Τι να κάνετε πριν (και μετά) κλαπεί το τηλέφωνό σας

Εκατομμύρια τηλέφωνα έχουν κλαπεί κάθε χρόνο, και υπάρχει πιθανότητα το δικό σας να είναι ένα από αυτά. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι – μπορείτε να κάνετε το τηλέφωνό σας αντικλεπτικό! Θα σας δείξουμε πώς και τι πρέπει να κάνετε εάν σας κλέψουν το τηλέφωνό σας.

Ενεργοποίηση απομακρυσμένης παρακολούθησης

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση (ονομάζεται “Find My Device” στο Android και “Find My iPhone” στο iOS) σάς δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την τοποθεσία ενός τηλεφώνου και να σκουπίζετε εξ αποστάσεως τα δεδομένα του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας εάν λείπει ή να σκουπίσετε τα δεδομένα του εάν κλαπεί.

Εάν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο Android, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, ανοίξτε την επιλογή Google, κάντε κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή “Ασφάλεια” και ενεργοποιήστε το “Εύρεση της συσκευής μου”. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθείτε το τηλέφωνό σας ή να σκουπίζετε τα δεδομένα του από το Βρείτε το τηλέφωνό σας ιστοσελίδα.

Εάν χρησιμοποιείτε iPhone, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, πατήστε το Apple ID σας (το όνομά σας), ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις iCloud” και ενεργοποιήστε το “Find My iPhone”. Τώρα, μπορείτε να παρακολουθείτε ή να σκουπίζετε το τηλέφωνό σας από το iCloud δικτυακός τόπος.

Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Ένας περίπλοκος κωδικός κλειδώματος οθόνης μπορεί να είναι πόνος στο λαιμό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τους κλέφτες να σκάβουν γύρω από το τηλέφωνό σας. Προσπαθήστε να ορίσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης σε όλες τις συσκευές σας. Στην ιδανική περίπτωση, ένας κωδικός πρόσβασης πρέπει να περιέχει κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Πόσο ασφαλής είναι ο κωδικός πρόσβασής μου εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης που δεν μπορεί να παραβιαστεί.)

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε το PS4 Save Data

Εάν δεν θέλετε να πληκτρολογείτε έναν περίπλοκο κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, ενεργοποιήστε τον βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας. Το Face ID και η σάρωση ίριδας ή δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι εξαιρετικές, ασφαλείς επιλογές.

Κάντε τις Ειδοποιήσεις απόρρητες

Εάν ανησυχείτε για τους κλέφτες που διαβάζουν μηνύματα κειμένου και ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος, μπορείτε να αποκρύψετε τα περιεχόμενα αυτών των ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος.

Σε μια συσκευή Android, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, ανοίξτε το “Ήχος και Ειδοποιήσεις”, βρείτε την επιλογή “Όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη” και, στη συνέχεια, ορίστε την σε “Απόκρυψη ευαίσθητου περιεχομένου ειδοποιήσεων”. Εάν πατήσετε “Να μην εμφανίζονται καθόλου ειδοποιήσεις”, δεν θα βλέπετε ειδοποιήσεις ακόμη και όταν το τηλέφωνό σας είναι ξεκλείδωτο (όχι απαραίτητα κακό).

Σε ένα iPhone, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, ανοίξτε το μενού “Ειδοποιήσεις” και πατήστε την επιλογή “Εμφάνιση προεπισκοπήσεων”. Από εδώ, μπορείτε να αποκρύψετε τις προεπισκοπήσεις ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος ή να τις απαλλαγείτε εντελώς.

Εάν έχετε iPhone με Face ID, κρύβει τις ειδοποιήσεις από την οθόνη κλειδώματος μέχρι να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας από προεπιλογή. Αυτό εμποδίζει έναν κλέφτη να δει ειδοποιήσεις με κωδικούς ασφαλείας χωρίς να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό σας.

  Ξεμπλοκάρετε το WhatsApp και χρησιμοποιήστε το χωρίς περιορισμούς: Λειτουργεί στη χώρα σας;

Ενεργοποιήστε το Cloud Syncing

Εάν ενδιαφέρεστε για τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το συγχρονισμό cloud. Εμπιστευτείτε μας—το σκούπισμα του τηλεφώνου σας από απόσταση είναι πολύ λιγότερο τρομακτικό όταν γνωρίζετε ότι έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας όλων των φωτογραφιών και των επαφών σας στο cloud.

