Τι σημαίνει “AMA” και πώς το χρησιμοποιείτε;

Ο όρος “AMA” είναι βασικό στοιχείο του Reddit και έχει εξαπλωθεί στις μακρινές γωνιές του Διαδικτύου. Αλλά τι σημαίνει ΑΜΑ, ποιος βρήκε τη λέξη και πώς τη χρησιμοποιείτε;

Ρώτα με οτιδήποτε

Το AMA είναι μια συντομογραφία του “ρωτήστε με οτιδήποτε”. Χρησιμοποιείται από άτομα που ανοίγονται σε κάθε είδους ερώτηση — ειδικά σε προσωπικές ερωτήσεις. Και ενώ το AMA μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στο διαδίκτυο, συνήθως χρησιμοποιείται στο Φόρουμ Reddit AMA (το οποίο είναι πιο ανοιχτό σε αγνώστους από ένα νήμα στο Facebook ή στο Twitter).

Το φόρουμ AMA του Reddit ακολουθεί μια πολύ απλή μορφή. Οι άνθρωποι ξεκινούν ένα νήμα με μια προσωπική λεπτομέρεια για τη ζωή τους και άλλοι κάνουν ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτήν τη λεπτομέρεια. Ένα νήμα μπορεί να ξεκινά με: «Είμαι οδηγός παράδοσης Amazon, AMA», ενώ ένα άλλο μπορεί να πει, «Είμαι πρώην πράκτορας του FBI, AMA». (Με αυτόν τον τρόπο, το φόρουμ του AMA μοιάζει με μια διαδραστική έκδοση των εκπομπών της Oprah ή της Ellen.)

Φυσικά, τα μεγαλύτερα νήματα AMA είναι ξεκίνησε από διασημότητες. Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει μια ερώτηση στην αγαπημένη του διασημότητα; Αυτά τα νήματα έχουν μεγάλη δημοσιότητα και συνήθως ξεκινούν για να υποστηρίζουν νέες εκπομπές ή ταινίες. Απαιτούν επίσης αποδεικτικό ταυτότητας (φωτογραφίες, βίντεο ή αναρτήσεις που σχετίζονται με το AMA σε επίσημους λογαριασμούς Twitter και Facebook), ώστε οι θαυμαστές να μην ανησυχούν μήπως τους κουκουλώσουν.

  Είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες μεταγραφής ασφαλείς και ιδιωτικές;

(Παρεμπιπτόντως, το φόρουμ AMA του Reddit ονομάζεται /r/IAmA, επειδή η μορφή AMA ξεκινά με “I am a…” και τελειώνει με “ρωτήστε με οτιδήποτε.” Αν ήξεραν ότι το “AMA” θα καθόριζε το φόρουμ, μάλλον θα το έλεγα /r/AMA.)

Το AMA ξεκίνησε στο Reddit, αλλά η ιδέα δεν είναι κάτι καινούργιο

Το 2008 ή το 2009, το προσωπικό του Reddit συνειδητοποίησε ότι ο ιστότοπός τους θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ διασημοτήτων και τακτικών ανθρώπων. Άρχισαν να φιλοξενούν Ερωτήσεις & Απαντήσεις διασημοτήτων, τα οποία ήταν πολύ βαριά βίντεο και έφεραν ένα αποσπασμένο “Μόλις πήραμε ένα γράμμα” παλμό.

Αυτό φαίνεται κάπως περίεργο τώρα, αλλά η εστίαση του Reddit στα βίντεο Q&A ήταν ένα τεράστιο σημείο πώλησης. Οι ερωτήσεις και απαντήσεις που βασίζονται σε κείμενο θα μπορούσαν να είναι πλαστές, αλλά τα βίντεο δεν έλεγαν ψέματα (τουλάχιστον, δεν είπαν ψέματα το 2009). Τελικά, το προσωπικό του Reddit δημιούργησε το φόρουμ /r/IAmA για να φιλοξενήσει ερωτήσεις και απαντήσεις. Εγκατέλειψαν τα βίντεο για ζωντανές αλληλεπιδράσεις βασισμένες σε κείμενο, αλλά κράτησαν σταθερά την ιδέα της επαλήθευσης της ταυτότητας των διασημοτήτων, γεγονός που εξηγεί γιατί η μορφή ήταν τόσο επιτυχημένη.

