Χρειάζεστε οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης για εργασίες γραφείου;

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης παραδοσιακά απευθύνονται σε παίκτες, αλλά έχουν ευρύτερη απήχηση. Οι κατασκευαστές συσκευών όπως η Apple και η Samsung έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν οθόνες με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης στα tablet και τα τηλέφωνά τους. Λοιπόν, πρέπει να πάρετε ένα και για τον υπολογιστή γραφείου σας;

Τι είναι μια οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης;

Ο ρυθμός ανανέωσης μιας οθόνης είναι ο αριθμός των φορών που ενημερώνεται η οθόνη ανά δευτερόλεπτο και μετράται σε hertz (Hz). Οι περισσότερες βασικές οθόνες παραμένουν στα 60 Hz, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέγιστος ρυθμός καρέ που μπορείτε να αντιληφθείτε σε αυτές τις οθόνες είναι 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS).

Εάν παίζετε πολλά παιχνίδια και έχετε επενδύσει σε έναν ισχυρό υπολογιστή για να το κάνετε, μπορεί να επιτύχει ρυθμούς καρέ υψηλότερους από 60 FPS. Ορισμένοι ανταγωνιστικοί παίκτες ρίχνουν τις ρυθμίσεις ανάλυσης και λεπτομέρειας για να μεγιστοποιήσουν τους ρυθμούς καρέ. Αυτό μειώνει την καθυστέρηση εισόδου και προσφέρει μια πιο ομαλή συνολική εμπειρία.

Κάνοντας αυτό σε μια οθόνη 60 Hz μπορεί να μειωθεί ελαφρά η καθυστέρηση εισόδου, αλλά δεν θα δείτε το όφελος από αυτά τα επιπλέον καρέ επειδή η οθόνη δεν μπορεί να συμβαδίσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή κίνηση στην οθόνη. Οι οθόνες με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης έχουν σχεδιαστεί για να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Γενικά, οτιδήποτε πάνω από 144 Hz θεωρείται οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες οθόνες που υπερβαίνουν τα 60 Hz μετράνε, συμπεριλαμβανομένων των οθονών 90 Hz στα ακουστικά VR και της οθόνης 120 Hz στο iPad Pro.

Εάν είστε στην αγορά για μια οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης, πιθανότατα θέλετε να κοιτάξετε στα 144 Hz ή παραπάνω. Για έναν παίκτη που πρέπει να τα έχει όλα, υπάρχουν οθόνες 240 Hz. Ευνοούνται ιδιαίτερα από τους ανταγωνιστικούς παίκτες για πολλούς παίκτες, επειδή η συνολική πιστότητα γραφικών δεν είναι τόσο σημαντική όσο η καθυστέρηση και οι χρόνοι απόκρισης.

  Τι κάνει μια κουκούλα φακού και πότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε;

Ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με μια οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης είναι το σκίσιμο οθόνης. Αυτό συμβαίνει όταν οι ρυθμοί καρέ και ανανέωσης δεν ταιριάζουν. Δημιουργεί αντιαισθητικές οριζόντιες γραμμές (ή «σκισίματα») καθώς η οθόνη επιχειρεί να επεξεργαστεί την εικόνα.

Οι οθόνες μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης (VRR) προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα με τεχνολογίες όπως το αποκλειστικό G-Sync της NVIDIA και το FreeSync ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται από την AMD. Οι οθόνες VRR μειώνουν τον ρυθμό ανανέωσης σε πραγματικό χρόνο για να ταιριάζουν με τον ρυθμό καρέ του παιχνιδιού που παίζετε για να εξαλείψουν το σκίσιμο της οθόνης.

Δεν χρειάζεστε ένα, αλλά εξακολουθεί να είναι υπέροχο

Λοιπόν, πώς λειτουργεί μια οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης σε περισσότερες εργασίες πεζών; Οι βασικές εργασίες υπολογιστών, όπως η περιήγηση στον Ιστό ή η διαχείριση αρχείων, δεν απαιτούν πολλή ισχύ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια επιφάνεια εργασίας είναι όπου μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης.

Πρώτον, ο υπολογιστής σας θα φαίνεται πιο αποκριτικός. Τα πάντα, από τη μετακίνηση του δρομέα και το σύρσιμο των παραθύρων, μέχρι την εκκίνηση εφαρμογών, θα είναι απλώς καλύτερα. Είναι κάτι που ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μόνοι σας για να μετρήσετε τα οφέλη. Σίγουρα θα παρατηρήσετε τη διαφορά αν επιστρέψετε σε μια οθόνη 60 Hz.

Ένα από τα καλύτερα σημεία αναφοράς για μια οθόνη υψηλότερου ρυθμού ανανέωσης είναι το iPad Pro της Apple. Το 2015, η Apple παρουσίασε τις πρώτες οθόνες 120 Hz σε tablet καταναλωτών. Τόσο οι κριτικοί όσο και οι πελάτες παρατήρησαν τη διαφορά αμέσως. Έχουμε στα χέρια μας πολλά μοντέλα iPad Pro από τότε που παρουσιάστηκαν αυτές οι οθόνες και αισθάνονται αισθητά καλύτερα.

Είναι επίσης φημολογήθηκε ότι η Apple προσθέτει οθόνες 120 Hz στο επερχόμενο iPhone 12, όπως έκανε η Samsung με το Galaxy S20. Τα OnePlus, ASUS, OPPO και Razer πωλούν όλα smartphone με λειτουργίες οθόνης 120 Hz. Σε μια φορητή συσκευή, ο διπλασιασμός του ρυθμού ανανέωσης μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε σε μια επιτραπέζια οθόνη.