Για τηλέφωνα Android, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, “Λογαριασμοί και αντίγραφα ασφαλείας” και ενεργοποιήστε το “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μου”. Αυτό δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των επαφών, των στοιχείων σύνδεσης και των ρυθμίσεών σας. Στη συνέχεια, κατεβάστε μια εφαρμογή όπως το Dropbox, το Google Drive, το Google Photos ή το Amazon Photos για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των εγγράφων, των εικόνων και των βίντεό σας. Οι ρυθμίσεις του τηλεφώνου και οι επαφές συγχρονίζονται αυτόματα με ένα νέο τηλέφωνο. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα βίντεό σας από τη λύση cloud που έχετε επιλέξει.

Για iPhone, μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις», πατήστε το Apple ID σας (το όνομά σας), ανοίξτε τις «Ρυθμίσεις iCloud», ανοίξτε το «Αντίγραφο ασφαλείας iCloud» και ενεργοποιήστε το «Αντίγραφο ασφαλείας iCloud». Όταν λαμβάνετε ένα νέο iPhone, η διαδικασία εγκατάστασης σας ρωτά εάν θέλετε να επαναφέρετε ρυθμίσεις, επαφές, φωτογραφίες και βίντεο από το iCloud.

Σκεφτείτε την Ασφάλιση Μεταφορέα

Σε αντίθεση με τις περισσότερες εκτεταμένες εγγυήσεις, η ασφάλιση μεταφορέα συνήθως αξίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια. Η ασφάλεια φορέα καλύπτει ατυχήματα, σπασμένες οθόνες, νεκρές μπαταρίες και, φυσικά, χαμένα ή κλεμμένα τηλέφωνα. Ωστόσο, συνήθως πρέπει να πληρώσετε μια έκπτωση ή να ολοκληρώσετε την εξόφληση του αρχικού τηλεφώνου σας για να λάβετε αντικατάσταση.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε εκθέτες στο Excel

Εάν θέλετε ασφάλιση μεταφορέα (δεν είναι ανάγκη, απλά είναι ωραίο αν χάσετε ή σπάσετε ένα τηλέφωνο), επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας. Ή, συνεχίστε Verizon, Τρέχω, ή AT&T ιστοσελίδες. Εάν διαθέτετε iPhone, σκεφτείτε εγγραφή στο AppleCare+ (οι οποίες τώρα καλύπτει κλεμμένα iPhone).

Τι να κάνετε εάν το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί

Τώρα που το τηλέφωνό σας έχει έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης, είναι συγχρονισμένο με το cloud και είναι προσβάσιμο μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ εάν κλαπεί.

Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένα πρόσθετα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την πρόσβαση ενός κλέφτη στα ιδιωτικά αρχεία, τις επαφές, τις φωτογραφίες και τους λογαριασμούς σας:

Παρακολούθηση του τηλεφώνου σας: Μεταβείτε στο Βρες το τηλέφωνό μου ή iCloud ιστοσελίδα για να εντοπίσετε το τηλέφωνό σας. Αν είναι κοντά ή σε τοπική επιχείρηση, δείτε αν μπορείτε να το βρείτε.
Εάν το κλέψουν, σκουπίστε το: Δεν έχει νόημα να παλεύετε με μια συμμορία κακών μόνο και μόνο για να ανακτήσετε το τηλέφωνό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχει κλαπεί, σκουπίστε τα δεδομένα.
Ενημερώστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας ότι έχει κλαπεί: Αφού σκουπίσετε το τηλέφωνό σας, επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας για να αναφέρετε ότι έχει κλαπεί. Μπορείτε είτε να αναζητήσετε τον αριθμό τηλεφώνου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σας είτε να τον αναφέρετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Η Verizon μου ή Το Sprint μου (πρέπει να τηλεφωνήσεις AT&T-συγνώμη!). Με αυτόν τον τρόπο, η κάρτα SIM είναι κλειδωμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλη συσκευή. Επιπλέον, μπορείτε να εξαργυρώσετε οποιαδήποτε ασφάλεια μεταφορέα έχετε.
Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας: Ακόμα κι αν έχετε ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, καλό είναι να ελέγξετε ότι όχι