Πώς να φτιάξετε ένα Infographic: Βήμα προς βήμα μάθημα

Τα γραφήματα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μοιράζεστε πληροφορίες με οπτικά ελκυστικό και εύπεπτο τρόπο. Χρησιμεύουν ως οπτικά βοηθήματα για να μετατρέψουν σύνθετες έννοιες σε ευκολονόητο υλικό.

Είτε έχετε μια μεγάλη παρουσίαση είτε μια σημαντική ανάρτηση ιστολογίου για να γράψετε, τα γραφήματα θα τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη σας και θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν τις πληροφορίες συνοπτικά και γρήγορα.

Τα γραφήματα δίνουν ζωή σε μια κατά τα άλλα βαρετή παρουσίαση δεδομένων. Μπορούν πραγματικά να σας επηρεάσουν, είτε θέλετε να αναπτύξετε την επωνυμία σας είτε να μεταφέρετε ένα ισχυρό μήνυμα.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα διδάξουμε το μυστικό για τη δημιουργία όμορφων και συναρπαστικών infographics που τραβούν την προσοχή και βοηθούν τις πληροφορίες να κολλάνε για καλύτερη ανάκληση μνήμης.

Τι είναι το Infographic;

Τα γραφήματα είναι εκπαιδευτικά γραφικά που στοχεύουν στην απλοποίηση των σύνθετων πληροφοριών με έναν ελκυστικό και διασκεδαστικό τρόπο. Ο στόχος ενός infographic είναι να παρέχει πληροφορίες μικρού μεγέθους γρήγορα και καθαρά.

Συχνά, χρησιμοποιούν πολλαπλά οπτικά στοιχεία όπως γραφήματα, διαγράμματα, πίνακες και κείμενα για να παρουσιάσουν σύνθετες πληροφορίες σε μια εύκολα κατανοητή μορφή.

Τα γραφήματα παρέχουν μια γρήγορη επισκόπηση ενός θέματος, συνοψίζουν μια εκτενή αναφορά, εμφανίζουν έρευνα, συγκρίνουν και αντιπαραβάλλουν πολλαπλές επιλογές και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για ένα ζήτημα.

Τύποι Infographics

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μεταφέρετε το μήνυμά σας σε οπτική μορφή. Σε αυτήν την ενότητα, θα καλύψουμε τις διαφορετικές επιλογές στυλ infographic, ώστε να γνωρίζετε πότε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπο.

#1. Οπτικά Infographics

Τα οπτικά infographics επικεντρώνονται σε οπτικά στοιχεία πλεγμένα με λίγο κείμενο για να αφηγηθούν μια ιστορία και να μεταφέρουν βασικές πληροφορίες στο κοινό.

Για παράδειγμα, το παρακάτω οπτικό infographic χρησιμοποιεί οπτικές ενδείξεις συνοδευόμενες από κείμενα για να εξηγήσει πώς να είσαι εξαιρετικός αφηγητής.

Συχνά βασίζονται σε γραφικά κινουμένων σχεδίων με κείμενο τοποθετημένο στρατηγικά για να επεξεργάζεται το οπτικό. Το επίκεντρο του οπτικού infographic είναι να αφηγηθεί μια ιστορία αντί να μοιραστεί δεδομένα ή στατιστικές πληροφορίες.

#2. Infographics που βασίζονται σε λίστα

Τα γραφήματα που βασίζονται σε λίστα περιέχουν οπτικά στοιχεία και στοιχεία κειμένου σε μια φόρμα λίστας. Αυτά τα γραφήματα είναι τέλεια όταν έχετε μια λίστα με πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε.

Τέτοια γραφήματα συχνά επισυνάπτονται σε αναρτήσεις ιστολογίου με εικονίδια αντί για κουκκίδες και έχουν δημιουργικές γραμματοσειρές και φωτεινά χρώματα για να κάνουν κάθε αντικείμενο να ξεχωρίζει.

