Γιατί εξακολουθώ να χρησιμοποιώ ένα πληκτρολόγιο IBM Model M 34 ετών

Σε έναν κόσμο όπου η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία αισθάνεται όλο και περισσότερο μίας χρήσης, ένα πράγμα παραμένει σταθερό στη ρύθμιση του υπολογιστή μου: το 34χρονο IBM 101-key Enhanced Keyboard μου, κοινώς γνωστό ως Model M. Να γιατί δεν θα εγκαταλείψω ποτέ το κλικ του πλήκτρα και ιδανική διάταξη.

Προέλευση του μοντέλου Μ

Ένα διάγραμμα ευρεσιτεχνίας της IBM του ενεργοποιητή ελατηρίου λυγισμού σε χρήση.

Το 1981 IBM PC ήρθε με ένα πληκτρολόγιο 83 πλήκτρων (κοινώς γνωστό ως “Model F”). Οι κριτικοί γενικά το θαύμασαν, αλλά ορισμένοι επέκριναν στοιχεία της διάταξης και μερικά άβολα βασικά σχήματα. Διαφορετικά, ήταν ένα θηρίο μιας μονάδας — βαρύ και ανθεκτικό, με α λυγίζοντας ελατήριο σχεδίαση κλειδοδιακόπτη που του έδωσε μια βιομηχανική αίσθηση.

Πριν από χρόνια, είχα μια συνομιλία μέσω email με τον βετεράνο της IBM, David Bradley, ο οποίος εργαζόταν στον αρχικό υπολογιστή της IBM. Μου είπε ότι μεταξύ 1983-1984, η IBM συγκέντρωσε μια ομάδα εργασίας 10 ατόμων για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για το αρχικό πληκτρολόγιο, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια πολύ καλύτερη αντικατάσταση. Εξέτασαν μελέτες χρηστικότητας, εργονομία και σχόλια από τους καταναλωτές. Εξέτασαν επίσης δημοφιλή σχέδια από ανταγωνιστές, όπως το DEC LK201, ένα τερματικό πληκτρολόγιο που εκλαϊκεύτηκε το ανεστραμμένο-Τ διάταξη πλήκτρων βέλους.

Το αποτέλεσμα ήταν το ενισχυμένο πληκτρολόγιο IBM 101 πλήκτρων. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για τερματικό το 1985 και για υπολογιστή XT και ΣΤΟ μηχανές το 1986. Όταν οι περισσότεροι αναφέρουν το “Μοντέλο M”, συνήθως μιλούν για αυτό το πληκτρολόγιο, αν και τεχνικά αναφέρεται σε ένα οικογένεια προϊόντων με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Το Model M ήταν καινοτόμο επειδή χώριζε τη διάταξή του σε τέσσερις διακριτές περιοχές: πληκτρολόγηση, αριθμητικό πληκτρολόγιο, έλεγχος δρομέα/οθόνης και πλήκτρα λειτουργιών. Πρόσθεσε πλήκτρα Alt και Ctrl και στις δύο πλευρές και δύο επιπλέον πλήκτρα Fn. Πολλά πλήκτρα είχαν επίσης αυξημένες περιοχές χτυπήματος και το πλήκτρο Esc (το κουμπί «Πίσω/Τερματισμός» εκείνες τις μέρες) ήταν πιο απομονωμένο για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να το χτυπήσουν κατά λάθος.

Το IBM Enhanced Keyboard ήταν επίσης πιο οικονομικό από το προηγούμενο μοντέλο F. Πολλά μεταλλικά μέρη αντικαταστάθηκαν με πλαστικό και ένα φύλλο μεμβράνης κάτω από τα ελατήρια λυγισμού αντικατέστησε τους χωρητικούς διακόπτες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι οικονομίες μεταβιβάστηκαν στον καταναλωτή. Το 1986, το IBM Enhanced Keyboard κοστίζει 295$, που ισοδυναμεί με περίπου 695 $ σήμερα. Αυτό είναι μια σοβαρή ζύμη – αλλά πήρες ένα σοβαρό πληκτρολόγιο.

  Πώς να προσθέσετε προσαρμοσμένους υπότιτλους στο Netflix

Πώς κόλλησα με το μοντέλο Μ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, χρησιμοποίησα α Πληκτρολόγιο Fujitsu με βελτιωμένη διάταξη 101 πλήκτρων για BBSing. Βρήκα ότι μπορούσα να πληκτρολογήσω περίπου 50 τοις εκατό πιο γρήγορα σε αυτό από πληκτρολόγια με άλλες διατάξεις. Μετά, ήρθαν οι σκοτεινοί καιροί. Έριξα τόση σόδα στο Fujitsu μου, που τελικά έσπασε. Για την επόμενη δεκαετία περίπου, χρησιμοποίησα τα φθηνά πληκτρολόγια που συνόδευαν τους κλώνους υπολογιστή που χρησιμοποιούσα.

