Τι σημαίνει “Meta” στο Gaming; Και Πρέπει να Το Υπακούς;

Βασικά Takeaways

  • Το Metas μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα παιχνίδια φρέσκα και να εισάγετε νέες μεθόδους παιχνιδιού, επωφελούμενοι από συνεχείς ενημερώσεις και τροποποιήσεις.
  • Ένα ισχυρό meta μπορεί να παραμορφώσει το παιχνίδι γύρω του, θέτοντας τους παίκτες σε μειονεκτική θέση αν δεν το ακολουθήσουν.
  • Το αν θα πρέπει να ακολουθήσετε ή όχι το meta εξαρτάται από την απόλαυση και την εκπλήρωσή σας μέσα στο παιχνίδι.

Εάν έχετε παίξει ποτέ ένα διαδικτυακό παιχνίδι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ακούσει για τον όρο “meta”. Το Metas μπορεί να δημιουργήσει ή να χαλάσει ένα διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το meta. Λοιπόν, ας διερευνήσουμε τι είναι το meta και αν πρέπει να το ακολουθήσετε.

OpenAI / MakeUseOf

Ο σχεδιασμός ενός παιχνιδιού για πολλούς παίκτες είναι δύσκολος. Στην ιδανική περίπτωση, το παιχνίδι θα πρέπει να παρέχει στους παίκτες πολλές επιλογές στη διάθεσή τους, δίνοντάς τους τρόπους να αναπτύξουν τα δικά τους στυλ παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα, ο προγραμματιστής πρέπει να εξισορροπήσει κάθε στυλ παιχνιδιού, έτσι ώστε όλοι να βρίσκονται σε ίσο αγωνιστικό χώρο και κανείς να μην έχει ένα έμφυτο πλεονέκτημα.

Στα χαρτιά, αυτό ακούγεται εύκολο. στην πράξη, όχι τόσο. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες θα ανακαλύψουν ότι ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, αντικείμενο ή τακτική θα τους δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, για να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία τους, οι παίκτες αρχίζουν να βασίζουν το σχέδιο παιχνιδιού τους γύρω από αυτό.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι υπάρχει ένα παιχνίδι παίκτη εναντίον παίκτη (PVP) όπου οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Warrior, Wizard και Rogue. Οι προγραμματιστές θα θέλουν ιδανικά κάθε επιλογή να είναι ίσης ισχύος, αλλά αν οι παίκτες βρουν ότι ο Μάγος είναι ο πιο ισχυρός και ο Rogue ο πιο αδύναμος, περισσότεροι άνθρωποι θα παίξουν Wizard και λιγότεροι θα παίξουν τον Rogue.

Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς θα γίνει το «μετα» του παιχνιδιού. Αυτό θα παραμείνει αληθινό έως ότου ο μάγος «νευρωθεί» (μειωθεί η ισχύς) ή ο απατεώνας «μπουφτιστεί» (αυξηθεί η ισχύς) για να σταθεροποιήσει το meta.

Τα Metas δεν περιορίζονται μόνο σε παιχνίδια με εγγενώς άνιση δυναμική, όπως βιντεοπαιχνίδια με διαφορετικές κατηγορίες χαρακτήρων. Μπορούν να επηρεάσουν παιχνίδια όπου και οι δύο πλευρές βρίσκονται στην ίδια θέση. Το παιχνίδι σκάκι δίνει και στις δύο πλευρές τον ίδιο αριθμό κομματιών, ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα meta που περιβάλλει τα καλύτερα ανοίγματα και αντίθετα. Και πολλές εφαρμογές που διδάσκουν στους ανθρώπους σκάκι θα εκπαιδεύσουν τους παίκτες για το τι είναι αυτές οι μετα-βασισμένες κινήσεις. Τα Meta βρίσκονται σε όλα τα παιχνίδια, ακόμα και Οι δάσκαλοι του dungeon πρέπει να προσέχουν από το metagaming των παικτών υπερνικώντας τη διασκέδαση των συνεδριών τους στο Dungeons & Dragons.

  Πώς να φτιάξετε ένα Infographic: Βήμα προς βήμα μάθημα

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είστε περίεργοι από πού προήλθε ο όρος meta. Οι άνθρωποι μερικές φορές ισχυρίζονται ότι το “meta” είναι ένα αρκτικόλεξο, που σημαίνει “πιο αποτελεσματική διαθέσιμη τακτική”. Δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, αν και είναι ένα έξυπνο παράδειγμα “backronym”, όπου οι άνθρωποι μετατρέπουν αναδρομικά μια λέξη σε ακρωνύμιο. Αντίθετα, ο όρος πιθανότατα προήλθε από την υπάρχουσα λέξη «meta», που σημαίνει κάτι που αναφέρεται στον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει επειδή το meta είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι που βασίζεται σε ένα παιχνίδι, όπου οι στρατηγικές και οι τακτικές επινοούνται πριν καν ξεκινήσει ένας γύρος.

