Τι σημαίνει αδιάβροχο και αδιάβροχο;

Βασικά Takeaways

  • Οι αδιάβροχες συσκευές δεν είναι εντελώς αδιάβροχες, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό μπορεί ακόμα να εισέλθει υπό ορισμένες συνθήκες.
  • Τα έξυπνα ρολόγια και οι ζώνες γυμναστικής χρησιμοποιούν την τιμή ATM για να υποδείξουν την αντοχή στο νερό, ενώ τα smartphone χρησιμοποιούν τους κωδικούς IP.
  • Η αντοχή στο νερό δεν είναι μόνιμο χαρακτηριστικό και μπορεί να υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου, επομένως αντιμετωπίζετε την αντίσταση στο νερό ως δίχτυ ασφαλείας και όχι ως χαρακτηριστικό.

Πολλές συσκευές διαφημίζονται ως αδιάβροχες ή ακόμα και αδιάβροχες. Αλλά τι σημαίνει αυτό—μπορείτε να πετάξετε το τηλέφωνό σας σε μια πισίνα χωρίς ανησυχία; Ας εξετάσουμε την αντοχή στο νερό πιο προσεκτικά για να αποφύγουμε το νερό να βλάψει το τηλέφωνο, το smartwatch ή άλλη συσκευή σας.

Αδιάβροχο εναντίον Αδιάβροχο

Αδιάβροχο σημαίνει ότι είναι αδύνατο να μπει νερό ποτέ μέσα σε μια συσκευή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ωστόσο, ενώ ορισμένες εταιρείες το χρησιμοποιούν ως όρο μάρκετινγκ, καμία συσκευή δεν είναι πραγματικά αδιάβροχη.

Ακόμα κι αν η συσκευή σας μπορεί να αντέξει λίγα λεπτά στη βροχή ή να πέσει σε μια ρηχή πισίνα, δεν μπορείτε να κάνετε κατάδυση σε βαθιά θάλασσα. Σε κάποιο σημείο, όλα τα υδατοαπωθητικά μέτρα θα αποτύχουν και το νερό θα εισέλθει στη συσκευή.

Photoology1971/Shutterstock

Γι’ αυτό το αδιάβροχο είναι ο πιο ακριβής όρος. Υποδεικνύει ότι, ενώ η συσκευή έχει κάποια προστασία από την εισχώρηση υγρών, το νερό μπορεί να εισχωρήσει μέσα υπό ορισμένες συνθήκες – μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά.

Ξέρετε λοιπόν ότι η συσκευή σας δεν είναι εντελώς αδιάβροχη, αλλά πώς θα καταλάβετε πόσο νερό μπορεί να αντέξει; Εδώ μπαίνουν τα πρότυπα που υποδεικνύουν πώς μια συσκευή θα προστατεύει από το νερό.

Αντίσταση ATM: Χρησιμοποιείται κυρίως για Wearables

Το ATM, ή τυπική ατμόσφαιρα, είναι μια μονάδα μέτρησης της πίεσης. Μια ατμόσφαιρα είναι περίπου ίση με την πίεση που ασκείται σε ένα αντικείμενο όταν βρίσκεται στην επιφάνεια του νερού στο επίπεδο της θάλασσας. Κάθε 10 μέτρα (~33 πόδια) βαθύτερα αυξάνει την πίεση κατά ένα επιπλέον ΑΤΜ.

Τα έξυπνα ρολόγια και οι ζώνες γυμναστικής συνήθως επισημαίνουν την αντοχή τους στο νερό με μια τιμή ATM. Για παράδειγμα, εάν το έξυπνο ρολόι σας έχει αντοχή στο νερό 5 ATM, είναι πιθανώς ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε σε πισίνες αναψυχής και θα επιβιώσει όταν το αφήσετε έξω στη βροχή.

  Πώς να αλλάξετε τη χώρα του Apple ID σας χωρίς να εισαγάγετε τη μέθοδο πληρωμής

Δεν υπάρχει τυποποιημένη δοκιμή για τον προσδιορισμό του ΑΤΜ μιας φορητής συσκευής, αν και ορισμένα ρολόγια υιοθετούν το πρότυπο ISO:22810 που χρησιμοποιείται από τα παραδοσιακά ρολόγια χειρός. Ενώ το ΑΤΜ μιας φορητής συσκευής σηματοδοτεί την αντοχή της στο νερό, υπάρχουν περισσότερα από το βάθος.

