Πώς να οργανώσετε το Google Drive σας

Με την πάροδο του χρόνου, με κάποια παραμέληση και πιθανή τεμπελιά, το Google Drive σας μπορεί να συγκεντρώσει τόνους αρχείων και να γίνει χάος για να βρείτε οτιδήποτε. Δείτε πώς μπορείτε να οργανώσετε το Drive σας για να βρίσκετε τα πάντα γρήγορα και να βεβαιωθείτε ότι παραμένει σε τάξη.

Οργανώστε τα αρχεία σας σε φακέλους

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να οργανώσετε το Google Drive σας είναι να δημιουργήσετε φακέλους για συγκεκριμένη κατηγορία. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε ξεχωριστούς φακέλους για εικόνες, έγγραφα, έργα ή άλλες περιγραφές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε αρχεία.

Απο εσενα Αρχική σελίδα Drive, κάντε κλικ στο κουμπί “Νέο” επάνω αριστερά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Φάκελος”.

Εισαγάγετε ένα όνομα για το φάκελο και κάντε κλικ στο «Δημιουργία».

Εισαγάγετε ένα όνομα για το φάκελο και κάντε κλικ

Από εδώ, σύρετε τα αρχεία που θέλετε να προσθέσετε απευθείας στον νέο φάκελο που δημιουργήσατε.

Εάν έχετε ήδη μερικά αρχεία σε άλλους φακέλους και θέλετε να τα μετακινήσετε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Επιλέξτε τα αρχεία, κάντε δεξί κλικ και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Μετακίνηση σε».

Εναλλακτικά, επισημάνετε τα αρχεία, κάντε δεξί κλικ σε αυτά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ

Μεταβείτε στον φάκελο προορισμού, κάντε κλικ σε αυτόν και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Μετακίνηση” για να μεταφέρετε όλα τα επιλεγμένα αρχεία σε αυτόν τον φάκελο.

Επιλέξτε το φάκελο στον οποίο θέλετε να τα μετακινήσετε και κάντε κλικ

Χρησιμοποιήστε μια σύμβαση ονομασίας

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια σύμβαση ονομασίας που σας βοηθά να διαφοροποιείτε εύκολα τα αρχεία και τους φακέλους μεταξύ τους. Όταν αρχίσετε να συγκεντρώνετε περισσότερα στοιχεία στο Drive σας, τα στοχαστικά ονόματα θα μπορούσαν να σας γλιτώσουν από το άνοιγμα πολλών αρχείων ενώ προσπαθείτε να εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο. Η κατοχή πολλών υπολογιστικών φύλλων με εξαιρετικά διφορούμενα ονόματα δεν είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να βρείτε οτιδήποτε με ακρίβεια.

  Πώς να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης ιστού Steam

Για να αλλάξετε το όνομα ενός αρχείου ή φακέλου, κάντε δεξί κλικ σε ένα αρχείο ή φάκελο και κάντε κλικ στο «Μετονομασία».

Κάντε δεξί κλικ σε ένα αρχείο και επιλέξτε

Δώστε στο αρχείο ή το φάκελο ένα σύντομο και περιγραφικό όνομα και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “OK”.

Ονομάστε το με κάτι περιγραφικό και συνοπτικό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ

Θυμηθείτε να διατηρήσετε ένα συνεπές και περιγραφικό σχήμα ονομασίας για να είναι προφανές πού θα βρείτε συγκεκριμένα στοιχεία και τι περιέχει το πραγματικό αρχείο.

Διαγράψτε τα αρχεία που δεν χρειάζεστε

Αφού μετακινήσετε τα σημαντικά αρχεία σας σε πιο ευδιάκριτες κατηγορίες φακέλων, ενδέχεται να έχετε απομεινάρια διπλότυπα ή περιττά έγγραφα στο Drive σας. Αυτή είναι η στιγμή που μπορείτε να διαγράψετε αυτά τα δυνητικά περιττά αρχεία που εξακολουθούν να κρατούν χώρο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισημάνετε το αρχείο, να κάνετε δεξί κλικ σε αυτό και, στη συνέχεια, να επιλέξετε “Κατάργηση”.

Επιλέξτε ένα αρχείο, κάντε δεξί κλικ σε αυτό και, στη συνέχεια, κάντε κλικ

Το Drive δεν σας παρέχει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης όταν διαγράφετε αρχεία, αλλά σας δίνει την ευκαιρία να αναιρέσετε μια διαγραφή. Κάντε κλικ στο «Αναίρεση» για να αντιστρέψετε τη διαγραφή.

Να διαγραφεί κατά λάθος κάτι;  Κάντε κλικ

Εάν χάσετε την ευκαιρία να κάνετε κλικ στο “Αναίρεση” αφού αφαιρέσετε ορισμένα αρχεία, κάντε κλικ στο κουμπί “Bin” που βρίσκεται στη γραμμή μενού, κάντε δεξί κλικ στα αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή “Επαναφορά”.

