Τρόπος πλευρικής φόρτωσης εφαρμογών σε Chromebook

Μέσω του Google Play Store, μπορείτε να κάνετε λήψη εφαρμογών στο Chromebook σας. Ωστόσο, η εφαρμογή που θέλετε να εγκαταστήσετε ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη στο Play Store. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι η εφαρμογή δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της Google και επομένως δεν έχει προστεθεί στην πλατφόρμα της εταιρείας. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε λήψη του προγράμματος APK, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε με μια μικρή προσαρμογή από την πλευρά σας.

Ας δούμε τις διάφορες μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φορτώσετε εφαρμογές σε ένα Chromebook.

Τρόπος πλευρικής φόρτωσης εφαρμογών στο Chromebook χρησιμοποιώντας τη λειτουργία προγραμματιστή

Μια μέθοδος πλευρικής φόρτωσης εφαρμογών στο Chromebook είναι η ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή. Η λειτουργία προγραμματιστή είναι μια ειδική ενότητα του Chrome OS που επιτρέπει στους χρήστες να τροποποιούν τα αρχεία συστήματος των συσκευών τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορα αρχεία, όπως αρχεία root, να εγκαταστήσετε άλλα λειτουργικά συστήματα και να τροποποιήσετε τα αρχεία συστήματος του Chrome OS.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι χωρίς κίνδυνο στοιχείων, επομένως, προτού μάθετε πώς να ενεργοποιείτε τη λειτουργία προγραμματιστή, ας δούμε μερικούς από τους λόγους που πρέπει να υιοθετήσετε αυτήν την προσέγγιση με προσοχή.

Κίνδυνοι από την ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή Chromebook

Η λειτουργία προγραμματιστή του Chromebook σάς δίνει την ελευθερία να προσαρμόσετε τη συσκευή σας, αλλά ενέχει ορισμένους κινδύνους. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε προτού ενεργοποιήσετε τη λειτουργία προγραμματιστή.

  Διορθώστε τα iMessages που ελήφθησαν εκτός παραγγελίας

Σε κίνδυνο η ασφάλεια

Με το Chromebook, η Google ανέπτυξε ένα λειτουργικό σύστημα με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η πρόσβαση στη λειτουργία προγραμματιστή σημαίνει απενεργοποίηση ορισμένων από αυτούς τους ζωτικούς ελέγχους ασφαλείας. Αυτό θα αφήσει τη συσκευή σας ευάλωτη σε χάκερ δεδομένων και απορρήτου.

Απώλεια Δεδομένων

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία προγραμματιστή, θα πρέπει να διαγράψετε όλα τα δεδομένα στο Chromebook σας. Αφού το ρυθμίσετε, θα μπαίνετε σε αυτήν τη λειτουργία κάθε φορά που εκκινείται το σύστημά σας. Επομένως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο εξόδου από αυτήν τη δυνατότητα, καθώς το πάτημα του λανθασμένου κουμπιού μπορεί να προκαλέσει ξανά απώλεια των δεδομένων σας. Θα ήταν ιδανικό να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας πριν ξεκινήσετε αυτήν τη λειτουργία.

Απώλεια ελέγχου συστήματος

Μόλις ενεργοποιηθεί η λειτουργία προγραμματιστή, η διαδικασία επανεκκίνησης αλλάζει σημαντικά. Θα έχετε λιγότερο έλεγχο των ενημερώσεων συστήματος, καθώς δεν θα μπορείτε να επικυρώσετε τις αλλαγές που έγιναν στο λειτουργικό σύστημα.

Ακυρώνει την Εγγύηση

Η λειτουργία προγραμματιστή του Chromebook σας θα ακυρώσει την εγγύησή σας. Αν και μπορείτε να επαναφέρετε την εγγύησή σας όταν βγείτε από αυτήν τη δυνατότητα, μπορεί να δυσκολευτείτε να επισκευάσετε τη συσκευή σας εάν προκύψει ζήτημα ισχύος της εγγύησης.

Παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών στο Chromebook με ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή

Τώρα που εξετάσαμε τους κινδύνους από την ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή, ας δούμε πώς να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.

