Το καλύτερο λογισμικό παρακολούθησης θύρας διακόπτη για να “δείτε” την πραγματική κυκλοφορία

Οι διακόπτες δικτύου έρχονται συχνά με LED από τους πίνακες που παρέχουν κάποιο βαθμό πληροφοριών σχετικά με την κατάστασή τους και την κατάσταση των διεπαφών ή των θυρών τους. Δυστυχώς, αυτά τα φώτα σπάνια βοηθούν. Πρώτον, με τους διακόπτες που συνήθως έχουν μερικές δεκάδες διασυνδέσεις, δεν υπάρχει πολύς χώρος για τα LED και συχνά κρύβονται πίσω από όλα τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, ο εξοπλισμός δικτύου εγκαθίσταται συνήθως σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία, όπως ένα ντουλάπι καλωδίωσης ή ένα σήκωμα κτιρίου. Το να παρακολουθείτε προσεκτικά τις θύρες μεταγωγέα απαιτεί τη χρήση κάποιου εργαλείου. Εδώ μπορεί να βοηθήσει το λογισμικό παρακολούθησης θύρας μεταγωγής και γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τα 6 κορυφαία λογισμικά παρακολούθησης θυρών μεταγωγής.

Θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας συζητώντας τις λεπτομέρειες της παρακολούθησης της θύρας μεταγωγής. Θα δούμε τι είναι και πώς λειτουργεί. Θέλουμε να σας δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χρήσιμες βασικές πληροφορίες με τρόπο κατανοητό χωρίς να πνίγεστε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Και μιλώντας για τεχνικές λεπτομέρειες, θα συζητήσουμε επίσης πώς λειτουργεί το SNMP στο πλαίσιο της παρακολούθησης των θυρών μεταγωγέα. Εξάλλου, το SNMP είναι ένα κεντρικό μέρος οποιουδήποτε συστήματος παρακολούθησης. Στη συνέχεια, θα είμαστε έτοιμοι να αποκαλύψουμε το κορυφαίο λογισμικό παρακολούθησης 6 θυρών μεταγωγέα με μια σύντομη ανασκόπηση του καθενός.

Τα ABCs Of Switch Port Monitoring

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να θέλει κανείς να παρακολουθεί στους διακόπτες δικτύου. Στην πραγματικότητα, οι διακόπτες παρακολούθησης υπερβαίνουν απλώς τις θύρες. Στην πιο βασική του μορφή, αυτό που ίσως θέλετε να παρακολουθήσετε είναι η κατάσταση των διακοπτών. Θέλετε να μάθετε αν οι διακόπτες σας είναι πάνω ή κάτω. Και όταν το ένα πέσει, θέλετε να ειδοποιηθείτε αμέσως, κατά προτίμηση προτού αρχίσουν οι χρήστες να καλούν.

Κάτι άλλο που ίσως θέλετε να παρακολουθήσετε είναι οι λειτουργικές παράμετροι των διακοπτών σας. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεμείνει από μνήμη, ότι ο επεξεργαστής τους δεν είναι υπερφορτωμένος ή ότι δεν υπερθερμαίνεται. Αυτοί οι τύποι παραμέτρων μπορούν εύκολα να ληφθούν εξ αποστάσεως με εργαλεία παρακολούθησης και συχνά μπορούν να ρυθμιστούν ειδοποιήσεις για να σας ειδοποιούν εάν υπερβαίνουν το “κανονικό” εύρος τους.

Το επόμενο επίπεδο παρακολούθησης είναι η πραγματική παρακολούθηση των θυρών των μεταγωγέων. Θέλετε να μάθετε ποια είναι πάνω και ποια κάτω. Αλλά το πιο σημαντικό, τα περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης θύρας μεταγωγής θα σας επιτρέψουν να μετρήσετε την κίνηση μέσα και έξω από κάθε θύρα και συχνά τα σφάλματα διασύνδεσης επίσης. Συνήθως εμφανίζουν αυτές τις πληροφορίες ως γραφήματα που δείχνουν την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου.

