργούν ένα αρκετά πλήρες, αν και κάπως «φρανκεστεϊνικό» σύστημα παρακολούθησης. Περιττό να πούμε ότι η εγκατάσταση του Nagios Core μπορεί να είναι μια τρομακτική εργασία.

Nagios XI είναι ένα εμπορικό προϊόν που βασίζεται στον κινητήρα Nagios Core. Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό από μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως μεγάλες εταιρείες. Το Nagios XI είναι πολύ πιο εύκολο στην εγκατάσταση και τη διαμόρφωση, χάρη στον οδηγό διαμόρφωσης και τη μηχανή αυτόματης ανακάλυψης. Όσον αφορά την τιμή, θα πληρώσετε περίπου 2 000 USD για μια άδεια 100 κόμβων και έως 20 000 USD για απεριόριστη.

  Πώς να εξαγάγετε ένα εικονίδιο υψηλής ποιότητας από μια εφαρμογή Mac

6. Κάκτοι

Κάκτοι είναι ένα πλήρες εργαλείο παρακολούθησης δικτύου. Βασίζεται στο RRDTool και χρησιμοποιεί τη λειτουργία αποθήκευσης δεδομένων και δημιουργίας γραφημάτων. Το Cacti περιλαμβάνει ένα γρήγορο poller, προηγμένο πρότυπο γραφημάτων και πολλαπλές μεθόδους απόκτησης δεδομένων. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες διαχείρισης χρηστών που είναι ενσωματωμένες στο προϊόν. Διαθέτει μια διαισθητική, εύχρηστη διεπαφή που βασίζεται στο web. Το προϊόν κλιμακώνεται πολύ καλά από μικρές εγκαταστάσεις LAN έως πολύπλοκα δίκτυα με χιλιάδες συσκευές.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τους Κάκτους, ίσως θελήσετε να γνωρίσετε το RRDtool. Όπως το θέτει ο προγραμματιστής του, «Το RRDtool είναι το βιομηχανικό πρότυπο OpenSource, το σύστημα καταγραφής δεδομένων υψηλής απόδοσης και δημιουργίας γραφημάτων για δεδομένα χρονοσειρών. Το RRDtool μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε σενάρια κελύφους, εφαρμογές Perl, Python, Ruby, Lua ή Tcl.”

Το Cacti είναι ένα frontend –ή, πιο συγκεκριμένα, ένα wrapper– για το RRDTool. Χρησιμοποιεί το εργαλείο RRD για την αποθήκευση και την αποθήκευση δεδομένων σε μια βάση δεδομένων MySQL και επίσης για τη δημιουργία γραφημάτων με βάση αυτά τα δεδομένα. Το λογισμικό είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο σε PHP και κυκλοφορεί με την άδεια GPL. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να το τροποποιήσει και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του.

7. ConnectWise Automate

ConnectWise Automate είναι μια νέα –καλά, όχι ακριβώς νέα, ήταν γνωστή ως λύση διαχείρισης και παρακολούθησης υποδομής πληροφορικής που βασίζεται σε Labtech–σύννεφο. Το εργαλείο θα ανακαλύψει αυτόματα όλες τις συσκευές στο δίκτυό σας και θα τις παρακολουθεί προληπτικά. Μέρος του εργαλείου SIEM, το ConnectWise Automate μπορεί να ερμηνεύσει προβλήματα και να ξεκινήσει προκαθορισμένες ενέργειες για τον μετριασμό τους.

Το εργαλείο ονομάζεται πολύ εύστοχα καθώς ο αυτοματισμός είναι ενσωματωμένος ακριβώς στον πυρήνα του. Η κύρια ιδέα πίσω από το προϊόν είναι η αυτοματοποίηση των πραγμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο, αφήνοντας τους διαχειριστές δικτύου ελεύθερους να εκτελούν άλλες εργασίες. Το Automate συνοδεύεται από το ConnectWise Control, μια λύση τηλεχειρισμού, που το καθιστά ακόμη περισσότερο πολυεργαλείο διαχειριστή δικτύου.

Η τιμολόγηση του Automate βασίζεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η τιμολόγηση ποικίλλει κυρίως με βάση τον αριθμό των διαχειριζόμενων τελικών σημείων. Και αν θέλετε να δοκιμάσετε το προϊόν προτού δεσμευτείτε να το αγοράσετε, μπορεί να κανονιστεί μια δωρεάν δοκιμή.

8. MRTG

ο Multi Router Traffic Grapher ή MRTG, είναι ο παππούς των εργαλείων παρακολούθησης SNMP. Αλλά δεν το συμπεριλαμβάνουμε σε αυτή τη λίστα μόνο για την ιστορική του σημασία. Είναι ακόμη σε ευρεία χρήση, παρόλο που υπάρχει από το 1995. Το MRTG, το οποίο είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα μπορεί να μην είναι το πιο φανταχτερό και το πιο όμορφο, αλλά είναι αναμφισβήτητα το πιο ευέλικτο. Το MRTG δεν μπορεί μόνο να παρακολουθεί το εύρος ζώνης. Μπορεί να παρακολουθεί, να καταγράφει και να απεικονίζει οποιαδήποτε παράμετρο SNMP.

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία για το MRTG, ένα σενάριο Perl που διαβάζει δεδομένα SNMP από συσκευές προορισμού και ένα πρόγραμμα C που λαμβάνει τα δεδομένα, τα αποθηκεύει σε μια κυκλική βάση δεδομένων και δημιουργεί ιστοσελίδες με γραφήματα χρήσης εύρους ζώνης. Οι κάκτοι είναι κυρίως γραμμένοι σε Perl, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να το προσαρμόσει στις συγκεκριμένες ανάγκες του. Διαθέσιμο για Windows ή Linux, η αρχική εγκατάσταση και διαμόρφωση του MRTG μπορεί να είναι κάπως πιο περίπλοκη από ό,τι με άλλα συστήματα παρακολούθησης, αλλά η τεκμηρίωση είναι άμεσα διαθέσιμη.

Το MRTG λαμβάνεται καλύτερα απευθείας από τον ιστότοπο του προγραμματιστή του. Είναι διαθέσιμο ως αρχείο .zip για Windows ή tarball για Linux. Μπορεί να μην είναι το πιο φιλικό προς τον χρήστη σύστημα παρακολούθησης, αλλά είναι ίσως το πιο ευέλικτο. Και το γεγονός ότι είναι το πρώτο σύστημα παρακολούθησης και ότι υπάρχει ακόμα, αποδεικνύει την αξία του.

Να συμπεράνω

Εάν χρειάζεστε κάποια ορατότητα του τι συμβαίνει στο δίκτυό σας, χρειάζεστε κάποιο είδος εργαλείου παρακολούθησης LAN. Μόλις σας παρουσιάσαμε τα 8 καλύτερα τέτοια εργαλεία που μπορούσαμε να βρούμε. Μερικά είναι καλύτερα για μικρότερες ρυθμίσεις, ενώ άλλα αυξάνονται όμορφα. Αλλά το πιο σημαντικό, όλα είναι δωρεάν ή έχουν διαθέσιμη δωρεάν δοκιμή. Η ρύθμιση αυτών των εργαλείων μπορεί να απαιτήσει κάποιες προσπάθειες, επομένως πιθανότατα δεν θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα. Είναι όλες εξαιρετικές επιλογές και μόλις προετοιμάσετε ένα για δοκιμή, το πιθανότερο είναι ότι θα το τηρήσετε.