Υποδοχή USB Type A: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το USB διατίθεται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, αλλά οι υποδοχές USB Type-A είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Έχουν ορθογώνιο σχήμα και χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και δεκαετίες. Στην επίσημη προδιαγραφή USB, το USB-A είναι γνωστό ως “Standard-A”.

Τι εξυπηρετούν οι σύνδεσμοι τύπου Α

Θύρα USB Type-A ή υποδοχή.

Οι υποδοχές USB Type-A είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος σύνδεσης USB που θα βρείτε.

Θα βρείτε θύρες USB Type-A στους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών (όπως το PlayStation, το Xbox και το Nintendo Switch), τις έξυπνες τηλεοράσεις, τις συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων ροής και άλλες συσκευές. Αυτές οι θύρες USB Type-A ονομάζονται επίσης υποδοχές.

Συσκευές όπως μονάδες flash USB, ποντίκια, πληκτρολόγια, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, κάμερες web, ψηφιακές κάμερες, ελεγκτές παιχνιδιών, φορητές συσκευές και πολλές άλλες περιφερειακές συσκευές και αξεσουάρ συχνά έχουν υποδοχές USB Type-A (συχνά ονομάζονται βύσματα), οι οποίες μπορούν να συνδεθούν σε Θύρες τύπου Α.

Οι θύρες USB Type-A λειτουργούν με όλες τις εκδόσεις USB, από USB 1.1 και USB 1.0 έως USB 3.0, USB 3.1 και USB 3.2.

USB Type-A και Backward Compatibility

Όταν πρόκειται για το πρότυπο Universal Serial Bus (USB), υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε: Το φυσικό σχήμα της υποδοχής και το υποκείμενο πρωτόκολλο (ταχύτητα.)

  Πόσο συμβατό είναι το PlayStation 5;

Οι υποδοχές USB Type-A χρονολογούνται από την αρχική κυκλοφορία του USB 1.0 το 1996, αν και το USB έγινε πραγματικά κοινό με το USB 1.1 μόλις το 1998. Ωστόσο, ενώ οι υποδοχές Type-A υπάρχουν εδώ και λίγο καιρό, εξακολουθούν να λειτουργούν με την πιο πρόσφατη σύγχρονες εκδόσεις USB.

Αυτή η μακροχρόνια τυπική φυσική σύνδεση βοηθά το USB στη συμβατότητα προς τα πίσω. εάν έχετε έναν σύγχρονο υπολογιστή που υποστηρίζει USB 3 και μια σύγχρονη συσκευή USB που υποστηρίζει USB 3, μπορείτε να τους συνδέσετε με ένα καλώδιο USB που υποστηρίζει ταχύτητες USB 3 και να έχετε όλα τα πλεονεκτήματα ταχύτητας.

Ωστόσο, εάν έχετε συσκευή USB 3, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο καλώδιο USB για να τη συνδέσετε σε έναν παλιό υπολογιστή που υποστηρίζει μόνο USB 2.0 ή USB 1.1. Θα λειτουργεί σε χαμηλότερες ταχύτητες, αλλά η ίδια υποδοχή USB Type-A σάς επιτρέπει να συνδέσετε τη συσκευή σας σχεδόν σε οτιδήποτε.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να συνδέσετε οποιοδήποτε βύσμα USB Type-A σε οποιαδήποτε θύρα USB Type-A και θα «απλώς λειτουργήσει». Εάν οι συσκευές είναι διαφορετικές γενιές—αν συνδέσετε μια μονάδα USB 20 ετών σε έναν σύγχρονο υπολογιστή, για παράδειγμα— μπορεί να αποδίδουν πιο αργά, αλλά θα λειτουργήσουν.

  Πώς να αποκρύψετε τα εικονίδια της γραμμής μενού στο macOS

Οι μπλε υποδοχές USB είναι συχνά πιο γρήγορες

Το μπλε μέσα σε αυτήν την υποδοχή USB Type-A υποδεικνύει ότι υποστηρίζει ταχύτητες USB 3.0 (πιθανώς.)