Μην συγχέετε τις θύρες εναλλαγής και τις θύρες δικτύου

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάτι. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ μιας θύρας μεταγωγής και μιας θύρας δικτύου. Το πρώτο αναφέρεται σε μια φυσική διεπαφή σε έναν μεταγωγέα δικτύου. Αυτό είναι το θέμα αυτού του άρθρου. Μια θύρα δικτύου αναφέρεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι αριθμοί θύρας είναι ένας τρόπος για τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο να οργανώνουν την κυκλοφορία δικτύου. Μπορεί να υπάρχουν πολλές διεργασίες, προγράμματα και υπηρεσίες που εκτελούνται ανά πάσα στιγμή σε έναν υπολογιστή. Όταν οι υπολογιστές στέλνουν πακέτα δεδομένων στο δίκτυο, τα επισημαίνουν με έναν αριθμό θύρας προέλευσης που θα τους ενημερώσει σε ποια διαδικασία πρέπει να πάει η απόκριση. Οι θύρες προορισμών χρησιμοποιούνται επίσης για τον ίδιο περίπου λόγο. Αρκετοί αριθμοί θυρών έχουν τυποποιηθεί και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Μπορούμε να σκεφτούμε τη θύρα 80 για κίνηση HTTP ή 21 για FTP και 53 για DNS. Παρόλο που υπάρχουν εργαλεία για τη σάρωση των θυρών δικτύου, δεν πρόκειται για αυτό το άρθρο.

Μια σύντομη εισαγωγή στο SNMP

Το SNMP είναι ένα αρκτικόλεξο για το Simple Network Management Protocol. Αυτό θα πρέπει να σας πει αρκετά για το τι είναι. Αν και λέγεται απλό, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλό. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε κύριος σε κάθε πτυχή του SNMP για να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας, όπως δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος μηχανικός για να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκίνητο. Επομένως, θα διατηρήσουμε την εξήγησή μας όσο το δυνατόν πιο μη τεχνική και θα τη διατηρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η παρακολούθηση SNMP.

  Πώς να διορθώσετε το βρόχο εκκίνησης του iPhone από το σφάλμα χαρακτήρων των Τελούγκου

Το SNMP είναι ενσωματωμένο απευθείας στο λειτουργικό σύστημα πολλών συσκευών δικτύωσης. Οι συσκευές με δυνατότητα SNMP παρέχουν έναν ορισμένο αριθμό παραμέτρων στα εργαλεία παρακολούθησης. Οι παράμετροι μπορεί να είναι κυρίως δύο τύπων, μετρητές ή μετρητές. Για παράδειγμα, ένας τυπικός διακόπτης δικτύου θα έχει παραμέτρους SNMP τύπου μετρητή για το φορτίο της CPU, το ποσοστό της χρησιμοποιούμενης μνήμης ή τη θερμοκρασία του πυρήνα. Έχουν επίσης παραμέτρους αντίθετου τύπου που μετρούν τα byte μέσα και έξω και τα σφάλματα εισόδου και εξόδου κάθε διεπαφής.

Τα εργαλεία παρακολούθησης επικοινωνούν με συσκευές με δυνατότητα SNMP με τρόπο χωρίς σύνδεση, στέλνοντας ένα αίτημα “get” με το Object Identifier–ή OID– της παραμέτρου που θέλουν να διαβάσουν. Για λόγους ασφαλείας, το αίτημα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια «συμβολοσειρά κοινότητας» που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ακατέργαστος μηχανισμός κωδικού πρόσβασης. Η συμβολοσειρά κοινότητας στο αίτημα πρέπει να ταιριάζει με αυτό που έχει ρυθμιστεί στη συσκευή δικτύου.

Ένα τυπικό εργαλείο παρακολούθησης θυρών διαβάζει τις σχετικές παραμέτρους από κάθε συσκευή σε τακτά, προκαθορισμένα διαστήματα – συνήθως κάθε πέντε λεπτά. Για τιμές τύπου μετρητή, απλώς τις αποθηκεύει στη βάση δεδομένων του και τις εμφανίζει στον πίνακα εργαλείων του. Για τις παραμέτρους αντίθετου τύπου, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει τον αριθμό των byte μέσα και έξω από μια διεπαφή. Αυτό που θέλουμε είναι η χρήση του εύρους ζώνης, σε bit ανά δευτερόλεπτο.

Δείτε πώς το κάνει το εργαλείο παρακολούθησης. Διαβάζει τον μετρητή στο ίδιο προκαθορισμένο διάστημα με τους μετρητές, αλλά αντί να αποθηκεύει την τιμή του, κάνει μερικά μαθηματικά μαζί του. Αρχικά θα αφαιρέσει την τρέχουσα τιμή του μετρητή από την προηγούμενη, δίνοντας τον αριθμό των byte σε πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζει αυτή την τιμή επί 8 για να πάρει τον αριθμό των bit σε πέντε λεπτά και διαιρεί το αποτέλεσμα με 300 –τον αριθμό των δευτερολέπτων σε πέντε λεπτά– για να πάρει τη μέση χρήση εύρους ζώνης σε bit ανά δευτερόλεπτο τα τελευταία πέντε λεπτά. Παρόμοιος υπολογισμός γίνεται με τους μετρητές σφαλμάτων, δίνοντας το ποσοστό σφάλματος στα σφάλματα διασύνδεσης ανά δευτερόλεπτο.