Γύρω στο 2001, πήρα το πρώτο μου πληκτρολόγιο Model M δωρεάν σε ένα τοπικό κατάστημα hamfest όταν ένας πωλητής μου έδωσε ένα IBM PC AT, δεν ήθελε να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του. Έμεινε ως μέρος της συλλογής μου μέχρι τα τέλη του 2006.

Όταν ξεκίνησα να γράφω επαγγελματικά, βρήκα τον εαυτό μου να λαχταρά για ένα πιο στιβαρό πληκτρολόγιο με παραδοσιακή διάταξη 101 πλήκτρων, όπως το Fujitsu. Έβγαλα το Model M από την ντουλάπα, και χάρη σε ένα AT-to-PS/2 προσαρμογέα υποδοχής πληκτρολογίου, θα μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω στον τότε σύγχρονο υπολογιστή μου. Πρέπει να το αγάπησα, γιατί το ξεχώρισα για το PC World το 2008, και έκτοτε δεν το έχω σιωπήσει.

Γιατί εξακολουθώ να χρησιμοποιώ το μοντέλο M

Η ημερομηνία κατασκευής του Model M μου.

Έτσι, ναι, εξακολουθώ να χρησιμοποιώ το πρώτο μου πληκτρολόγιο Model M, που κατασκευάστηκε στις 13 Αυγούστου 1986, καθημερινά. Καλά, το χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή. Έχω χρησιμοποιήσει εκατοντάδες άλλα πληκτρολόγια τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά, για πολλούς λόγους, επιστρέφω συνέχεια σε αυτό. Θα εξηγήσω γιατί.

Η διάταξη

Θα υποστήριζα ότι το Βελτιωμένο πληκτρολόγιο IBM 101 πλήκτρων έχει την ιδανική διάταξη πληκτρολογίου υπολογιστή. Μιμήθηκε ευρέως, οπότε σχεδόν όλοι είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Αφού το χρησιμοποιώ για περισσότερα από 25 χρόνια, ξέρω ακριβώς πού βρίσκονται όλα χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξω κάτω.

Ορισμένοι επικρίνουν τη θέση του πλήκτρου Caps Lock στη Βελτιωμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι το Ctrl θα έπρεπε να υπάρχει αντ ‘αυτού, όπως ήταν σε προηγούμενες διατάξεις. Μπορώ να το καταλάβω, αλλά δεν δυσκολεύτηκα να πατήσω το Ctrl όποτε το χρειάζομαι.

Έχει ακριβώς τον σωστό αριθμό κλειδιών

Υπήρξε μια εποχή που κάθε επιπλέον πλήκτρο πάνω από το πρότυπο των 101 πλήκτρων (σε αμερικάνικα πληκτρολόγια, ούτως ή άλλως) απαιτούσε ένα ειδικό πρόγραμμα οδήγησης για τη σωστή χρήση. Έτσι, από προεπιλογή, κάθε κλειδί που δεν υπήρχε στο Model M ήταν ενοχλητικό.

Ορισμένα πληκτρολόγια περιλάμβαναν πλήκτρα για πλοήγηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω, έλεγχο έντασης και πολλά άλλα. Ευτυχώς, αυτές οι μέρες έχουν φύγει κυρίως, χάρη στο Πρότυπο USB HID. Αυτό έχει κάνει μερικά από αυτά τα επιπλέον κλειδιά δυνητικά καθολικά στα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα.

Προτιμώ τον μινιμαλισμό του Model M. Ήμουν αντι-κλειδί Windows κούρσα για 26 χρόνια. Δεν μου άρεσε κυρίως επειδή εμπόδισε τη γνωστή διάταξη πληκτρολογίου που χρησιμοποιούσα όταν έπαιζα παιχνίδια MS-DOS όπως το Doom και το Blood τη δεκαετία του 1990.

Σήμερα, έρχομαι στα πλεονεκτήματα των συντομεύσεων πληκτρολογίου των Windows (πατάει το μωρό σε φορητό υπολογιστή). Εξακολουθώ να μην μου αρέσει το κλειδί των Windows να κολλάει μεταξύ Ctrl και Alt. Χαίρομαι που δεν υπάρχει στο Model M μου, αλλά μπορεί να πειραματιστώ με την αντιστοίχιση του σε ένα κλειδί που δεν χρησιμοποιείται συχνά.

