Το Wi-Fi 6 είναι εδώ: Πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε Wi-Fi 6 το 2020;

Το υλικό Wi-Fi 6 είναι εδώ. Μπορείτε να αγοράσετε δρομολογητές, smartphone και φορητούς υπολογιστές που υποστηρίζουν την τελευταία γενιά Wi-Fi σήμερα. Στην CES 2020, είδαμε να ανακοινώνονται πολλές ακόμη συσκευές Wi-Fi 6. Μπορεί πραγματικά να αποκτήσετε κάποιο υλικό Wi-Fi 6 φέτος — αλλά αξίζει η αναβάθμιση;

Τι είναι το Wi-Fi 6 και γιατί πρέπει να σε νοιάζει;

Το Wi-Fi 6 είναι η τελευταία γενιά του προτύπου Wi-Fi. Η Wi-Fi Alliance μετονόμασε αναδρομικά σε παλαιότερα πρότυπα, έτσι το 802.11ac είναι Wi-Fi 5 και το 802.11n είναι Wi-Fi 4. Το Wi-Fi 6 είναι επίσης γνωστό ως 802.11ax, αλλά οι αριθμοί εκδόσεων κάνουν τα πράγματα πολύ πιο απλά. Είναι εύκολο να καταλάβετε ποιες εκδόσεις Wi-Fi είναι πιο γρήγορες και νεότερες.

Όταν χρησιμοποιείτε έναν δρομολογητή με μία μόνο συσκευή, το Wi-Fi 6 θα μπορούσε να προσφέρει έως και 40% μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Αλλά το Wi-Fi 6 θα πρέπει πραγματικά να λάμπει σε πολυσύχναστες περιοχές όπου τα ραδιοκύματα είναι συμφορημένα. Intel αξιώσεις Το Wi-Fi 6 θα βελτιώσει τη μέση ταχύτητα κάθε χρήστη κατά «τουλάχιστον τέσσερις φορές» σε τέτοιες περιοχές. Είτε πρόκειται για το δημόσιο Wi-Fi σε ένα πολυσύχναστο καφέ είτε για το δικό σας Wi-Fi στο σπίτι σε μια πυκνή πολυκατοικία, το Wi-Fi 6 θα μπορούσε να βελτιώσει τις ταχύτητες.

Ένας νέος δρομολογητής βοηθά μόνο εάν έχετε συσκευές Wi-Fi 6

Ο δρομολογητής AX6000 της TP-Link υποστηρίζει Wi-Fi 6.

Το νεότερο, ταχύτερο Wi-Fi είναι πάντα υπέροχο. Ως συνήθως, οι συσκευές Wi-Fi 6 είναι συμβατές με προηγούμενες γενιές Wi-Fi. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα τηλέφωνο με Wi-Fi 6 και να το συνδέσετε στον δρομολογητή Wi-Fi 5 ή Wi-Fi 4. Μπορείτε να αποκτήσετε έναν δρομολογητή με Wi-Fi 6 και να συνδέσετε και τις παλαιότερες συσκευές Wi-Fi σε αυτό.

Ωστόσο, όπως πάντα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεστε Wi-Fi 6 τόσο σε σημείο πρόσβασης (δρομολογητή) όσο και σε συσκευή πελάτη για να επωφεληθείτε. Εάν μόνο ένα από τα δύο υποστηρίζει Wi-Fi 6, θα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη έκδοση του Wi-Fi που μιλούν και οι δύο.

  Πώς να κατεβάσετε ένα βίντεο ροής

Φυσικά, δεν χρειάζεται όλες οι συσκευές στο δίκτυο να υποστηρίζουν Wi-Fi 6. Για παράδειγμα, εάν συνδέσετε ένα τηλέφωνο που υποστηρίζει Wi-Fi 6 σε έναν δρομολογητή που υποστηρίζει Wi-Fi 6, αλλά έχετε επίσης ένα σωρό παλαιότερα Wi- Οι συσκευές-πελάτες Fi 5 συνδέονται, το τηλέφωνο και ο δρομολογητής θα επικοινωνούν μέσω Wi-Fi 6 και ο δρομολογητής θα επικοινωνεί με τις άλλες συσκευές χρησιμοποιώντας Wi-Fi 5. Ο δρομολογητής σας μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα.

Όταν μιλάμε για αναβάθμιση σε μια νέα γενιά Wi-Fi, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό. Σίγουρα, θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε τον δρομολογητή σας και να αποκτήσετε Wi-Fi 6, αλλά έχετε ακόμη και συσκευές-πελάτες με ενσωματωμένο Wi-Fi 6; Πιθανότατα δεν θέλετε να ξεμείνετε και να αγοράσετε ένα νέο smartphone ή φορητό υπολογιστή με Wi-Fi 6 μόνο για αυτόν τον λόγο—αυτό το νέο Wi-Fi δεν είναι τόσο μεγάλη αναβάθμιση! Δεν υπάρχουν ακόμη στην αγορά τόσες πολλές συσκευές-πελάτες με δυνατότητα Wi-Fi 6.