Τα κορυφαία 6 εργαλεία παρακολούθησης θύρας μεταγωγέα

Η λίστα των Top 6 μας έχει λογισμικό από μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα στον κόσμο της διαχείρισης δικτύου. Η κορυφαία επιλογή μας, όπως θα δείτε είναι μάλλον μοναδική, ενώ τα υπόλοιπα πέντε είναι πιο «κλασικά» εργαλεία στον τρόπο λειτουργίας τους. Για κάθε εργαλείο, σας προσφέρουμε μια σύντομη ανασκόπηση παρουσιάζοντας τα κύρια χαρακτηριστικά του.

1. Παρακολούθηση συσκευής χρήστη SolarWinds (Δωρεάν δοκιμή)

Εάν έχετε συνηθίσει σε πιο παραδοσιακά εργαλεία παρακολούθησης, το SolarWinds User Device Tracker μπορεί να σας πιάσει απρόοπτα. Είναι πολύ διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα συστήματα παρακολούθησης. Αυτό το εργαλείο επικεντρώνεται στην παρακολούθηση και όχι στη μέτρηση της χρήσης. Αυτή είναι μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά. Αυτό το προϊόν έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει γρήγορα συσκευές δικτύου και να χαρτογραφεί και να παρακολουθεί σημεία ασύρματης πρόσβασης, διακόπτες και θύρες. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εάν χρειάζεται να διαχειριστείτε τη χωρητικότητα της θύρας μεταγωγέα και μεταγωγέα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αδίστακτων συσκευών και χρηστών και την απομακρυσμένη απενεργοποίηση των θυρών εάν χρειάζεται.

Με τον ενοποιημένο πίνακα διαχείρισης IT, το SolarWinds User Device Tracker θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τα σημεία ασύρματης πρόσβασης για σφάλματα, απόδοση και χρήση χωρητικότητας. Μπορεί να μην ταιριάζει με έναν αποκλειστικό αναλυτή Wi-Fi, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα. Στην πραγματικότητα, θα είναι αρκετό για τους περισσότερους χρήστες.

Μιλώντας για χρήστες, αυτό το εργαλείο δεν θα παρακολουθεί μόνο συσκευές αλλά και χρήστες. Για παράδειγμα, θα επιτρέψει σε εσάς που είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος σε μια συγκεκριμένη θύρα μεταγωγής. Αυτό είναι στην πραγματικότητα όπου το SolarWinds User Device Tracker διαφέρει πολύ από άλλα προϊόντα. Ενώ τα παραδοσιακά εργαλεία είναι κυρίως οθόνες κυκλοφορίας που θα σας πουν πόση κίνηση –και μερικές φορές ποια κίνηση– διέρχεται από μια διεπαφή δικτύου, αυτό θα σας πει τι και ποιος χρησιμοποιεί τη διεπαφή.

Εάν θέλετε μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, αυτό το εργαλείο ενσωματώνεται άψογα με το SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer, ένα εργαλείο συλλογής και ανάλυσης NetFlow που μπορεί να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για την κίνηση στο δίκτυό σας ή με το Network Performance Monitor που εξετάζεται παρακάτω.

Το SolarWinds User Device Tracker έχει άδεια χρήσης σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό των θυρών μεταγωγέα δικτύου που πρέπει να παρακολουθήσετε. Οι τιμές ξεκινούν από 1 895 $ για 2500 θύρες. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε, μπορείτε να κατεβάσετε μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών. Και αν θέλετε απλώς να το δείτε σε δράση, είναι επίσης διαθέσιμη μια διαδραστική επίδειξη.