Οι δοκιμές ATM γίνονται υπό στατική πίεση, που σημαίνει ότι δοκιμάζουν τη συσκευή ακίνητη σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο πίεσης. Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από πολλές συνθήκες του πραγματικού κόσμου. Για παράδειγμα, ενώ το γυμναστήριο σας μπορεί να αντέξει να πέσει σε έναν νεροχύτη γεμάτο νερό, θα μπορούσε να καταστραφεί εάν το ψεκάσετε με ένα δυνατό σωλήνα ή χτυπήσετε στο νερό ενώ κάνετε τζετ σκι.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο ρολόι σας από ό,τι μπορεί να αντέξει, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη δύναμη του νερού και όχι μόνο το βάθος.

Κωδικοί IP: Χρησιμοποιούνται κυρίως για τηλέφωνα

Σε αντίθεση με τα wearable, τα smartphone έχουν τυποποιημένες δοκιμές για αντοχή στο νερό. Αυτοί ορίζονται από τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC) και ονομάζονται Κώδικες Διεθνούς Προστασίας (ή Προστασίας Εισόδου). Οι κωδικοί συνήθως υποδηλώνονται ως IP, ακολουθούμενοι από δύο ψηφία.

Για παράδειγμα, το iPhone 15 έχει βαθμολογία IP68. Σε αυτούς τους δύο αριθμούς, το πρώτο ψηφίο αναφέρεται στην προστασία από τη σκόνη. Για αυτό, το 6 είναι η υψηλότερη βαθμολογία, την οποία επιτυγχάνουν τα περισσότερα σημερινά smartphone. Το δεύτερο ψηφίο αναφέρεται στην προστασία του νερού, στην οποία το 9 είναι η υψηλότερη βαθμολογία. Ωστόσο, τα περισσότερα smartphone προσφέρουν 7 ή 8 επίπεδα αντοχής στο νερό.

Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με το τι δείχνει κάθε αριθμός αντίστασης στο νερό:

  • X: Η συσκευή δεν έχει ελεγχθεί για αντοχή στο νερό.
  • 0: Καμία προστασία από το νερό.
  • 1: Το νερό που στάζει δεν έχει αποτέλεσμα.
  • 2: Το νερό που στάζει δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ακόμα και όταν πέφτει κάθετα όταν η συσκευή βρίσκεται σε γωνία 15 μοιρών.
  • 3: Ο ψεκασμός του νερού δεν έχει αποτέλεσμα, ακόμη και όταν έρχεται σε γωνία 60 μοιρών από την κατακόρυφο.
  • 4: Το πιτσίλισμα νερού από οποιαδήποτε κατεύθυνση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
  • 5: Οι πίδακες νερού από ακροφύσιο 0,25 ιντσών δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
  • 6: Οι πιο ισχυροί πίδακες νερού από ένα ακροφύσιο 0,5 ιντσών δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
  • 7: Η βύθιση σε έως και ένα μέτρο (3,25 πόδια) νερού για 30 λεπτά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
  • 8: Η βύθιση σε περισσότερο από ένα μέτρο (3,25 πόδια) νερού για περισσότερα από 30 λεπτά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
  • 9: Οι ψεκασμοί νερού υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
  Πώς να ξεχωρίσετε από κάποιον στο POF

Δεν είναι πιθανό να συναντήσετε το τελευταίο επίπεδο για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Τα περισσότερα smartphone σήμερα προσφέρουν προστασία από το νερό 7 ή 8, ενώ οι παλαιότερες συσκευές μπορεί να έχουν 4, 5 ή 6.

Τεχνικά, μόνο και μόνο επειδή μια συσκευή έχει επιτύχει ένα επίπεδο αντίστασης δεν σημαίνει ότι έχει δοκιμαστεί για τους άλλους αριθμούς κάτω από αυτήν. Ορισμένες συσκευές θα έχουν επομένως δύο αξιολογήσεις IP, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Γενικά, οποιαδήποτε συσκευή που έχει βαθμολογηθεί ως 7 ή 8 για προστασία από το νερό θα είναι επίσης ασφαλής έναντι ασθενέστερων μορφών διείσδυσης νερού.

Ανάλογα με τη συσκευή, η βαθμολογία αντοχής στο νερό 8 μπορεί να έχει διαφορετική σημασία. Για παράδειγμα, το iPhone 15 και το iPhone 11 έχουν και τα δύο βαθμολογία IP68. Ωστόσο, σύμφωνα με Σελίδα αντοχής στο νερό iPhone της Appleτο iPhone 15 έχει βαθμολογηθεί για προστασία σε βάθος έξι μέτρων (19,7 πόδια) για έως και 30 λεπτά, ενώ το iPhone 11 αξιολογείται μόνο για βάθη δύο μέτρων (6,6 πόδια) στα 30 λεπτά.