#3. Χάρτης Infographics

Τα γραφήματα χάρτη συνήθως παρουσιάζουν έναν χάρτη μιας γεωγραφικής περιοχής, όπως ολόκληρου του κόσμου, μιας χώρας ή μιας συγκεκριμένης πόλης. Τα γραφήματα και τα γραφήματα συνοδεύουν αυτά τα γραφήματα για να εξηγήσουν τα δεδομένα που εμφανίζονται στον χάρτη.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσετε δεδομένα που βασίζονται στην τοποθεσία είναι με ένα infographic χάρτη. Συχνά περιέχουν θερμικούς χάρτες, ετικέτες και εικονίδια για την επισήμανση των δεδομένων. Μπορεί επίσης να συγκρίνει δεδομένα μεταξύ περιοχών τοποθετώντας πολλούς χάρτες δίπλα-δίπλα.

#4. Infographics χρονολογίου

Τα γραφήματα χρονοδιαγράμματος δείχνουν οπτικά ένα χρονικό πλαίσιο, εξηγώντας πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Για παράδειγμα, το infographic του χρονολογίου σας θα μπορούσε να πει την ιστορία της εξέλιξης της επωνυμίας σας (ή των προϊόντων της) ή σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Διαδικτύου.

  9 βιβλιοθήκες στοιχείων πλέγματος δεδομένων JavaScript προς χρήση

Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός γραφήματος χρονοδιαγράμματος.

Αυτά τα γραφήματα χρησιμοποιούνται καλύτερα για να απεικονίσουν μια ιστορία όπου ο χρόνος είναι σχετικός. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε την ιστορία σας πιο συναρπαστική και να μετατρέψετε απλό κείμενο σε εύκολα εύπεπτο περιεχόμενο.

#5. Βήμα-βήμα Infographics

Τα γραφήματα βήμα προς βήμα παρέχουν μια περίληψη των βημάτων σε μια διαδικασία. Είναι τέλειο όταν εξηγείς πώς να κάνεις κάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαγράμματα, αριθμημένα εικονίδια, χρονοδιαγράμματα και διαγράμματα ροής για να καθοδηγήσετε τους αναγνώστες στη σειρά βημάτων.

Δημιουργώντας μια οπτική αναπαράσταση της διαδικασίας, οι αναγνώστες μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν με βάση τα βήματα.

Χρήση Infographics στον ψηφιακό κόσμο

Τα γραφήματα κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα όλα αυτά τα χρόνια. Πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί χρησιμοποιούν γραφήματα για να μεταδώσουν ισχυρά μηνύματα και να τραβήξουν την προσοχή του κοινού τους. Στον 21ο αιώνα, υπάρχει υπερφόρτωση πληροφοριών.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τραβήξετε την προσοχή και να βοηθήσετε τους αναγνώστες να κατανοήσουν γρήγορα την άποψή σας.

Να γιατί χρησιμοποιούνται τα γραφήματα στον ψηφιακό κόσμο:

  • Τραβήξτε εύκολα την προσοχή του κοινού: Τα Infographics βοηθούν τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να μοιράζονται στατιστικά στοιχεία, γεγονότα και άλλα γραφικά στοιχεία για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού-στόχου τους και να μοιράζονται γρήγορα σχετικές πληροφορίες.
  • Βοηθήστε στη βελτίωση της virality του περιεχομένου: Ένα καλά συγκεντρωμένο infographic μπορεί να είναι εξαιρετικά διορατικό, γεγονός που προκαλεί άλλους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, δημιουργούς και εμπόρους μάρκετινγκ να μοιράζονται το infographic με το κοινό τους.
  • Κάνει τις πολύπλοκες ιδέες να είναι κατανοητές: Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό οπτικών και κειμένου, μπορείτε να παρουσιάσετε πληροφορίες με σαφή και συνοπτικό τρόπο.
  • Ενισχύστε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας: Τα περισσότερα γραφήματα περιλαμβάνουν επωνυμία, λογότυπο εταιρείας και διεύθυνση ιστού, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μάθουν περισσότερα για την επιχείρηση. Η κοινή χρήση ενός infographic μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και να προσελκύσει επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας.
  • Εξηγήστε πώς λειτουργεί κάτι: Τα γραφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απλοποιήσουν πολύπλοκες ιδέες και να διδάξουν τη μηχανική πίσω από το πώς λειτουργούν περίπλοκες έννοιες ή αντικείμενα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεχωρίσετε περίπλοκα προϊόντα όπως iPhone και κάμερες και να εξηγήσετε οπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά τους.
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης: Προτού πουλήσετε στους πελάτες ένα προϊόν, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε πολλά δεδομένα για να σοκάρετε τον αναγνώστη και να τον κάνετε να αναλάβει δράση.
  • Σχεδιάστε συγκρίσεις: Μπορείτε να συγκρίνετε και να αντιπαραβάλλετε προϊόντα, επωνυμίες ή στρατηγικές μέσω γραφημάτων. Τα γραφήματα μπορούν γρήγορα να επισημάνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές, οι οποίες θα μπορούσαν διαφορετικά να είναι μπερδεμένες να εκφραστούν με λέξεις.