  • Πατήστε ESC + F5 και στη συνέχεια το κουμπί τροφοδοσίας για να μπείτε στη λειτουργία ανάκτησης.
  • Πατήστε Ctrl + D όταν σας ζητηθεί να τοποθετήσετε μια μονάδα USB.
  • Θα ανοίξει μια νέα οθόνη, ζητώντας σας να απενεργοποιήσετε την επαλήθευση του λειτουργικού συστήματος. Πατήστε “Enter”.
  • Περιμένετε να επανεκκινηθεί το Chromebook και θα εμφανιστεί μια οθόνη που θα σας ενημερώνει ότι η επαλήθευση του λειτουργικού συστήματος είναι απενεργοποιημένη. Κάντε κλικ στο Ctrl + D για να εισέλθετε στη λειτουργία προγραμματιστή.
  • Δώστε στο Chromebook λίγα λεπτά για επανεκκίνηση ξανά.
  • Το νέο παράθυρο θα σας ενημερώσει ξανά ότι η επαλήθευση του λειτουργικού συστήματος έχει απενεργοποιηθεί. Πατήστε Ctrl + D.
  • Η συσκευή σας θα επανεκκινήσει μια τελευταία φορά και θα ανοίξει στη συνηθισμένη αρχική οθόνη.
  •   Δημιουργήστε εύκολα συμβολικούς συνδέσμους από ένα γραφικό περιβάλλον αντί για τη γραμμή εντολών

    Το Chromebook σας βρίσκεται πλέον σε λειτουργία προγραμματιστή και είναι έτοιμο για λήψεις εφαρμογών εκτός Google Store.

    Πλευρική φόρτωση εφαρμογών σε λειτουργία προγραμματιστή

    Αφού ενεργοποιήσετε τη λειτουργία προγραμματιστή, μπορείτε πλέον να κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών APK στο Chrome OS. Δείτε πώς γίνεται:

  • Μεταβείτε στον ιστότοπο της εφαρμογής που θέλετε να εγκαταστήσετε και κάντε λήψη του αρχείου APK της.
  • Μεταβείτε στα “Αρχεία” στον υπολογιστή σας και αναζητήστε το αρχείο της εφαρμογής.
  • Κάντε δεξί κλικ σε αυτό και επιλέξτε «Εγκατάσταση πακέτων».
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης.
  • Η εφαρμογή σας είναι πλέον διαθέσιμη στο Chromebook σας.

    Τρόπος πλευρικής φόρτωσης εφαρμογών στο Chromebook χωρίς λειτουργία προγραμματιστή

    Η πλευρική φόρτωση εφαρμογών στο Chromebook χωρίς την ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή έχει δύο κύρια πλεονεκτήματα. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει ότι η ασφάλεια της συσκευής σας δεν διακυβεύεται και αποτρέπει την απώλεια των δεδομένων σας. Για να φορτώσετε εφαρμογές χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, ο υπολογιστής σας πρέπει να διαθέτει Υποστήριξη Google Play και πρέπει να ενημερωθεί τουλάχιστον στο Chrome OS 86. Αφού έχετε τα πάντα στη θέση τους, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται εδώ για να κατεβάσετε εφαρμογές APK στον υπολογιστή σας.

    Ενεργοποιήστε το υποσύστημα Linux

    Είναι δυνατή η εγκατάσταση εφαρμογών καταστήματος εκτός Android χωρίς να ρυθμίσετε τη λειτουργία προγραμματιστή στο Chromebook σας. Ωστόσο, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το Android Debugging Bridge (ADB). Το ADB είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών να δοκιμάσουν το λογισμικό τους, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πλευρική φόρτωση APK. Για να ενεργοποιηθεί το ADB, θα πρέπει να ρυθμίσετε το υποσύστημα Linux στον υπολογιστή σας.

