Πώς να πάρετε μια περίληψη για ένα άρθρο της Wikipedia

Η Wikipedia δεν είναι ακριβώς το καλύτερο μέρος για να αποκτήσετε σε βάθος γνώση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Εάν ένα θέμα έχει γίνει ξαφνικά αξιοσημείωτο, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες στη σελίδα του στη Βικιπαίδεια να είναι υπερβολικές. Τούτου λεχθέντος, οι πληροφορίες στη Wikipedia δεν είναι άχρηστες. Σίγουρα, δεν μπορείτε να το αναφέρετε σε ένα χαρτί, αλλά μπορείτε σίγουρα να ελέγξετε τις αναφορές σε ένα άρθρο και να τις χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την κατανόησή σας. Αν δεν ψάχνετε για λεπτομέρειες για ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι καλύτερη μια συνοπτική έκδοση ενός άρθρου. Πολλά άρθρα στη Wikipedia έχουν μια συνοπτική έκδοση, ωστόσο, ποτέ δεν μεταβαίνετε σε αυτήν από προεπιλογή. Για να λάβετε μια περίληψη για ένα άρθρο της Wikipedia, πρέπει να επεξεργαστείτε τη διεύθυνση URL του άρθρου.

  Πώς να παίξετε εξ αποστάσεως επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων χρησιμοποιώντας το Slack

Περίληψη άρθρου της Wikipedia

Ανοίξτε το άρθρο της Wikipedia για το οποίο θέλετε να λάβετε μια περίληψη. Κοιτάξτε τη διεύθυνση URL. Τα δύο πρώτα γράμματα της διεύθυνσης URL θα σας δείξουν τη γλώσσα στην οποία προβάλλετε το άρθρο, για παράδειγμα, θα δείτε το en.wikipiedia.* εάν το προβάλλετε στα Αγγλικά.

Για να λάβετε μια περίληψη για ένα άρθρο της Wikipedia, πρέπει να αφαιρέσετε το τμήμα γλώσσας από τη διεύθυνση URL και να το αντικαταστήσετε με τη λέξη “απλή”.

Για παράδειγμα,

https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II

θα γίνει

https://simple.wikipedia.org/wiki/World_War_II

Αυτό θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των πληροφοριών που σας δίνει το άρθρο.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον νέο αποκλεισμό Crapware του Microsoft Edge

Χρήση & Περιορισμοί

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται καλύτερα όταν χρειάζεται να εξαγάγετε ημερομηνίες από ένα άρθρο. Εάν το άρθρο περιλαμβάνει μια σειρά συμβάντων, μπορείτε να τα λάβετε όλα με χρονολογική σειρά σε μορφή πίνακα μέσω αυτού του μικρού κόλπου. Ορισμένα άρθρα μπορεί να έχουν μια πολύ συνοπτική περίληψη, ενώ άλλα μπορεί να εξακολουθούν να είναι σημαντικά μεγάλα ακόμη και στη συνοπτική ή απλοποιημένη μορφή τους.

Δεν έχουν όλα τα άρθρα περίληψη. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το κόλπο σχεδόν σε οποιοδήποτε άρθρο στη Wikipedia, αλλά δεν θα λειτουργεί πάντα. Όταν ένα άρθρο δεν έχει περίληψη και αλλάζετε τη διεύθυνση URL, η Wikipedia απλώς σας λέει ότι δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη σελίδα σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή να γράψετε μια περίληψη του άρθρου μόνοι σας, καθώς η Wikipedia είναι βασικά συλλογή πληροφοριών από πλήθος και η περίληψη μπορεί να είναι η συνεισφορά σας σε αυτήν. Οι περιλήψεις είναι όλες γραμμένες από άτομα και δεν συνοψίζονται χρησιμοποιώντας AI. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα σας δώσει απλώς το ίδιο άρθρο που εξηγείται πιο απλά.

  Πού να παρακολουθήσετε Βρίσκει πού μπορείτε να παρακολουθήσετε νόμιμα ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές [Web]

Αυτή η δυνατότητα μπορεί απλώς να είναι αποκλειστική για άρθρα στα Αγγλικά. Δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας σε μερικά άρθρα στα Πορτογαλικά, αλλά δεν υπήρχε περίληψη για κανένα από αυτά. Είναι πιθανό να μην βρήκαμε ένα άρθρο που να είχε περίληψη και να λειτουργεί ανεξάρτητα από τη γλώσσα, οπότε δοκιμάστε το με τον ίδιο τρόπο.