Διαδικασία δημιουργίας Infographic

Η δημιουργία ενός infographic δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω για να δημιουργήσετε ένα συναρπαστικό και αποτελεσματικό.

Βήμα 1: Περιγράψτε τους στόχους των Infographics σας

Πριν δημιουργήσετε ένα infographic, πρέπει να γνωρίζετε τον σκοπό πίσω από αυτό. Ποια ιστορία θέλεις να πεις; Και ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;

Το infographic σας θα πρέπει να έχει ως στόχο να πει μια ιστορία, να εξηγήσει μια ιδέα, να μοιραστεί δεδομένα ή να αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με μια κοινή παρανόηση.

  9 καλύτερα δίκτυα εμπειρογνωμόνων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να λάβετε τεκμηριωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις

Οποιοσδήποτε στόχος καθορίζει τις πληροφορίες που χρησιμοποιείτε, τον τρόπο δομής του infographic και τα γραφικά που χρησιμοποιούνται. Το κοινό σας θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο από το infographic σας, το οποίο το κάνει να θέλει να μοιραστεί το περιεχόμενο.

Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που θα έκαναν οι αναγνώστες σας σχετικά με το θέμα και προσπαθήστε να τις απαντήσετε μέσω του infographic σας. Ο στόχος είναι να μοιραστείτε μόνο τις πιο πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το θέμα χωρίς να βαρεθείτε το κοινό σας.

Βήμα 2: Επιλέξτε το θέμα σας

Κάθε infographic θα πρέπει να έχει ένα βασικό θέμα ή μήνυμα που εκπαιδεύει τους αναγνώστες του ή τους πείθει να συμφωνήσουν με το μήνυμά σας.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πείσετε τα πανεπιστήμια να φιλοξενήσουν περισσότερα μαθήματα γυμναστικής στο σχολείο τους. Το infographic σας θα έδειχνε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο και πώς η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει θετική διαφορά.

Το σωστό θέμα ποικίλλει ανάλογα με την επιχείρησή σας ή το τι θέλετε να πετύχετε με το infographic σας. Μπορείτε να αναπτύξετε ένα θέμα εστιάζοντας στο πρόβλημα του κοινού. Στόχος να ενημερώσετε το κοινό σας για κάτι που θα μπορούσε να το βοηθήσει να λύσει το πρόβλημά του.

Για παράδειγμα, ένας προπονητής φυσικής κατάστασης μπορεί να πει στο ακροατήριό του σχετικά με τις δίαιτες ή τις ασκήσεις προπόνησης για να βοηθήσει τους αρχάριους να ξεκινήσουν.

Όταν δημιουργείτε το θέμα σας, φροντίστε να δημοσιεύσετε το μήνυμά σας. Ποιο είναι το γενικό μήνυμα και ποια είναι τα βασικά υποστηρικτικά σας σημεία;

Από εκεί, μπορείτε εύκολα να βρείτε τα δεδομένα και τα οπτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη της υπόθεσής σας.

Βήμα 3: Συλλέξτε τα απαραίτητα δεδομένα

Τα περισσότερα γραφήματα περιλαμβάνουν δεδομένα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των μηνυμάτων τους. Αυτό σας βοηθά να κάνετε την υπόθεσή σας έτσι ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία του μηνύματός σας. Σε αυτό το βήμα, θα θελήσετε να συλλέξετε όλα τα σχετικά διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ιδέα και να την οργανώσετε με λογικό τρόπο.