Εν ολίγοις, οι αξιολογήσεις IPx7 και IPx8 δείχνουν ότι ένα τηλέφωνο μπορεί να επιβιώσει από βύθιση στο νερό. Όπως αναφέρθηκε με τις αξιολογήσεις ΑΤΜ, να θυμάστε ότι αυτές οι δοκιμές αξιολόγησης γίνονται σε ακίνητο νερό υπό τέλειες συνθήκες. Ακριβώς επειδή το τηλέφωνό σας μπορεί να κάθεται με ασφάλεια σε λίγα πόδια νερού δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το ψεκάζετε με ένα πλυντήριο πίεσης.

Οι περιορισμοί της αντοχής στο νερό

Όπως είδαμε, οποιαδήποτε συσκευή που ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι είναι «αδιάβροχη» είναι αδιάβροχη σε κάποιο βαθμό. Οι συσκευές ελέγχονται υπό ακριβείς συνθήκες για να προσδιοριστεί το επίπεδο προστασίας τους, αλλά δεν είναι τέλειες και συνοδεύονται από περιορισμούς.

Είναι σημαντικό ότι η αντοχή στο νερό δεν είναι μόνιμο χαρακτηριστικό. Με την πάροδο του χρόνου—είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς είτε λόγω ζημιάς— η αντοχή του τηλεφώνου σας στο νερό μπορεί να πέσει. Οι σφραγίδες μπορεί να υποβαθμιστούν με την πάροδο του χρόνου και μια πτώση ή συντριβή μπορεί να δώσει το νερό ένα σημείο εισόδου στα εσωτερικά της συσκευής σας που διαφορετικά δεν θα είχε.

  Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό FanFiction.Net

Εξαιτίας αυτού, οι ζημιές από το νερό δεν καλύπτονται από τις περισσότερες τηλεφωνικές εγγυήσεις. Εάν ρίξετε το τηλέφωνό σας στο νερό λίγους μήνες μετά την αγορά του και σταματήσει να λειτουργεί, η εταιρεία δεν είναι πιθανό να το αντικαταστήσει.

Ανάλογα με τη συσκευή σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να πατήσετε τα κουμπιά της ενώ βυθίζεστε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτι τέτοιο μπορεί να σπάσει τις σφραγίδες και να επιτρέψει την είσοδο νερού. Εάν χρησιμοποιείτε μια αδιάβροχη θήκη για το τηλέφωνό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει και όλα τα πτερύγια και τα άλλα καλύμματα.

Λάβετε υπόψη ότι οι δοκιμές προστασίας του νερού πραγματοποιούνται μόνο σε γλυκό νερό. Δεν πρέπει να βάζετε τη συσκευή σας σε αλμυρό νερό σε καμία περίπτωση, καθώς το αλάτι μπορεί να τη βλάψει ανεπανόρθωτα.

Τέλος, η αντίσταση IP δεν προστατεύει απαραίτητα από άλλα υγρά όπως ο καφές ή το λασπωμένο νερό. Για τη σειρά iPhone XS και αργότερα, η Apple δηλώνει ότι οι συσκευές είναι ανθεκτικές σε διαρροές από ποτά όπως σόδα και χυμός. Απλώς πρέπει να ξεπλύνετε τη διαρροή με νερό βρύσης, να σκουπίσετε το iPhone σας και να το αφήσετε να στεγνώσει.

Για άλλες συσκευές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για τη συνιστώμενη διαδικασία.

Η αντίσταση στο νερό είναι για προστασία, όχι για διασκέδαση

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα χαρακτηριστικά αντοχής στο νερό έχουν σχεδιαστεί ως εφεδρικό επίπεδο προστασίας από ζημιές από το νερό και όχι ως ένα καλό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να δοκιμάσετε. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν πέσετε κατά λάθος ένα αδιάβροχο τηλέφωνο στην τουαλέτα. Αλλά δεν πρέπει να παίρνετε τη συσκευή σας στην πισίνα κάθε ευκαιρία—δεν προορίζεται για χρήση ως υποβρύχια κάμερα.

Εάν θέλετε να μάθετε πόσο ανθεκτική στο νερό είναι πραγματικά η συσκευή σας, διαβάστε τα ψιλά γράμματα του κατασκευαστή. Μην εμπιστεύεστε τις δηλώσεις μάρκετινγκ όπως το “swim-proof” και εφαρμόστε σκεπτικισμό σε ισχυρισμούς σχετικά με συσκευές που γίνονται από εταιρείες χωρίς όνομα. Για να αποφύγετε ένα πρόβλημα, δεν πρέπει ποτέ να εκθέτετε σκόπιμα μια συσκευή στο νερό, εκτός εάν είστε σίγουροι για το τι προορίζεται να χειριστεί.

Εάν το τηλέφωνό σας βραχεί, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τη ζημιά από το νερό στη συσκευή σας εάν ενεργήσετε με σύνεση και ταχύτητα.