Τι σημαίνει για εσάς το σχέδιο καταπολέμησης της παραχάραξης «Project Zero» της Amazon;

Το Project Zero της Amazon είναι η πρώτη πραγματική προσπάθεια της εταιρείας να αφαιρέσει όλες τις πλαστές καταχωρίσεις από την αγορά του Amazon. Πώς λειτουργεί όμως το Project Zero και πώς θα επηρεάσει πελάτες σαν εσάς;

Περιμένετε, υπάρχουν απομιμήσεις στο Amazon;

Ακούγεται περίεργο, αλλά υπάρχει μια τεράστια αγορά απομιμήσεων στο Amazon. Και είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι, υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να έχετε αγοράσει ένα ψεύτικο προϊόν μέσω του λιανοπωλητή.

Η Amazon, σε αντίθεση με καταστήματα όπως το Target και το Best Buy, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τρίτους πωλητές για καταχωρίσεις προϊόντων και εκπλήρωση. Αυτοί οι πωλητές δεν συνδέονται με τις μάρκες που πωλούν, αλλά σύμφωνα με τον Jeff Bezos, οι καταχωρίσεις τους αποτελούν τα μισά είδη πωλείται στο Amazon.

Πολλές από τις αγορές σας στο Amazon προέρχονται πιθανώς από τρίτους πωλητές, είτε το έχετε συνειδητοποιήσει είτε όχι. Αντί να χωρίζει κάθε πωλητή στη σελίδα του προϊόντος του (όπως το eBay), η Amazon συγκεντρώνει όλες τις καταχωρίσεις σε μια ενιαία σελίδα προϊόντος. Μια λίστα για ένα Καλώδιο φωτισμού Apple, για παράδειγμα, μπορεί να εκπληρωθεί από δεκάδες διαφορετικούς πωλητές, συμπεριλαμβανομένης της Apple. Μπορείτε να ελέγξετε εάν ένα προϊόν προέρχεται από την Amazon ή από τρίτο πωλητή στη σελίδα του προϊόντος.

Αυτό το σύστημα επιτρέπει στην Amazon να διατηρεί τις τιμές χαμηλές και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος εξαιρετικά γρήγορης εκπλήρωσης της Amazon. Αλλά, όπως μπορείτε να φανταστείτε, επιτρέπει σε πολλούς απατεώνες και παραχαράκτες να επιστρέφουν σε αυθεντικές καταχωρίσεις προϊόντων.

Η Amazon έχει κάποια μέτρα κατά της απομίμησης, αλλά δεν λειτουργούν τόσο καλά. Η διαδικασία αναθεώρησης στο Amazon είναι εκπληκτικά αργή και βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα σχόλια των χρηστών. Για να μην αναφέρουμε, αυτό το σύστημα αναθεώρησης μερικές φορές λειτουργεί υπέρ των απατεώνων αποκλείοντας «ύποπτους» χρήστες.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλά ψεύτικα προϊόντα στο Amazon. ο Πλαστή αναφορά εκτιμά ότι το 13% των προϊόντων που πωλούνται στο Amazon είναι πλαστά. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η Amazon πούλησε 5 δισεκατομμύρια προϊόντα το 2014.

Αυτό το πρόβλημα απομίμησης είναι επιβλαβές για τους πελάτες, τις δημοφιλείς μάρκες και την Amazon. Ορισμένοι καταναλωτές δεν θα ψωνίσουν στο Amazon λόγω απομιμήσεων και ορισμένες μάρκες αρνούνται κατηγορηματικά να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους στον ιστότοπο. Πέρυσι, μια συμφωνία μεταξύ της Amazon και της Swatch Group (ένας όμιλος σουηδικών ρολογιών) κατέρρευσε λόγω των παραχαράκτες. Ο Nick Hayek, ο CEO του Swatch Group, ισχυρίστηκε ότι η κινεζική εταιρεία Alibaba έχει καλύτερα μέτρα κατά της παραποίησης/απομίμησης από την Amazon. Ωχ. Ο όμιλος Swatch έχει γυρίσει απρόθυμα, αλλά πουλάει μόνο μια επιλεγμένη παρτίδα ρολογιών στο Amazon.

  Πώς να μειώσετε την εμφάνιση του κειμένου στο PowerPoint

Δεν μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα στο Amazon

Μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν οτιδήποτε στο Amazon—εκτός από πολυτελή ρούχα και ρούχα. Επώνυμα ρούχα, ρολόγια, τσάντες, αρώματα, καπέλα και γυαλιά ηλίου έχουν μια διαβόητη αγορά πλαστών. Δεδομένου ότι η Amazon βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πωλητές τρίτων, οι μάρκες πολυτελείας διστάζουν να καταχωρήσουν τα προϊόντα τους στον ιστότοπο.

