Τι σημαίνει «NSFW» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Το NSFW είναι ένα περίεργο, ευέλικτο αρκτικόλεξο στο Διαδίκτυο που έχει βρει τον δρόμο του σε άρθρα στο Διαδίκτυο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά τι σημαίνει NSFW, από πού προήλθε και πώς το χρησιμοποιείτε; Μην ανησυχείτε – αυτό το άρθρο είναι SFW.

Μη ασφαλές για δουλειά

Το ακρωνύμιο NSFW σημαίνει “δεν είναι ασφαλές για εργασία”. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το NSFW είναι μια προειδοποίηση που υποδεικνύει ότι ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα, βίντεο, φωτογραφία ή κλιπ ήχου περιέχει ακατάλληλο περιεχόμενο. Αν και η λέξη συνήθως συνδέεται με την πορνογραφία, χρησιμοποιείται συχνά ως προειδοποιητική ετικέτα για βίαιο, προσβλητικό, προσβλητικό ή ακόμα και πολιτικά φορτισμένο περιεχόμενο.

Παρά την κυριολεκτική του σημασία (δεν είναι ασφαλές για εργασία), το ακρωνύμιο NSFW χρησιμοποιείται για να σας σώσει από κάθε είδους δημόσια αμηχανία (ή, ξέρετε, από τον τραυματισμό των παιδιών σας). Μπορεί να το δείτε στον τίτλο ενός βίντεο YouTube, στην κεφαλίδα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή πριν από έναν εξερχόμενο σύνδεσμο σε έναν ιστότοπο ή ένα άρθρο ειδήσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το NSFW χρησιμοποιείται για να υποδείξει ότι μια ιστοσελίδα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα—με αυτή την ευρεία λέξη έχουμε να κάνουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το NSFW μερικές φορές συνοδεύεται από μια ετικέτα “λέξη ενεργοποίησης” ή “TW”. Ένα βίντεο που περιέχει λεπτομερείς εικόνες πολέμου, για παράδειγμα, μπορεί να φέρει την ετικέτα “NSFW TW: War” ή κάτι τέτοιο.

  Προβολή αποθηκευμένων εικόνων από όλα τα προγράμματα περιήγησης Ιστού στον υπολογιστή σας σε ένα μέρος

Ετυμολογία NSFW

Η αποφυγή ακατάλληλου περιεχομένου ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Οι ταινίες είχαν βαθμολογία R, τα βρώμικα περιοδικά σημειώθηκαν ως τέτοια και το The Maury Show άνοιξε με μια προειδοποίηση ότι πρέπει να διώξετε οποιοδήποτε παιδί από την αίθουσα το συντομότερο δυνατό.

Αλλά στην εποχή του Διαδικτύου, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο. Και όπως θα περίμενε κανείς, οι άνθρωποι σπάνια αισθάνονται την ανάγκη να επισημάνουν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις ιστοσελίδες τους ως ακατάλληλες. (Για να είμαστε δίκαιοι, οι άνθρωποι συνήθως δημοσιεύουν το «ακατάλληλο» περιεχόμενό τους σε κοινότητες όπου το εν λόγω περιεχόμενο θεωρείται πραγματικά κατάλληλο.)

Από αυτή τη γωνία, το NSFW μοιάζει με μια σύγχρονη ενσάρκωση του «Αυτή η εκπομπή περιέχει σκηνές που μπορεί να προσβάλλουν ορισμένους θεατές». Και ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται έτσι τώρα, η λέξη προέκυψε στην πραγματικότητα ως απάντηση σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το VICE, η λέξη NSFW προέρχεται από την κουλτούρα του φόρουμ του Snopes.com. Το 1998, μια γυναίκα ήρθε στο φόρουμ για να παραπονεθεί ότι οι χρήστες θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τις ακατάλληλες αναρτήσεις ως «NFBSK» — «όχι για βρετανικά παιδιά σχολείου». Ίσως θα έπρεπε να είχε αγοράσει ένα αντίγραφο του Λογισμικό Net Nanny.

