Τι είναι το DHCP και πώς λειτουργεί το πρωτόκολλο διαμόρφωσης δυναμικού κεντρικού υπολογιστή

Το Dynamic Host Configuration Protocol, δηλαδή το DHCP είναι ένα πρωτόκολλο που εκχωρεί διευθύνσεις IP σε συσκευές σε δίκτυο. Κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο απαιτεί μια διεύθυνση IP και συνήθως εκχωρείται από τον δρομολογητή που εκτελεί έναν διακομιστή DHCP. Σε μεγάλα δίκτυα ένας δρομολογητής από μόνος του δεν μπορεί να διαχειριστεί όλες τις συσκευές που συνδέονται σε αυτόν και ένας αποκλειστικός διακομιστής χειρίζεται τις διευθύνσεις IP. Το πρωτόκολλο DHCP εκτελείται στον διακομιστή σε αντίθεση με το δρομολογητή.

Το DHCP δεν εκχωρεί απλώς διευθύνσεις IP, αλλά χειρίζεται επίσης τη διαμόρφωση για τη μάσκα υποδικτύου, την προεπιλεγμένη πύλη και την υπηρεσία DNS.

Αρχιτεκτονική DHCP

Υπάρχουν τρία στοιχεία στην αρχιτεκτονική DHCP. ένας πελάτης DHCP, ένας διακομιστής DHCP και πράκτορες αναμετάδοσης.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα πρότυπο Φύλλων Google

Ένας πελάτης DHCP είναι κάθε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο και μπορεί να επικοινωνήσει με έναν διακομιστή DHCP. Αυτό περιλαμβάνει τηλέφωνα και υπολογιστές, αλλά και εκτυπωτές δικτύου και διακομιστές.

Ένας διακομιστής DHCP είναι η συσκευή που εκχωρεί διευθύνσεις IP.

Το DHCP αναμεταδίδει αιτήματα μεταξύ πελατών και διακομιστών DHCP. Δεν αποτελούν ουσιαστικό μέρος ενός δικτύου, ωστόσο, όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα, πολύπλοκα δίκτυα γίνονται αναγκαιότητα.

Μίσθωση DHCP

Μια διεύθυνση IP, όταν εκχωρείται σε μια συσκευή, έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής. Η διεύθυνση IP που έχει ο υπολογιστής σας, για παράδειγμα, μια μέρα μπορεί να μην είναι η ίδια την επόμενη μέρα. Εάν το σύστημα παραμείνει ή επιστρέψει σε ένα δίκτυο πριν από τη λήξη της μίσθωσης, θα του εκχωρηθεί η ίδια διεύθυνση IP. Εάν, ωστόσο, η μίσθωση έχει λήξει, η συσκευή, δηλαδή, στον υπολογιστή σας, έχει εκχωρηθεί μια νέα IP στο δίκτυο.

  Τι είναι το Reddit Gold και γιατί θα το θέλατε;

Μια συσκευή μπορεί επίσης να ζητήσει την ανανέωση της μίσθωσης DHCP. Αυτό λαμβάνει αποτελεσματικά μια νέα διεύθυνση IP για τη συσκευή. Μπορείτε να βρείτε τις ρυθμίσεις για αυτό στις ρυθμίσεις δικτύου στον υπολογιστή σας ή στις ρυθμίσεις WiFi στο τηλέφωνό σας.

Σκοπός του DHCP

Το DHCP είναι απαραίτητο δεδομένου του πόσες συσκευές μπορούν πλέον να συνδεθούν σε ένα δίκτυο. Είναι σημαντικό μια συσκευή να μπορεί να λάβει γρήγορα μια διεύθυνση IP και να μην υπάρχουν διενέξεις IP. Ελλείψει DHCP, οι συγκρούσεις IP από μόνες τους θα εμπόδιζαν τη γρήγορη και εύκολη σύνδεση τους, κάτι που με τη σειρά του είναι ένα πρόβλημα διαχείρισης δικτύου από μόνο του. Η μη αυτόματη εκχώρηση διευθύνσεων IP ή ακόμη και η επίλυση διενέξεων IP μπορεί να είναι μια κουραστική, χρονοβόρα διαδικασία ακόμη και σε ένα μικρό δίκτυο. Σε μεγαλύτερα δίκτυα, είναι πρακτικά αδύνατο.

  Τι είναι ακριβώς ένα βιντεοπαιχνίδι "Gacha";

Το DHCP επιτρέπει βασικά στους διαχειριστές δικτύου να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία εκχώρησης διευθύνσεων IP και επειδή οι διευθύνσεις είναι δυναμικές, είναι σπάνιο να μην είναι διαθέσιμη μια διεύθυνση για μια συσκευή. Αυτό επιτρέπει σε σχεδόν απεριόριστο αριθμό συσκευών να συνδεθούν σε ένα δίκτυο.

Συγκρούσεις IP & DHCP

Δεδομένου ότι το DHCP είναι υπεύθυνο για την εκχώρηση διευθύνσεων IP, είναι λογικό ότι είναι η αιτία των διενέξεων IP. Ένα σφάλμα στο DHCP προκαλεί όντως διενέξεις IP, ωστόσο, μπορεί να διορθωθεί αμέσως. Συχνά, όταν βλέπετε το σφάλμα διένεξης IP στο σύστημά σας, αρκεί απλώς να το απορρίψετε για να διορθώσετε το πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα παραμένει, θα πρέπει να δοκιμάσετε να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή σας. Εάν δεν υποχωρήσει, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χέρια σας που ξεπερνά τον δρομολογητή σας και ακόμη και το DHCP.