  Πώς να παίξετε παλιά παιχνίδια Flash το 2020 και μετά

Από αυτή την οπτική γωνία, είναι αρκετά σαφές ότι η μορφή AMA δεν είναι κάτι καινούργιο. Αναπτύχθηκε από τη μορφή Q&A περιοδικών και εφημερίδων και θα μπορούσε ακόμη και να συγκριθεί με τοκ εκπομπές, ραδιοφωνικές κλήσεις, πάνελ θαυμαστών Star Trek και άλλες μορφές επικοινωνίας θαυμαστών με διασημότητες.

Τούτου λεχθέντος, το AMA είναι μια πολύ ιδιαίτερη εξέλιξη σε αυτό το είδος επικοινωνίας. Οι χθεσινές ερωτήσεις και απαντήσεις έγιναν από δημοσιογράφους ή παρουσιαστές του ραδιοφώνου, ενώ τα Reddit AMA είναι εντελώς αδιαμεσολάβητα. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σε οποιονδήποτε έχει μια ενδιαφέρουσα ζωή, όχι μόνο σε πλούσιες διασημότητες και σε πολιτικούς που κάνουν chees.

(Παρεμπιπτόντως, το The Atlantic έχει μια καταπληκτική γραφή την ιστορία του /r/IAmA. Αν σας ενδιαφέρει το πρώιμο Διαδίκτυο, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο.)

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το AMA;

Το φόρουμ AMA είναι αρκετά εύκολο στη χρήση. Οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει αναρτήσεις στο Reddit χωρίς λογαριασμό, επομένως δεν είναι κακό να περιηγηθείτε στα νήματα AMA για να δείτε αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Αν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις, τότε δημιουργήστε έναν λογαριασμό Reddit και ξεκινήστε τον. Οι ερωτήσεις σας μπορεί να μείνουν αναπάντητα (ακόμα κι αν είναι καλές ερωτήσεις), αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της εμπειρίας.

  Πώς να αφαιρέσετε τις επαφές από το φύλλο κοινής χρήσης σε iPhone ή iPad

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας νήμα AMA; Είναι εύκολο, απλά βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε το Μορφή AMA και να έχετε αποδείξεις για να υποστηρίξετε τυχόν αξιώσεις που κάνετε. Ένα νήμα όπως, “υπάρχει ένα καρφί στο κρανίο μου, AMA” είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορείτε να το δημοσιεύσετε χωρίς ακτινογραφία ή κάποια άλλη μορφή απόδειξης. (Ελεγξε το /r/IAmA Συχνές ερωτήσεις για πιο ισχυρές οδηγίες.)

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το AMA εκτός του Reddit, απλά να ξέρετε ότι είναι μια άμεση συντομογραφία του “ρωτήστε με οτιδήποτε”. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νήμα στο Facebook ή στο Twitter σε μορφή AMA ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε τη συντομογραφία «AMA» σε καθημερινές συνομιλίες—«Χρειάζεστε βοήθεια με τον υπολογιστή σας; Νιώστε ελεύθεροι στο AMA!»

Ο όρος “AMA” δεν αναφέρεται πάντα σε Reddit ή ακόμη και επίσημα νήματα AMA. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε χαριτολογώντας: «Μόλις έφαγα μια ολόκληρη πίτσα, AMA» σε ένα chat room ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή, μπορείτε να κάνετε ένα σαρκαστικό σχόλιο όπως, «Θα γίνω πλούσιος τώρα που τα λίγα σεντ μου Χρήματα διακανονισμού Equifax μπήκε, ΑΜΑ.»