  PSA: Προσέξτε για αυτή τη νέα απάτη παράδοσης πακέτου μηνυμάτων κειμένου

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: SOLARWINDS USER DEVICE TRACKER

2. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (Δωρεάν δοκιμή)

Αν ψάχνετε για ένα πιο παραδοσιακό εργαλείο παρακολούθησης θύρας μεταγωγής, το SolarWinds Network Performance Monitor –ή NPM, όπως αποκαλείται συχνά– μπορεί να είναι ακριβώς το κατάλληλο εργαλείο για εσάς. Είναι το κορυφαίο προϊόν της SolarWinds και επίσης ένα από τα πιο περίτεχνά της. Το NPM προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης δικτύου με φιλικό προς το χρήστη γραφικό ταμπλό από όπου παρακολουθείτε συσκευές και διαμορφώνετε το σύστημα.

Η προσθήκη μιας συσκευής στο SolarWinds Network Performance Monitor δύσκολα θα ήταν ευκολότερη. Είναι απλό να υποδείξετε τη διεύθυνση IP της συσκευής ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή και τη συμβολοσειρά κοινότητας SNMP και το εργαλείο κάνει τα υπόλοιπα. Θα ζητήσει από τη συσκευή τις διαθέσιμες παραμέτρους και θα σας επιτρέψει να επιλέξετε αυτές που θέλετε να συμπεριλάβετε στην παρακολούθησή σας. Υπάρχει ένα όριο στο πόσες συσκευές μπορείτε να προσθέσετε, αλλά, εάν το φτάσετε, πρέπει απλώς να αναβαθμίσετε την άδειά σας. Το NPM μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί από το μικρότερο δίκτυα έως τα τελευταία δίκτυα πολλών τοποθεσιών με εκατοντάδες συσκευές

Δεδομένου ότι πιθανώς δεν θέλετε να κάθεστε μπροστά στο ταμπλό του εργαλείου, παρακολουθώντας το δίκτυο, το The SolarWinds NPM έχει επίσης ειδοποιήσεις. Το εργαλείο θα σας ειδοποιεί, για παράδειγμα, κάθε φορά που μια παρακολουθούμενη παράμετρος υπερβαίνει μια κρίσιμη τιμή. Ενώ το σύστημα ειδοποίησης είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο όσον αφορά την ενεργοποίηση συμβάντων και τις μεθόδους ειδοποίησης, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε εκτός συσκευασίας με σχεδόν καμία διαμόρφωση. Υπάρχει επίσης κάποια νοημοσύνη ενσωματωμένη στο σύστημα ειδοποίησης και, για παράδειγμα, δεν στέλνει ειδοποιήσεις για μικρά συμβάντα στη μέση της νύχτας ή δεκάδες ειδοποιήσεις host down για μη προσβάσιμες συσκευές όταν το πραγματικό πρόβλημα είναι ένας διακόπτης κάτω μπροστά τους. .

Η τιμή για το SolarWinds Network Performace Monitor ξεκινά από 2 955 $ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των στοιχείων που θέλετε να παρακολουθήσετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα πωλήσεων της SolarWinds για μια λεπτομερή προσφορά ή να χρησιμοποιήσετε το διαδικτυακό εργαλείο προσφοράς. Όπως με τα περισσότερα προϊόντα SolarWinds, μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών είναι διαθέσιμη για λήψη από τον ιστότοπο της SolarWinds.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: ΟΘΟΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ SOLARWINDS

Και ενώ βρίσκεστε στον ιστότοπο της SolarWinds, γιατί δεν ρίξετε μια ματιά στα πολυάριθμα δωρεάν εργαλεία που προσφέρουν. Μερικά από αυτά εξετάστηκαν ως μέρος των άρθρων “Καλύτεροι διακομιστές SFTP και FTPS” και “Καλύτεροι δωρεάν διακομιστές TFTP”.

3. ManageEngine OpManager

Το ManageEngine είναι γνωστό ότι κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης δικτύου. ο ManageEngine OpManager είναι ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης. Αυτό το εργαλείο, το οποίο μπορεί να τρέξει είτε σε Windows είτε σε Linux, έχει πάρα πολλές εξαιρετικές δυνατότητες. Πρώτα και κύρια είναι η δυνατότητα αυτόματης ανακάλυψης που όχι μόνο θα βρει συσκευές αλλά θα χαρτογραφήσει το δίκτυό σας για έναν μοναδικά προσαρμοσμένο πίνακα εργαλείων. Μιλώντας για το ταμπλό του εργαλείου, έχει λειτουργικότητα και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Και αν είστε χρήστης κινητής συσκευής, υπάρχουν επίσης εφαρμογές-πελάτες για tablet και smartphone που εκτελούνται σε iOS και Android, δίνοντάς σας πρόσβαση από οπουδήποτε.

