Το δωρεάν AI του Codeium επιτρέπει σε οποιονδήποτε να γράψει κώδικα

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Το Codeium είναι μια δωρεάν εργαλειοθήκη AI που απλοποιεί τις εργασίες κωδικοποίησης στο VSCode.
  • Η εγκατάσταση είναι απλή: δημιουργήστε έναν λογαριασμό, εγκαταστήστε την επέκταση και εξουσιοδοτήστε.
  • Μεγιστοποιήστε τις δυνατότητες τροποποιώντας τον κώδικα, την αυτόματη συμπλήρωση, την επεξήγηση συναρτήσεων, τη δημιουργία συμβολοσειρών εγγράφων και την ανακατασκευή με το Codeium AI.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο προγραμματισμός δεν είναι πλέον μια δεξιότητα που προορίζεται για όσους έχουν χρόνια εμπειρίας. Ένας κόσμος όπου ο καθένας, με λίγη βοήθεια και λίγη δημιουργικότητα, μπορεί να κάνει τις ιδέες του πραγματικότητα. Αυτή είναι η υπόσχεση του Codeium, ενός δωρεάν συγκυβερνήτη AI.

Τι είναι το Κώδειο;

Το Codeium είναι μια δωρεάν εργαλειοθήκη με τεχνητή νοημοσύνη που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης για προγραμματιστές όλων των επιπέδων δεξιοτήτων. Ενσωματώνεται απρόσκοπτα με δημοφιλείς επεξεργαστές όπως το VSCode, προσφέροντας μια σειρά από λειτουργίες που απλοποιούν τις εργασίες κωδικοποίησης και βελτιώνουν τη ροή εργασίας σας. Αυτές περιλαμβάνουν αυτόματη συμπλήρωση, έξυπνη αναζήτηση, συνομιλία με τεχνητή νοημοσύνη και υποστήριξη για περισσότερες από 70 γλώσσες προγραμματισμού.

Όπως κάθε άλλο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το Codeium δεν είναι τέλειο και μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένο ή μη ασφαλή κώδικα, ακριβώς όπως ένας άνθρωπος προγραμματιστής. Να ελέγχετε πάντα τον κώδικα πριν τον χρησιμοποιήσετε. Εάν δεν έχει νόημα για εσάς, δοκιμάστε το σε δοκιμαστικό περιβάλλον πριν το χρησιμοποιήσετε στην παραγωγή.

  Πώς να πάρετε μια περίληψη για ένα άρθρο της Wikipedia

Γράψιμο κώδικα με Codeium σε VSCode

Αν σας ιντριγκάρει οι δυνατότητες του Codeium, θα χαρείτε να ακούσετε ότι η ρύθμιση του είναι πολύ απλή. Ας βουτήξουμε στα βήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσετε με το Codeium στο VSCode, έναν από τους πιο δημοφιλείς επεξεργαστές κώδικα παγκοσμίως.

1. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Codeium

Κατευθυνθείτε προς Κώδειο και εγγραφείτε για έναν δωρεάν λογαριασμό. Η διαδικασία είναι απλή—απλώς εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας και ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό Google.

2. Εγκαταστήστε την επέκταση Codeium VSCode

Ανοίξτε το VSCode και μεταβείτε στην καρτέλα Επεκτάσεις (συνήθως βρίσκεται στην αριστερή πλαϊνή γραμμή). Αναζητήστε το Codeium και εγκαταστήστε την επίσημη επέκταση από το Codeium.

3. Εξουσιοδοτήστε το Codeium με τον λογαριασμό σας

Όταν εγκαταστήσετε την επέκταση, εκκινήστε την από το VSCode. Θα δείτε ένα μήνυμα που σας ζητά να συνδεθείτε με τα στοιχεία του λογαριασμού σας Codeium. Εισαγάγετε τα διαπιστευτήριά σας και παραχωρήστε στην επέκταση τα απαραίτητα δικαιώματα για να κάνει τα μαγικά της.

4. Ρυθμίστε το Codeium στο VSCode

Με το Codeium εξουσιοδοτημένο, είστε σχεδόν έτοιμοι να κωδικοποιήσετε! Το VSCode θα εμφανίσει ένα μικρό εικονίδιο Codeium στην κάτω δεξιά γωνία της διεπαφής. Μεταβείτε στη σελίδα Επεκτάσεις και κάντε κλικ στο εικονίδιο γρανάζι για να εμφανιστούν οι Ρυθμίσεις επέκτασης. Εδώ, μπορείτε να προσαρμόσετε διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς του Codeium, όπως την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών. Προς το παρόν, αφήστε τα όπως είναι.

5. Ξεκινήστε την Κωδικοποίηση!

Ας δούμε το Codeium σε δράση. Για αυτό το παράδειγμα, δοκιμάστε να δημιουργήσετε έναν απλό κώδικα Python για να αθροίσετε δύο αριθμούς. Το VSCode είναι ένα από τα καλύτερα IDE για να γράψετε Python, και με το Codeium, μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο.

Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα νέο αρχείο στο VSCode. Για να καλέσετε το Codeium, κάντε κλικ στο εικονίδιο αγκύλης στην πλαϊνή γραμμή. Αυτό θα εμφανίσει το πλαίσιο συνομιλίας, όπου μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις Codeium. Ζητήστε του να γράψει το πρόγραμμα Python σας με την ακόλουθη προτροπή και, στη συνέχεια, πατήστε Enter:

  9 ισχυρά εργαλεία για τον εντοπισμό σφαλμάτων και την παρακολούθηση εφαρμογών ASP.NET

Γράψτε μια απλή εφαρμογή Python που να αθροίζει δύο αριθμούς και να εκτυπώνει το αποτέλεσμα.

