Τι κάνει μια κουκούλα φακού και πότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε;

Σχεδόν κάθε φακός που μπορείτε να αγοράσετε συνοδεύεται από ένα άκαμπτο πλαστικό κολάρο που ταιριάζει στο μπροστινό μέρος που ονομάζεται κάλυμμα φακού. Δείτε τι κάνουν, γιατί είναι σημαντικά και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα.

Οι κουκούλες φακών μπλοκάρουν το ανεπιθύμητο φως

Όταν τραβάτε μια φωτογραφία κάτι, το φως που αντανακλάται από αυτό εισέρχεται στην κάμερα από το μπροστινό μέρος του φακού. Οι ακτίνες φωτός περνούν μέσα από τα διάφορα στοιχεία του φακού, τα οποία συνεργάζονται για να το εστιάσουν στον αισθητήρα της κάμερας. Εάν έχετε ρυθμίσει τα πάντα σωστά, θα έχετε μια υπέροχη φωτογραφία.

Αλλά πολλά συμβαίνουν μέσα στην κάμερα. Οι σύγχρονοι φακοί δεν είναι απλά κυρτά ή κοίλα κομμάτια γυαλιού. Είναι απίστευτα περίπλοκοι σύνθετοι φακοί. Αντί για ένα μεγάλο κομμάτι γυαλιού, είναι πέντε ή 10. Και καθένα από αυτά κάνει κάτι για να βελτιώσει την ευκρίνεια της εικόνας, να εξαλείψει διαφορετικές εκτροπές ή απλώς να εξασφαλίσει ότι η φωτογραφία σας είναι εστιασμένη.

Οι ακτίνες φωτός δεν περνούν ανεπηρέαστα από τα διάφορα γυάλινα στοιχεία. Εκτός από την εστίαση και τον χειρισμό με τους προβλεπόμενους τρόπους, υπάρχει απώλεια μετάδοσης. Αυτό σημαίνει ότι φτάνει λιγότερο φως στον αισθητήρα της κάμερας από το ποσό που εισέρχεται στο φακό, γι’ αυτό οι κινηματογραφικοί φακοί χρησιμοποιούν t-stop αντί για f-stop.

Και αυτό είναι μόνο για τις ακτίνες φωτός που αντανακλώνται από τη σκηνή που προσπαθείτε να φωτογραφίσετε. Οι ακτίνες φωτός χτυπούν επίσης το μπροστινό μέρος του φακού από κάθε άλλη κατεύθυνση. Οι ακτίνες από πιο ακραίες γωνίες δεν εστιάζονται ποτέ στον αισθητήρα. απλώς αναπηδούν μέσα στο φακό, παρεμποδίζοντας την ποιότητα της φωτογραφίας. Τα δύο πιο προφανή αποτελέσματα αυτού είναι οι εκλάμψεις του φακού και η ξεπλυμένη, μουντή εμφάνιση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο πλαίσιο αναζήτησης του Microsoft Outlook

Αναλαμπή φακού από τον ήλιο.

Οι εκλάμψεις φακού είναι εκείνες οι λωρίδες έντονου φωτός που εμφανίζονται σε μια φωτογραφία. Ο JJ Abrams λατρεύει να τα χρησιμοποιεί στις ταινίες του ως εφέ, αλλά, ως επί το πλείστον, είναι ανεπιθύμητοι.

Η θολότητα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι λιγότερο επιθυμητό. Στην εικόνα που φαίνεται παραπάνω χωρίς την κουκούλα του φακού, μπορείτε να δείτε τα χρώματα και την αντίθεση είναι λίγο σίγαση. Υπάρχει επίσης λίγη φωτεινή λάμψη στην κάτω δεξιά γωνία. Η εικόνα που τραβήχτηκε με την κουκούλα του φακού είναι απλώς καλύτερης ποιότητας.

Αυτό που κάνει μια κουκούλα φακού είναι απλό: σκιάζει το μπροστινό στοιχείο του φακού και εμποδίζει το φως να τον χτυπήσει από τις πιο ακραίες γωνίες. Είναι το ίδιο όπως όταν σκιάζετε τα μάτια σας από τον ήλιο με το χέρι σας όταν προσπαθείτε να δείτε κάτι.

Οι κουκούλες φακών παρέχουν επίσης κάποια φυσική προστασία

Ενώ οι κουκούλες φακών είναι ως επί το πλείστον για να μπλοκάρουν το φως, παρέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα φυσικής προστασίας. Εάν φωτογραφίζετε μια βροχερή μέρα ή κοντά σε καταρράκτη, για παράδειγμα, μια κουκούλα φακού μπορεί να προστατεύσει το μπροστινό μέρος του φακού από κάποια από τα σταγονίδια. Δεν αντικαθιστά μια ομπρέλα, αλλά μπορεί να σας δώσει λίγα λεπτά για να τραβήξετε μια φωτογραφία προτού ο φακός σας καλυφθεί με νερό και αχρηστευτεί.

Ομοίως, εάν χτυπήσετε τον φακό σε κάτι όταν φωτογραφίζετε σε έναν πολυάσχολο γάμο ή, ακόμη χειρότερα, τον χτυπήσετε από ένα τραπέζι, μια κουκούλα φακού παρέχει ένα επιπλέον εμπόδιο στο μπροστινό μέρος. Μπορεί να μην σώσει τον φακό από το σπάσιμο, αλλά τουλάχιστον το γυάλινο μπροστινό στοιχείο δεν θα είναι το πρώτο πράγμα που χτυπά στο πάτωμα.

  Πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις στο νέο Microsoft Edge

Πότε να χρησιμοποιήσετε μια κουκούλα φακού

Εκτός και αν θέλετε να κοιτάξετε εσκεμμένα, όπως αυτή η εικόνα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια κουκούλα φακού.

Γενικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κουκούλα φακού όλη την ώρα. Βελτιώνουν την ποιότητα των εικόνων σας και διατηρούν τους φακούς σας λίγο πιο ασφαλείς χωρίς σχεδόν καμία ανταλλαγή. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι προσθέτουν λίγο όγκο και είναι άβολα στη συσκευασία.

Ωστόσο, οι παρακάτω είναι οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κουκούλα φακού:

Θέλετε τη λάμψη του φακού ως δημιουργικό εφέ.
Φυσάει και χρησιμοποιείτε τρίποδο (μια κουκούλα φακού θα μπορούσε να πιάσει τον άνεμο).
Τραβάτε σε macro και η πηγή φωτός είναι κοντά στην κάμερα. Μια κουκούλα φακού μπορεί να δημιουργήσει μια ορατή σκιά.
Χρησιμοποιείτε φίλτρα και το στήριγμα φίλτρου σας εμποδίζει να τοποθετήσετε μια κουκούλα φακού.

Σε όλες τις άλλες καταστάσεις λήψης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε κουκούλα φακού, εάν έχετε. Στη χειρότερη, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα γλυτώσει μια βολή.

Διαφορετικές κουκούλες φακών

Η κουκούλα σε αυτόν τον φακό 17-40 mm έχει μεγάλες εγκοπές επειδή είναι τόσο ευρυγώνιος φακός.

Υπάρχουν δύο βασικά στυλ κουκούλας φακών: κωνική και σε σχήμα πετάλου. Οι κωνικές κουκούλες είναι οι απλούστερες και πιο αποτελεσματικές γιατί σκιάζουν πλήρως το μπροστινό στοιχείο του φακού. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε ευρυγώνιο φακό, η άκρη του καλύμματος του φακού μπορεί να εμφανιστεί στο πλαίσιο.

  Πώς να στείλετε μηνύματα κειμένου από τον υπολογιστή σας

Οι κουκούλες σε σχήμα πετάλου είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικές. Ωστόσο, διαθέτουν στρατηγικά τοποθετημένες εγκοπές που δεν εμφανίζονται στις εικόνες σας, ακόμη και στις μεγαλύτερες εστιακές αποστάσεις.

Ένας φακός συνοδεύεται από κουκούλα που έχει σχεδιαστεί για αυτόν. Θα ταιριάζει και στο μπροστινό μέρος και θα προσφέρει τη βέλτιστη ποσότητα σκιάς. Εάν πρέπει να αντικαταστήσετε μια κουκούλα φακού, φροντίστε να αγοράσετε ένα με παρόμοιο προφίλ.

Συμβουλές για τη χρήση κουκούλας φακού

Οι κουκούλες φακών συνδέονται προς τα πίσω για (ελαφρώς) ευκολότερη μεταφορά.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να σκάσετε το καπό στο φακό και να μην το βγάλετε ποτέ. Ωστόσο, οι καταστάσεις μπορεί να γίνουν δύσκολες στον πραγματικό κόσμο. Οι κουκούλες φακών είναι δύσκολες, ογκώδεις και κάτι άλλο που πρέπει να έχετε μαζί σας παντού.

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές και πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν χρησιμοποιείτε κουκούλα φακού:

Μην το ξεχνάτε: Μπορείτε να τοποθετήσετε μια κουκούλα προς τα πίσω σε έναν φακό, ώστε να καταλαμβάνει λίγο λιγότερο χώρο στην τσάντα σας. Διαφορετικά, κρατήστε το στην τσάντα της φωτογραφικής μηχανής σας. Είναι κάτι που μπορεί να χαθεί σε ένα συρτάρι.
Κάνει την κάμερά σας μεγαλύτερη και πιο εμφανή: Εάν προσπαθείτε να κρατήσετε τα πράγματα χαμηλών τόνων ή δεν θέλετε να ανακοινώσετε ότι είστε δημοσιογράφος, σκεφτείτε να αφήσετε το καπό του φακού. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διέλευση των διεθνών συνόρων.
Λειτουργεί μόνο σε πηγές φωτός έξω από το κάδρο: Εάν τραβάτε φωτογραφίες απευθείας στον ήλιο ή σε προβολέα, θα συνεχίσετε να έχετε λάμψη φακού. Μια κουκούλα σταματά τις ακτίνες μόνο από ακραίες γωνίες, όχι από αυτή από την οποία τραβάτε.
Δεν θα έχει προφανές αποτέλεσμα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην το χρησιμοποιήσετε: Ακριβώς επειδή έχετε περάσει χωρίς κουκούλα φακού μέχρι στιγμής δεν σημαίνει ότι η επόμενη λήψη σας δεν θα είναι αυτή που χρειάζεστε περισσότερο .