Τι σημαίνει “Εκπληρώνεται από την Amazon”;

Όταν ψωνίζετε στο Amazon, μπορεί να έχετε δει τις λέξεις “Fulfilled by Amazon” δίπλα σε μερικά από τα πράγματα που αγοράζετε. Ελπίζουμε ότι δεν θα παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό σχετικά με την εμπειρία αγοράς, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Amazon the Marketplace

Το Amazon δεν είναι απλώς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα — και δεν ήταν εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια αγορά, όπως το eBay ή η Alibaba. απλά κρύβει καλύτερα αυτό το γεγονός.

Πάνω από το 80% των προϊόντων που πωλούνται μέσω του Amazon αγοράζονται όχι από την Amazon αλλά από έναν πωλητή Amazon Marketplace που πληρώνει την Amazon για να καταχωρίσει το προϊόν τους. Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο τρελοί όταν κοιτάς τα προϊόντα που αναφέρονται στο Amazon και όχι απλώς που πωλούνται: από τα 350 εκατομμύρια πλέον διαθέσιμα προϊόντα, η Amazon πουλάει μόνο 12 εκατομμύρια απευθείας—χωρίς τα βιβλία, τα μέσα και το κρασί—τα υπόλοιπα πωλούνται από πωλητές του Marketplace.

Ακόμα κι αν δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι αγοράζετε από έναν πωλητή στο Marketplace, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε.

Εκπληρώνεται από την Amazon

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το Amazon είναι μια αγορά όπως το eBay είναι ότι γενικά εξομαλύνει όλα τα προβλήματα και τα χτυπήματα. Οι πωλητές έχουν δύο επιλογές:

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη σελίδα έναρξης που επισκέπτεστε συχνά το Safari σε iPhone, iPad και Mac

Μπορούν να απαριθμήσουν τα προϊόντα τους στο Amazon και, όταν έρθει μια παραγγελία, να τη συσκευάσουν και να την στείλουν οι ίδιοι.
Μπορούν να απαριθμήσουν τα προϊόντα τους στο Amazon και να στείλουν μαζικά οποιοδήποτε αριθμό αντικειμένων σε μια αποθήκη της Amazon. Όταν έρχεται μια παραγγελία, οι εργαζόμενοι της Amazon τη συσκευάζουν και τη στέλνουν σαν να είναι προϊόν της Amazon. Αυτό εκπληρώνεται από την Amazon.

Για τους πωλητές, το μεγάλο πλεονέκτημα του Fulfilled by Amazon είναι ότι η Amazon χειρίζεται τα πάντα. Δεν χρειάζεται να διαχειρίζονται το δικό τους κατάστημα, να χειρίζονται τη διεκπεραίωση πληρωμών, να συναλλάσσονται με έναν αποστολέα, να πακετάρουν πράγματα ή να φροντίζουν τους πελάτες — έναντι μικρής χρέωσης, η Amazon το κάνει. Μερικές φορές οι πωλητές αναφέρονται στο Fulfillment by Amazon ως “FBA”.

Για τους πελάτες, το πλεονέκτημα είναι ότι απολαμβάνουν την ίδια, τακτική εμπειρία Amazon, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως Prime, δωρεάν αποστολή και παρόμοια, για επιπλέον 338 εκατομμύρια προϊόντα που η Amazon δεν πουλά απευθείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι—συμπεριλαμβανομένου εμένα—δεν παρατηρούν καν όταν δεν αγοράζουν απευθείας από την Amazon. Τα πακέτα φτάνουν στην πόρτα σας ακριβώς το ίδιο.

Πώς να εντοπίσετε έναν πωλητή Amazon Marketplace

Ενώ η Amazon δεν το σαλπίζει από τις στέγες όταν αγοράζετε από έναν πωλητή στο Marketplace, δεν κρύβει ούτε τις πληροφορίες. Εδώ είναι μια επίσημη λίστα Amazon.

  Πώς να επαναφέρετε τον ξεχασμένο κωδικό πρόσβασης Apple Notes σε iPhone, iPad και Mac

Και εδώ είναι ένα για έναν πωλητή Marketplace που χρησιμοποιεί το Fulfilled by Amazon.

