Τι είναι το Patreon και πώς λειτουργεί;

Πολλοί δημιουργοί διαδικτυακού περιεχομένου χρησιμοποιούν το Patreon για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Πώς λειτουργεί και πρέπει να υποστηρίξετε τον αγαπημένο σας δημιουργό διαδικτυακού περιεχομένου στον ιστότοπο; Μάθετε εδώ.

Patreon και Υποστήριξη Δημιουργού

Από μουσικούς μέχρι παραγωγούς βίντεο και podcasters, ο Ιστός έχει δώσει σε πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους μια πλατφόρμα για να μοιραστούν τη δουλειά τους. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταβαίνουν στην καριέρα τους στο διαδίκτυο, τα έσοδα από διαφημίσεις από ιστότοπους όπως το YouTube ενδέχεται να μην είναι αρκετά για τη δημιουργία του περιεχομένου που παράγουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί διαδικτυακοί δημιουργοί συμμετέχουν σε ιστότοπους crowdfunding όπως το Patreon.

Το Patreon είναι μια υπηρεσία που σας επιτρέπει να παρέχετε μηνιαία οικονομική υποστήριξη στον αγαπημένο σας δημιουργό περιεχομένου. Σε αντάλλαγμα, οι υποστηρικτές ή οι “προστάτες”, ενδέχεται να λάβουν ορισμένα προνόμια, όπως αποκλειστικές μεταφορτώσεις, πρώιμη πρόσβαση σε νέα εργασία, περιεχόμενο χωρίς διαφημίσεις και δυνατότητα υποβολής προτάσεων. Πολλοί δημιουργοί στο Youtube περιλαμβάνουν επίσης τα ονόματα των θαμώνων τους στο τέλος των βίντεό τους.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το περίπτερο προσαρμοσμένου σχεδιασμού στο "Animal Crossing: New Horizons"

Ο ιστότοπος διαθέτει επίσης ενσωμάτωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορείτε να μάθετε γρήγορα εάν οποιοσδήποτε δημιουργός που ακολουθείτε στο YouTube ή στο Twitter έχει Patreon.

Αντί να χρεώνουν μια μηνιαία χρέωση, οι δημιουργοί μπορούν επίσης να χρεώνουν ανά ολοκληρωμένη εργασία, όπως για κάθε επεισόδιο βίντεο ή podcast. Αυτό είναι σύνηθες μεταξύ των δημιουργών που δεν ανεβάζουν μηνιαία.

Βαθμίδες μελών

Οι περισσότεροι δημιουργοί Patreon έχουν πολλά επίπεδα στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι υποστηρικτές, με κάθε επίπεδο να αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Αυτά τα επίπεδα ορίζονται από τους δημιουργούς και μπορούν να κυμαίνονται από 1 $ το μήνα έως 100 $ το μήνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συνεχής συνεισφορά ενός θαμώνα, τόσο περισσότερα προνόμια λαμβάνουν. Ορισμένες από τις ανταμοιβές υψηλότερης βαθμίδας περιλαμβάνουν φυσικά εμπορεύματα, το όνομά τους που εμφανίζεται ευδιάκριτα στο βίντεο και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον κατασκευαστή.

Ορισμένες βαθμίδες μπορεί να έχουν μέγιστο αριθμό “κουλοχέρηδων” που μπορούν να καλυφθούν. Οι δημιουργοί το χρησιμοποιούν για τη διαχείριση ανταμοιβών για υψηλότερα επίπεδα, ειδικά εάν υπάρχουν ανταμοιβές που περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσαρμοσμένης εργασίας για τους πιο σημαντικούς συντελεστές.

Εναλλακτικά, ορισμένα μέλη του Patreon δεν χρησιμοποιούν καθόλου επίπεδα. Αντίθετα, παρέχουν τα ίδια προνόμια σε όλους τους υποστηρικτές ως μέρος ενός προγράμματος «πληρώνω-ό,τι-θέλετε».