Πιθανότατα θα λαμβάνετε σταδιακά συσκευές-πελάτες με δυνατότητα Wi-Fi 6 καθώς αγοράζετε νέα τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, tablet και άλλες συσκευές. Το Wi-Fi 6 θα γίνει στάνταρ, όπως είναι σήμερα το Wi-Fi 5 (802.11ac). Στη συνέχεια, η αναβάθμιση του δρομολογητή σας για να επωφεληθείτε από το Wi-Fi 6 θα είναι πιο δελεαστική.

Διατίθενται δρομολογητές με Wi-Fi 6

Ορισμένοι δρομολογητές με Wi-Fi 6 κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Κάντε μια αναζήτηση για “Wi-Fi 6 router” σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και θα δείτε μια χούφτα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας από κατασκευαστές όπως TP-Link, NETGEAR, και Asus.

Ωστόσο, έχετε λιγότερες επιλογές από ό,τι όταν αγοράζετε έναν δρομολογητή 802.11ac (Wi-Fi 5). Ο δρομολογητής Wi-Fi 6 είναι επίσης σημαντικά πιο ακριβός. Η αναβάθμιση σε δρομολογητή Wi-Fi 6 από σταθερό δρομολογητή Wi-Fi 5 δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή, ειδικά όταν πιθανώς δεν έχετε συσκευές Wi-Fi 6.

Στις αρχές του 2020, το υλικό Wi-Fi 6 είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προϊόν πρώιμης υιοθέτησης. Από την άλλη πλευρά, εάν πρέπει να αγοράσετε έναν νέο δρομολογητή ούτως ή άλλως, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μοντέλο Wi-Fi 6 για να αντεπεξέλθετε στο μέλλον – υποθέτοντας ότι μπορείτε να βρείτε ένα σε καλή τιμή.

  Κλείστε τα παράθυρα όταν κλείνετε το καπάκι του φορητού υπολογιστή σας

Στην CES 2020, πολλοί κατασκευαστές δρομολογητών ανακοίνωσαν τους νέους δρομολογητές Wi-Fi 6 που θα έρθουν αργότερα το 2020. Θα έχετε περισσότερες επιλογές αργότερα φέτος και θα πρέπει να είναι και σε πιο λογικές τιμές.

Ποιες συσκευές υποστηρίζουν Wi-Fi 6;

Όλα τα μοντέλα iPhone 11 της Apple υποστηρίζουν Wi-Fi 6.

Οι περισσότερες συσκευές στην αγορά εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν Wi-Fi 6. Τα smartphone, οι φορητοί υπολογιστές, τα tablet και άλλες συσκευές με υποστήριξη Wi-Fi 6 εξακολουθούν να είναι αρκετά σπάνιες.

Τα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max της Apple υποστηρίζουν όλα Wi-Fi 6. Ωστόσο, τα παλαιότερα iPhone δεν περιλαμβάνουν Wi-Fi 6. Η Apple δεν προσφέρει ακόμα Wi-Fi 6 σε κανένα από τα iPad ή Mac της. είτε.

Λίγα τηλέφωνα Android υποστηρίζουν Wi-Fi 6, αλλά λίγα υποστηρίζουν. Η σειρά Galaxy Note 10 της Samsung, η σειρά Galaxy S10 και το Galaxy Fold υποστηρίζουν Wi-Fi 6. Αυτό είναι, προς το παρόν.

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές δεν υποστηρίζουν επίσης Wi-Fi 6. Μικρή και στενή κοιλάδα απελευθερώθηκε ένας φορητός υπολογιστής XPS 13 με υλικό Killer Wi-Fi 6 κοντά στα τέλη του 2019 και η HP κυκλοφόρησε ένα σύστημα Spectre x360 13 με chipset Intel Wi-Fi 6. Η αρχιτεκτονική 10ης γενιάς της Intel (Ice Lake) θα έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για το Wi-Fi 6, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει πιο κοινό.

Ούτε άλλες συσκευές υποστηρίζουν Wi-Fi 6. Δεν γνωρίζουμε ούτε μία κονσόλα παιχνιδιών ή ένα κουτί ροής τηλεόρασης με υποστήριξη Wi-Fi 6. Το PlayStation, το Xbox, το Nintendo Switch, το Roku, το Apple TV και οτιδήποτε άλλο έχετε συνδέσει δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο πρότυπο. Δεν έχουμε δει ούτε έξυπνη τηλεόραση ή έξυπνο οικιακό gadget με Wi-Fi 6.