Τα τελευταία χρόνια, η Amazon προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα. Η εταιρεία κατάφερε να κλείσει μικρές συμφωνίες με πολλές αποκλειστικές μάρκες, όπως η Disney, η Hugo Boss και η Nike. Σε αντάλλαγμα για ορισμένες δευτερεύουσες καταχωρίσεις, όπως αρώματα και πουκάμισα, η Amazon θα αστυνομεύσει (ή θα αποτρέψει) τρίτους πωλητές από το να πουλήσουν αντικείμενα που αναφέρονται ή σχετίζονται με αυτήν την επωνυμία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καταχωρίσεις για συγκεκριμένες μάρκες, όπως Νίκη, είναι απίστευτα λεπτές στο Amazon. Είναι βαρετά, παλιά ή υπερβολικά αντικείμενα, με πολλά ξεπουλημένα μεγέθη και χρώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Hugo Boss Η σελίδα του Amazon είναι γεμάτη κολόνια, απλά πόλο και πετάλια κιθάρας που δεν βρίσκονται στη θέση τους αντί για τα πολυτελή κοστούμια που σχετίζονται με τη μάρκα Boss.

Εδώ είναι μερικές μάρκες που είναι λεπτές ή ανύπαρκτες στο Amazon:

Νίκη: Απλή ένδυση, παπούτσια και υπερβολικά αγαθά.
Hugo Boss: Αρώματα και μονόχρωμα πουκάμισα.
Φίλα: Μια λεπτή επιλογή ρούχων και παπουτσιών και μια περίεργη εστίαση στα παπούτσια εργασίας.
Μπαπέ: Λεπτές επιλογές, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλά κραυγαλέα χτυπήματα στο Amazon.
Disney: Μια μεγάλη συλλογή που μοιάζει μυστηριωδώς χρονολογημένη και υποτιμημένη σε σύγκριση με την Ιστοσελίδα της Disney.
Βόρεια όψη: Μια λεπτή επιλογή από απλά πουκάμισα και παλτό.
Rolex: Κυρίως μεταχειρισμένα και εκπτωτικά ρολόγια.
Versace: Περιορισμένη επιλογή ρολογιών και κολόνια.
Chanel: Μια καλή επιλογή από αρώματα, αλλά μόνο τσάντες χειρός.
Swatch Group (Omega, Longines, Blancpain) – Πουλάει επιλεγμένα ρολόγια στο Amazon μόνο μετά από ψεύτικη διαμάχη.
Louis Vitton: Ένα βιβλίο, συγγραφέας Louis Vitton.
Ανώτατο: Ανύπαρκτο.
Ηλεκτρικά ποδήλατα Spark: Ανύπαρκτο.
Sumo Lounge: Ανύπαρκτο.

Εάν η Amazon μπορεί να εγγυηθεί ότι οι παραχαράκτες δεν αποτελούν πρόβλημα, τότε οι επωνυμίες έχουν ένα κίνητρο να αναφέρουν περισσότερα από τα προϊόντα τους στο Amazon. Αλλά αυτό το σύστημα είναι σαφώς ελαττωματικό. Οι περισσότερες από αυτές τις μάρκες χρησιμοποιούν απλώς το Amazon σαν ένα φτηνό πολυκατάστημα. Και ενώ υπάρχουν πιθανώς μερικά επιχειρήματα που ευνοούν αυτό το σύστημα (οι μάρκες φαίνονται λιγότερο αποκλειστικές εάν πωλούν στο Amazon), οι περισσότεροι καταναλωτές πιθανότατα θα ήθελαν να αγοράσουν παπούτσια και ρολόγια πολυτελείας Nike με την ευκολία της Amazon.

Το Project Zero της Amazon θα μπορούσε να σταματήσει τους παραχαράκτες

Μετά από μια βρώμικη μήνυση τον Φεβρουάριο, η Amazon αναγνώρισε τελικά το πρόβλημά της με την απομίμηση αναφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, η εταιρεία ισχυρίστηκε σε αυτήν την έκθεση ότι, λόγω της «ταχείας ανάπτυξης», «ίσως να μην είναι σε θέση» να αποτρέψει πλήρως τους πωλητές από το να διακινούν πλαστά αντικείμενα στην αγορά του Amazon.