  Πώς να αλλάξετε την εικόνα προφίλ σας στο Disney+

Εναλλακτικά, κάντε κλικ

Τα αρχεία που διαγράφηκαν προηγουμένως θα επιστρέψουν τώρα στο Drive σας από όπου προήλθαν.

Δημιουργήστε συμβολικούς συνδέσμους σε αρχεία και φακέλους

Το Google Drive διαθέτει μια κρυφή συντόμευση που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν συμβολικό σύνδεσμο για κάτι σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος, χωρίς να καταλαμβάνετε επιπλέον χώρο αποθήκευσης στο Drive σας. Η Google αποθηκεύει μόνο το αρχικό αντίγραφο του αρχείου στο cloud και εμφανίζει μια ξεχωριστή έκδοση όπου κι αν το συνδέσετε.

Εάν διαγράψετε/αφαιρέσετε έναν συμβολικό σύνδεσμο, συνοδεύονται από όλες τις άλλες εκδόσεις – περιλαμβάνεται η αρχική – για να καταργήσετε με ασφάλεια μόνο τον σύνδεσμο, πρέπει να τον αποσυνδέσετε μέσω του παραθύρου “Λεπτομέρειες”. Δείτε πώς να το κάνετε.

Για να ξεκινήσετε, κάντε κλικ σε ένα αρχείο ή φάκελο και, στη συνέχεια, πατήστε Shift+Z για να ανοίξετε το ειδικό μενού περιβάλλοντος.

Μεταβείτε στο φάκελο στον οποίο θέλετε να συνδέσετε το αρχείο ή το φάκελο και κάντε κλικ στο “Προσθήκη”.

Επιλέξτε ένα φάκελο και κάντε κλικ

Για να απαλλαγείτε από έναν συμβολικό σύνδεσμο, κάντε δεξί κλικ σε αυτόν και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Προβολή λεπτομερειών».

Από το παράθυρο “Λεπτομέρειες” που ανοίγει, κάντε κλικ στο “Χ” δίπλα στην τοποθεσία που θέλετε να αποσυνδέσετε.

Κάτω από

Προσέξτε να διαγράψετε μόνο τον σύνδεσμο και όχι το αρχείο με το οποίο συνδέεται. Εάν διαγράψετε το αρχικό αρχείο, ο σύνδεσμος θα εξαφανιστεί επίσης.

Σημαντικά αρχεία και φακέλους με αστέρι

Η επισήμανση βασικών αρχείων και φακέλων με αστέρι στο Google Drive λειτουργεί όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αστέρι στο Gmail. Όταν επισημαίνετε κάτι με αστέρι, το Drive το προσθέτει σε μια ειδική ενότητα “Με αστέρι” στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση απευθείας από το παράθυρο μενού στην αριστερή πλευρά.

  Τι σημαίνει για εσάς το σχέδιο καταπολέμησης της παραχάραξης «Project Zero» της Amazon;

Κάντε δεξί κλικ σε ένα αρχείο ή φάκελο και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Προσθήκη σε αστέρια».

Κάντε δεξί κλικ σε ένα αρχείο/φάκελο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ

Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία με αστέρι κάνοντας κλικ στο “Με αστέρι” στο παράθυρο στην αριστερή πλευρά της οθόνης.

Κάντε κλικ

Το στοιχείο παραμένει στην τρέχουσα θέση του και το Drive ουσιαστικά δημιουργεί έναν συμβολικό σύνδεσμο —όπως κάναμε στην προηγούμενη ενότητα— με το πρωτότυπο που εμφανίζεται στο “Με αστέρι”.

Κωδικός χρώματος στους φακέλους σας

Από προεπιλογή, το Google Drive χρησιμοποιεί γκρι για όλους τους φακέλους. Αν και το χρώμα του φακέλου δεν είναι μια λεπτομέρεια κατασκευής ή αλλαγής, μπορείτε να τα χρωματίσετε για να αναγνωρίσετε έναν φάκελο ευκολότερα και να τον κάνετε να ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους. Έχετε την επιλογή 24 χρωμάτων για να βάλετε λίγη πίτσα στο Drive σας.

Κάντε δεξί κλικ σε έναν φάκελο, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το “Change Color” και, στη συνέχεια, επιλέξτε ένα από τα χρώματα που παρέχονται.

Κάντε δεξί κλικ σε έναν φάκελο και στρέψτε τον κέρσορα του ποντικιού σας

Ο φάκελος αλλάζει στο χρώμα που επιλέξατε. Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη για κάθε φάκελο στο Drive σας.

Ανεξάρτητα από το πόσο αποδιοργανωμένο είναι το Drive σας, μπορείτε γρήγορα να σταματήσετε την ακαταστασία και να επαναφέρετε τα πάντα σε μια τακτοποιημένη και οργανωμένη δομή. Πέρασαν οι εποχές που νιώθετε συγκλονισμένοι κάθε φορά που ανοίγετε το Google Drive και βλέπετε το χάος που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με αυτές τις συμβουλές.