Τι είναι ένα αρχείο WebP (και πώς μπορώ να το ανοίξω);

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .webp είναι μια μορφή αρχείου που αναπτύχθηκε από την Google για τη μείωση του μεγέθους των εικόνων χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστεί η ποιότητα για τον αποθηκευτικό χώρο. Οι εικόνες WebP έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τον ιστό πιο γρήγορο, με μικρότερες, πλουσιότερες φωτογραφίες για χρήση από προγραμματιστές.

Τι είναι ένα αρχείο WebP;

Η μορφή WebP (προφέρεται Weppy) είναι το αδελφό έργο της μορφής κοντέινερ βίντεο WebM — βασισμένο στον κωδικοποιητή βίντεο VP8 που αναπτύχθηκε από την On2 Technologies — που κυκλοφόρησε από την Google. Η Google εξαγόρασε την On2 Technologies στις 19 Φεβρουαρίου 2010 και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το WebP τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Με 60%-65% των byte Στις περισσότερες ιστοσελίδες που είναι εικόνες, η Google ξεκίνησε να δημιουργήσει μια δωρεάν μορφή αρχείου ανοιχτού κώδικα που αποθηκεύει μορφές συμπίεσης με απώλειες και χωρίς απώλειες σε υψηλή ποιότητα. Διατηρώντας την ποιότητα αλλά μειώνοντας το μέγεθος των εικόνων, οι σελίδες φορτώνουν πιο γρήγορα, χρησιμοποιούν λιγότερο εύρος ζώνης και εξοικονομούν ενέργεια από την μπαταρία —ειδικά σε κινητά— όταν οι σελίδες χρησιμοποιούν εικόνες WebP.

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το AirDrop σε υπολογιστή με Windows ή τηλέφωνο Android;

Το WebP χρησιμοποιεί προγνωστική συμπίεση για να κωδικοποιήσει μια εικόνα που ελέγχει τις τιμές σε γειτονικά μπλοκ pixel για να προβλέψει τις τιμές σε ένα μπλοκ και, στη συνέχεια, κωδικοποιεί μόνο τη διαφορά μεταξύ τους. Αυτό επιτρέπει στα pixel να αντιγράφονται πολλές φορές σε ένα μεμονωμένο αρχείο και τα περιττά δεδομένα αφαιρούνται από κάθε μπλοκ. Η αποθήκευση μόνο των δεδομένων που αλλάζουν μεταξύ κάθε μπλοκ μειώνει τον αποθηκευτικό χώρο σε σύγκριση με τις μορφές PNG και JPEG. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα από τον επίσημο Σελίδα αναφοράς τεχνικών συμπίεσης WebP.

Οι εικόνες χωρίς απώλειες WebP είναι 26% μικρότερες από τα αρχεία PNG και έως και 34% μικρότερες από τα αρχεία JPEG με απώλειες σε ισοδύναμο δομική ομοιότητα (SSIM) δείκτης ποιότητας.

  Πώς να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή στο δίσκο συστήματος στα Windows 10

Πώς μπορώ να ανοίξω ένα;

Επειδή το WebP έχει αναπτυχθεί από την Google και χωρίς δικαιώματα, έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές εφαρμογές και λογισμικό που μπορεί να έχετε ήδη στον υπολογιστή σας. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ιστού διαθέτουν ήδη την απαιτούμενη προσθήκη για τη διαχείριση της μορφής.

Οι εικόνες WebP έχουν σχεδιαστεί για τον Ιστό και δεν διακρίνονται σχεδόν από το JPEG και το PNG, επομένως μπορεί να μην έχετε καν παρατηρήσει ότι αυτό κοιτάζατε. Μπορείτε να αποθηκεύσετε μια εικόνα WebP στον υπολογιστή σας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε οποιαδήποτε άλλη εικόνα στο Διαδίκτυο. κάντε δεξί κλικ στην εικόνα και κάντε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση εικόνας ως”.

Επιλέξτε έναν προορισμό στον υπολογιστή σας όπου θέλετε να αποθηκεύσετε την εικόνα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση”.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία tablet στα Windows 10

Εάν διαθέτετε Chrome, Firefox, Edge ή Opera, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε διπλό κλικ στην εικόνα και ανοίγει στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας για προβολή.

Μπορείτε να επεξεργαστείτε αρχεία WebP χρησιμοποιώντας λογισμικό γραφικών, όπως το GIMP, το ImageMagick ή το Microsoft Paint, το οποίο ανοίγει εγγενώς αρχεία WebP από προεπιλογή. Στα Windows, κάντε δεξί κλικ στην εικόνα, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο “Άνοιγμα με” και, στη συνέχεια, επιλέξτε το πρόγραμμα με το οποίο θέλετε να επεξεργαστείτε.

IrfanView, Windows Photo Viewer, και Photoshop Όλα απαιτούν πρόσθετα για να ανοίξουν εικόνες WebP.

Μπορείτε πάντα να αλλάξετε την προεπιλεγμένη εφαρμογή για έναν τύπο αρχείου εάν θέλετε να ανοίξετε το αρχείο με διαφορετικό πρόγραμμα συνολικά σε Mac και Windows. Ή, απλώς χρησιμοποιήστε το Google Chrome για να κατεβάσετε εικόνες WebP ως JPEG ή PNG αρχικά.