Το Telegram είναι γεμάτο από ρομπότ απάτης και πώς να τα αποφύγετε

Βασικά Takeaways

  • Τα κακόβουλα ρομπότ του Telegram μπορούν να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως φωτογραφίες και αριθμούς τηλεφώνου, χωρίς να το γνωρίζετε.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνεύσετε κακόβουλα ρομπότ του Telegram, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε, όπως παράξενη συμπεριφορά και ανεπιθύμητα μηνύματα.
  • Για να προστατευτείτε από κακόβουλα ρομπότ του Telegram, χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ορίστε αυστηρούς ελέγχους απορρήτου και ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις σας.

Τα bots του Telegram προσφέρουν πολλές χρήσιμες λειτουργίες, αλλά μπορούν επίσης να διακινδυνεύσουν την ασφάλειά σας. Μπορεί να μοιράζονται τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως φωτογραφίες και αριθμούς τηλεφώνου, χωρίς να σας ρωτήσουν. Με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να χρησιμοποιούν το Telegram, αξίζει να μάθετε πώς να εντοπίζετε κακόβουλα bots του Telegram για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας όταν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων.

Πώς τα ρομπότ Telegram κλέβουν τα δεδομένα σας

Τα bot Telegram είναι πολύ χρήσιμα για την αυτοματοποίηση πολλών εργασιών. Ωστόσο, υπάρχουν και bots του Telegram που μπορούν να κλέψουν τα δεδομένα σας χωρίς να δημιουργήσουν καμία υποψία. Ο σκοπός αυτών των bot του Telegram είναι να φαίνονται αθώοι και νόμιμοι, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας που δεν υπάρχει. Μόλις αλληλεπιδράσουν, μπορούν να εκτελέσουν σενάρια για να εξαγάγουν προσωπικές πληροφορίες.

  Πώς να κρύψετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram

Το AnarchyGrabber Malicious Telegram Bot

Το AnarchyGrabber είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα για το πώς τα bots του Telegram μπορούν να γίνουν κακόβουλα. Το AnarchyGrabber ήταν ένα bot που στόχευε το Discord, αλλά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να στοχεύει χρήστες του Telegram. Σε αντίθεση με τα καλοήθη ρομπότ, το AnarchyGrabber μπορεί να μεταμφιεστεί ενεργά ως ένα χρήσιμο εργαλείο ή μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στις ομαδικές συνομιλίες. Το ρομπότ AnarchyGrabber στοχεύει στην κλοπή διακριτικών ελέγχου ταυτότητας, την εξαγωγή εμπιστευτικών δεδομένων και την ενεργοποίηση σύνθετων σεναρίων. Η κύρια διαφορά μεταξύ του AnarchyGrabber και άλλων κακόβουλων bots του Telegram είναι η ικανότητά του να παρακάμπτει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο λογαριασμούς χρηστών και να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες.

Συνήθως, τέτοια ρομπότ παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών ή υποστήριξης και εξαπατούν τους χρήστες ώστε να αποκαλύψουν σημαντικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνου και κωδικών επαλήθευσης. Μια άλλη μυστική τακτική περιλαμβάνει τη σιωπηλή διείσδυση σε ομάδες για τη συλλογή δεδομένων χρηστών, όπως φωτογραφίες προφίλ και ονόματα χρηστών.

Η ύπουλη φύση αυτών των bot συχνά αφήνει τους χρήστες να αγνοούν την ύπαρξή τους. Αυτοί οι τύποι ρομπότ μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να αναφερθούν.

Πώς να εντοπίσετε ένα κακόβουλο ρομπότ Telegram

Ξεβιδώστε

Ο εντοπισμός ενός κακόβουλου bot του Telegram είναι δύσκολος, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Σε αντίθεση με άλλες απειλές, τα bots του Telegram συχνά συνδυάζονται άψογα στα κανάλια του Telegram, καθιστώντας τον εντοπισμό εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε πώς να εντοπίσετε ένα ρομπότ Telegram.