Η ειδοποίηση είναι άλλο ένα από τα δυνατά σημεία του OpManager. Το εργαλείο διαθέτει μια τεράστια γκάμα ειδοποιήσεων βάσει ορίων που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε, να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε προβλήματα δικτύου, συχνά προτού οι χρήστες αρχίσουν να καλούν. Μπορείτε να ορίσετε πολλά κατώφλια με διάφορες ειδοποιήσεις για κάθε μέτρηση.

Το ManageEngine OpManager είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, το πρόγραμμα Essential ή το πρόγραμμα Enterprise. Η πρώτη σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε έως και 1.000 κόμβους και η τιμή της ξεκινά από 715 $ για 25 συσκευές, ενώ η άλλη μπορεί να παρακολουθεί έως και 10.000 συσκευές με τιμές που ξεκινούν από 19.795 $ για 500 συσκευές. Μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών είναι διαθέσιμη και στα δύο προγράμματα, όπως και μια διαδικτυακή επίδειξη. Επιπλέον, μια προσαρμοσμένη επίδειξη μπορεί επίσης να κανονιστεί με το ManageEngine.

4. PRTG

ο Paessler Router Traffic Grapher, ή PRTG, είναι ένα άλλο εξαιρετικό σύστημα παρακολούθησης. Ο εκδότης του ισχυρίζεται ότι το PRTG μπορεί να παρακολουθεί όλα τα συστήματα, τις συσκευές, την κυκλοφορία και τις εφαρμογές στην υποδομή πληροφορικής σας. Είναι ένα πακέτο all-inclusive που δεν βασίζεται σε εξωτερικές ενότητες ή πρόσθετα που πρέπει να ληφθούν και να εγκατασταθούν. Επειδή, εάν είναι ενσωματωμένος ο χαρακτήρας του, το PRTG εγκαθίσταται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τα περισσότερα άλλα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου. Το PRTG σάς επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μερικές διαφορετικές διεπαφές χρήστη. Υπάρχει μια εταιρική κονσόλα Windows, μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax και εφαρμογές για κινητά για Android και iOS.

  Πώς να διαγράψετε τις αρχειοθετημένες συνομιλίες στο WhatsApp

Όπως τα περισσότερα προϊόντα αυτής της ποιότητας, το PRTG διαθέτει αυτόματη ανακάλυψη συσκευών. Σαρώνει τα δίκτυά σας και αναγνωρίζει αυτόματα ένα ευρύ φάσμα συσκευών και συστημάτων. Και όταν το κάνει, δημιουργεί αυτόματα αισθητήρες για αυτές τις συσκευές με βάση προκαθορισμένα πρότυπα. Το PRTG διαθέτει επίσης μια πολύ χρήσιμη λειτουργία χάρτη, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένους χάρτες και να εμφανίσετε τα δεδομένα παρακολούθησης με τον τρόπο που είναι λογικό για εσάς. Η ειδοποίηση είναι ένας άλλος τομέας όπου το PRTG δεν αφήνει τίποτα να είναι επιθυμητό. Οι ειδοποιήσεις και οι ειδοποιήσεις είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες. Και αν χρησιμοποιείτε μία από τις διαθέσιμες δωρεάν εφαρμογές πελάτη για Android, iOS ή Windows Phone, μπορείτε ακόμη και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις push απευθείας από την κινητή συσκευή σας. Αυτό είναι επιπλέον των πιο τυπικών ειδοποιήσεων email και SMS που είναι επίσης διαθέσιμες. Και αν χρειάζεστε περισσότερη ευελιξία, ένα ισχυρό API θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε τα δικά σας σενάρια ειδοποιήσεων.

Το PRTG είναι διαθέσιμο σε μια δωρεάν έκδοση που είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά περιορίζεται στην παρακολούθηση 100 αισθητήρων. Κάθε παρακολουθούμενη παράμετρος μετράει ως ένας αισθητήρας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να παρακολουθείτε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών συν τα φορτία της CPU και της μνήμης, θα χρησιμοποιήσετε έως και 50 αισθητήρες. Εάν χρειάζεστε περισσότερους από 100 αισθητήρες, θα πρέπει να πάτε με μία από τις άδειες επί πληρωμή. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη χωρητικότητα του αισθητήρα από 1 600 $ για 500 έως 14 500 $ για απεριόριστους αισθητήρες. Μια δοκιμαστική έκδοση –με απεριόριστους αισθητήρες– μπορεί να γίνει λήψη και θα επανέλθει στη δωρεάν έκδοση μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου των 30 ημερών.