Αποφασίστε πώς θα συλλέξετε τα δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να διεξάγετε την έρευνά σας, τις έρευνες ή τα αναλυτικά στοιχεία στρογγυλοποίησης από διάφορα εργαλεία παρακολούθησης δεδομένων. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να συγκεντρώσετε σχετικά δεδομένα από αξιόπιστους πόρους, όπως κυβερνητικούς ιστότοπους.

Όταν επιλέγετε τα σύνολα δεδομένων, θέλετε να χειριστείτε τα δεδομένα αντικειμενικά, ώστε να μην υπάρχουν απολύσεις. Επίσης, τα δεδομένα θα πρέπει να εμφανίζονται διαδοχικά για να ταιριάζουν με την αφήγηση που προσπαθείτε να μεταφέρετε.

Βήμα 4: Οπτικοποιήστε τα δεδομένα σας

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βάλετε αυτά τα δεδομένα στις σωστές απεικονίσεις για να δημιουργήσετε μια σαφή ροή πληροφοριών. Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να συνεργάζονται για να πουν την ιστορία σας. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε οπτικά τα δεδομένα εξαρτάται από το κοινό και τους στόχους σας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφασίσετε να οργανώσετε οπτικά τα σύνολα δεδομένων σας:

  • Χρησιμοποιήστε χάρτες για να δείξετε πώς μπορεί να διαφέρουν τα δεδομένα ανά τοποθεσία
  • Χρησιμοποιήστε ένα γράφημα γραμμής ή ένα χρονοδιάγραμμα για να δείξετε πώς έχουν αλλάξει οι τάσεις
  • Αξιοποιήστε τα διαγράμματα ροής, τα διαγράμματα Venn, τους πίνακες και τις λίστες βοηθούν τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα πώς συνδέονται και διαιρούνται τα δεδομένα
  • Χρησιμοποιήστε έντονα κείμενα, πολύχρωμα εικονίδια και φωτεινά χρώματα για να ξεχωρίσετε το μήνυμά σας
  6 καλύτερες πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτογράφησης για αγορά Bitcoin στην Ινδία

Βήμα 5: Σχεδιάστε τα γραφικά σας

Τώρα που έχετε οργανώσει το περιεχόμενό σας και γνωρίζετε την τοποθέτηση, ήρθε η ώρα να σχεδιάσετε ή να επιλέξετε τα κατάλληλα γραφικά για να συνδυάσετε το infographic σας.

Τα γραφήματα μπορούν να περιλαμβάνουν μια ποικιλία γραφικών στοιχείων, όπως:

  • Διαγράμματα
  • Γραφικές παραστάσεις
  • εικονίδια
  • Τίτλοι
  • Κείμενο
  • Προσαρμοσμένες εικονογραφήσεις

Όσον αφορά την ενσωμάτωση γραφικών στο σχεδιασμό του infographic σας, δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Τα γραφικά που θα είναι πιο αποτελεσματικά για εσάς θα εξαρτηθούν από την επωνυμία σας, το κοινό σας και το είδος των πληροφοριών που παρουσιάζετε.

Θα ήταν υπέροχο για μια διασκεδαστική, ιδιόμορφη επωνυμία να χρησιμοποιεί εικονογραφήσεις εμπνευσμένες από κινούμενα σχέδια, αλλά θα αισθάνονταν ακατάλληλες σε ένα πιο εταιρικό infographic. Αντίθετα, τα γραφήματα πίτας θα ήταν πολύ αποπνικτικά για αυτή τη διασκεδαστική και ιδιόμορφη επωνυμία – αλλά ιδανικά για μια πιο παραδοσιακή εταιρεία.

Φτιάξτε μια λίστα με τα γραφικά στοιχεία που χρειάζεται ο σχεδιασμός του infographic σας και, στη συνέχεια, μάθετε πώς θα τα κάνετε να ζωντανέψουν. Τα προσχεδιασμένα πρότυπα μπορεί να είναι χρήσιμα ανάλογα με τα στοιχεία που χρειάζεστε.

Βήμα 6: Επιλέξτε τα χρώματά σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρώμα για να πείτε την ιστορία σας και να τονίσετε βασικά σημεία. Βεβαιωθείτε ότι το γραφικό σας παραμένει απλό και ευανάγνωστο επιλέγοντας μια εντυπωσιακή παλέτα.