  Πώς να διαγράψετε όλες τις αναρτήσεις στο Reddit

Προφανώς, οι παραχαράκτες είναι κακοί για τους καταναλωτές και είναι κακοί για το εμπορικό σήμα της Amazon. Ωστόσο, εάν η Amazon αποφασίσει να ενισχύσει το εσωτερικό της μέτρο κατά της παραποίησης/απομίμησης, η εταιρεία πρέπει να προσλάβει χιλιάδες νέους υπαλλήλους, να πληρώσει για την καθολική σειριοποίηση προϊόντων και να θέσει περιορισμούς στους τρίτους πωλητές που αποτελούν το ήμισυ όλων των πωλήσεων της Amazon. Ακόμη και παραδέχεται η Amazon ότι αυτά τα επιθετικά μέτρα θα μπορούσαν «να επηρεάσουν αρνητικά τα λειτουργικά αποτελέσματα».

Αλλά η Amazon έχει βρει μια λύση στη μέση του δρόμου. Εφόσον τα περισσότερα πλαστά προϊόντα μιμούνται επωνυμίες, όπως η Apple, η Nike ή η Sandisk, γιατί να μην δώσετε σε αυτές τις δημοφιλείς μάρκες τη δυνατότητα να καταπολεμούν τους παραχαράκτες; Αυτή η λύση κατά της παραχάραξης ονομάζεται Έργο Μηδέν, και θα βοηθήσει στην άμβλυνση του προβλήματος απομίμησης της Amazon.

Πώς λειτουργεί το Project Zero;

Το Project Zero δίνει στις αξιόπιστες επωνυμίες τη δύναμη να καταργούν μη αυτόματα καταχωρίσεις απομιμήσεων. Επιπλέον, οι επωνυμίες που είναι εγγεγραμμένες στο project zero μπορούν να επιλέξουν προηγμένη σειριοποίηση προϊόντων και την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους της Amazon Warehouse σε ορισμένες τεχνικές εντοπισμού πλαστών.

Η εγγραφή στο Project Zero είναι δωρεάν και όλες οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Project Zero έχουν δικαιώματα διαχειριστή. Αυτά τα προνόμια επιτρέπουν ουσιαστικά στις επωνυμίες να παρακάμψουν το αργό σύστημα αναφορών της Amazon. Αντί να αναφέρουν μια παραποιημένη καταχώριση στην Amazon, οι επωνυμίες που είναι εγγεγραμμένες στο Project Zero μπορούν να αφαιρέσουν αμέσως την καταχώριση και να κανονίσουν επιστροφές χρημάτων για τους σπασμένους αγοραστές. Μην ανησυχείτε — Η Amazon ισχυρίζεται ότι αυτές οι αφαιρέσεις εξετάζονται εκ των υστέρων για να βεβαιωθείτε ότι δεν γίνεται κατάχρηση του συστήματος.

Ένα μπλουζάκι Nike.  λέει

Οι επωνυμίες που είναι εγγεγραμμένες στο Project Zero έχουν επίσης τη δυνατότητα να σειριοποιήσουν όλα τα προϊόντα τους. Αυτήν τη στιγμή, η Amazon βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε βασικούς, εύκολους στην παραποίηση σειριακούς αριθμούς για την αναγνώριση προϊόντων. Οι αύξοντες αριθμοί του Project Zero θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην αποθήκη της Amazon και ενδέχεται να είναι διαφορετικοί για κάθε μεμονωμένο είδος.

Σύμφωνα με την Amazon, «οι μάρκες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία σειριοποίησης προϊόντων επιβαρύνονται με κόστος μεταξύ 0,01 και 0,05 $ ανά μονάδα, με βάση τον όγκο». Έτσι, ορισμένες μάρκες θα καταλήξουν να πληρώνουν επιπλέον 50 $ για κάθε 1000 μονάδες που πωλούν στο Amazon. Αλλά hey, δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τα ψεύτικα προϊόντα δωρεάν.

Αν ακούγεται ότι η Amazon ρίχνει την ευθύνη στις επωνυμίες, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση κατά της απομίμησης, αλλά είναι πολλά υποσχόμενη. Επωνυμίες όπως η Apple είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένες για να αφαιρούν τα ψεύτικα καλώδια και τις συσκευές από την αγορά του Amazon και οι επωνυμίες που έχουν ιστορικά περιπλανηθεί στην αγορά του Amazon έχουν πλέον ένα κίνητρο να κάνουν όλα τα μέσα.