5. Zabbix

Zabbix είναι μια από τις καλύτερες δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα παρακολούθησης. Αυτό το εταιρικό σύστημα έχει τεράστιους 300.000 χρήστες παγκοσμίως. Το Zabbix δεν θα παρακολουθεί μόνο τις θύρες μεταγωγής αλλά και τους διακομιστές –τόσο τοπικούς όσο και βασισμένους σε cloud, καθώς και τις υπηρεσίες που εκτελούνται σε αυτές. Το Zabbix μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του εύρους ζώνης, της χρήσης της CPU και της μνήμης της συσκευής, της γενικής υγείας της συσκευής καθώς και για αλλαγές στη διαμόρφωση.

Αυτό το εργαλείο διαθέτει μια πολύ διαισθητική διεπαφή βασισμένη στον ιστό και ένα εντυπωσιακό σύνολο χαρακτηριστικών. Έχει κάθε χαρακτηριστικό που θα περιμένατε από προϊόντα που συχνά κοστίζουν χιλιάδες δολάρια. Το υποσύστημά του ειδοποίησης και ειδοποίησης είναι από τα καλύτερα. Εκτός από τις τυπικές ειδοποιήσεις email, το σύστημα μπορεί επίσης να εκτελέσει τοπικά σενάρια που ενεργοποιούνται από την παρακολούθηση συμβάντων.

Το Zabbix είναι δωρεάν, αλλά οι βοηθητικές υπηρεσίες μπορούν να αγοραστούν από το Zabbix. Για παράδειγμα, η τεχνική υποστήριξη μπορεί να αγοραστεί σε πέντε επίπεδα, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Διατίθεται επίσης ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αγοράσετε κανένα από αυτά, καθώς είναι επίσης διαθέσιμη η υποστήριξη της κοινότητας.

6. Κάκτοι

Κάκτοι είναι ίσως το πιο χρησιμοποιούμενο δωρεάν και ανοιχτού κώδικα σύστημα παρακολούθησης. Μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιο σε χαρακτηριστικά όσο ορισμένα εμπορικά προϊόντα –αν και αυτό είναι συζητήσιμο–, ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τιμή. Τα κύρια στοιχεία των Cacti είναι ένας γρήγορος μετρητής, η προηγμένη διαμόρφωση γραφημάτων και οι πολλαπλές μέθοδοι απόκτησης δεδομένων. Οι Cacti έχουν επίσης λογαριασμούς χρηστών όπου κάθε χρήστης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να έχει πρόσβαση σε ένα υποσύνολο συσκευών. Το προϊόν διαθέτει μια εύχρηστη διεπαφή που βασίζεται στο web. Μπορεί να κλιμακωθεί από μια μικρή επιχείρηση ή οικιακό LAN σε πολύπλοκα δίκτυα με χιλιάδες συσκευές σε πολλαπλούς ιστότοπους.

Το Cacti βασίζεται στο RRDTool, ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που αποθηκεύει δεδομένα σε μια βάση δεδομένων Round-Robin –εξ ου και το όνομά του– και δημιουργεί γραφήματα από αυτά τα δεδομένα. Οι κάκτοι είναι κυρίως γραμμένοι σε PHP, καθιστώντας εύκολη την τροποποίηση για να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Υπάρχουν ενσωματωμένα πρότυπα για διάφορους τύπους συσκευών. Τα πρότυπα για συγκεκριμένες συσκευές μπορούν συχνά να ληφθούν είτε από τους ιστότοπους των κατασκευαστών συσκευών είτε από φόρουμ Cacti που βασίζονται στην κοινότητα. Το μόνο που λείπει από την Cati είναι ένα χαρακτηριστικό ειδοποίησης.

Συμπερασματικά

Η παρακολούθηση των θυρών των διακοπτών σας και της γενικής υγείας τους είναι εύκολη όταν διαθέτετε τα κατάλληλα εργαλεία στη θέση τους. Η επιλογή ενός είναι το πρώτο βήμα. Τα έξι προϊόντα που μόλις εξετάσαμε είναι όλα εξαιρετικές επιλογές. Η επιλογή σας θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές προτιμήσεις και τις συγκεκριμένες ανάγκες σας, καθώς κάθε εργαλείο έχει ανεπαίσθητες διαφορές που μπορούν να το κάνουν καλύτερα προσαρμοσμένο στην περίπτωσή σας.