Πόσο συμβατό είναι το PlayStation 5;

Το PlayStation 5 εισάγει μερικές μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ διατηρεί τη συμβατότητα με τα περισσότερα παιχνίδια PS4. Δυστυχώς, το “περισσότερο” δεν είναι “όλα”, οπότε ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την αναπαραγωγή παλαιότερων παιχνιδιών στο PS5 σας.

Τα περισσότερα παιχνίδια PS4 θα λειτουργούν στο PS5

Η Sony έχει υποσχεθεί ότι το 99% των τίτλων του PlayStation 4 θα λειτουργούν στο PlayStation 5, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων 100 παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε παιχνίδι που πιθανώς θέλετε να παίξετε θα λειτουργήσει εξωφρενικά στη νέα κονσόλα.

Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός παιχνιδιών δεν θα λειτουργήσει στο PS5 και η βιτρίνα της Sony δείχνει ότι πρόκειται για τίτλους “μόνο για PS4”. Επιπλέον, περίπου 130 παιχνίδια «μπορεί να παρουσιάζουν σφάλματα» σύμφωνα με τη Sony. Αυτά θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά ενδέχεται να έχουν γραφικά σφάλματα και σφάλματα. Ορισμένες λειτουργίες της εποχής PS4, όπως οι διαδικτυακές υπηρεσίες, ενδέχεται επίσης να μην λειτουργούν πλέον.

Η Push Square έχει δημιουργήσει μια λίστα με παιχνίδια που μπορεί να έχουν προβλήματα. Αποτελείται κυρίως από παλαιότερους τίτλους, με μερικές αξιοσημείωτες συμπεριλήψεις, όπως το Assassin’s Creed Syndicate, το Hellblade: Senua’s Sacrifice, το Mafia III και το αρχικό Project CARS.

Ορισμένοι παλαιότεροι τίτλοι θα δουν μεγάλα κέρδη απόδοσης

Ακριβώς όπως τα Xbox Series X και S, το PlayStation 5 μπορεί να ενισχύσει την απόδοση ορισμένων τίτλων τελευταίας γενιάς. Η Sony ονομάζει αυτή τη δυνατότητα Game Boost. Επιτρέπει σε παλαιότερους τίτλους να επωφεληθούν από τον ταχύτερο επεξεργαστή και την πιο ικανή GPU στο PS5.

  Χρειάζεστε μια αποκλειστική κάρτα ήχου για τον υπολογιστή σας;

Χωρίς ενημέρωση, τα περισσότερα παιχνίδια θα προσφέρουν απλώς πιο ομαλή απόδοση. Τα παιχνίδια θα τρέχουν σε βελτιστοποιημένες αναλύσεις για το PS4, αντί για εγγενές 4K (το PS4 Pro χρησιμοποιούσε αναβάθμιση για να πετύχει τους στόχους του 4K, σε αντίθεση με το Xbox One X της Microsoft). Τα παιχνίδια που τρέχουν με ξεκλείδωτο ρυθμό καρέ (έως 60 καρέ) είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να πετύχουν αυτόν τον στόχο.

Τα οφέλη θα διαφέρουν από παιχνίδι σε παιχνίδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να επιλέξετε «Λειτουργία απόδοσης» στις επιλογές ενός παιχνιδιού για να δείτε οποιαδήποτε βελτίωση. Ορισμένοι τίτλοι, όπως το Days Gone, τρέχουν σε δυναμική ανάλυση 4K (με κλιμάκωση ανάλυσης) στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Άλλα, όπως το Ghost of Tsushima, έχουν διορθωθεί για να επιτρέπουν μόνο υψηλότερους ρυθμούς καρέ.

Καθώς τα παιχνίδια συνεχίζουν να κυκλοφορούν μεταξύ των γενεών τόσο στο PS4 όσο και στο PS5, ορισμένοι τίτλοι θα προσφέρουν προνόμια cross-buy. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε μια έκδοση PS4 και να την παίξετε αργότερα στο PS5, με αναβαθμίσεις γραφικών και καλύτερη απόδοση. Μερικά παλαιότερα παιχνίδια θα λάβουν επίσης αυτές τις ενημερώσεις.

Το Cyberpunk 2077, το Assassin’s Creed Valhalla και η επιτυχημένη κυκλοφορία του Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, θα προσφέρουν δωρεάν αναβαθμίσεις στο PS5. Δυστυχώς, δεν έχουν υπογράψει όλοι οι εκδότες για δωρεάν αναβαθμίσεις. Τίτλοι όπως το Call of Duty: Black Ops Cold War και το NBA 2K21 απαιτούν την πιο ακριβή έκδοση (ή ένα τέλος αναβάθμισης) για να λειτουργήσουν το cross-buy.

Τα πρωτότυπα παιχνίδια PlayStation, PS2 και PS3 δεν θα λειτουργήσουν

Δυστυχώς, τα παλαιότερα παιχνίδια από τις κλασικές κονσόλες PlayStation δεν θα λειτουργούν εγγενώς στο PS5. Αν θέλετε να παίξετε παλιότερους τίτλους που έχετε, καλύτερα να κρατήσετε λίγο vintage υλικό στη μονάδα ψυχαγωγίας σας.

Μια άλλη επιλογή για αναπαραγωγή παλαιότερων τίτλων στο PS5 είναι το PlayStation Now. Με 9,99 $ το μήνα, έχετε πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών που πηγαίνει πίσω στην εποχή του PS2. Νέα παιχνίδια προστίθενται επίσης κάθε μήνα, αν και οποιαδήποτε που ήταν εκεί για λίγο καιρό μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή.