Ανάλογα με το χρώμα που επιλέξατε, μπορείτε να εμπνεύσετε διαφορετικές σκέψεις, συναισθήματα, συναισθήματα και ενέργειες στο κοινό σας.

Λάβετε υπόψη: Το χρώμα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βοήθημα για πληροφορίες και οπτικά στοιχεία.

Επιλέξτε χρώματα που θα δημιουργήσουν τη συναισθηματική ανταπόκριση που επιθυμείτε από το κοινό σας κατά τη δημιουργία της χρωματικής σας παλέτας.

Για παράδειγμα, όταν σχεδιάζετε ένα infographic για να παρουσιάσετε βασικά οικονομικά δεδομένα στο συμβούλιο επενδυτών σας, πρέπει να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη.

Το μπλε μεταφέρει αξιοπιστία και σταθερότητα και θα εξυπηρετούσε τον σκοπό σας σε αυτό το σενάριο. Σε ένα infographic που δείχνει την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεών σας τον περασμένο χρόνο, χρησιμοποιήστε το κόκκινο για να εμπνεύσετε πάθος και ενθουσιασμό.

Ενώ τα γραφήματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό σας, υπάρχουν ορισμένα κοινά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τα γραφήματα σας

#1. Εργασία από πρότυπο

Ένα πρότυπο ή ένα συρμάτινο πλαίσιο βοηθά στη διάταξη του σχεδίου, ώστε να γνωρίζετε πού θα τοποθετήσετε κάθε οπτικό στοιχείο και κείμενο. Αυτό σας επιτρέπει να εξετάσετε εάν χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές όσον αφορά τις οπτικές διατάξεις ή τον τύπο του γραφήματος που χρησιμοποιείται.

Θα καθοδηγήσει το υπόλοιπο σχέδιο σας και θα δημιουργήσει ένα πιο εκλεπτυσμένο και επαγγελματικό infographic.

Τα περισσότερα εργαλεία γραφικού σχεδιασμού όπως το Canva προσφέρουν πολλά πρότυπα, έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη στοίχιση ή τη σχεδίαση διάταξης.

#2. Λιγότερο κείμενο είναι καλύτερο

Ο στόχος των infographics είναι να μεταφέρουν πολλές πληροφορίες γρήγορα, επομένως η διατήρηση του κειμένου στο ελάχιστο, όπου είναι δυνατόν, διασφαλίζει ότι το σχέδιό σας είναι καθαρό και κατανοητό.

Κάθε εικόνα μπορεί να περιέχει στατιστικά στοιχεία, τίτλους και σύντομες περιλήψεις κάτω από την εικόνα, έτσι ώστε να παρέχει το πλαίσιο της εικόνας.

Θα πρέπει να διατηρήσετε το κείμενό σας στο infographic σε λίγες σύντομες γραμμές για να αποφύγετε να φαίνεται ακατάστατο.

#3. Χρησιμοποιήστε εικονίδια

Η δημιουργία γραφημάτων περιλαμβάνει τη λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων χρήσιμων πληροφοριών για τους πελάτες σας, διατηρώντας παράλληλα τη σχεδίαση απλή και ευανάγνωστη.

Η συμπερίληψη τόσων δεδομένων μπορεί να είναι συντριπτική, αλλά ο συνδυασμός κειμένου, εικόνων και γραφημάτων μπορεί να σας διευκολύνει να το κάνετε.

Τυλίγοντας

Τώρα έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε το infographic σας. Είτε θέλετε να δημιουργήσετε ένα διασκεδαστικό infographic για να εμπνεύσετε το κοινό σας είτε χρειάζεστε ένα συναρπαστικό γραφικό για να εξηγήσετε περίπλοκες ιδέες στους μετόχους, ένα infographic είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο που σας βοηθά να τραβήξετε την προσοχή και να διαδώσετε γρήγορα πληροφορίες σε μια κατανοητή μορφή.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε ορισμένα διαδικτυακά εργαλεία για να δημιουργήσετε infographics που θα τραβήξουν την προσοχή όλων.