  Τι είναι το Microsoft Editor και πώς το χρησιμοποιώ;

Ακούγεται και αισθάνεται ικανοποιητικό

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρική γραφομηχανή, θα κατανοήσετε την απτική και ακουστική ανατροφοδότηση του Model M. Κάθε φορά που πατούσατε ένα πλήκτρο σε IBM Selectric, ακούσατε ένα χτύπημα καθώς η τύπου μπάλα χτυπούσε στο χαρτί. Η ορμή της γρήγορης μηχανικής κίνησης δονούσε ολόκληρο το μηχάνημα.

Η μυστική σάλτσα σε κάθε πληκτρολόγιο Model M είναι ένας μηχανισμός που ονομάζεται ενεργοποιητής ελατηρίου λυγισμού. Κάθε πλήκτρο συμπιέζει ένα μικροσκοπικό ελατήριο μέχρι να χτυπήσει ξαφνικά στην πλευρά ενός κυλίνδρου, παράγοντας έναν ήχο «κλικ». Το ελατήριο σπρώχνει επίσης ένα μικροσκοπικό περιστρεφόμενο ρολό κάτω από κάθε πλήκτρο που καταγράφει το πάτημα του πλήκτρου σε μια μεμβράνη από κάτω.

Χάρη στα ελαστικά ελατήρια, γνωρίζετε πάντα πότε έχετε πατήσει ένα πλήκτρο. Λόγω της υψηλής ποιότητάς του, γνωρίζετε επίσης ότι ο υπολογιστής έχει καταχωρίσει το κλειδί. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για φτηνά πληκτρολόγια από καουτσούκ.

Ως αποτέλεσμα, το Model M είναι περίφημο θορυβώδες. Κάθε πάτημα πλήκτρου δημιουργεί δύο κλικ, επομένως ακούγεται σχεδόν σαν να πληκτρολογείτε με διπλάσια ταχύτητα από την πραγματική σας. Αν ποτέ πληκτρολογήσω ενώ είμαι σε ένα τηλεφώνημα, το άτομο στην άλλη άκρη συνήθως σιωπά και μετά λέει κάτι σαν, «Αγία αγελάδα! Τι ήταν αυτό?!”

Είναι Ανθεκτικό

Και πάλι, το Model M μου είναι 34 ετών. Το χρησιμοποιώ σχεδόν ασταμάτητα εδώ και 14 χρόνια. Εξακολουθεί να λειτουργεί ακριβώς όπως ένα ολοκαίνουργιο πληκτρολόγιο. Δεν υπάρχουν εσφαλμένα καταχωρημένα πλήκτρα, σπασμένα πληκτρολόγια ή φθαρμένα γράμματα. Συγκρίνετε αυτό με φθηνά πληκτρολόγια από καουτσούκ. Καταρρέουν μετά από λίγα μόνο χρόνια βαριάς χρήσης.

Μένει σε θέση

Το πληκτρολόγιο του μοντέλου Μ μου ζυγίζει πάνω από πέντε κιλά λόγω της χαλύβδινης πλάκας στο εσωτερικό, που πιθανότατα θα μπορούσε να σταματήσει μια σφαίρα μικρού διαμετρήματος. Το πλαστικό είναι παχύ, τραχύ και, παρά την προχωρημένη ηλικία του, εξακολουθεί να μην έχει ρωγμές. Παραμένει ακριβώς εκεί που το βάζω και δεν μετακινείται όσο πληκτρολογώ.

Είναι ευέλικτο

Πολλά πρώιμα μοντέλα του πληκτρολογίου Model M περιλαμβάνουν αρθρωτό βύσμα καλωδίου. Αυτό σας επέτρεψε να αλλάξετε το καλώδιο εάν έσπασε ή να αλλάξετε ένα AT με ένα καλώδιο σύνδεσης PS/2. Επίσης, πολλά Model Ms περιλάμβαναν αφαιρούμενα πλήκτρα δύο τεμαχίων. Αυτό έκανε τα πλήκτρα εύκολη στην αναδιάταξη αν το θέλατε. Ένα κατεστραμμένο κάλυμμα πληκτρολογίου (το οποίο ήταν σπάνιο) ήταν επίσης εύκολο να αντικατασταθεί εάν είχατε τα εξαρτήματα από ένα πληκτρολόγιο δότη.

Είναι ελάχιστα κομψό

Ο σχεδιασμός του Model M είναι συγκρατημένος και κομψός. Δεν υπάρχει φανταχτερό λογότυπο, φανταχτερό γωνιακό βιομηχανικό σχέδιο ή εκτυφλωτικά LED RGB για προσαρμογή. Οπτικά, είναι ακριβώς αυτό που υποτίθεται ότι είναι: ένα πληκτρολόγιο.

Είναι σαν ένας παλιός φίλος

Καθώς η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα συνεχώς, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι της ιστορίας της IBM εξακολουθεί να είναι χρήσιμο καθώς κουρεύω μέσα από μια ατελείωτη παρέλαση ταχύτερων υπολογιστών.

