Τι είναι ακριβώς ένα βιντεοπαιχνίδι “Gacha”;

Τα παιχνίδια Gacha είναι δημοφιλή στους παίκτες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο. Ο όρος προέρχεται από την Ιαπωνία, αλλά τα παιχνίδια έχουν εξαπλωθεί διεθνώς. Δείτε πώς λειτουργούν και τι τα κάνει τόσο εθιστικά!

Τι είναι ένα παιχνίδι Gacha;

Όσο περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν gaming στα τηλέφωνά τους, ο αριθμός των παιχνιδιών που αναζητούν ακίνητη περιουσία στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου σας αυξάνεται κάθε χρόνο. Ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα είδη είναι τα παιχνίδια “gacha”. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ιαπωνία και όλα έχουν παρόμοια προγράμματα δημιουργίας εσόδων.

Αυτά τα παιχνίδια βασίζονται στην Ιαπωνία “Gashapon», τα οποία είναι μηχανήματα αυτόματης πώλησης που παράγουν μικρές κάψουλες με ένα παιχνίδι μέσα, παρόμοια με τα παιχνίδια Kinder Surprise. Όταν βάζετε ένα κουπόνι στο μηχάνημα, δεν μπορείτε να ξέρετε ποιο αντικείμενο θα πάρετε. Ένα μεγάλο μέρος της έκκλησης είναι να ανοίξετε τη συσκευασία και να δείτε τι υπάρχει μέσα.

Τα παιχνίδια Gacha λειτουργούν παρόμοια. Ξοδεύετε χρήματα για να ανοίξετε κουτιά ή πακέτα ή να συλλέξετε αντικείμενα, κάρτες και χαρακτήρες. Αυτά είναι συχνά από ένα δημοφιλές franchise manga ή anime. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποιείτε για να πολεμήσετε άλλους παίκτες και να ολοκληρώσετε προκλήσεις. Αυτές οι κάρτες και οι χαρακτήρες έχουν επίσης συνήθως παραλλαγές τους, όπως κατάταξη ή επίπεδα αστεριών.

  20 καλύτερες εφαρμογές παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Τα υψηλότερα και ισχυρότερα συλλεκτικά αντικείμενα είναι πολύ σπάνια και δύσκολο να τα αποκτήσεις. Η απόκτησή τους μπορεί να περιλαμβάνει το άνοιγμα χιλιάδων κουτιών και πολλές μικροσυναλλαγές.

Gacha Mechanics

Τα παιχνίδια Gacha έχουν πολλά κοινά με τα συλλεκτικά παιχνίδια με κάρτες (CCG). Όπως τα CCG, τα αντικείμενα που μπορείτε να αποκτήσετε από μια περιστροφή έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο που παίζετε. Πολλοί παίκτες συλλεκτικών καρτών ξοδεύουν τεράστια χρηματικά ποσά για να τελειοποιήσουν τις τράπουλές τους και να αποκτήσουν τα καλύτερα είδη καρτών.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα CCG, για τα οποία μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένες σπάνιες κάρτες από άλλους συλλέκτες, συνήθως δεν υπάρχει τρόπος να αγοράσετε μεμονωμένα αντικείμενα σε ένα παιχνίδι gacha.

Η διαδικασία του “spinning” είναι παρόμοια με το άνοιγμα ενός loot box σε τίτλους Western. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα παιχνίδια gacha, τα loot boxes συχνά δεν είναι κύριος μηχανικός παιχνιδιών. Μερικές φορές, δεν επηρεάζουν καθόλου το παιχνίδι. Για παράδειγμα, στο shooter πρώτου προσώπου, το Overwatch, τα loot boxes περιέχουν μόνο καλλυντικά, όπως κοστούμια και κινούμενα σχέδια.