  Πώς να βρείτε ένα αναγνωριστικό συνομιλίας στο Telegram

Εξετάστε τη συμπεριφορά του Telegram Bot

Τα καλά ρομπότ του Telegram έχουν ξεκάθαρο σκοπό και εμμένουν σε αυτόν. Τα επικίνδυνα ρομπότ του Telegram ενδέχεται να ενεργήσουν παράξενα ή να ζητήσουν πληροφορίες που δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ καιρού δεν χρειάζεται τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Δώστε προσοχή στα επίπεδα αλληλεπίδρασης των Telegram Bots

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι το επίπεδο αλληλεπίδρασης του bot. Τα γνήσια ρομπότ συνήθως απαντούν σε συγκεκριμένες εντολές ή ερωτήματα. Εάν ένα bot του Telegram ξεκινά επαφή χωρίς να ζητά ή στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία. Επιπλέον, δώστε προσοχή στη γλώσσα και τη γραμματική που χρησιμοποιεί το bot. Πολλοί προγραμματιστές κακόβουλων ρομπότ δεν λαμβάνουν υπόψη τη γλωσσική ορθότητα, με αποτέλεσμα περίεργα λάθη διατύπωσης και ορθογραφίας.

Ερευνήστε το Bot που υποψιάζεστε

Εάν πιστεύετε ότι ένα bot του Telegram είναι ύποπτο, δοκιμάστε να το αναζητήσετε στο Google μαζί με το όνομά του. Ίσως άλλοι να έχουν μοιραστεί τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σχετικά με αυτό. Μην επικοινωνείτε και μην αλληλεπιδράτε με το bot μέχρι να μάθετε αν είναι ασφαλές ή όχι. Εάν πρόκειται για ένα bot που ανήκει σε ένα κανάλι Telegram, ελέγξτε τις απαντήσεις του σε άλλους χρήστες.

Γενική Συνειδητοποίηση Ασφαλείας

Η παρακολούθηση των νέων απειλών ασφαλείας και η κατανόηση κοινών τακτικών bot είναι σημαντική για την ψηφιακή σας ασφάλεια. Η διαδικτυακή ασφάλεια αλλάζει πάντα, όπως ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι. Γνωρίζοντας τα σημάδια των κακόβουλων bots του Telegram μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

  Τι σημαίνουν τα σημάδια ελέγχου στο Telegram;

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από κακόβουλα ρομπότ Telegram

Pexels

Στο δυναμικό τοπίο της διαδικτυακής επικοινωνίας, τα προληπτικά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία από κακόβουλα ρομπότ του Telegram. Αν και τα κακόβουλα ρομπότ του Telegram είναι επικίνδυνα, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων του Telegram (2FA) ενισχύει την ασφάλεια του λογαριασμού σας στο Telegram προσθέτοντας ένα δευτερεύον βήμα επαλήθευσης. Αυτό το πρόσθετο βήμα ασφαλείας καθιστά δύσκολο για οποιαδήποτε κακόβουλη οντότητα, συμπεριλαμβανομένων των bots, να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον λογαριασμό σας, εάν ο κύριος κωδικός πρόσβασής σας έχει αντιμετωπίσει προβλήματα ασφαλείας, καθώς το επιπλέον βήμα συνήθως περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μοναδικού κωδικού για επιβεβαίωση ενεργειών.

Ορίστε αυστηρούς ελέγχους απορρήτου

Ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι η ρύθμιση αυστηρών ελέγχων απορρήτου στον λογαριασμό σας στο Telegram. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του ποιος μπορεί να δει την εικόνα του προφίλ σας, την κατάσταση που είδατε τελευταία φορά και ποιος μπορεί να σας προσθέσει σε ομάδες. Οι περιοριστικές ρυθμίσεις μπορούν να εμποδίσουν τα κακόβουλα ρομπότ να συγκεντρώσουν προσωπικές πληροφορίες. Είναι σημαντικό να ελέγξετε αυτές τις ρυθμίσεις, καθώς οι ενημερώσεις του Telegram ενδέχεται να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες διαμορφώσεις απορρήτου.

Ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις του Telegram

Ο έλεγχος των ρυθμίσεων του Telegram είναι το κλειδί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζετε συχνά τις τρέχουσες συνεδρίες σας και ελέγχετε τις αλληλεπιδράσεις και τις άδειές σας με bots και κανάλια. Εάν κάτι σας φαίνεται περίεργο ή ύποπτο, ενεργήστε γρήγορα. Καταργήστε την πρόσβαση και αλλάξτε τα στοιχεία ασφαλείας σας.

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα bots του Telegram. Απλά χρησιμοποιήστε τα έξυπνα. Μάθετε για τους κινδύνους και σκέφτεστε πάντα πρώτα την ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του Telegram χωρίς κινδύνους.