Ενώ το Wi-Fi 6 μπορεί τεχνικά να είναι εδώ, είναι ακόμα νωρίς για αυτό το νέο πρότυπο και λίγες συσκευές το υποστηρίζουν. Ακόμα κι αν θέλατε να αναβαθμίσετε τα πάντα στο σπίτι σας για να λειτουργήσετε με Wi-Fi 6, δεν θα μπορούσατε.

Αξίζει η αναβάθμιση σε Wi-Fi 6;

Ο πιο πρόσφατος φορητός υπολογιστής Spectre x360 της HP υποστηρίζει Wi-Fi 6.

  Γιατί δεν εμφανίζεται το πληκτρολόγιο οθόνης στο iPad μου;

Είναι καλό το Wi-Fi 6; Φυσικά! Είναι μια νεότερη, ταχύτερη έκδοση του Wi-Fi που τελικά θα γίνει τυπική σε όλες τις συσκευές που αγοράζετε, όπως ακριβώς έκαναν το Wi-Fi 5 (802.11ac) και το Wi-Fi 4 (802.11n). Η τεχνολογία προχωρά και το Wi-Fi γίνεται καλύτερο και ταχύτερο. Αυτό είναι υπέροχο.

Αξίζει όμως να γίνει αναβάθμιση σε Wi-Fi 6 σήμερα; Οχι απαραίτητα. Εάν θέλετε να αποκτήσετε έναν νέο δρομολογητή ούτως ή άλλως, μπορείτε να ελέγξετε τα μοντέλα με Wi-Fi 6 και να σκεφτείτε πώς συγκρίνονται με τους δρομολογητές Wi-Fi 5 στην επιθυμητή τιμή. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να προστατεύσετε τις ρυθμίσεις σας στο μέλλον, αλλά δεν συνιστούμε να βιαστείτε να αποκτήσετε έναν δρομολογητή Wi-Fi 6 εάν είστε ευχαριστημένοι με τον τρέχοντα δρομολογητή σας.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε ένα iPhone 11, ένα σύγχρονο τηλέφωνο Samsung προηγμένης τεχνολογίας ή έναν από τους λίγους φορητούς υπολογιστές με Wi-Fi 6 και θέλετε πραγματικά να επωφεληθείτε από τις δυνητικά μεγαλύτερες ταχύτητες, μπορεί να αποκτήσετε ένα νέο δρομολογητής με Wi-Fi 6. Εάν είστε ο πρώιμος τύπος υιοθέτησης, προχωρήστε! Το υλικό Wi-Fi 6 είναι εκεί έξω και μπορείτε να το αποκτήσετε. (Μην εκπλαγείτε αν δεν δείτε τεράστιες αυξήσεις ταχύτητας, ωστόσο—οι μεγάλες βελτιώσεις του Wi-Fi 6 αφορούν την καταπολέμηση της συμφόρησης.)

Όλοι οι άλλοι πρέπει να περιμένουν. Το Wi-Fi 6 είναι καλό—αλλά, σε λίγα χρόνια, σχεδόν οτιδήποτε αγοράζετε θα πρέπει να το έχει. Οι δρομολογητές Wi-Fi 6 θα μειωθούν σε τιμή και θα γίνουν καλύτεροι τα επόμενα χρόνια.

Τι γίνεται με το Wi-Fi 6E;

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, το Wi-Fi 6E είναι επίσης καθ’ οδόν—εν αναμονή αλλαγών στους κυβερνητικούς κανονισμούς. Δεν υπάρχει ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά το Wi-Fi 6E θα επεκτείνει το Wi-Fi 6 στη ζώνη συχνοτήτων των 6 GHz, προσθέτοντας στις ζώνες 2,4 GHz και 5 GHz που χρησιμοποιεί ήδη το Wi-Fi.

Αυτό θα μειώσει περαιτέρω τη συμφόρηση, αλλά θα χρειαστείτε υλικό με δυνατότητα Wi-Fi 6E για να το εκμεταλλευτείτε επίσης. Δεν μπορείτε απλώς να συνδέσετε ένα τηλέφωνο Wi-Fi 6 σε έναν δρομολογητή Wi-Fi 6E για να χρησιμοποιήσετε τα κανάλια 6 GHz—θα χρειαστείτε ένα τηλέφωνο με δυνατότητα Wi-Fi 6E και έναν δρομολογητή με δυνατότητα Wi-Fi 6E.

Η τεχνολογία προχωρά και υπάρχει πάντα κάτι νέο στον ορίζοντα. Μέχρι να έρθει το υλικό Wi-Fi 6E, πιθανότατα όλοι θα μιλάμε για το Wi-Fi 7.