  Πώς να προσαρμόσετε την Αναζήτηση Spotlight σε iPhone και iPad

Επειδή αυτό το σχέδιο δημιουργίας εσόδων μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο παιχνιδιού, οι βασικοί μηχανισμοί παιχνιδιού αυτών των τίτλων μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ. Για παράδειγμα, το Puzzles and Dragons είναι ένα αντίστοιχο παιχνίδι παζλ, ενώ το Final Fantasy Brave Exvius είναι ένα παιχνίδι ρόλων που βασίζεται στη σειρά. Ωστόσο, και οι δύο εφαρμόζουν μηχανισμούς που βασίζονται σε gacha όταν πρόκειται να πάρουν δυνάμεις και χαρακτήρες.

Το πρόβλημα Gacha

Τα παιχνίδια Gacha, από τη φύση τους, είναι εξαιρετικά τυχαία και συχνά παρακινούν τους παίκτες να ξοδέψουν χρήματα. Αυτό τις καθιστά ένα από τα πιο εθιστικά είδη μικροσυναλλαγών. Κάποιοι στον κλάδο τα έχουν αναφέρει ως μια μορφή τζόγου χωρίς χρηματική πληρωμή. Οι πιο αφοσιωμένοι παίκτες gacha μπορούν να ξοδέψουν τεράστια χρηματικά ποσά σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθώντας να αποκτήσουν τα καλύτερα συλλεκτικά αντικείμενα.

Μια άλλη αιτία ανησυχίας είναι η έλλειψη φραγμών εισόδου. Αφού τα περισσότερα από αυτά είναι παιχνίδια για κινητά, τα παιδιά μπορούν εύκολα να παίξουν και να αγοράσουν ρολά χωρίς να το αντιληφθεί ο γονέας. Ορισμένοι προγραμματιστές έχουν κατηγορηθεί ακόμη και ότι σκόπιμα παραποιούν την πιθανότητα οι παίκτες να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Δέχθηκαν επίσης πυρά για το σχεδιασμό των διεπαφών χρήστη (UI) για να προτρέπουν τους παίκτες να ανοίξουν πολλές διαδοχικές κάψουλες.

  Πώς να ακυρώσετε τη συνδρομή σας στο Netflix

Το 2012, η ​​Ιαπωνία απαγόρευσε το «πλήρης γκατσα” σύστημα μετά από αρκετές ιογενείς περιπτώσεις ανηλίκων που ξόδεψαν χιλιάδες δολάρια. Το Complete gacha είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας εσόδων στο οποίο ένας παίκτης μπορεί να αποκτήσει σπάνια αντικείμενα εάν ολοκληρώσει ένα μεγάλο σύνολο άλλων, πιο συνηθισμένων αντικειμένων. Αυτό ενθάρρυνε τεράστιους αριθμούς επαναλαμβανόμενων ροών, καθώς οι παίκτες συχνά ολοκλήρωναν να κυλούν τα ίδια αντικείμενα ξανά και ξανά.

Εκτός από την Ιαπωνία, άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει νόμους που προστατεύουν τους παίκτες από αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές. Σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, τα παιχνίδια με τυχαία αντικείμενα που κοστίζουν χρήματα πρέπει τώρα να αποκαλύπτουν τα ποσοστά πτώσης όλων των συλλεκτικών ειδών.

Το μέλλον της Γκάτσα

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μεγάλες εταιρείες πολυμέσων στην Ιαπωνία, όπως η Nintendo, η Square Enix και η Aniplex, έχουν μετατρέψει τα franchise τους σε παιχνίδια gacha σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά τυχερών παιχνιδιών για κινητά. Εκτός από το να αποφέρουν κέρδος από μόνοι τους, αυτός είναι ένας τρόπος να κρατήσετε τους θαυμαστές των παιχνιδιών τους αφοσιωμένους στη μάρκα.

Τα παιχνίδια Gacha παραμένουν πολύ δημοφιλή, τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας. Πολλοί παίκτες έχουν σημειώσει, ωστόσο, από την εφαρμογή της πλήρους απαγόρευσης των gacha στην Ιαπωνία, η δημιουργία εσόδων από δωρεάν παιχνίδια έχει γίνει λιγότερο τρομερή.