Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU στον υπολογιστή σας με Windows

Βασικά Takeaways

  • Ο έλεγχος της θερμοκρασίας της CPU είναι σημαντικός για την αποφυγή υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα εξαρτήματα και να σας κοστίσει χρόνο και χρήμα.
  • Χρησιμοποιήστε μια βασική εφαρμογή παρακολούθησης θερμοκρασίας όπως το Core Temp για να ελέγξετε εύκολα τη θερμοκρασία της CPU και να παρακολουθήσετε την απόδοσή της με την πάροδο του χρόνου.
  • Οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν το HWiNFO για πιο λεπτομερή στατιστικά στοιχεία και τη δυνατότητα παρακολούθησης των θερμοκρασιών σε όλο το υλικό, όχι μόνο στη CPU.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε τη θερμοκρασία της CPU, καθώς σας ενημερώνει εάν ο υπολογιστής σας υπερθερμαίνεται. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να καταστρέψει πολλά εξαρτήματα στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, επομένως είναι συνετό να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα νωρίς προτού σας κοστίσουν χρόνο και χρήμα. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να παρακολουθείτε πόσο ζεστή είναι η CPU σας.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU με τη θερμοκρασία πυρήνα

Τα Windows δεν διαθέτουν ενσωματωμένο τρόπο παρακολούθησης της θερμοκρασίας της CPU σας. Μπορείτε να το ελέγξετε στο BIOS/UEFI σας, αλλά αυτό είναι αναποτελεσματικό και δεν σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή παρακολούθησης θερμοκρασίας υπολογιστή. Υπάρχουν πολλά για τη δουλειά? θα ξεκινήσουμε με Θερμοκρασία πυρήνα καθώς είναι απλό και ελαφρύ. Εάν θέλετε κάτι πιο περίπλοκο ή κάτι που μπορεί να παρακολουθεί περισσότερα από τη θερμοκρασία της CPU σας, μεταβείτε στην ενότητα HWiNFO παρακάτω.

  Πώς να κάνετε αναβάθμιση στο Ubuntu 21.04

Κατεβάστε το Core Temp από τον ιστότοπό του και εγκαταστήστε το όπως θα κάνατε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Ωστόσο, κατά την εγκατάσταση, προσέξτε για το πακέτο λογισμικού. Στη σελίδα Επιλογή πρόσθετων εργασιών, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου Build your kingdom with Goodgame Empire για να αποφύγετε την εγκατάσταση επιπλέον σκουπιδιών.

Μόλις εγκατασταθεί, μπορείτε να ανοίξετε το Core Temp για να δείτε εύκολα τη θερμοκρασία της CPU. Στο κάτω μέρος του πίνακα του, θα δείτε την τρέχουσα θερμοκρασία της CPU για κάθε πυρήνα. Παράλληλα, το λογισμικό δείχνει την ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί κάθε πυρήνα, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς εκτελείται με την πάροδο του χρόνου.

Προσέξτε επίσης το ποσοστό φόρτωσης. Αυτό σας λέει πόση δουλειά κάνει κάθε πυρήνας CPU. Εάν οι θερμοκρασίες αυξάνονται όταν η CPU σας είναι ελάχιστα κάτω από το φορτίο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόβλημα.

Το πεδίο Tj Max (που σημαίνει διασταύρωση θερμοκρασίας) δείχνει τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας της CPU σας. Εάν φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, η CPU σας θα γκαζώσει μόνη της ή ακόμα και θα κλείσει για να αποφευχθεί η ζημιά. Η λειτουργία της CPU σε αυτό το επίπεδο για παρατεταμένες περιόδους θα την καταστρέψει.

Πώς να προσθέσετε τη θερμοκρασία της CPU στο δίσκο συστήματος με τη θερμοκρασία πυρήνα

Το Core Temp είναι μια απλή εφαρμογή, αλλά έχει πρόσθετες επιλογές για πιο προηγμένες χρήσεις. Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του Core Temp είναι η δυνατότητα προσθήκης οθονών θερμοκρασίας στο System Tray.

Όταν έχετε ένα εικονίδιο System Tray, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να ανεβάσετε το παράθυρο Core Temp για να δείτε πόσο ζεσταίνεται ο υπολογιστής σας. Απλώς ρίξτε μια ματιά στο System Tray και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε είναι εκεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό εάν θέλετε να δοκιμάζετε τις θερμοκρασίες ενώ παίζετε, καθώς είναι ενοχλητικό να συνεχίζετε να εναλλάσσετε το παιχνίδι σας με τη θερμοκρασία πυρήνα.