Το Codeium θα πρέπει να παρέχει ένα καθαρό απόσπασμα κώδικα που μοιάζει με αυτό:

Από εδώ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο Εισαγωγή και στη συνέχεια να εκτελέσετε τον κώδικα για να δείτε τα αποτελέσματά του:

Συμβουλές και κόλπα για προγραμματισμό με Codeium AI

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να κάνετε με το Codeium AI. Αυτές οι δυνατότητες διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών IDE, αλλά το VSCode φαίνεται να υποστηρίζει όλες τις δυνατότητες του Codeium. Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το Codeium AI στο VSCode.

1. Τροποποίηση κώδικα με Codeium AI

Στο ίδιο παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από το Codeium να αλλάξει τον κώδικα. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη χρήση του ChatGPT για κωδικοποίηση. Μόλις λάβετε τον κωδικό, πληκτρολογήστε ένα άλλο μήνυμα ζητώντας από το Codeium να τον τροποποιήσει:

Αλλάξτε τους αριθμούς σε 5 και 6.

2. Αυτόματη συμπλήρωση κώδικα με Codeium AI

Η αυτόματη συμπλήρωση είναι το κορυφαίο χαρακτηριστικό του Codeium. Αυτό υπερβαίνει τη βασική αυτόματη συμπλήρωση που υπάρχει στα περισσότερα IDE. Το Codeium AI θα σαρώσει το περιβάλλον, θα αναγνωρίσει μοτίβα και θα προτείνει κατάλληλο κώδικα.

Δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερες παραμέτρους στη συνάρτηση στον προηγούμενο κώδικα. Μόλις προσθέσετε num3, num4 και num5, το Codeium AI προτείνει αντίστοιχες μεταβλητές να περάσουν στη συνάρτηση. Σημειώστε ότι ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με τον αριθμό 1 και τον αριθμό 2.

Πατώντας το Tab θα εισαχθεί ο κώδικας στο αρχείο σας, εξοικονομώντας σας από την ταλαιπωρία να τον πληκτρολογήσετε με μη αυτόματο τρόπο.

3. Εξηγήστε τις λειτουργίες και τον κώδικα με το Codeium AI

Μια άλλη χρήσιμη δυνατότητα του Codeium είναι να εξηγήσει τι κάνει μια συνάρτηση στον κώδικα. Αυτό είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν κοιτάτε τον κώδικα κάποιου άλλου ή θέλετε να δείτε αν ο κώδικάς σας κάνει αυτό που υποτίθεται.

  Ένα βαρύ προσαρμόσιμο μηχανικό πληκτρολόγιο για παίκτες

Για παράδειγμα, παίρνοντας τον κώδικα από την απλή μας αριθμομηχανή JavaScript, μπορείτε να ρωτήσετε τι κάνει οποιαδήποτε από τις συναρτήσεις κάνοντας κλικ στον μικρό σύνδεσμο Εξήγηση στο επάνω μέρος της συνάρτησης.

4. Δημιουργήστε Python Docstrings με Codeium AI

Οι συμβολοσειρές εγγράφων είναι ο τυπικός τρόπος τεκμηρίωσης του κώδικα Python. Η διαδικασία δεν απαιτεί δημιουργικότητα, αλλά μπορεί να είναι κοσμική και χρονοβόρα. Το Codeium μπορεί να σας γλιτώσει από το βάρος δημιουργώντας Docstrings κατόπιν εντολής σας.

Στο ίδιο παράδειγμα Python, κάνοντας κλικ στο Generate Docstring θα εμφανιστεί το πλαίσιο συνομιλίας του Codeium και θα επιστρέψει το Docstring. Στη συνέχεια, μπορείτε να το ενσωματώσετε στον κώδικά σας, με τη βεβαιότητα ότι θα έχετε την ευγνωμοσύνη του μελλοντικού εαυτού σας και των άλλων που θα χρησιμοποιούν τον κώδικά σας.

5. Refactor Code With Codeium AI

Ας το παραδεχτούμε, δεν γράφουμε πάντα καθαρό κώδικα, ειδικά όταν βιαζόμαστε να λειτουργήσει. Δυστυχώς, ο ακατάστατος κώδικας μπορεί να επανέλθει για να σας δαγκώσει αργότερα όταν χρειαστεί να τον τροποποιήσετε ή να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλα έργα. Ευτυχώς, το Codeium AI μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιαμορφώσετε γρήγορα τον κώδικά σας και να τον τακτοποιήσετε. Απλώς κάντε κλικ στον σύνδεσμο Refactor στον κώδικά σας για να ξεκινήσετε.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό για την ανακατασκευή με το Codeium. Μπορείτε να του ζητήσετε να σχολιάσει κάθε γραμμή ή να κάνει τον κώδικά σας πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, όπως απλοποιώντας τις δηλώσεις Java if.

Μόλις επιλέξετε μια εντολή, το Codeium θα κάνει και θα κάνει προεπισκόπηση των αλλαγών. Πατήστε Alt + A στο πληκτρολόγιό σας για να αποδεχτείτε τις αλλαγές ή Alt + R για να τις απορρίψετε.

Το Codeium είναι ένα ισχυρό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει διάφορες δυνατότητες για προγραμματιστές. Παρά το γεγονός ότι είναι εντελώς δωρεάν, είναι εντυπωσιακά χρήσιμο για προγραμματιστές όλων των επιπέδων, είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος βετεράνος που γνωρίζει πολλές γλώσσες.

Μόλις το δοκιμάσετε, το Codeium πιθανότατα θα γίνει μια από τις αγαπημένες σας επεκτάσεις VSCode AI. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κύρια σημεία του τι μπορείτε να κάνετε με το Codeium, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι με τους οποίους αυτό το εργαλείο μπορεί να σας βοηθήσει με την κωδικοποίησή σας.