  Γιατί δεν μπορούμε πια να προτείνουμε Wink Hubs

Τέλος πάντων, αυτό το παράπονο μετατράπηκε σε ένα αστείο του Snope, το οποίο ήταν τόσο αστείο που ο Snopes αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φόρουμ NFBSK. (Μην μπείτε στον κόπο να το ψάξετε, είναι βασικά ένα επεισόδιο στο South Park που διαρκεί ένα χρόνο.)

Το NFBSK έγινε δημοφιλές ως αστείο, αλλά αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα που άλλα λόγια δεν μπορούσαν να περιγράψουν. Το διαδίκτυο είναι βρώμικο, αλλά είναι παντού. Με την πάροδο του χρόνου, το NFBSK έφτασε σιγά-σιγά σε μυριάδες φόρουμ και αίθουσες συνομιλίας. Απλοποιήθηκε σε “NSFW” και hey, τώρα είναι στο του Webster λεξικό!

Πότε λέτε NSFW;

Σε αντίθεση με κάποια άλλη ορολογία του Διαδικτύου, η χρήση της λέξης NSFW είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ετικέτα ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κυριολεκτικό ακρωνύμιο σε μια πρόταση. Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει σε αυτό.

Ως ετικέτα, το NSFW είναι χρήσιμο μόνο εάν προηγείται του ακατάλληλου περιεχομένου που στέλνετε. Ανήκει στην κεφαλίδα ενός email, μιας ανάρτησης στο Reddit ή ενός ιστότοπου. Και παρόλο που σε ιστότοπους όπως το YouTube αρέσει η αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο, η προσθήκη “NSFW” στον τίτλο των ακατάλληλων βίντεο εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα.

  Πώς να διορθώσετε τον ελεγκτή Xbox που εντοπίστηκε ως ποντίκι και πληκτρολόγιο στα Windows

Και ναι, θα πρέπει να το κάνετε αυτό και για μηνύματα κειμένου. Απλώς προσθέστε το “NSFW” σε μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς ακατάλληλο περιεχόμενο. Εάν επισυνάπτετε φωτογραφίες ή βίντεο σε ένα μήνυμα, ρωτήστε τον παραλήπτη εάν μπορεί να λάβει περιεχόμενο NSFW προτού πατήσετε αυτό το κουμπί αποστολής. (Αν πιστεύετε ότι αυτό θα τους κάνει να νιώθουν άβολα, μάλλον δεν θα έπρεπε να τους στέλνετε ακατάλληλο περιεχόμενο ούτως ή άλλως.)

Ως κυριολεκτικό ακρωνύμιο, χρησιμοποιείτε απλώς το NSFW όπου ταιριάζει γραμματικά ως “μη ασφαλές για εργασία”. Εάν κάποιος σας στείλει έναν σύνδεσμο, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ρωτήσετε, “Είναι αυτό το NSFW;”

Αναφέραμε τη φράση SFW (ασφαλές για εργασία) νωρίτερα σε αυτό το άρθρο. Όπως, NSFW, η λέξη SFW μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ετικέτα ή ως κυριολεκτικό ακρωνύμιο. Μπορείτε να επισημάνετε τα μηνύματα, τα email ή τους συνδέσμους ως SFW και μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στους φίλους σας όπως “Είναι αυτό το SFW;”

Τώρα που ξέρετε πώς να αναγνωρίζετε και να χρησιμοποιείτε τη λέξη NSFW, γιατί να μην επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας στο Διαδίκτυο με κάποιες άλλες φρικτές λέξεις; Όπως το NSFW, τα ακρωνύμια όπως το TLDR και το FOMO
χρησιμοποιούνται τακτικά σε άρθρα ειδήσεων και στα αγαπημένα σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξίζει να τα γνωρίζετε και μην ανησυχείτε, είναι SFW.