DC Studio/Shutterstock

Δεν μπορείς να ορίσεις το meta ως ένα αυστηρά καλό ή κακό πράγμα στο gaming. Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πώς αναπτύσσεται το meta και πώς το χειρίζονται οι προγραμματιστές αφού προκύψει.

Αυτό είναι ένα από τα συναρπαστικά πράγματα για τα meta. Το βασικό παιχνίδι μπορεί να παραμείνει και να επιμείνει μέσω καλών και κακών αλλαγών meta. Ας δούμε πώς ένα meta μπορεί να βοηθήσει ή να βλάψει ένα παιχνίδι.

Πώς το Metas μπορεί να βοηθήσει τα παιχνίδια

Το Metas μερικές φορές μπορεί να θεωρηθεί ως «γεύσεις του μήνα». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα παιχνίδι που λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις που τροποποιούν τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο, τα metas μπορούν να βοηθήσουν το παιχνίδι να μην «μπαγιάσει» και να εισάγουν νέες μεθόδους παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, το παιχνίδι με κάρτες συναλλαγών Magic the Gathering ξεκίνησε τη ζωή του ως φυσικό παιχνίδι καρτών, αλλά τώρα έχει έναν ψηφιακό πελάτη που ονομάζεται “Magic the Gathering Arena”, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν παιχνίδια για υπολογιστή εκεί έξω.

Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για χρήση από το Magic the Gathering λόγω του πώς ο δημιουργός του, ο σχεδιαστής παιχνιδιών Richard Garfield, πήρε τον σπάνια χρησιμοποιούμενο όρο “metagame” και τον εισήγαγε στο mainstream στη δεκαετία του 1990 μέσω του συζητήσεις για το σχεδιασμό του παιχνιδιού και τις στρατηγικές «μετα». που βρέθηκαν στο σύστημα παιχνιδιών Magic the Gathering.

  Γιατί εξακολουθώ να χρησιμοποιώ ένα πληκτρολόγιο IBM Model M 34 ετών

Το Magic the Gathering έχει την τυπική μορφή, όπου εισάγονται νέες παρτίδες φύλλων κάθε έξι μήνες και οι κάρτες καθίστανται παράνομο να παίζονται στο Standard μετά από δύο χρόνια από την κυκλοφορία τους, εκτός εάν ανατυπωθούν. Αυτό επιτρέπει στο Standard να έχει ένα “περιστρεφόμενο meta” όπου υπάρχει μια ροή νέων φύλλων που έρχονται και παλαιότερα φύλλα πέφτουν εκτός Standard. Οποιεσδήποτε ιδιαίτερα υπερισχύουσες ή ενοχλητικές κάρτες απαγορεύονται.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα meta που αλλάζει κάθε έξι μήνες, το οποίο εμποδίζει το Magic the Gathering να γίνει βαρετό και επιτρέπει στους παίκτες να βρίσκουν νέους συνδυασμούς και στυλ παιχνιδιού με τις νέες κάρτες. Και ενώ το Magic the Gathering είχε αρκετά καταπιεστικά metas, είτε έχουν απαγορευτεί είτε απομακρυνθεί από το Standard. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ένα παιχνίδι μπορεί να αποβάλει ένα κακό meta, να παρουσιάσει ένα καλό και να κρατήσει τους παίκτες χαρούμενους και αφοσιωμένους.

Πώς το Metas μπορεί να βλάψει τα παιχνίδια

Τα meta δεν είναι πάντα θετικά. Εάν ένα meta είναι πολύ «ισχυρό», θα παραμορφώσει το παιχνίδι γύρω του. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι παίκτες θα βρίσκονται σε ενεργό μειονεκτική θέση εάν δεν το κάνουν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό που υπαγορεύει το meta.

Για να παραμείνετε στο θέμα των εμπορικών παιχνιδιών με κάρτες, το Hearthstone είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια πολλαπλών παικτών για κινητά μεταξύ πλατφορμών. Το Hearthstone είχε μια περίοδο όπου το meta του περιστρεφόταν γύρω από μια κάρτα που ονομαζόταν «Dr. Boom», το οποίο είχε εξαιρετικά στατιστικά και ισχυρό αποτέλεσμα. Και δεδομένου του τρόπου σχεδιασμού του Hearthstone, οποιαδήποτε τράπουλα θα μπορούσε να τρέξει τον Dr. Boom.

Η κάρτα ήταν τόσο καλή που οι άνθρωποι την πρόσθεταν ως “must-have” ανεξάρτητα από το αρχέτυπο της τράπουλάς τους. Και ο κόσμος θα παραχωρούσε αν ο αντίπαλός του κατάφερνε να παίξει τον Dr. Boom και δεν το είχαν κληρώσει ακόμα. Οι κατασκευαστές καταστρωμάτων έπρεπε να αναρωτηθούν εάν το κατάστρωμά τους μπορούσε να χειριστεί τον Dr. Boom. αν δεν μπορούσε, ήταν μια κακή τράπουλα.