  Γιατί το ποντίκι μου κάνει διπλό κλικ;

Ορισμένες επωνυμίες είναι δύσπιστες για το Project Zero, αλλά θέλουν να πετύχει

Δεν αποτελεί έκπληξη, ορισμένοι άνθρωποι είναι δύσπιστοι για το Project Zero. Είναι ένα εκπρόθεσμο μέτρο κατά της παραποίησης/απομίμησης και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο καλά θα λειτουργήσει. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επωνυμίες επικρίνουν το Project Zero επειδή θέλουν να πετύχει και όχι επειδή θέλουν να αποτύχει.

Θυμάστε τον Όμιλο Swatch, την εταιρεία της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι η Alibaba έχει καλύτερα μέτρα κατά της παραχάραξης από την Amazon; Ζητήσαμε από την εταιρεία ένα σχόλιο για το Project Zero και καταλήξαμε σε μια ωμά δύσπιστη, αλλά σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξη απάντηση.

Η Swatch Group μου είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανακοίνωσης του Project Zero Initiative και της πραγματοποίησης του». Παράλληλα με αυτήν την εκπληκτικά ειλικρινή απάντηση, η Swatch Group μας είπε επίσης ότι είναι «αισιόδοξο ότι η Amazon θα σημειώσει πρόοδο» και ότι οι δύο εταιρείες θα «συνεχίσουν τις συζητήσεις» στο μέλλον.

Ο Kevin Williams, ο Διευθύνων Σύμβουλος της RGK Innovations έκανε έναν παρόμοιο αισιόδοξο αλλά και σκεπτικιστικό ισχυρισμό σε συνέντευξη στην Inc. Ο Ουίλιαμς λέει ότι, ενώ του αρέσει η ιδέα του Project Zero, ανησυχεί ότι «θα έχει ένα φορτίο απρόβλεπτων συνεπειών».

Πώς μπορώ να ελέγξω εάν μια εταιρεία συμμετέχει στο Project Zero;

Πιθανότατα δεν θέλετε να αγοράσετε κανένα προϊόν που δεν ανταποκρίνεται. Αυτή είναι μια δίκαιη υπόθεση. Λοιπόν, θα ήταν ωραίο να γνωρίζουμε ποιες μάρκες συμμετέχουν στο Project Zero, σωστά; Παραδόξως, είναι δύσκολο να βρείτε επωνυμίες που είναι εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα.

Αυτήν τη στιγμή, η Amazon στέλνει προσκλήσεις για το Project Zero σε επωνυμίες υψηλού προφίλ και οι μικρότερες επωνυμίες μπορούν να εγγραφούν σε Λίστα αναμονής Project Zero. Εφόσον η Amazon προσπαθεί να προσελκύσει πολυτελείς και αποκλειστικές μάρκες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι εταιρείες όπως η Nike και η North Face έχουν λάβει προσκλήσεις. Οι κοινώς παραποιημένες μάρκες ηλεκτρονικών ειδών όπως η Apple και η Sandisk πιθανότατα έχουν λάβει επίσης προσκλήσεις, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι η Swatch Group εμπλέκεται στο Project Zero, βάσει της αλληλογραφίας μας με την εταιρεία.

Μερικές μάρκες, όπως Kenu, έχουν ήδη επαινέσει την Amazon για την πρωτοβουλία Project Zero. Αν λοιπόν θέλετε ένα αυθεντικό προϊόν Kenu, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Και ο ιστότοπος του Project Zero περιλαμβάνει μαρτυρίες από εταιρείες όπως η Vera Bradley, η Thunderworks και η Chom Chom Roller… Ναι, ούτε εγώ έχω ακούσει γι’ αυτές.

Φυσικά, ρωτήσαμε την Amazon εάν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λίστας εγγραφών στο Project Zero στο μέλλον. Η εταιρεία μας είπε ότι, αν και η Amazon δεν «σχολιάζει ούτε εικασίες για το μέλλον», η ιδέα μας θα μεταφερθεί στην «ομάδα». Ας ελπίσουμε ότι «η ομάδα» ακούσει την πρότασή μας.

Στο μεταξύ, μπορείτε να αναφέρετε μια λίστα “περιορισμών” που επιμελείται The Selling Family. Αυτή η λίστα περιγράφει λεπτομερώς ορισμένες από τις επωνυμίες που περιορίζουν τις καταχωρίσεις τρίτων στο Amazon. Οι μάρκες σε αυτήν τη λίστα ανησυχούν για προϊόντα απομίμησης και ενδέχεται να μπουν στο πρόγραμμα Project Zero στο μέλλον.