  • Ανοίξτε τις «Ρυθμίσεις» και πληκτρολογήστε «Linux» στη γραμμή αναζήτησης της σελίδας.
  • Μεταβείτε στο “Linux Development Environment” και ενεργοποιήστε το. Θα ειδοποιηθείτε ότι η λήψη έχει ξεκινήσει.
  • Πατήστε «Επόμενο» και μετά εισαγάγετε το όνομα χρήστη σας και εκχωρήστε μέγεθος δίσκου. Μπορείτε να το αφήσετε με την προεπιλεγμένη τιμή του.
  • Πατήστε “Install” για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία και το Linux Terminal ανοίγει αυτόματα.
  •   Πώς να απενεργοποιήσετε τις έξυπνες απαντήσεις στο Gmail

    Το υποσύστημά σας Linux είναι έτοιμο.

    Ρύθμιση Android Debugging Bridge

    Τώρα που έχετε εγκαταστήσει το υποσύστημα Linux, μπορείτε να συνεχίσετε με την ενεργοποίηση του ADB.

  • Ανοίξτε το μενού Σύστημα και πατήστε στο εικονίδιο του οδοντωτού τροχού για να εισέλθετε στις «Ρυθμίσεις».
  • Χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε το “Linux” και επιλέξτε “Ανάπτυξη εφαρμογών Android” από το αναπτυσσόμενο μενού.
  • Εναλλάξτε το “Ενεργοποίηση εντοπισμού σφαλμάτων ADB” στη θέση ON.
  • Επιβεβαιώστε ότι θέλετε να ενεργοποιήσετε το ADB και, στη συνέχεια, πατήστε “Επανεκκίνηση και Συνέχεια”.
  • Περιμένετε να επανεκκινήσει το Chromebook, κάντε κλικ στο “Όλα” στο παράθυρο που ανοίγει.
  • Πληκτρολογήστε “terminal” για να ανοίξετε το παράθυρο του Linux Terminal.
  • Εισαγάγετε αυτήν την εντολή στο παράθυρο τερματικού:
    sudo apt εγκατάσταση android-tools-adb -y
  • Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης. Μόλις ολοκληρωθεί, πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή:
    sudo adb connect 100.155.92.2:5555
  • Όταν σας ζητηθεί, επιβεβαιώστε ότι θέλετε να επιτρέψετε τον εντοπισμό σφαλμάτων USB.
  • Πατήστε «Να επιτρέπεται πάντα από αυτόν τον υπολογιστή» και μετά κάντε κλικ στο «OK».
  • Το ADB σας θα πρέπει τώρα να είναι ενεργοποιημένο.

    Πλευρική φόρτωση εφαρμογών χωρίς λειτουργία προγραμματιστή

    Τώρα που έχει ρυθμιστεί το ADB, μπορείτε να κάνετε λήψη των αρχείων APK στο Chromebook σας. Μπορείτε να τα μετονομάσετε πριν τα κατεβάσετε, καθιστώντας τα πιο εύκολο να τα αναγνωρίσετε. Το νέο όνομα πρέπει να τελειώνει με .apk. Δείτε πώς μπορείτε να φορτώσετε μια εφαρμογή στο Chromebook χωρίς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία προγραμματιστή:

  • Κατεβάστε την εφαρμογή που θέλετε να εγκαταστήσετε
  • Μετακινήστε το αρχείο της εφαρμογής στο φάκελο Linux και εφαρμόστε αυτήν την εντολή:

    ή:
    εγκατάσταση adb (η εφαρμογή σας)
  • Η διαδικασία εγκατάστασης θα ξεκινήσει και η εφαρμογή σας θα είναι διαθέσιμη στο Chromebook σας.
  • Αναπτύξτε τις επιλογές της εφαρμογής σας

    Η εγκατάσταση εφαρμογών APK σε Chromebook μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Με τη βοήθεια αυτού του οδηγού, μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτά τα προγράμματα αποτελεσματικά, με ή χωρίς ενεργοποίηση της λειτουργίας προγραμματιστή. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προγραμματιστή, να θυμάστε ότι δεν θα έχετε τα ίδια μέτρα ασφαλείας που είχατε πριν ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.

    Έχετε παραφορτώσει εφαρμογές στο Chromebook; Ενημερώστε μας ποια μέθοδο χρησιμοποιήσατε στην παρακάτω ενότητα σχολίων.