Στη δεξιά πλευρά, κάτω από την ενότητα “In Stock”, η Amazon εμφανίζει τον πωλητή και τον αποστολέα.

Οι πωλητές Marketplace που δεν χρησιμοποιούν το Fulfilled by Amazon είναι ακόμα πιο εύκολο να εντοπιστούν. Η διαδικασία αγοράς είναι διαφορετική.

Το πρόβλημα με την εκπλήρωση από την Amazon και το Amazon Marketplace

Ολοκληρώθηκε από την Amazon και το Amazon Marketplace δεν είναι χωρίς προβλήματα. Με δεκάδες χιλιάδες πωλητές ήδη στην πλατφόρμα και ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη συμμετοχή νέων, η Amazon δεν μπορεί—και δεν κάνει—να ελέγχει και να ελέγχει διεξοδικά κάθε πωλητή ή προϊόν. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απατεώνων και κακών ηθοποιών.

Ο δικός μας αρχισυντάκτης, ο Κρις Χόφμαν, αγόρασε έναν μίνι υπολογιστή για να τον χρησιμοποιήσει ως κέντρο πολυμέσων για την τηλεόρασή του. Ενώ το υλικό ήταν σταθερό, αποστέλλεται με μια πειρατική έκδοση των Windows. Όταν έγραψε μια κριτική που κάλεσε τον πωλητή έξω, ανέφεραν τα σχόλιά του και η Amazon τα διέγραψε και τον απέκλεισε από το να δημοσιεύει περισσότερες κριτικές. Αυτή δεν είναι η συμπεριφορά ενός πωλητή που είναι στο επίπεδο.

Η SanDisk κατασκευάζει μερικές από τις καλύτερες κάρτες SD και άλλο εξοπλισμό αποθήκευσης. Είμαστε τεράστιοι θαυμαστές των πραγμάτων τους εδώ στο How-To Geek. Δυστυχώς, εκτιμούν ότι έως και το ένα τρίτο των Οι κάρτες μνήμης SanDisk που έχουν ποτέ πουληθεί είναι πλαστές. Και φυσικά, μερικοί άνθρωποι αγοράζουν αυτές τις ψεύτικες κάρτες από την Amazon.

  Τι είναι ένα αρχείο WebP (και πώς μπορώ να το ανοίξω);

Υπάρχουν δεκάδες πρόσθετες στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι κακοί πωλητές, από πειρατεία νόμιμων καταχωρίσεων με προϊόντα knockoff προς το πουλώντας αντικείμενα που δεν έχουν καν και απλά τρέχουν με τα χρήματα. Η Amazon δεν κάνει τίποτα έως ότου οι άνθρωποι αρχίσουν να παραπονιούνται και μέχρι τότε είναι συχνά πολύ αργά. Ενώ η Amazon θα επιστρέφετε πάντα τα χρήματα στους χρήστες με την εγγύηση A-to-Z, πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία της απάτης.

Πώς να αποφύγετε τους απατεώνες στο Amazon

Καθώς η Amazon έχει κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος της διαδικτυακής αγοράς, έχει γίνει ακόμη καλύτερος στόχος για απατεώνες. Η Amazon προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σας εξαπατήσουν όταν αγοράζετε από έναν πωλητή στο Amazon Marketplace.

Με αυτά τα λόγια, δεν σας συμβουλεύω να εξαντλήσετε και να ακυρώσετε τη συνδρομή σας στο Prime. Τις περισσότερες φορές θα είστε καλά, ειδικά αν προσέχετε λίγο. Εάν αυτό που αγοράζετε εκπληρώνεται από την Amazon ή με άλλον τρόπο από τρίτο πωλητή, ελέγξτε την καταχώριση και τις κριτικές. Αν όλα φαίνονται καλά, προχωρήστε αμέσως, αλλά αν δείτε κόκκινες σημαίες, ίσως αγοράστε από κάπου αλλού.

Για περισσότερα σχετικά με τον εντοπισμό απάτητων πωλητών στη φύση, ανατρέξτε στον πλήρη οδηγό μας.