  5 καλύτερες εφαρμογές ζωγραφικής για Windows 10

Μπορείτε να προσθέσετε εικονίδια στο System Tray κάνοντας κλικ στις Επιλογές > Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στην καρτέλα Περιοχή ειδοποιήσεων. Από εδώ, μπορείτε να προσθέσετε Core Temp στο System Tray για ευκολότερη παρακολούθηση. Η εφαρμογή θα εμφανίσει τη θερμοκρασία για όλους τους πυρήνες ή μόνο για τους πιο ζεστούς, ανάλογα με την επιλογή σας.

Πώς να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU με το HWiNFO

Εάν θέλετε μια σειρά από προηγμένα στατιστικά στοιχεία, το Core Temp μπορεί να είναι λίγο πολύ βασικό για εσάς. Σε αυτήν την περίπτωση, αξίζει να δοκιμάσετε το HWiNFO για μια βαθύτερη βουτιά στις θερμοκρασίες του υπολογιστή σας.

Κατευθυνθείτε προς το Ιστοσελίδα HWiNFO και κάντε κλικ στο Λήψη. Θα έχετε μια επιλογή επιλογών. η έκδοση Installer είναι η καλύτερη εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το HWiNFO σε έναν υπολογιστή, ενώ η Portable έκδοση είναι η καλύτερη για να τοποθετήσετε μια αφαιρούμενη μονάδα δίσκου και να τη χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συσκευές σας.

Μόλις γίνει λήψη και εγκατάσταση του HWiNFO, εκτελέστε το. Θα δείτε ένα μικρό παράθυρο διαλόγου να εμφανίζεται. κάντε κλικ στο Sensors-only και μετά στο Start.

Το HWiNFO θα σας δείξει μια μεγάλη λίστα με στατιστικά στοιχεία, χωρισμένα σε διαφορετικές κατηγορίες. Ένα από αυτά θα είναι οι θερμοκρασίες της CPU σας—αυτή η ενότητα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες κάθε πυρήνα στον επεξεργαστή σας και την απόστασή του από το Tj Max.

Το HWiNFO είναι εξαιρετικό εάν θέλετε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σε όλο το υλικό σας, όχι μόνο στη CPU σας. Θα βρείτε επίσης θερμοκρασίες λειτουργίας για τη GPU και τον σκληρό σας δίσκο, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες όταν δοκιμάζετε ολόκληρο το σύστημά σας.

  Διορθώστε την υψηλή χρήση CPU του Steam Client Bootstrapper στα Windows 10

Πώς να προσθέσετε τη θερμοκρασία της CPU στη θήκη συστήματος με το HWiNFO

Το καλύτερο μέρος της χρήσης του HWiNFO μέσω της θερμοκρασίας πυρήνα είναι ότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να προσθέσετε στο System Tray για εύκολη παρακολούθηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε τόσο την τρέχουσα θερμοκρασία όσο και την απόσταση στο TJ Max για μια καλύτερη ιδέα για το εάν η CPU σας λειτουργεί πολύ ζεστά.

Για να προσθέσετε ένα στατιστικό στοιχείο στο System Tray, κάντε δεξί κλικ σε αυτό στο HWiNFO και κάντε κλικ στο Add to tray.

Εάν δεν το δείτε αμέσως, το στατιστικό στοιχείο μπορεί να είναι κρυμμένο στο System Tray. Για να το εμφανίσετε, κάντε κλικ στο βέλος προς τα πάνω, κάντε κλικ και κρατήστε πατημένο την ένδειξη του αισθητήρα και σύρετέ την προς τα κάτω στη θήκη συστήματος.

Μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από τις ανεπιθύμητες αναγνώσεις κάνοντας δεξί κλικ σε αυτές και επιλέγοντας Κατάργηση.

Τι είναι μια καλή θερμοκρασία CPU;

Δεν υπάρχει μια τέλεια θερμοκρασία λειτουργίας CPU, επειδή οι συνθήκες ποικίλλουν τόσο πολύ. Η θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής σας, το τι κάνετε στον υπολογιστή και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία του υπολογιστή σας, μπορούν να επηρεάσουν το πόσο ζεσταίνεται η CPU σας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ανατρέξτε στον οδηγό μας για τις θερμοκρασίες λειτουργίας υπολογιστή. Ως στάθμευση μπάλας, οι 60 C ή κάτω είναι πολύ δροσεροί, ενώ οι 80 C και άνω γίνονται πολύ ζεστές.

Εάν ανησυχείτε ότι η CPU σας είναι τακτικά πολύ ζεστή, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τη θερμοκρασία. Για περισσότερη βοήθεια, εξετάσαμε πώς να διορθώσετε έναν υπολογιστή που υπερθερμαίνεται.

Τώρα ξέρετε πώς να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της CPU του υπολογιστή σας και τι να κάνετε με τα δεδομένα που βρίσκετε. Ας ελπίσουμε ότι η CPU σας λειτουργεί σε υγιή θερμοκρασία και δεν χρειάζεται να κάνετε καμία ενέργεια.