  Τρόπος προσθήκης, προσαρμογής και χρήσης γραφικών στοιχείων σε Mac

Η υπηρεσία χρησιμοποιεί ροή, αντί να εκτελεί κώδικα εγγενώς, για την παράδοση παλαιότερων τίτλων. Αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία σας μπορεί να ποικίλλει πάρα πολύ, ανάλογα με το πού ζείτε και πόσο καλή είναι η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Πολλοί νέοι τίτλοι (PS4 και μεταγενέστεροι) που περιλαμβάνονται σε μια συνδρομή PS Now μπορούν να ληφθούν αντί να μεταδοθούν σε ροή.

Το PS Now προσφέρει μια άκομψη λύση για να παίξετε τα κλασικά, έναντι τιμήματος. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στη Βόρεια Αμερική, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και την Ιαπωνία.

Τα περισσότερα αξεσουάρ PS4 θα λειτουργήσουν (με ένα Catch)

Τα περισσότερα αξεσουάρ PlayStation 4 θα λειτουργήσουν στο PS5 σας και με τίτλους PS5, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων περιφερειακών με επίσημη άδεια, όπως τροχούς αγώνων, arcade sticks και ελεγκτές πτήσης.

Ελεγκτές είναι ελαφρώς διαφορετικές, όμως. Το DualShock 4 θα συνεργαστεί με το PlayStation 5, αλλά μόνο όταν παίζει μεγάλα παιχνίδια PS4. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα PS5 πλοία με τον ελεγκτή DualSense ολοκαίνουργιο, το οποίο κάνει βαριά χρήση του απτική ανάδραση, προσαρμοστική σκανδάλες, και ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο.

Θα πρέπει να αγοράσετε ένα νέο χειριστήριο DualSense εάν θέλετε να παίξετε τοπικούς τίτλους για πολλούς παίκτες PS5—δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανένα παλιό DualShock 4 που έχετε.

Sony θα υποστηρίξει επίσης τη PlayStation VR (PSVR) στο PlayStation 5, συμπεριλαμβανομένων PS Μετακίνηση ελεγκτές κίνησης και την PSVR Σκοπός Controller. Ακουστικά που συνεργάζονται με το PS4, συμπεριλαμβανομένων των Platinum και Gold επίσημη άδεια ακουστικά της Sony, θα λειτουργήσει κανονικά για το PlayStation 5.

Η κάμερα PlayStation, που απαιτείται για να λειτουργήσει το PSVR, θα λειτουργεί στο PS5. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sony, απαιτεί «έναν προσαρμογέα κάμερας PlayStation που θα παρέχεται χωρίς επιπλέον κόστος στους χρήστες PS VR». Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πώς οι ιδιοκτήτες PSVR μπορούν να πάρουν στα χέρια τους ένα.

  Πώς να αποκρύψετε προεπισκοπήσεις μηνυμάτων Slack στην οθόνη κλειδώματος

Για όλα τα άλλα, θα πρέπει να το συνδέσετε και να δούμε τι θα συμβεί ή να επικοινωνήσετε απευθείας με τον κατασκευαστή.

Εξετάστε το ενδεχόμενο αποθήκευσης παλαιότερων τίτλων σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου

Εάν σκοπεύετε να παίξετε πολλούς τίτλους PS4 στο νέο σας PS5, σκεφτείτε να αγοράσετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου για να επεκτείνετε φθηνά τον αποθηκευτικό σας χώρο. Δεδομένου ότι οι παλαιότεροι τίτλοι σχεδιάστηκαν έχοντας κατά νου πιο αργούς μηχανικούς σκληρούς δίσκους, μπορούν να ληφθούν και να αποθηκευτούν σε φθηνότερες εξωτερικές μονάδες δίσκου.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχει απομείνει από τον εσωτερικό SSD των 825 GB του PS5 για παιχνίδια PS5 που χρησιμοποιούν την πολύ πιο γρήγορη μονάδα δίσκου NVMe στην κονσόλα. Δυστυχώς, σε αντίθεση με τη σειρά Xbox, το PlayStation 5 δεν σας επιτρέπει να αρχειοθετήσετε παιχνίδια σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο στην εσωτερική μονάδα δίσκου του PS5, θα πρέπει να διαγράψετε παιχνίδια. Δεν μπορείτε απλώς να μετακινήσετε τα δεδομένα σε άλλη μονάδα δίσκου και, στη συνέχεια, να τα αντιγράψετε ξανά όταν θέλετε να παίξετε ξανά αυτόν τον τίτλο. Πολλοί ελπίζουν ότι η Sony θα προσθέσει αυτήν τη δυνατότητα σε μελλοντική ενημέρωση υλικολογισμικού.

Αποφύγετε την ψηφιακή έκδοση PS5 για υποστήριξη δίσκων

Εάν είστε ενθουσιασμένοι που παίζετε τα παλαιότερα παιχνίδια σας σε υψηλότερες αναλύσεις και ομαλότερους ρυθμούς καρέ, η λειτουργία Game Boost του PS5 θα πρέπει να χαμογελάσει στα χείλη σας. Απλώς θυμηθείτε, εάν κάνετε αναβάθμιση από ένα PS4 και έχετε μια βιβλιοθήκη δίσκων, θα χρειαστεί να αποκτήσετε την έκδοση με φυσικό δίσκο του PlayStation 5 (499 $), αντί για την ψηφιακή έκδοση, καθώς η τελευταία δεν διαθέτει μονάδα δίσκου .

Το PS5 Digital Edition της Sony διατηρεί συμβατότητα με τίτλους PS4, αλλά πρέπει να είναι ψηφιακές εκδόσεις που έχετε αγοράσει από το κατάστημα PSN. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας συνιστούμε να αποφεύγετε τις ψηφιακές κονσόλες, είτε αγοράζετε Xbox είτε PlayStation.