  Πώς να απενεργοποιήσετε γρήγορα τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις σε iPhone ή iPad

Απολαμβάνω τον μοναδικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου πληκτρολογίου και υπερηφανεύομαι για τη δεξιοτεχνία του.

Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα

Doom σε έναν σύγχρονο υπολογιστή με πληκτρολόγιο Model M.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ένα Model M, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε. Μπορείτε να πάρετε ένα eBay, ή κυνηγήστε ένα σε εκπτώσεις σε αυλές, υπαίθριες αγορές ή καταστήματα με είδη ειδών. Ιστότοποι όπως ClickyKeyboards προσφέρουν ανακαινισμένα μοντέλα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έναν σύγχρονο απόγονο του Model M από Unicomp.

Τα πληκτρολόγια Model M που κατασκευάστηκαν κατά την εποχή του PS/2 δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια—κάποιες εκτιμήσεις το λένε αυτό κατασκευάστηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια. Έτσι, υπάρχουν πολλά από αυτά ακόμα να επιπλέουν, πιθανότατα σε ντουλάπες, σοφίτες, γκαράζ και υπόγεια.

Στην πραγματικότητα, αν η καρδιά σας είναι σε ένα vintage μοντέλο, θα πρότεινα να ρωτήσετε ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς. Εάν έχουν έναν υπολογιστή με μάρκα IBM από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το πιθανότερο είναι ότι έχουν και πληκτρολόγιο Model M. Ψήστε τους μερικά μπισκότα και ρωτήστε τους την επόμενη φορά που θα περάσετε.

Πώς να συνδέσετε ένα μοντέλο M σε σύγχρονο υπολογιστή ή Mac

Για να συνδέσετε ένα Model M σε σύγχρονο υπολογιστή ή Mac, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα που μπορείτε να συνδέσετε σε οποιοδήποτε καλώδιο vintage (PC AT ή PS/2) έχετε σε μια θύρα USB. Μπορείτε συνήθως να πάρετε Λύσεις PS/2 σε USB στο Amazon για $5 έως $7 που λειτουργούν καλά, αλλά μπορεί περιστασιακά να παρουσιάζουν προβλήματα.

Μπορείτε επίσης να βρείτε έναν πιο εξειδικευμένο προσαρμογέα, όπως αυτό το μοντέλο AT σε USB σχεδιασμένο από ενθουσιώδεις, για περίπου 40 $ στο eBay. Είναι επίσης δυνατό να αγοράσετε ένα καλώδιο με ενσωματωμένο μετατροπέα USB που συνδέεται απευθείας στη σπονδυλωτή θύρα SDL ενός μοντέλου M στο πίσω μέρος, εάν η μονάδα σας έχει ένα.

Με αυτούς τους μετατροπείς, το Model M συμπεριφέρεται σαν μια συσκευή πληκτρολογίου USB συμβατή με πρότυπα plug-and-play. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με Windows, macOS και Linux (ή ακόμα και Χαϊκού αν νιώθεις ζέστη). Μερικοί άνθρωποι ακόμη συνδέστε τα στα iPad τους.

Επίλυση του διλήμματος των Windows Key

Αν σας αρέσει το κλειδί των Windows και ανησυχείτε ότι μπορεί να το χάσετε όταν χρησιμοποιείτε ένα vintage Model M, τότε μην φοβάστε. Είναι δυνατό να αντιστοιχίσετε το κλειδί των Windows με ένα άλλο που μπορεί να χρησιμοποιείτε σπάνια, όπως το Caps Lock ή το Right Alt. Υπάρχουν επίσης σύγχρονες παραλλαγές του πληκτρολογίου Model M που περιλαμβάνει ένα κλειδί των Windows κατασκευασμένο από την Unicomp.

Επίσης, αν σας αρέσουν τα κουμπιά ελέγχου έντασης, ίσως είναι δυνατό να αντιστοιχίσετε τα κουμπιά Scroll Lock και Pause στο Model M. (Σύντομα θα πειραματιστώ με αυτήν την ιδέα.)

Χάρη στους συνεχώς επιταχυνόμενους κύκλους αναβάθμισης στην τεχνολογία υπολογιστών, υπάρχει μια κοινή πλάνη ότι η παλιά τεχνολογία υπολογιστών είναι πάντα απαρχαιωμένη από προεπιλογή. Χάρη στο Model M, όμως, γνωρίζουμε ότι αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Υποψιάζομαι ότι οι απαιτητικοί δακτυλογράφοι παντού θα απολαμβάνουν τα πληκτρολόγια Model M για τις επόμενες δεκαετίες. Καλή πληκτρολόγηση!