Τελικά, ο Dr. Boom απέκτησε ένα nerf και το meta επανασταθεροποιήθηκε, αλλά η κάρτα θεωρήθηκε για πάντα μετα-στρέβλωση από τους παίκτες του Hearthstone.

Επειδή τα metas δεν είναι αυστηρά καλά ή κακά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν πρέπει να τα ακολουθείτε ή όχι.

Ας δούμε γιατί μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε, γιατί μπορεί να θέλετε να αγνοήσετε το meta και πώς να το κάνετε επιλεκτικά.

Ακολουθώντας το παιχνίδι, το Meta μπορεί να ενισχύσει την απόλαυσή σας

Εάν ένα meta είναι υγιές και σας αρέσει να παίζετε σε αυτό, δεν υπάρχει τίποτα κακό να το ακολουθείτε. Εξάλλου, το meta αναπτύχθηκε επειδή οι άνθρωποι βρήκαν τον καλύτερο τρόπο να πετύχουν κάτι μέσα στο παιχνίδι.

  12 καλύτερες παγκόσμιες λύσεις μισθοδοσίας για τους διεθνείς απομακρυσμένους υπαλλήλους σας

Στην πραγματικότητα, μπορεί να απολαμβάνετε να ακολουθείτε το meta και να βρίσκετε τη δική σας μοναδική περιστροφή σε αυτό που ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού σας. Ή μπορεί να βρείτε ακόμη καλύτερο τρόπο να παίξετε. Και τα δύο μπορούν να αισθάνονται πολύ προσωπικά πληρέστερα.

Ίσως αναρωτιέστε, πώς μπορείτε να «ακολουθήσετε» κάτι που είναι ένα είδος αφηρημένου παιχνιδιού πάνω σε ένα παιχνίδι που στρώνεται πάνω από τους υπάρχοντες κανόνες και τη δομή του παιχνιδιού που μπορείτε να δείτε;

Εάν θέλετε να εμβαθύνετε στα metas των παιχνιδιών που σας αρέσουν (ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά), ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε είναι τα φόρουμ παιχνιδιών. Ελέγξτε εάν το παιχνίδι σας έχει ένα αποκλειστικό subreddit στο reddit.com ή αλλού, όπως σε φόρουμ στον ιστότοπο του προγραμματιστή, στο Steam ή ούτω καθεξής. Τα ιστολόγια τυχερών παιχνιδιών δεν είναι επίσης κακά, αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε οποιαδήποτε δημοσίευση αφοσιωμένη στη μετα-ανάλυση ενός μεμονωμένου παιχνιδιού όπως το subreddit αυτού του παιχνιδιού.

Εκεί θα βρείτε ανθρώπους να συζητούν ενεργά, να συζητούν και συχνά να παραπονιούνται για το meta ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού. Θα έχετε άφθονο υλικό ανάγνωσης!

Αλλά μερικές φορές το να ακολουθείς το Meta σκοτώνει τη διασκέδαση

Από την άλλη πλευρά, σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει να ακολουθούν το meta. Αντίθετα, προτιμούν να παίζουν όπως θέλουν, ανεξάρτητα από το αν είναι η καλύτερη τακτική στο παιχνίδι.

Ως εκ τούτου, αν βρίσκετε το meta βαρετό ενός παιχνιδιού και περνάτε απαίσια όταν το παίζετε, δεν αξίζει να επενδύσετε στο παιχνίδι.

Εάν θέλετε μια πρακτική προσέγγιση για να ελέγξετε εάν πρέπει να ακολουθήσετε το meta για ένα παιχνίδι, απλώς βουτήξτε πρώτα. Εάν διασκεδάζετε, συνεχίστε να παίζετε. Αν νιώθετε ότι θα μπορούσατε να διασκεδάσετε πολύ, αλλά απλά δεν έχετε κάποιο βασικό βρόχο παιχνιδιού ή μηχανικό, κάντε μια μικρή ανάγνωση σε φόρουμ παιχνιδιών ή ιστολόγια παιχνιδιών για να πάρετε μια αίσθηση.

Μπορεί να μάθετε αρκετά για να αποκτήσετε το βασικό meta χωρίς να αισθάνεστε καταπονημένοι ή μπορεί να το λατρέψετε και να εμβαθύνετε για να μάθετε ό,τι μπορείτε για το τρέχον meta του παιχνιδιού. Μια βαθμιαία προσέγγιση σάς επιτρέπει να εμπλακείτε στο meta μόνο όσο θέλετε.

Ανταγωνιστικά ή συνεργατικά, πολλά παιχνίδια έχουν meta, ωστόσο, και μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγεις πλήρως. Το αν θα τους ακολουθήσετε ή όχι εξαρτάται από το τι θέλετε από το παιχνίδι και από το πόσο υγιές είναι το meta.

Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να νιώθετε άσχημα που αποχωρείτε από ένα παιχνίδι όταν συνειδητοποιείτε ότι το meta του παιχνιδιού σας έχει ξεγελάσει σε ένα στυλ παιχνιδιού ή παιχνιδιού που δεν σας αρέσει!