  4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να μάθετε να κωδικοποιείτε

Τα μέλη Patreon συνήθως εμφανίζουν χρηματικούς στόχους στη σελίδα τους, με συγκεκριμένους στόχους που αντιστοιχούν σε ειδικό περιεχόμενο ή αυξημένη συχνότητα αναρτήσεων. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσα άτομα υποστηρίζουν αυτήν τη στιγμή έναν δημιουργό.

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα Patreon

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα μέλη του Patreon επικοινωνούν με τους υποστηρικτές τους είναι μέσω μιας ροής στη σελίδα τους. Οι δημιουργοί μπορούν να δημοσιεύουν κείμενο, εικόνες, βίντεο και δημοσκοπήσεις στη σελίδα τους και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως απευθείας γραμμή προς τους πελάτες τους. Μπορούν επίσης να αποκλείσουν ορισμένες αναρτήσεις σε συγκεκριμένα επίπεδα. Για παράδειγμα, εάν οι χρήστες $5 αποκτήσουν πρώιμη πρόσβαση σε νέα βίντεο, οι αναρτήσεις με νέα βίντεο θα εμφανίζονται μόνο σε όσους συνεισφέρουν τουλάχιστον $5.

Για podcasters, το Patreon έχει προσαρμοσμένη υποστήριξη τροφοδοσίας RSS. Όταν ένας χρήστης συμμετέχει, αποκτά έναν προσαρμοσμένο σύνδεσμο τροφοδοσίας που μπορεί να προσθέσει στην εφαρμογή podcasting της επιλογής του. Αυτός ο σύνδεσμος προσαρμοσμένης ροής έχει δημιουργηθεί ειδικά για τον συνδρομητή και τα επεισόδια που υπάρχουν στη ροή ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών τύπων συνδρομητών.

Το Patreon έχει επίσης ενσωμάτωση με τη δημοφιλή εφαρμογή ομαδικής συνομιλίας Discord. Ένα κοινό προνόμιο του να είσαι υποστηρικτής είναι να έχεις πρόσβαση σε έναν αποκλειστικό διακομιστή ή κανάλι Discord όπου μπορείς να συνομιλείς με τους δημιουργούς και με άλλους θαυμαστές.

  Κάθε συντόμευση πληκτρολογίου ζουμ και πώς να τις χρησιμοποιήσετε

Πώς το Patreon αλλάζει τη δημιουργία περιεχομένου

Για πολλούς δημιουργούς, η άνοδος του Patreon ήταν ευλογία. Παραδοσιακά, τα διαδικτυακά δημιουργικά αποκομίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους με τη διαφήμιση. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον διαφημιστικό χώρο που πωλούν σε ιστότοπους όπως το YouTube ή τα ιστολόγια, όσο και τις άμεσες χορηγίες από εταιρείες. Ωστόσο, τα έσοδα από διαφημίσεις έχουν μειωθεί πρόσφατα. Το 2019, μια αλλαγή στις οδηγίες του Youtube πυροδότησε αυτό που ονομάστηκε «Adpocalypse», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στο εισόδημα.

Το Patreon επιτρέπει στους δημιουργούς να χρηματοδοτούνται απευθείας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές τους και να διατηρούν ένα μηνιαίο εισόδημα. Πολλοί μικρότεροι δημιουργοί μπόρεσαν να επικεντρωθούν στην εργασία τους στο διαδίκτυο με πλήρη απασχόληση με την υποστήριξη των θαμώνων τους.

Για τους θαυμαστές, ο ιστότοπος είναι ένας καλός τρόπος χρηματοδότησης της δουλειάς των αγαπημένων σας δημιουργών, ενώ παράλληλα λαμβάνετε ανταμοιβές σε αντάλλαγμα. Εάν απολαμβάνετε πολύ το περιεχόμενο κάποιου, τότε η συμμετοχή στο Patreon του είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δείξετε την υποστήριξή σας.