Οι υποδοχές και οι θύρες USB Type-A που υποστηρίζουν μεγαλύτερες ταχύτητες USB 3.0 συχνά (αλλά όχι πάντα) έχουν μπλε στο εσωτερικό τους. Οι υποδοχές τύπου Α που υποστηρίζουν μόνο χαμηλότερες ταχύτητες USB 2.0 ή USB 1.1 συχνά (αλλά όχι πάντα) έχουν μαύρο στο εσωτερικό τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις θύρες: οι θύρες USB 3.0 έχουν συχνά μπλε χρώμα στο εσωτερικό και οι θύρες USB 2.0 συχνά έχουν μαύρο χρώμα στο εσωτερικό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εγγυημένο.

Οι υποδοχές τύπου Α που υποστηρίζουν ταχύτητες USB 3.0—αυτές που συχνά έχουν μπλε στο εσωτερικό—έχουν εννέα ακίδες έναντι των τεσσάρων ακίδων που βρίσκονται σε παλαιότερες υποδοχές USB. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι συμβατά προς τα πίσω και αυτές οι μεγαλύτερες ταχύτητες θα λειτουργούν μόνο όταν δύο συσκευές USB 3.0 είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Διαφορετικά, θα χρησιμοποιήσουν τις πιο αργές ταχύτητες.

Το USB Type-C είναι το μέλλον

Μια υποδοχή και θύρα USB Type-C.

Ενώ το USB Type-A εξακολουθεί να είναι ο σύνδεσμος στην πιο διαδεδομένη χρήση, δεν είναι το μέλλον. Το μέλλον ανήκει στο USB Type-C, το οποίο είναι ήδη κοινό σε νέες συσκευές.

Ορισμένες σύγχρονες συσκευές έχουν ακόμη και θύρες USB Type-A και USB Type-C, ώστε να είναι συμβατές με τα πάντα. Μερικοί μάλιστα εγκαταλείπουν το USB Type-A και έχουν μόνο θύρες USB Type-C.

  Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα ονόματος χρήστη σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο

Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα “dongle” που λειτουργεί ως προσαρμογέας. Για παράδειγμα, μια συσκευή USB-A θα μπορούσε να συνδεθεί σε ένα dongle Type-A-to-Type-C, επιτρέποντάς σας να τη συνδέσετε σε μια θύρα USB-C. Αυτό λειτουργεί επειδή, κάτω από τη διαφορά φυσικής σύνδεσης, το USB εξακολουθεί να είναι συμβατό.

Τα καλώδια USB-C είναι μικρότερα και εξαλείφουν την ανάγκη για θύρες mini USB και τις υποδοχές Micro-B. Αυτές είναι άλλες μικρότερες υποδοχές USB που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνδεση συσκευών USB Type-A (όπως φορητοί υπολογιστές και φορτιστές) με μικρότερες συσκευές (όπως smartphone) που δεν είχαν χώρο για πλήρη υποδοχή USB Type-A. Με το USB-C, θα υπάρχει μόνο μία τυπική θύρα USB Type-C για όλες τις συσκευές. Μόλις διαδοθεί ευρέως, δεν θα χρειαστείτε διαφορετικούς τύπους καλωδίων USB για διαφορετικές συσκευές.

Το USB Type-A θα παραμερίζεται από το USB4

Αυτό το dongle σάς επιτρέπει να συνδέσετε μια υποδοχή USB Type-A σε μια υποδοχή USB Type-C.

Η μικρότερη υποδοχή USB Type-C θα απαιτείται στην πραγματικότητα από το επόμενο πρότυπο USB, το USB4.

Ωστόσο, ενώ το σχήμα της υποδοχής αλλάζει, το υποκείμενο πρότυπο USB εξακολουθεί να είναι συμβατό με συσκευές από προηγούμενα πρότυπα USB.

Θα εξακολουθείτε να μπορείτε να συνδέσετε μια παλαιότερη συσκευή USB Type-A σε μια μελλοντική συσκευή USB4 που θα έχει μόνο υποδοχές Type-C. Θα χρειαστείτε απλώς ένα dongle που θα μετατρέψει τη φυσική σύνδεση USB Type-A σε USB Type-C.