  Samsung Galaxy S20: Πώς να επεξεργαστείτε και να απενεργοποιήσετε τα πάνελ Edge

Κανείς δεν χρειάζεται οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης για απλές υπολογιστικές εργασίες. Μια οθόνη στα 60 Hz κάνει τη δουλειά μια χαρά. Στο χώρο του γραφείου ή της μελέτης, μια οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης είναι σαν μια άνετη καρέκλα ή ακριβό μηχανικό πληκτρολόγιο — δεν το χρειάζεστε, αλλά είναι ωραίο να το έχετε.

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης είναι φθηνότερες τώρα

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης με μεταβλητούς ρυθμούς ανανέωσης ήταν κάποτε αιχμή. Ωστόσο, τα 144 Hz αρχίζουν να φαίνονται λίγο μπαγιάτικα καθώς οι οθόνες 240 Hz καταφθάνουν κατά πλήθος. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι οθόνες με τον πιο μέτριο ρυθμό ανανέωσης 144 Hz έχουν πέσει σε τιμή.

Ο τύπος πάνελ κάνει επίσης μεγάλη διαφορά ως προς την τιμή. Τα πάνελ TN είναι ο παλαιότερος τύπος LCD στην αγορά. Έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκαν. Ωστόσο, εξακολουθούν να υποφέρουν από λιγότερο από ευνοϊκή χρωματική ακρίβεια, απογοητευτικές γωνίες θέασης και ξεπλυμένα μαύρα.

Είναι επίσης τα φθηνότερα από όλους τους τύπους πάνελ. Από τότε που η LG χτύπησε το φράγμα του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου UltraGear Οθόνη IPS το 2019, τα πάνελ TN δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή για ανταγωνιστικούς παίκτες. Τώρα μπορείτε να έχετε καλύτερα μαύρα χρώματα, ακρίβεια χρωμάτων και γωνίες θέασης σε ένα πάνελ IPS, με χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης.

Με αυτό το νέο παιδί στο μπλοκ, τα πάνελ TN δεν έχουν πλέον μεγάλη ζήτηση. Έτσι, θα πρέπει να μπορείτε να επιλέξετε μια οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης με πίνακα TN σε μέτρια τιμή. Μπορείτε να βρείτε οθόνες εκτός επωνυμίας με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης για περίπου 250 $. προσθέστε επιπλέον $50-$100 αν θέλετε κάτι με επωνυμία.

  Κατακτήστε την εγγραφή και την επεξεργασία βίντεο με το QuickTime

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης είναι διαθέσιμες σε όλους τους τύπους πάνελ. Τα πάνελ VA προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα εικόνας σε βάρος της καθυστέρησης εισόδου. Τα πάνελ IPS προσφέρουν μια καλή αντιστάθμιση μεταξύ ανταπόκρισης και ποιότητας εικόνας. Τα πάνελ TN, ωστόσο, είναι το κάτω μέρος του βαρελιού όταν πρόκειται για τη συνολική αναπαραγωγή εικόνας.

Δοκιμάστε μια οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης αυτοπροσώπως

Δεν υπάρχει μια οθόνη που να ταιριάζει σε όλους. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ψωνίζετε για ένα.

Για παράδειγμα, εκτός από τις τυπικές εργασίες γραφείου, θα παίζετε παιχνίδια ή θα επεξεργάζεστε φωτογραφίες και βίντεο; Ένας πίνακας TN πιθανότατα θα αρκεί για βασικές εργασίες γραφείου. Αλλά αν θέλετε χρωματική ακρίβεια για επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφιών, ένα πάνελ VA είναι ιδανικό.

Το μέγεθος και η ανάλυση της οθόνης είναι επίσης σημαντικά. Εάν θέλετε να κάνετε το άλμα στα 4K, μια οθόνη υψηλής ταχύτητας ανανέωσης θα είναι ακριβή. Θα ανταλλάσσατε την πυκνότητα των εικονοστοιχείων με ομαλότητα και ευκολία στη χρήση;

Η τιμή είναι επίσης σημαντικό στοιχείο για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν αγοράζετε μια καλύτερη από τη μέση οθόνη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι περιλαμβάνει επίσης υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης, παρόλο που μπορεί να είναι μόνο 75 ή 120 Hz. Μπορείτε σίγουρα να εξοικονομήσετε χρήματα επιλέγοντας μια πιο μέτρια οθόνη που παραμένει στα 60 Hz.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε εάν μια οθόνη υψηλού ρυθμού ανανέωσης είναι για εσάς είναι να χρησιμοποιήσετε μία. Σύρετε μερικά παράθυρα, πληκτρολογήστε με ταχύτητα, χρησιμοποιήστε τις αγαπημένες σας εφαρμογές ή παίξτε ένα ή δύο παιχνίδια.

Για μερικούς ανθρώπους, η διαφορά θα είναι εντυπωσιακή, ενώ άλλοι προτιμούν να επενδύσουν τα επιπλέον χρήματα σε ένα άλλο χαρακτηριστικό. Δοκιμάστε μια οθόνη υψηλής ανανέωσης και μάθετε σε ποιο στρατόπεδο πέφτετε!

Οι οθόνες υψηλού ρυθμού ανανέωσης δεν είναι τα μόνα προϊόντα που απευθύνονται σε παίκτες που έχουν ευρύτερη απήχηση. Για να αυξήσετε την παραγωγικότητα, ίσως θελήσετε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε ποντίκι παιχνιδιού, μηχανικό πληκτρολόγιο ή SSD.